un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Review: carduri de memorie Kingston Canvas

18 Jul 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

6 comentarii

Kingston a schimbat gama de carduri de memorie pentru telefoane și aparate foto și video și acum oferă seria Canvas cu trei modele cu nume ușor de reținut: React, Go! și Select, atât în formatul SD cât și în microSD.

În caz că vă întrebați de ce se pune accentul pe viteze cât mai mari de scriere, popularitatea telefoanelor și aparatelor foto și a camerelor de acțiune ce pot filma 4K face necesară achiziția unor carduri de memorie cu viteze de scriere foarte mari, că altfel memoria nu poate face față la fluxul de date primit de la cameră.

De asemenea, fotografierea în rafală necesită viteze mari de scriere. O rafală de 10 cadre, fiecare de 10 MB, produce 100 MB de date pe secundă. Dacă acestea nu sunt scrise rapid pe card, buffer-ul aparatului se umple și rafala se oprește automat. Nici nu mai fac calculul pentru fotografiere în mod RAW sau cu aparate mai rapide decât exemplul meu.

Majoritatea producătorilor scot în față viteza de citire de pe card, care nu-i așa importantă, și este necesar să vă uitați cu atenție după cea de scriere.

Specificații carduri Kingston seria Canvas:

  • React – clasa UHS-I U3, oficial 100 MB/s citire, 80 MB/s scriere
  • Go! – clasa UHS-I U3, oficial 90 MB/s citire, 45 MB/s scriere
  • Select – clasa UHS-I U1, oficial 90 MB/s citire, 10 MB/s scriere
  • disponibile în format SD sau microSD
  • protecție IPX7 la apă și praf, rezistă 30 de minute la adâncime de maxim 1 metru
  • domeniu de temperatură -25 grade până la +85 grade Celsius

Preț: în jur de 170, 150 și respectiv 120 lei pentru variantele 64 GB format SD, la eMAG și PC Garage.

Site-uri oficiale: Canvas SD și Canvas microSD.

Ca o concluzie rapidă: cardurile microSD sunt identice ca performanțe cu cele de formă SD din aceeași gamă. Vă sfătuiesc să cumpărați carduri microSD, care se potrivesc în telefoane și camere de acțiune și să le utilizați cu adaptor la formatul SD pentru aparate foto sau video mai mari. Adaptorul este un simplu prelungitor de pini și nu introduce vreo pierdere de performanță.

Cum arată

Iată mai jos cardurile în împachetarea lor. Cele React sunt roșiatice, cele Go! sunt albastre și cele Select sunt verzi.


Pachetul nu include nimic în afară de carduri, nici măcar un port-card din plastic mai dur. Mi-a plăcut în schimb că pachetele se pot desface cu mâna, nu-i plastic din acela ce necesită foarfecă.

Cardurile rezistă la apă, inclusiv la o mică scufundare, și au un domeniu de temperatura destul de mare, ceea ce permite utilizarea lor și în condiții extreme.

Rezultatele testelor

Cum spuneam, variantele microSD au obținut în teste performanțe similare cu cele SD, deci le puteți considera egale.

Am folosit CrystalDiskMark 6 pentru a testa scrierea și citirea secvențială și rezultatele sunt foarte apropiate de cele promise de producător, cu excepția modelului Go!. Le-am rezumat în graficul de mai jos:

 

Observați că modelul Go! depășește specificațiile oficiale, adică obține în jur de 77 MB/s scriere secvențială, nu doar 45 MB/s cum mă așteptam, iar citirea urcă spre 100 Mb/s

Am făcut și teste de copiere de fișiere, mai exact:

  • Un singur fișier de 3,5 GB, clip video
  • Un folder cu fotografii de diverse mărimi, în total 3,5 GB

Rezultatele sunt cele de mai jos și vedeți aici o primă ciudățenie: gama Go! este la fel de performantă, ba chiar depășește ușor, gama React, iar gama Select trece cu mult de cei 10 MB/s anunțați oficial pe scriere.


Am vrut să văd, la scriere și citire secvențială, de la ce dimensiune de bloc începe controller-ul cardului să atingă performanța maximă și am testat asta cu IOmeter, ca la review-urile de ssd-uri.


Rezultatele arata ca, pentru toate cardurile și atât pe citire cât și pe scriere, trecerea la viteză maximă se face odată cu scrierea de blocuri de minim 64 kB. Majoritatea aparatelor foto și video trimit blocuri mai mari către memoria de stocare, așa că probabil veți beneficia mereu de performanță maximă a cardului. Și în acest test cardurile Go! s-au comportat aproape identic cu cele din gama React.

Observați și că gama Select, deși anunțată cu doar 10 MB/s scriere, de fapt obține 25-30 MB/s.

Am testat și în situații reale, folosind camerele mele foto și video. Am setat aparatul foto pe rezoluție maximă, format JPEG+RAW și fotografiere în rafală, iar rezultatele au fost următoarele:

  • React și Go! – 44 imagini (744 MB) capturate până la umplerea bufferului și oprirea rafalei.
  • Select – 42 de imagini (722 MB) capturate.

Rafala depinde de memoria buffer a aparatului foto, care se umple după un număr de imagini și apoi informația trebuie scrisă pe cardul de memorie. După cum vedeți, prima rafală este cam la fel de lungă. Cât de repede sunt scrise însă imaginile din buffer în cardul de memorie determină cât de repede poți începe să tragi o nouă rafală. Carduri de două ori mai rapide = scriere de două ori mai rapidă a informațiilor din buffer = înjumătățirea timpului până când poți utiliza din nou aparatul foto.

În ce privește camerele video de acțiune, și Select este capabil să lucreze cu cele 4K. Problema poate apărea la unele modele care vor musai clasa UHS-I U3. De exemplu, camera Sony X3000 nu inițializează filmarea în modul 4K la 100 Mbps dacă nu detectează un card de clasa U3, cu alte cuvinte ar fi funcționat bine cu React și Go, dar ar fi refuzat să filmeze în acel mod cu cardul Select.

Alte camere foto este posibil să nu aibă astfel de limitări, trebuie să citiți cu atenție manualul. Dacă nu au astfel de limitări hardware, uitați-vă pe rata de bit cu care filmează. De exemplu, un telefon de top filmează 4K cu aproximativ 50 Mbps, adică scrie cam 6,5 MB/s pe cardul de memorie (8 Mbps = 1 MB/s), ceea ce înseamnă că și seria Select poate fi folosită fără probleme, având în vedere că urcă până la 25-30 MB/s.

Concluzii

Cumpărați versiunea microSD, este mai utilă pe termen lung. Din microSD puteți face oricând un SD folosind un adaptor banal, care poate fi schimbat dacă i se rup pinii sau pățește vreun accident. Eu am doar carduri microSD pentru aparatele mele, cu adaptor unde este cazul, iar asta îmi permite să le rotesc după nevoie între diversele dispozitive.

Gamele React și Go! sunt practic identice, performanța fiind foarte apropiată. Alegeți cardul cu prețul cel mai mic dintre ele două, în funcție de oferte.

Gamele React și Go! sunt potrivite celor ce filmează 4K și cu rata de bit mare, cum fac unele aparate foto sau camere de acțiune. Pentru telefoane mobile, Kingston Canvas Select este de asemenea suficient.

Preț: în jur de 170, 150 și respectiv 120 lei pentru variantele 64 GB format SD, la eMAG și PC Garage.

asus s5507

    6 comentarii

  1. Încă mă întreb dacă microSd-urile Kingston- gen portocalii și ieftine de pe Aliexpress – sunt originale sau contrafăcute…

      (Citează)

    • Nu știu, dar cred că sunt foarte multe fake-uri în domeniu, unele chiar de tipul “third shift” sau cum se cheamă când le fac alții în aceeași fabrică.

      Cel mai bine este să le iei de la distribuitorii autorizați.

        (Citează)

  2. Ai inversat un pic acolo : Go sunt albastre si Select sunt verzi de fapt :)

      (Citează)

  3. “O rafală de 10 cadre, fiecare de 10 MB, produce 100 MB de date pe secundă.”
    :)
    sa vezi ce fun e cand tragi RAW-uri de 50 MB bucata, costa o avere SD-urile capabile sa le inghita pe alea intr-un ritm ok.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus