un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion Days, Finestore, PC Garage, evoMAG, Altex, Flanco ◄◄

asus s5507

Completați sondajul Comisiei Europene despre necesitatea orei de vară

10 Jul 2018  ·

GÂNDURI  ·

53 comentarii

Comisia Europeană a lansat un sondaj pentru a vedea opinia oamenilor despre ora de vară. Îl puteți accesa aici și vă invit să votați că nu mai doriți oră de vară.

Ora de vară nu-și mai are rostul. Era utilă în alte vremuri mai simple, când lumina solară era necesară activității și bunei funcționări a societății. Acum avem iluminat stradal, oamenii intră și ies de la muncă pe program variabil, munca în sine s-a schimbat și alte tipuri de activități sunt predominante șamd.

N-am găsit nimic util în ultimii ani în schimbarea orei, ci doar câteva inconveniente legate de dispozitive ce invariabil nu-și schimbau ora, clasica întrebare “cât suntem față de GMT? Dar față de ora Marii Britanii?” și prea multe mesaje cu “vedeți că mâine se dă ora înapoi”. S-a dus vremea orei de vară.

Sondajul poate fi completat până la 16 august. Nu are o miză reală, dar pe baza lui Comisia ar putea discuta și analiza în detaliu dacă DST-ul mai are rost.

Iată și o fotografie fără nici o legătură cu articolul:

asus s5507

    53 comentarii

  1. Mie îmi place să mă trezesc iarna și să fie lumină afară/să se lumineze mai devreme. Prin urmare susțin varianta actuală.

      (Citează)

    • Comentariul tau este exact ca poza de la sfarsitul articolului :)

        (Citează)

    • Mie imi place ca iarna sa fie frig prin urmare sustin ca vara sa fie cald.

        (Citează)

    • Eu făceam referire la trecerea la ora de iarnă. Cele două sunt corelate. Radu vorbește de ora de vară, dar ca să existe ‘trecerea la ora de vară’ trebuie să fie și o trecere la ora de iarnă, cea care se întâmplă pe la sfârșitul lunii Octombrie.

      Data viitoare vă desenez.

        (Citează)

    • @Big T: există și varianta ca “ora de iarnă” aia care-ți place ție să fie menținută pe tot parcursul anului. De fapt asta e una din întrebările sondajului: dacă ar fi să se mențină aceeași oră ai prefera-o pe aia de iarnă sau pe aia de vară.

        (Citează)

    • Desenatorule, stii ca ora standard e aia de iarna, da?

        (Citează)

  2. Poza m-a motivat sa votez si am votat.

      (Citează)

  3. eu as scoate fusul orar cu totul. inutil.

      (Citează)

  4. Nu am considerat niciodata un mare efort sa dau ceasu’ cu o ora inainte/inapoi, iar daca iluminatul stradal e singurul tau argument impotriva DST-ului, atunci voi vota sa il mentina. Pentru ca imi place lumina naturala.

      (Citează)

  5. Doar ca in loc sa pleci de pe plaja la 18 va trebui sa pleci la 17 si pana seara sa omori mai mult timp inutil. NU, n-am chef sa ma trezesc mai devreme cu o ora in concediu pentru ca atunci e soarele bun.

      (Citează)

  6. Astia care zic ca nu-i deranjeaza cu nimic ora de vara pariez ca nu au copii (mici). Noua ora de vara/iarna ne da peste cap programul cel putin 2 saptamani.

      (Citează)

  7. Iona:
    Comentariul tau este exact ca poza de la sfarsitul articolului :)

      (Citează)

  8. ??? Mooor!

      (Citează)

  9. Asta cu scoaterea orei de vară ca e dificil îmi aduce aminte când se voia schimbarea imnului pentru ca aveau fotbaliștii dificultăți în a-l reține și cânta. Sau cum se schimbă regulile gramaticale doar ca sa îi mai salveze pe niște oligofreni :)

    Mie îmi place ca dimineața sa fie lumină și vara sa se facă întuneric târziu. Îmi da un vibe pozitiv. Și nu mi se pare nici un efort.

      (Citează)

    • Stai sa vezi la campionatul din Dubai ce ciudat o sa fie cand aia or sa joace fotbal in pantaloni scurti si la noi o sa viscoleasca pe sub streasini. Ce sa mai vorbim de ora.

        (Citează)

  10. Trebuie sa completezi si datele personale, prin urmare nu completez.

      (Citează)

    • Coco:
      Trebuie sa completezi si datele personale, prin urmare nu completez.

      deci tu de asta nu mergi la vot.. ca sa nu iti apara bifa de prezent in dreptul datelor personale din registru, nu?

        (Citează)

  11. Mulțumesc, am votat sa o mențină. Dacă nu scriai, habar nu aveam.

      (Citează)

  12. Iona:
    Stai sa vezi la campionatul din Dubai ce ciudat o sa fie cand aia or sa joace fotbal in pantaloni scurti si la noi o sa viscoleasca pe sub streasini. Ce sa mai vorbim de ora.

    Asta da comentariu inutil.

      (Citează)

  13. Eu propun ca cei sub 35 ani sa se abtina monentan de la comentarii pe acest subiect :)
    Si nu o spun ironic sau altfel, e pur legat de metabolism si felul in care se comporta organismul uman la aceste schimbari de ritm in odihna, in functie de varsta.

    Cand aveam 20 ani, nici eu nu simteam trecerea la ora de vara. Ma sculam cu o 1 ora mai devreme, so what?!
    Dupa o anumita varsta problema devine tot mai acuta de la an la an, imi ia din ce in ce mai mult timp sa ma acomodez cu noul ritm.
    Am ajuns la 4 saptamani timp de acomodare, sa vedem ce o mai fi la anul :)

    Cred ca in lumea tehnologizata si super rapida de astazi, DST-ul produce pagube mult mai mari decat aduce beneficii.

      (Citează)

    • pe mine ma incurca ora de vara din motive administrative (mai am ceasuri care nu se modifica singure),
      totusi, desi am treceut de 35, nu am o problema cu trezitul mai devreme, ci cu trezitul devreme cand am programul aglomerat / sunt obosit (din lipsa de somn).
      deci.. poate are legatura cu viata (alte responsabilitati, alt program, etc) si mai putin cu metabolismul?

        (Citează)

    • De la o anumita varsta o sa fii pensionar si nu va trebui sa te mai trezesti la o anumita ora.
      Nu ca ar conta, la varsta aia oricum o sa te trezesti o data cu gainile.
      Sa ramana ora de vara!
      (eu – 42 de ani)

        (Citează)

  14. Și eu prefer să am mai multă lumină naturală după ce termin cu programul. Nu văd unde e problema în a merge pe întuneric la muncă iarna (vorbesc de cei care încep la 7 programul) când oricum până la 8 nimeni nu face nimic, cafele, povești etc. Și când am fost mic, mă trezeam la ora care trebuie fără comentarii. Dacă existau comentarii am avut părinți care să anuleze comentariile. Cine nu reușește să le impună plozilor un program, soarta. Cine se plânge că la 35 de ani e greu să te trezești cu o oră mai devreme, poate ar trebui să stea cu o oră mai puțin după miezul nopții facând chestii. Sau să facă puțină mișcare dimineața. Majoritatea care se plâng oricum încep programul la 8-9 cel devreme, așa că nu știu unde-i problema.

      (Citează)

    • GuestStar…m-ai uns pe suflet cu postarea asta si nu, nu sunt ironic deloc.
      Vreau sa se mentina ora de vara/iarna, imi place sa am mai multa lumina naturala, iar modificarea ceasului cu o ora de doua ori pe an este foarte ok pentru a reduce iluminatul artificial (aici putem include si cel din case, birouri, etc. nu doar iluminatul stradal). Consider mindblowing argumentul ca dupa o varsta resimti modificarea cu o ora (1h, 60min…3600s) ca fiind grea.

        (Citează)

    • Mama ce-mi plac oamenii care vorbesc fara sa stie despre ce vorbesc, ma dau in vant dupa eu.

      Auzi, cica “sa le impuna plozilor un program”. Man, uite cum stau lucrurile: eu pot sa le impun ce program vreau, pot sa sa ii scol si la 3 noaptea si sa ii pun la culcare la 5 dupa amiaza.

      Problemele insa sunt urmatoarele: nu stiu daca te-ai gandit vreodata, dar este imposibil sa fortezi pe cineva sa doarma cand nu poate/nu are chef sa doarma. Stii? E atat de simplu: este absolut imposibil sa fortezi pe cineva sa doarma. Poti sa trezesti pe cineva cand vrei tu, dar sa il faci sa adoarma cand vreo tu e imposibil.
      Nici daca il bat nu pot sa-l fac sa doarma, intelegi?!

      Doi. Un copil de 2-5 ani care nu a dormit cat trebuie, spre sfarsitul zilei devine irascibil si urla din orice (de fapt, urla din cauza ca e obosit, doar ca il declanseaza chiar si cel mai mic lucru). Si iarasi, e imposibil sa faci un copil mic sa se opreasca din urlat, poti sa il si ameninti cu moartea. Intelegi cum sta treaba?

      Probabil nu, dar o sa intelegi cand o sa ai copii. Pana atunci insa, cel mai bine e sa te abtii, crede-ma.

        (Citează)

  15. L-am completat pentru mentinerea schimbarii. De doua ori – pe persoana si IMM. Ceasul de la smartfon se schimba singur…deci..

      (Citează)

  16. Am votat pentru menținerea orei de vara

      (Citează)

  17. @Robo

    Eh, uite că nu vreau să mă abțin. Dacă tu vrei să spui că din cauza orei de vară nu-ți doarme copilul… mă lași? Da, nu reușește să doarmă etc ce-ai scris tu acolo, dar să vii să spui că fix din cauza asta nu doarme sau doarme prea puțin…e prea de tot. E o zi pe an în care ar fi probleme. O zi. Trece precum acceleratul prin Ciulnița în vremurile bune.

    Nu mă bag la dat sfaturi despre crescutul de copii, că nu e topicul potrivit și nici nu are rost în cazul de față. Discutăm strict despre o amărâtă de zi când…of Doamne, trebuie să ne trezim mai devreme. Și aia pică duminica. Tragedie.

      (Citează)

    • Pai nu e vorba de 1 zi, am scris mai sus ca noua ne ia vreo 2 saptamani sa ne adaptam la noul program.
      Si desigur ca nu e vreo tragedie, dar ideea e ca e o chestie inutila, nu mai are nici un beneficiu, daca o fi avut vreodata. Asa ca sunt pentru renuntarea la ora de vara/iarna. Habar n-am care e mai buna, vreau doar sa nu se mai schimbe.

        (Citează)

  18. Ora de vara si cea de iarna sunt necesare pentru a avea un ritm circadian corect si pentru a crea o legatura intre dimineata de pe ceas si cea de pe cer.

    Deci nu trebuie desfiintate si trebuie votat impotriva acestei greseli.

    Alta prostie care ar rezulta din desfiintarea orei de vara este discrepanta dintre pozitia soarele pe cer si ora 12.

      (Citează)

  19. Si eu sunt de parere ca ar trebui mentinuta ora de vara, fie cu schimbare de 2 ori pe an, fie in varianta in care devine permanenta. Nu vad nici un avantaj in a avea lumina dimineata devreme, cand cel mult esti pe drum spre munca, in schimb ora aia conteaza seara, cand desfasori alte activitati, sociale sau de alta natura. Iar apropo de argumentul cu programul de somn al copiilor… de ce ar trebui sa sufar eu pt copilul altuia? L-ai facut, asuma-ti, nu te astepta/solicita sa se ajusteze altii la nevoile copilului tau.

      (Citează)

  20. Mersi ca mi-ai zis. Am votat sa se mentina.

      (Citează)

  21. Ai trimis atat de mult trafic incat le-a picat site-ul :))

      (Citează)

  22. Eu cred ca dori ăștia cu hashtag rezist refuză acum orice chestie care înseamnă schimbare.
    Știu ei din surse ca nu e ok sa se schimbe nimic, orice schimbare sigur e pt un scop rău

      (Citează)

  23. Multumesc pentru link.
    Am votat PENTRU eliminarea orei de vara.

      (Citează)

  24. Cătălin Tănase

    11/07/2018 la 8:29 AM

    Mda, celor dezorganizați care se trezesc greu dimineața le reamintesc că nici nu pierd și nici nu câștigă vreo ora. Ziua are tot 24h
    Iar pe cei cu copii ii înțeleg că au o problema, dar e doar problema lor, nu ar trebui sa fie și a mea.

    Sper sa nu se schimbe ora de vară

      (Citează)

  25. Eu nu înțeleg argumentul cu plecatul pe lumina dimineață, iarna. Contraargumentul ar fi ca pe aceeași logică, ce câștigi dimineața, pierzi seara când se și innopteaza mai devreme, deci nu e nici un beneficiu direct la sfârșitul zilei.
    Se consuma la fel de multa electricitate, doar ca nu dimineața, ci seara.

      (Citează)

  26. Ma bucur ca UE se gandeste la binele nostru. In definitiv, de ce sa nu castigam o ora de lumina dimineata (cand majoritatea oamenilor inca dorm sau, eventual, sunt in drum spre munca) si nu seara, cand suntem liberi, si ar pica bine o ora in plus pentru sport, o plimbare, ceva?

      (Citează)

    • Daca ai fi completat chestionarul, ai fi vazut ca una dintre intrebari este exact daca ai o preferinta pt. ora de iarna sau de vara.

        (Citează)

  27. msx:
    Ma bucur ca UE se gandeste la binele nostru. In definitiv, de ce sa nu castigam o ora de lumina dimineata (cand majoritatea oamenilor inca dorm sau, eventual, sunt in drum spre munca) si nu seara, cand suntem liberi, si ar pica bine o ora in plus pentru sport, o plimbare, ceva?

    Ce-mi place când lumea e ironică în mod gratuit. Dacă vrei lumină seara UE chiar se gândește la tine. Nu trebuie decât să votezi pentru menținerea orei de vară tot timpul anului. Asta ar însemna că în ianuarie soarele apune la 5 seara în loc de 4. O oră pentru sport, o plimbare și, sper eu, citit niște cărți.

      (Citează)

  28. Ma bucur ca suntem toti diferiti si ca avem pareri de toate felurile. In fond despre asta e democratia si puterea de vot.

    Sa spui insa sa cei care se scoala mai greu cu o ora mai devreme dimineata sunt dezorganizati si ar face bine sa se culce mai devreme seara sau cei care nu isi pot stapani copiii sa faca bine sa ii struneasca sau ca “ce imi pasa mie de copilul altuia”, denota cel putin o ignoranta ridicata, ca sa nu zic un intelect slab.

    Vazand parerile oamenilor de aici, cred din ce in ce mai tare ca ignoranta si individualismul ne-a adus astazi in groapa unde suntem.

    Celor ignoranti le pot da urmatoarele recomandari:

    1. Nu toti pot pur si simplu sa se culce mai devreme seara, nu e ca si cum ai scoate bateriile. Nu tine de organizare ci de metabolism. Daca ati citi studiile medicale pe aceasta tema, ati vedea ca rata sinuciderilor creste in toata lumea imediat dupa trecerea la ora de vara, numarul de accidente rutiere creste, numarul de probleme medicale creste.
    Pe unii ii afecteaza mai mult, pe altii mai putin, fiecare organism e diferit. E vorba de statistica si deci de majoritate.

    2. Daca unii dintre voi ati fost struniti de parintii vostri si ati ajuns radicali, nu considerati ca e cea mai buna metoda de parenting pentru toti. O veti face la randul vostru copiilor vostri dar lasati si alte optiuni altora care isi doresc copii echilibrati. Oamenii s-au plans ca trecerea la ora de vara ii afecteaza in programul copiilor. Credeti-i pe cuvant, nu va aruncati la sfaturi puerile de parenting.

    3. Economiile pe iluminat sunt minimale astazi cand tehnologia ne permite iluminat ieftin. In schimb, costurile pe logistica la schimbare orare la varii activitati “rapide” din societatea de astazi (vezi de exemplu numai orare zboruri avion, burse, sisteme bancare) sunt mult mai mari.

      (Citează)

    • Catalin Tanase

      11/07/2018 la 11:44 AM

      “Nu tine de organizare ci de metabolism”

      Ba fix de organizare tine! Cand stii ca ai o problema cu ora de vara incepi sa iti schimbi ora de culcare/trezire cu o saptamana inainte, tocmai ca sa iti fie usor atunci cand se schimba ora. Asa ca las-o pe aia cu intelectul slab, ca macane!

        (Citează)

  29. @GabrielG – asa arata un giga contra “daca ala e singurul tau argument … eu voi vota sa-l mentina”

    @corneli – “NU, n-am chef sa ma trezesc mai devreme cu o ora in concediu pentru ca atunci e soarele bun.” – asta nu-si da seama ca de fapt asta face si acum, doar ca in loc sa zica ca se trezeste la 7 el se trezeste la 8 :))) (daca e sa discutam in format “ora de iarna permanenta”)

    @Iulian – “mie imi place” – fiecare vrea democratie, si sa se faca totul cum zice el, am zis democratie? neah era dictatura si sa faca toti ca el ca asa ii place lui, dar sa se numeasca democratie

    @vladutz- perfect, exact ce voiam sa spun si eu
    “Cred ca in lumea tehnologizata si super rapida de astazi, DST-ul produce pagube mult mai mari decat aduce beneficii.”

    @George – ecologistul nr 1, stie exact cat se reduce prin folosirea iluminatului public mai putin si ca se face economie “mindblowing”.
    – surpriza este ca pe vremuri se facea economie si strazile erau mai mult intunecate, semafoarele nu mai functionau, totul se cam oprea noaptea, ei bine acum indiferent ca este ora de iarna 7 si se aprind luminile pe strada, sau ar fi ora 8 (format de vara) tot s-ar aprinde luminile afara. singura diferenta este ca tu ai ajunge acasa la ora 8 in loc de 7 si ai folosi fix acelasi curent ca presupun ca si dimineata cand te trezesti (si e intuneric ca pari matinal din postare) stai cu lumina aprinsa

    @Mihai – super fain, fix astia sunt idiotii care cred ca stiu totul

    @Gaelex – baiat istet de obicei, si el este atoatestiutor pe chestia cu ziua, a citit de ritm circadian, si trebuie pastrat. tema de studiu, ascunde ceasurile din casa si incearca sa te culci, trezesti natural, vezi care este ritmul tau circadian ca este cam personalizat, nu prea stie el de chestii cu gmt, schimbare ore. o sa ai niste surprize interesante

    acum punctele mele
    pro schimbare la ora unica:
    – bursa, banci, telecomunicatii, transporturi nu mai sunt afectate de schimbare. un server care cumva nu se actualizeaza si ti-ai facut de lucru pentru 2-3 saptamani (pot sa fie extrem de multe elemente care merg prost a se vedea spre exemplu ca microsoft trimite peste 30 de actualizari cu “schimbare ora” cu 1-2 luni inainte de fiecare schimbare, un singur update de-asta daca nu se instaleaza corect/lipsa restart, bug, etc si poti sa o patesti)
    – ai un zbor, un tren de luat in ziua respectiva, in situatia cea mai buna cand ora 3 devine 4 stai in gara 1 ora, stai in primul aeroport 1 ora. in situatia nasoala cand ora 4 devine ora 3 totul se duce dracului ca ai numar dublu de avioane, trenuri, etc in acelasi timp in acelasi spatiu si trebuie sa scapi de ambuteiaj ( efectele se prelungesc pentru 1 zi intreaga)
    – fara stress in familie ca fortezi oamenii sa-si schimbe ore de trezire (cele mai multe probleme psihologice apar atunci cand muti pe cineva din zona lui de comfort, in cazul asta e zona lui temporala)
    – cei mai zen oameni nu folosesc DST si totul e foarte ok (asta e pt. gaelex) https://en.wikipedia.org/wiki/Daylight_saving_time_by_country

    contra schimbare ora unica:
    – se pierd 2 event-uri la care se pot pune #yeah DST
    – nimic, efectiv nimic nu ajuta cu prostia asta de schimbare

      (Citează)

  30. Eu am de mult oful asta cu schimbarea orei. Prefer sa ramanem pe cea de vara mereu. Dau oricand ora de intuneric matinala pe o ora in plus de lumina seara.
    Asta desi ma trezesc la 6-6:30.

      (Citează)

  31. In primul rand e bine de stiut ca propunerea de scoatere a orei de vara a venit din partea Finlandei care chiar nu are avantaj, vara fiind noapte doar vreo cateva ore iar iarna fiind zi cateva ore.
    In cazul nostru chiar se simte castigul unei ore vara, uite acum se intuneca dupa ora 9:00, vii de la servici si mai poti face cate ceva pana se intuneca (gradinarit, mesterit masina, etc) sau sa pleci undeva cu masina pe ziua, stii si tu ce rau e sa conduci noaptea.

      (Citează)

    • Cătălin Tănase

      11/07/2018 la 4:44 PM

      Evident! Dar hai să renunțăm la asta, că unii nu-s in stare sa se organizeze puțin!

        (Citează)

  32. @Catalin Tanase – “Evident! Dar hai să renunțăm la asta, că unii nu-s in stare sa se organizeze puțin!” ce funny suna chestia asta,

    considerand ca am trait fara necesitatea unor ceasuri implicit ore cateva milenii, apoi fara ora de vara multe sute de ani, am folosit prostia asta mai putin de 100 de ani, in principal dupa razboaie din ratiuni economice (care acum nu se mai justifica ce castigam seara pierdem dimineata si invers). o chestie ramasa de la Ceausescu care a reintrodus-o in 79 dupa 30 de ani de nefolosire

    este asa de amuzant cand generatia tanara sustine idei comuniste :))

    >din wiki
    Utilizarea în România
    În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1917, în timpul Primului Război Mondial. Referitor la acest aspect, regina Maria nota în jurnalul său, la 5/18 iulie 1917:

    De azi se schimbă ora – se dă înainte, ora șapte e deja ora opt și așa mai departe. A trebuit să o facem pentru că rușii așa procedează, ca să evităm confuziile – motivul e economia la electricitate. La început va pricinui totuși încurcături, fără îndoială.[3]:p. 81

    După război s-a renunțat la folosirea orei de vară, aceasta fiind reintrodusă în 1932, din aceleași rațiuni economice. Până în 1939 ora de vară a funcționat în fiecare an, între prima duminică din aprilie (în 1932: 22 mai), ora 00:00 și prima duminică din octombrie, ora 01:00 (ore locale). Între 1 aprilie 1940, ora 00:00, și 2 noiembrie 1942, ora 03:00, ora de vară a fost în vigoare permanent în România. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată.

    Ora de vară a fost reintrodusă în România începând cu 1979.

    Prezenta regulă este în vigoare din 1997; până atunci s-au mai aplicat următoarele reguli:

    1979 – 1983: prima duminică din aprilie, ora 00:00 (-> 01:00) – ultima duminică din septembrie, ora 01:00 (-> 00:00) (cu excepția anului 1979, când ora de vară a început pe 27 mai);
    1984 – 1996: ultima duminică din martie, ora 00:00 (-> 01:00) – ultima duminică din septembrie, ora 01:00 (-> 00:00).

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus