un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

ING a lansat serviciul de plăți cu telefonul mobil la POS

24 Jul 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

42 comentarii

O veste care sigur va pica bine pentru clienții ING: banca a lansat serviciul de plată cu telefonul mobil la POS, varianta modernă.

Se numește ING Pay, a fost dezvoltat de ei și este gratuit pentru clienții băncii (persoane fizice). Eu l-am activat și l-am utilizat deja, este foarte ușor de configurat și de folosit, iar telefonul mobil de obicei este la îndemână, pe când portofelul poate fi ascuns în poșetă, geantă, haină sau pe unde îl țineți.

ING Pay necesită:

  • telefon cu Android și NFC.
  • aplicația Homebank de mobil instalată în telefon și actualizată la zi.
  • cont curent la ING ca persoană fizică.

Pentru cei cu iPhone, Apple nu permite utilizarea altor soluții de plată mobilă în afară de Apple Pay, care nu cred că va intra prea curând în România. ING va dezvolta în perioada următoare o soluție alternativă cu sticker lipit de telefon.

Aplicația Homebank trebuie să fie configurată pentru protecție cu parolă, nu cu digipass, ceea ce vă va permite să înregistrați în ea telefonul mobil ca dispozitiv de încredere, operațiune care ulterior vă permite și activarea ING Pay din noul meniu prezent acolo.

Activarea aceasta este simplă. Apăsați Activează card virtual, alegeți contul din care vor fi trași banii și introduceți un PIN pentru plățile cu telefonul. ING Pay nu se asociază cu un card existent, ci direct cu contul din care vor fi luați banii. E ca și cum telefonul mobil în sine devine un card bancar, doar că unul virtual, cu token-uri de autorizare emise direct de VISA și folosite doar pentru o plată. Toată activarea durează… nu știu, 20 de secunde? La mine cam așa a fost.

Procedura de plată este următoarea:

  1. se apropie telefonul de POS-ul contactless. Ecranul trebuie să fie aprins, dar telefonul nu trebuie să fie musai deblocat. Dacă este blocat, apare o notificare privind plata. Dacă este deblocat, apare un ecran mare și portocaliu ce vă înștiințează că ați făcut o plată.
  2. după ce-ați atins POS-ul cu telefonul, îl puteți băga la loc în buzunar. PIN-ul, care este în continuare cerut pentru plăți mai mari de 100 de lei, se introduce în POS, nu în telefon.

Plata nu necesită conexiune de date, așa că puteți utiliza sistemul și unde nu aveți semnal sau în străinătate în limita a 10 tranzacții într-o perioadă de 15 zile, apoi necesită conexiune la Internet pentru reverificare. Există o singură limitare: ING Pay poate fi activat doar pe două telefoane înregistrate ca dispozitive de încredere, dar în practică nu mi se pare o limitare reală.

Dacă are conexiune de date, telefonul primește o notificare push că s-a efectuat plata, care a fost suma retrasă și ce sold mai are contul. Cu această lansare, ING a făcut gratuit serviciul push de notificări pentru toți clienții, ceea ce este o altă veste bună. Îl puteți activa din Homebank, iar tot de acolo puteți seta și limite pentru plata cu mobilul.


(așa arată ecranul de plată dacă aveți telefonul deblocat; notificarea push detaliată sosește ulterior)


(așa arată notificarea dacă aveți ecranul blocat, dar aprins; notificarea push detaliată sosește ulterior)

Cam asta e tot, o implementare simplă și eficientă de utilizat. Dacă utilizați mai multe servicii de plată cu mobilul, meniul NFC and Payments din Android vă permite să-l alegeți pe cel default.

Aplicația Homebank nu permite screenshoturi, dar cred că gif-urile animate sunt mai mult decât edificatoare privind cum funcționează ING Pay. Am făcut deja peste 15-20 de plăți și serviciul a funcționat mereu fără probleme.

asus s5507

    42 comentarii

  1. Super :) intrun final :)
    Dar din pacate nu apare optiunea sa il activezi :(( pe OnePlus6

      (Citează)

  2. baadnewz:
    @Heavyd am activat pe OP6, si da e unlocked

    Hmm am incercat iarasi si acuma aoare optiunea in HomeBank :)

    Gata l-am activat si eu

      (Citează)

  3. Folosesc Apple Pay de 3 ani de zile, plătesc cu ceasul sau cu telefonul fără probleme. Nu am mai avut cash sau cardul cu mine de ceva timp.

      (Citează)

  4. Aseară am observat că a apărut meniul în HomeBank și l’am activat.
    Sunt curios dacă vor fi probleme cu tăblița pe care o folosesc pentru suportul magnetic din mașină.

      (Citează)

  5. Sa vad ce motiv de testare ii gasesc azi la mega image-ul din zona, astept de ceva timp sa intram in randul lumii si sa putem plati cu telefonul.

    ING a mai avut o solutie stupida de platit contactless cu telefonul, trebuia sa folosesti un microSD de 4Gb de la ei si nu mai tin minte alte detalii. Decat ca era stupida, telefoanele aveau NFC si ei voiau sa nu il folosesti.

      (Citează)

  6. Ai idee când se poate comanda sticker-ul acela? #iphonelife…

      (Citează)

  7. In sfarsit! Multumesc pentru vestea buna!

      (Citează)

  8. Eu folosesc Google Pay si bit/ly/_Revolut

      (Citează)

  9. E tare cum ING implementează chestii noi dar nu rezolva buguri de ani de zile pe care le-am reportat in repetate rânduri de atâtea ori…

      (Citează)

    • Mda, îmi dă chestia asta: Poţi adăuga un card virtual doar pe un telefon înregistrat.
      Ce idioțenie, eu nu vreau sa am telefonul înregistrat cu autocompete de user, nu mi se pare safe…

      Mda, sa fie sănătoși, mie nu mi-e lene sa scot cardul din portofel cand știu că trebuie sa cumpăr ceva..

        (Citează)

    • Eu l-am înregistrat cu mare plăcere tocmai ca să pot activa autentificarea cu amprentă ulterior. În plus, telefonul îl utilizez zilnic pentru plăți la POS, pe când să-mi spargă cineva contul, indiferent că am username-ul precompletat sau nu, sunt șanse foarte mici.

      E vorba de confort. Tu stabilești singur balanța între unde te simți în siguranță și ce nivel de confort vrei pentru plăți.

        (Citează)

  10. Folosesc deja BT Pay, iar plata se face doar din aplicatie. Ma intreb daca ai ING ca default payment option si folosesti aplicatia BT sunt sanse ca sa ti se retraga bani din ambele conturi. Altfel, nu ai o optiune de plata direct din ING Homebank pentru a initia o plata, cum e la BT…

      (Citează)

    • Ca să testezi, încearcă să plătești în modul descris de tine o pâine sau ceva și vezi dacă-ți ia banii din amândouă.

      Nu există acest risc, zic eu. Uite ce opțiune am eu în telefon pentru cazul descris de tine, vezi dacă o ai și tu în meniul Tap and pay din NFC.

      https://imgur.com/a/IHkHy0g

        (Citează)

  11. “Ne pare rău, dispozitivul tău nu este compatibil. Acest serviciu se poate activa doar pe telefoane cu tehnologie NFC şi sistem de operare minim Android 4.4.2.”

    Asta dp pc. (in app mobila nu am optiune de pay)

    Si am un S8 :)

      (Citează)

    • Vezi prin setările de Apps din Android, dă-i un clear cache, clear history și ce mai poți.

      Asigură-te că ai și ultima versiune de Homebank instalată și că i-ai dat permisiunile de care are nevoie.

      PC-ul nu are legătură cu activarea, nu te complica.

        (Citează)

  12. l-am activat aseara, a durat 10 secunde. azi am platit la Lidl si a fost flawless!!!

      (Citează)

  13. Sunt curios, dacă ai NFC-ul activ tot timpul, îți consuma mai mult din baterie ? Cum este wi-fi-ul sau Bluetooth-ul ?

      (Citează)

  14. Good news. L-am activat aseara si folosit azi-dimineata. A functionat perfect.
    Pacat doar ca acum iarasi aplicatia de mobil Homebank da mesaje ca este inaccesibila.. dar ne-am obisnuit deja

      (Citează)

  15. Oare o merge si pe ceasuri cu Android (mai mare de 4.4) ? Android full, nu Wear.
    Evident, ceasul sa aibe NFC

      (Citează)

  16. De mentionat e ca daca ai root pe telefonul Android, aplicatia de HomeBank o sa iti dea eroare cand incerci sa adaugi un card virtual pentru ING Pay. Atat. Nicio explicatie. Nimic. Doar o eroare ca plata cu telefonul nu a putut fi activata.

    Trebuie sa ascunzi root-ul de aplicatia de HomeBank ca sa mearga activarea serviciului.

    Inteleg de ce e bine sa nu mearga pe telefoane cu root, dar macar sa mentioneze si ei pe undeva ca sa nu te miri de ce merge la toti, mai putin tie nu.

      (Citează)

  17. Astept cu interes si solutia pentru posesorii de iPhone.

      (Citează)

    • @Stefan atâta timp cât Apple nu dă acces dezvoltatorilor la NFC, nu o să vezi nici o soluție de plată rapidă cu un iPhone, decât prin Apple Pay care s-ar putea să ajungă și în România în această toamnă.

        (Citează)

  18. ionică:
    @Stefan atâta timp cât Apple nu dă acces dezvoltatorilor la NFC, nu o să vezi nici o soluție de plată rapidă cu un iPhone, decât prin Apple Pay care s-ar putea să ajungă și în România în această toamnă.

    Sa speram ca va veni in toamna. Din pacate nici macar aplicatii pentru Wallet nu exista in Ro. Iar sticker din ala pe spatele telefonului nu-mi pun nici daca mi se dau bani.

      (Citează)

  19. nu sunt posesor de iphone, dar se zvoneste ca ios 12 va permite si altor aplicatii acces la iphone (apple being apple) https://9to5mac.com/2018/05/25/apple-will-reportedly-open-up-nfc-in-ios-12/

      (Citează)

  20. ionică:
    @Stefan atâta timp cât Apple nu dă acces dezvoltatorilor la NFC, nu o să vezi nici o soluție de plată rapidă cu un iPhone, decât prin Apple Pay care s-ar putea să ajungă și în România în această toamnă.

    Ar fi bine daca s-ar extinde si la noi reteau de banci care folosesc Apple Pay insa dat fiind ca procentul de plati cu cardul la noi este inca unul infim, nu imi fac prea mari sperante. Pana atunci, si o solutie de genul unui sticker de lipit pe telefon e binevenita.

      (Citează)

  21. Apple Pay exista in tari unde se fac mult mai putine plati cu cardul decat in Romania. Hai sa fim seriosi eu tin sa cred ca depinde mult si de suportul ce il ofera pentru toata treaba asta. Daca din toamna vor da drumul la Apple Pay in Romania chiar ar fi o schema faina, are convinge mai multa lume sa mai renunte la cash.

      (Citează)

  22. Apple Pay exista in tari unde se fac mult mai putine plati cu cardul decat in Romania. Hai sa fim seriosi eu tin sa cred ca depinde mult si de suportul ce il ofera pentru toata treaba asta. Daca din toamna vor da drumul la Apple Pay in Romania chiar ar fi o schema faina, are convinge mai multa lume sa mai renunte la cash.

      (Citează)

  23. Prima data să-și rezolve bug-urile. Am stat într-o zi 30 de minute sa fac o tranzacție, 10 sa îmi dau seama ca nu pot sa fac tranzacția, nici de pe mobil nici de pe web ca ma scotea afara din aplicație și 20 sa îmi răspundă la telefon sa îmi spună ca trebuie să-mi fac update la aplicație sau clear cache la web… Nu sunt în stare sa te anunțe când deschizi aplicația ca exista o versiune nouă. Aia cu clear cache m-a lăsat rece în 2018 :)

      (Citează)

  24. john:
    si cand o sa-ti fie furat cardul sau te trezesti cu plati surpriza, o sa dai vina pe ing. destept baiat

    Posibil sa ai putina paranoia fata de lucrurile pe care nu le cunosti.
    Cat timp ai grija cum folosesti root-ul nu sunt riscuri adevarate sa iti fie “furat cardul” sau sa ai “plati surpriza”.
    Pe aceeasi mentalitate poti dormi cu banii sub saltea de frica sa nu iti fie furati.

      (Citează)

  25. Am încercat ieri să fac 2 plăți, din păcate nu a funcționat. Nici un fel de feedback, pur și simplu nu se întâmpla nimic când puneam telefonul pe POS.
    Voi mai încerca odată fără husă la telefon, dar ar fi aiurea să nu funcționeze dacă ai o amărâtă de husă de plastic pe telefon.

      (Citează)

  26. Am facut ieri 2 plati si au mers fara probleme. Da, cu husa pe telefon.

      (Citează)

  27. The Gadgetist

    26/07/2018 la 2:31 PM

    Confirm ca functioneaza platile prin Google Pay si cardul Revolut. Dar se pare ca sunt permise doar cardurile Mastercard deocamdata. Detalii aici…https://thegadgetist.ro/cum-sa-activezi-google-pay-pentru-cardul-revolut/

      (Citează)

  28. nwradu: Poţi adăuga un card virtual

    Cum se inregistreaza telefonul la ING? Trebuie neaparat mers la ei la sediu?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus