un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday: eMAGOtterDysonFlipFashion DaysFinestorePC GarageevoMAGAltexFlancoVodafoneOrangeSevensins ◄◄

asus s5507

La Room 4 Dessert, un restaurant specializat pe deserturi în Bali

21 Aug 2018  ·

EXPERIENȚE, FOOD & LIFESTYLE  ·

6 comentarii

Dacă vă uitați pe Netflix la Chef’s Table (sper că o faceți, e foarte mișto), în sezonul 4, episodul 4 este prezentat Will Goldfarb și localul său doar cu deserturi numit Room 4 Dessert. Goldfarb, ajuns celebru în New York pentru deserturile sale inedite, a plecat în SUA și a deschis localul Room 4 Dessert în Bali, aproape de Ubud.

Noi am văzut episodul când deja cumpărasem vacanța în Bali, așa că 3 minute mai târziu Matilda intrase online și făcuse o rezervare pentru două persoane. Aveți nevoie de rezervare aici, e puțin probabil să găsiți masă altfel.

În Bali se găsesc două localuri celebre în lume. Primul este acest R4D, despre care vă spun mai jos. Al doilea este un restaurant numit Locavore, considerat cel mai bun din Indonezia și al 21-lea din topul Asiei. Noi am fost la amândouă, dar dacă trebuie să alegeți unul dintre ele, ceea ce este foarte dificil, uitați totuși o idee: restaurante de top, cu stele Michelin și preparate incredibile, se găsesc în multe țări. Restaurante precum Room 4 Dessert, cu meniuri de degustare de 9 deserturi și 9 cocktailuri asortate lor, nu sunt pe toate drumurile.

Dacă aveți Netflix, uitați-vă la episod, prezintă mult mai bine decât mine câteva preparate de acolo. Lumina era foarte redusă, așa că fotografiile nu mi-au ieșit prea bine.


Meniul este foarte subțire. Există doar acel meniu de degustare, cu 9 preparate în el, care este din start gândit pentru două persoane. Costă destul de puțin față de calitatea experienței, în jur de 50 de euro cu tot cu taxe și taxa de serviciu. Cocktailurile sunt mai scumpe de fapt, costă 35 de euro, dar de persoană; vi le recomand, însă, sunt foarte, foarte bune. Dincolo de ele, meniul mai are câteva vinuri și un prosecco și asta e tot.

Restaurantul are câteva mese normale și una lungă, stil bar, de-i poți vedea pe cei ce prepară deserturile și băuturile în fața ta. Noi la aceasta am stat, ceea ce a făcut experiența mai frumoasă. L-am cunoscut și pe Will Goldfarb, că era pe la intrare atunci când am sosit noi acolo și ne-a întâmpinat și am schimbat câteva vorbe de politețe.

Mi-este imposibil să povestesc în detaliu ce-am mâncat acolo. Meniul numește câteva ingrediente, dar nu cum sunt combinate și ce altceva mai au pe lângă ele. De exemplu, în preparatul de mai jos, numit Planifoglia, ați putea crede că deasupra se află o păstaie de vanilie, dar de fapt era o cremă de limetă colorată în maroniu cu piure de castane și “turnată” în acea formă de păstaie. Sub ea se află un zabaione de orz cu cremă de zmeură crescută în insulă.

Următorul din meniu, numit Skinny Blanquette, are ingredientele “cocos, cocos, cocos”. Cum ne-a explicat omul care le-a adus la masă, este un desert făcut din nucă de cocos în diverse forme. Aveam în farfurie înghețată de cocos, un fel de pandișpan făcut cu cocos, ba chiar și un soi de chestie burețoasă ca textură, ușor crunchy, care habar n-am cum era făcut, dar tot cu gust de nucă de cocos era.

Există un desert numit Roger Federer și nu știu exact de ce, dar este cu ananas fermentat și mango.

Cel de mai jos, numit Scarborogh Pear, are măr gătit tempura, crema albă este din salvie, iar felia ca de măr înfiptă în cremă este suc de mere făcut înghețață.

Au venit apoi și altele. Un desert numit Pique Nique era servit pe un șervet asemănător cu fețele de masă de picnic și avea la bază o brioșă dulce. Un altul, numit Plat de Jour, folosea brioșă franțuzească în jurul căreia erau puse iaurt, vânătă, ciocolată și cafea sub diverse forme, unele ca înghețată, altele cremă sau chiar crocant. Creme Brulee-ul a fost singurul mai banal, deși era aromat cu diverse ingrediente locale din Bali.

Ultimul din listă a fost Chocobubbles, un pahar înalt în care se aflau mai multe straturi de deserturi diferite (nougat, bucățele de fursecuri, mousse călduț), gustos când băgai adânc lingura și luai câte un pic de toate, destul de greu pentru un ultim preparat, când ești deja cu stomacul plin și parcă ar fi mers mai bine ceva cu fructe.

Porțiile par mici. Așa ni s-au părut și nouă, când a venit primul preparat și ne-am prins că trebuie să-l și împărțim, dar oamenii știu ce fac. Toate cele nouă au fost aproape peste puterile noastre, ba chiar ultimul desert mi-a rămas în totalitate mie, Matilda ieșind din cursă la numărul 8. Am plecat sperând să ne rostogolească cineva până la hotelul nostru.

Cocktailurile sunt și ele speciale, făcute după rețete proprii. Ele fie complementează desertul alături de care sunt servite, fie îl imită în culori și straturi. Surprinzător, au fost destul de tari ca alcool, am plecat ghiftuiți și amețiți.

Citiți și restul articolelor despre Bali:

asus s5507

    6 comentarii

  1. Deci happy end :)

      (Citează)

  2. Mi se par foarte mici portiile: sa mai si imparti cu cineva inseamna ca iei una sau doua lingurite din fiecare.

      (Citează)

    • Asa si? Cate linguri vrei avand in vedere ca sunt 9 feluri de desert? Prefer intotdeauna asa decat 9 guri dintr-un banal ecler.

        (Citează)

    • Dacă nu scriam în articol că abia le-am putut termina pe toate și am plecat de acolo mega-plini, aș fi înțeles plângerea :P

        (Citează)

  3. O singura corectie am – am rezervat masa la Room 4 Dessert inainte sa avem bilete de avion sau hotel. Si chiar si asa, cu o luna inainte abia am gasit loc.

      (Citează)

  4. Super ieftin, mai putin decat un meniu de nunta la buzau.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus