►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Bucureștiul se dezvoltă, n-am mai văzut atâtea șantiere de la perioada de glorie de dinainte de criza din 2008. Să sperăm că nu vom asista la aceeași urmare.
Se configurează două noi poluri de zone de birouri. Primul este aici aproape de mine, la Timpuri Noi, unde Vastint dezvoltă complexul de clădiri TN Square. Primele două sunt construite și aproape în totalitate ocupate de companii (la un an de la inaugurare, ceea ce îmi spune că dezvoltatorul a ținut prețul sus și nu le-a vândut foarte repede), deja s-a ridicat structura următoarei clădiri.
Aceasta, a treia, un fel de clădire dublă, va încheia faza 1 a proiectului cu 50.000 mp spațiu util. Urmează alte două faze, timp în care se vor construit alte clădiri de birouri, adăugând încă 50.000 mp, și apoi clădiri rezidențiale, câteva blocuri aflate în același complex și cu prețuri excepțional de mari.
În jurul lor se construiesc blocuri, iar prețul unui apartament cu 2 camere și 60 mp sare de 120.000 de euro un pic mai sus de Timpuri Noi. Zona e bună: are stație de metrou proprie, iar stația Tineretului, de pe cealaltă magistrală, la 10 minute de mers pe jos, parcul este destul de aproape, Piața Unirii este la o stație de metrou distanță.
La Șincai am văzut că un teren aflat mai sus de liceu a fost înconjurat cu un gard pe care scrie Forte Partners, numele unui dezvoltator. Căutând pe net, am găsit un articol pe Economica ce spune că aici se va construi un proiect mixt birouri și locuințe, cu turnuri de 14 etaje.
Întreaga zonă, însă, are mare potențial de dezvoltare imobiliară de toate tipurile. Între Calea Văcărești și Splaiul Unirii este o zonă mare în jurul fostului abator care ar putea fi demolată. N-am intrat des pe acolo, că n-am avut de ce, dar vorbim de combinații de clădiri și barăci cu aspect industrial, unde acum se află câte un depozit, câte un atelier mecanic sau câte un Deschis Gastrobar. Nu știu ce statut legal au toate acele clădiri, dar orice se poate rezolva.
Acum mă simt ca oamenii care nu vor să se dezvolte vreun mare proiect în cartierul lor pentru că-l va aglomera și le va strica viața, în loc să se bucure că se va dezvolta zona, dar chiar așa mă simt. Traficul în zonă este oricum la limita saturației; dacă se adaugă câteva sute de mii de metri pătrați de birouri, plus câteva clădiri rezidențiale, bulevardele nu vor face ușor față, străzile din cartier se vor aglomera, devenind scurtături de Waze, iar parcarea va fi o problemă.
Un al doilea pol este la Grozăvești, în jurul Carrefour Orhideea. Acolo deja s-a construit clădirea The Bridge 1, un cub de sticlă aflat vizavi de Carrefour. The Bridge 2 este aproape finalizată la gri, iar în spatele ei se va construi The Bridge 3. Întreg proiectul, apropo, a fost cumpărat de Dedeman după ce intenția lor de a achiziționa AFI Park nu s-a concretizat în ultimul moment anul trecut.
Lângă The Bridge, chiar pe colț unde începe Regia, este aproape de finalizare proiectul Orhideea Towers. Bitdefender va fi unul dintre chiriași. Am fost ieri pe acolo, se reasfalta trotuarul din fața clădirii, însă stadiul curent al acesteia mă face să cred că “se mută la sfârșitul verii” este o exagerare.
În spatele Carrefour-ului se construiesc alte trei clădiri. Nu știu cum se numesc și nici scopul lor.
Destul de aproape, pe Vasile Milea intersecția cu Iuliu Maniu, Skanska aproape a terminat de ridicat Campus 6.
Și acolo sunt aceleași probleme. Singura parcare reală din zonă este a Carrefour-ului, care deja închiriază secțiuni din ea companiilor din vecinătate. Traficul pe Splai era deja aglomerat. Măcar aici, ca și la Timpuri Noi, există destul soluții de transport în comun, dar nu văd nici o măsură suplimentară luată încă de pe acum pentru a veni în întâmpinarea acestor viitoare probleme de trafic și parcare.
În alte vești, o companie lituaniană vrea să transforme vechea clădire Marmorosch Blank din Centrul Vechi într-un hotel de lux. Scriați voi despre ea aici în comentarii.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
26 comentarii
16/08/2018 la 7:09 AM
Sa vedem ce companii vin in sediile astea noi, urmatorul meu loc de munca il vreau undeva langa metrou si intr-un birou luminos si bine aerisit.
De la un anumit nivel incep sa te intereseze mai mult conditiile si mediul de lucru decat 2 poli in plus la salariu.
Gaelex(Citează)
16/08/2018 la 11:32 AM
eu am biroul pe coltul cladirii, privelistea e fantastica…pacat ca nu am geamuri :(
Giovani(Citează)
16/08/2018 la 7:27 AM
Asa ma simt eu in privinta dezvoltarii deja exagerate a zonei Pallady, atat pe parte comerciala (Ikea coming soon), cat mai ales pe parte rezidentiala. Deja Pallady e blocat din primavara pana in toamna cand se duc oamenii la mare, si nici nu vad o extindere a arterelor de acces :/
Laura(Citează)
16/08/2018 la 7:39 AM
Cele 3 cladiri de langa Carrefour sunt Buchatest Business Garden. Sunt tot ale Vastint.
Fuzz(Citează)
16/08/2018 la 8:40 AM
Pai rahat, lumea stramba din nas la interviu cand aude de Pipera si pe buna dreptate. La nevasta a fost un fel de revolta in companie cand au vrut sa-i mute in pipera si au trebuit sa suplimenteze bugetul ca sa ii tina in oras.
Cine ar fi crezut ca lipsa infrastructurii chiar conteaza?
add(Citează)
16/08/2018 la 8:51 AM
Nu voiau oamenii sa inoate prin noroi de la metrou Pipera pana la sediile alea frumoase din septembrie pana la sfarsit de mai, probabil
Gaelex(Citează)
16/08/2018 la 9:13 AM
In cladirile deja ridicate de la Timpuri Noi, pretul pe m2 este de 17.5 euro, apropo de faptul ca nu s-au umplut imediat…
Mihai(Citează)
16/08/2018 la 9:42 AM
Eu lucrez in TN Offices 2 care este plina. TN 1 mi se pare că nu este ocupată nici 30 la sută…dar e timp.
Mie mi se pare una dintre cele mai ok zone/cladiri în care am lucrat. Fac 20 de minute cu metroul sau masina(de la Iancului), sunt destule restaurante in zona pentru prânz. Înainte am lucrat în Băneasa și facem cam 1.5 ore până acasă într-o aglomerație de nedescris. Dimineață, pe direcția TN e foarte liber iar seara la fel spre casa, fluxul de oameni vine spre și dinspre pipera.
Alex(Citează)
16/08/2018 la 12:16 PM
TN1 are 4 etaje pe care nu figurează siglele unor companii (jos la lifturi, adică), dar poate sunt în amenajare.
Sigur, asta nu înseamnă că celelalte etaje sunt 100% ocupate, că unii poate au luat doar o parte din spațiu.
Și eu cred că au ținut prețul sus pentru că aveau avantajul zonei și probabil al construcției. Posibil să mai apară chiriași după ce se deschid restaurantele de la parter, că e ridicol că un an mai târziu încă nu a apărut o banală cantină.
nwradu(Citează)
17/08/2018 la 10:39 PM
Faptul că sunt ocupate de companii nu înseamnă că sunt la 100% din capacitate. Îmi amintesc de vremea când era full de companii zona de după bariera Pipera dar în niște clădiri numărul de angajați s-a triplat în același spațiu.
Claudiu(Citează)
16/08/2018 la 9:27 AM
asta e definitia corporatistului ajuns mai nene.
te uiti la firma de la geamurile de la birou, si daca pisoarele sunt de la firma x sau nu.
mihai(Citează)
16/08/2018 la 12:18 PM
Gaelex are dreptate, sunt o mulțime de studii făcute în acest sens. Odată ce ai un salariu suficient, contează mai mult cât stai în trafic, cum e clădirea și ce facilități ai decât 5-10% în plus la bani.
Multe companii investesc foarte mulți bani în mobiliar și amenajare interioară de calitate, inclusiv cu tot felul de servicii și facilități oferite angajaților, tocmai pentru a-i ține acolo
nwradu(Citează)
16/08/2018 la 10:46 AM
Un parc n-ar construi si ei pe locul fostelor uzine/abatoare.
ttavi(Citează)
16/08/2018 la 11:29 AM
Ce sa faci cu parcurile?
GabrielG(Citează)
16/08/2018 la 11:46 AM
Tu daca ai fi investitor ai construi parcuri? :))
Alex(Citează)
16/08/2018 la 11:47 AM
Ba mai rau, mafia imobiliara se ocupa cu retrocedarea de spatii verzi.
Unul din motivele exploziei imobiliare din zona Grozavesti este faptul ca sectorul 6 a fost multi ani condus de un veritabil grup infractional. Poteras a fost deja condamnat si inchis(probabil a si iesit), Manescu are si el dosare, presupun ca nici Mutu nu se simte prea bine. Dar astia au fost doar trepadusii vizibili, care au dat cu subsemnatul, e o mafie mare si cu multi “dezvoltatori” in spate.
Daca te uiti pe harta, toata zona intre CET Grozavesti, Apaca si Cotroceni ar trebui sa fie un parc (minus o zona de protectie sanitara in coltul dinspre Cotroceni si o alta zona mica la Quantic, unde nu stiu ce a fost inainte). Doar ca aproximativ jumatate din zona a fost retrocedata (din ce stiu e inca in ceva litigiu), iar partea de sus, dinspre metrou Politehnica, unde se mai vede inca amenajarea ca parc de pe timpuri, e lasata in mod voit in paragina, probabil pentru interese similare. La petitiile care cer parcuri in zona, primaria raspunde ca nu are terenuri pe care sa le faca. Nu le are, pentru ca le-a dat deja mafiei.
Dar sa ne bucuram de cresterea economica inca vreo 2-3-5 ani, pana inchid alde Bitdefender taraba si se muta in India, ca aici e deja prea scump si vine impozitul progresiv peste noi. Vom ramane cu cladirile, poate punem niste iedera pe ele.
Sorin(Citează)
16/08/2018 la 12:16 PM
Sorin o spune f bine, iar pentru toți cei care nu înțeleg de ce primăria ar trebui sa impună cote de spatii verzi sau sa diversifice anumite zone introducând spatiu verde (hint: poate) va doresc sa vă sufocați in furnalul asta care a ajuns Bucureștiul.
Stefan(Citează)
16/08/2018 la 12:13 PM
Culmea e că cele mai bestiale spatii de lucru din zona aia sunt fix sub Gastrobar, pe care tu îl dorești demolat :-)
Apoi, in locul tau nu m-aș entuziasma f tare, in România se construiește mult și prost, chiar și cu standardele aduse de corporații. Pentru cei care locuiesc in cartier prima consecință va fi explozia traficului, pentru că nimeni nu se amuza sa facă studii de impact când mai aruncă undeva câteva mii de metri pătrați de birouri.
Stefan(Citează)
16/08/2018 la 1:31 PM
Tell me about it..eu stau in Grozavesti si deja m-au innebunit cu cat au construit pana acum langa zona mea. Nici nu vreau sa ma gandesc ce o sa urmeze cand o sa fie gata toate cladirile si o sa aiba si chiriasi. E adevarat, e parca mai bine sa fie ceva construit pe acel teren luat initial de Hercesa, daca nu ma insel, si parasit ani de zile, dar impactul asupra zonei e extrem.
Avantajul meu e ca sunt un pic contra “curentului” in traficul spre munca si de la munca, dar deja seara e coada pe jos, pe langa Pasajul Basarab, cateodata de la Brico Depot pana in semaforul de pe Splai de langa Pasaj. Sus pe pod era oricum coada :).
La toate astea se adauga locuri de parcare lipsa, oricum astea erau o problema in zona, dar acum s-a acutizat serios, apoi parcatul pe treceri de pietoni, parcatul pe trotuar etc. incat efectiv nu ai loc cu un carucior de copil. Sincer nu-mi dau seama momentan care sa fie solutia :(.
zet(Citează)
16/08/2018 la 4:37 PM
Si sa te tii, ca daca termina duamna cumva pasajul de la Ciurel si reuseste printr-o magie sa-l lege de Centura (deci peste inca vreo 2-3 mandate ale lu’ duamna), mare parte din traficul oribil care e acum in Militari se va varsa tot in intersectia de la Grozavesti. Sper ca pana atunci sa pot sa-mi trimit drona sa ia paine de la megaimaj, ca nici pe jos nu se va mai putea circula in zona.
Sorin(Citează)
16/08/2018 la 1:52 PM
Sper sa apara si niste constructii “mai pentru relaxare”. Gen un streed food market permanent, o plaja urbana etc. Astea ar putea fi rentabile inclusiv pentru dezvoltatori, dupa ce iesim din paradigma “avem un teren, il facem bloc sau birou?”
paul(Citează)
16/08/2018 la 2:15 PM
Nu vor fi niciodata mai rentabile, cel putin nu atat cat e bula imobiliara.
Ideea ar fi sa se opreasca primariile din dat autorizatii pentru mizerii de cladiri cu nivel de inaltime fata numar si cu grad de ocupare a terenului 80% pe hartie si 90-95% in realitate. Vrei sa faci un bloc, ok, dar jumatate din teren sa fie spatiu verde real, nu un gazon obosit cu 3 copacei in ghivece.
Sorin(Citează)
16/08/2018 la 4:02 PM
Poate nu sunt *mai* rentabile decat un bloc pe termen scurt, insa pe termen lung da. Spatiul ala poti sa il inchiriezi pentru 30 de restaurante / street food trucks, poti sa organizezi concerte sau evenimente etc. E versatil. E un business, lasi un om cu cap sa il gestioneze si poti avea venituri constant.
Mai important, esti mult mai putin expus la efectul de bula imobiliara. Nu ramai cu el daca preturile caselor scad brusc cu 20-30%. Nu vrei sa iti iei riscul asta de “black swan”. Vezi si ce s-a intamplat in Spania cand a cazut piata, sunt milioane de case care nu se mai vand, ramase abandonate.
Evident, spatii versi in jurul cladirilor, doar ca alea vor fi folosite de cei de acolo, nu sunt neaparat publice.
paul(Citează)
16/08/2018 la 4:44 PM
E frumos ce spui tu, Paul, doar ca e greu de priceput pentru investitorul mioritic (sau global cu apucaturi mioritice), care gandeste numai in euro pe metru patrat.
Cat despre spatiile verzi ne-publice, nu ma intereseaza neaparat sa pot calca pe iarba detinuta in proprietate de Ikea sau de Immofinanz, m-as multumi numai sa respir oxigenul produs de copacii lor. Daca ar planta vreunul, ca deocamdata nu e cazul.
Sorin(Citează)
16/08/2018 la 2:14 PM
Se chinuie să deschidă Biutiful de o grămadă de vreme. Majoritatea oricum merg la Mado sau la turcaleții de pe Nerva Traian(sau comandam la birou) așa ca nu vad sa aibă succes mare Biutiful ăla.
Firma la care lucrez eu a fost prima care s-au mutat in TN2. Mutarea a fost mai mult de comfort pentru angajati și extindere(aveau sediu 500m mai spre unirii înainte)
Alex(Citează)
17/08/2018 la 9:45 AM
Era sa uit…tocmai aici.. la TN sunt aproape în permanență 2 food truck-uri
Alex(Citează)