un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Ce bine este să ai specialiști!

13 Jul 2018  ·

GÂNDURI  ·

45 comentarii

Ce înseamnă să ai specialiști bine pregătiți! Citeam un articol despre cum toți copiii thailandezi blocați în peșteră au fost salvați de trupele thailandeze de specialitate și povestea este un exemplu de eficiență.

Pe 23 iunie 12 copii și antrenorul lor de fotbal au rămas blocați în peșteră. Scafandrii i-au găsit abia pe 2 iulie, la 4 kilometri de cea mai apropiată ieșire și la 1000 de metri sub pământ. Pe 8, 9 și respectiv 10 iulie i-au scos pe toți de acolo, o călătorie ce-a presupus scufundări cu echipamente înguste, că altfel nu se puteau strecura prin diversele tuneluri subacvatice de acolo.

Operațiune era periculoasă și urgentă. Nivelul oxigenului din peștera unde se refugiaseră copiii era în scădere, iar șansa ca nivelul apei să crească și să-i omoare era considerabilă. S-a terminat cu bine.

Mi-a plăcut un detaliu găsit într-un alt articol. În ciuda riscului de inundare suplimentară, un medic din forțele speciale thailandeze a rămas mai bine de o săptămână în peșteră, alături de copii, pentru a-i monitoriza permanent. Uitați-vă acolo și ca să vedeți ce pompe au utilizat.

Citesc din acestea și-mi aduc aminte cu amărăciune de momente din România. Avionul prăbușit în Apuseni, imposibil de găsit pentru o vreme mult prea lungă. Elicopterul SMURD prăbușit în lacul Siutghiol de la Mamaia și cele patru victime moarte în timp ce salvatorii nu puteau pune la apă o barcă pentru a-i salva. Martorii îi auzeau strigând după ajutor din mijlocul lacului, înainte de a muri de hipotermie.

Numai proști și incompetenți. Bine măcar că aici s-a terminat cu bine.

asus s5507

    45 comentarii

  1. Și mai au ceva: sunt mult mai uniți decât românii. Pe noi ne-au dezbinat politicienii ăștia atât de rău încât unii se bucură de răul altora.

      (Citează)

    • Da, fix politicienii sunt motivul pentru care majoritatea românilor sunt niște cârnați infecți care nu merită nici o coajă de pâine.

      E bine că ai găsit vinovații, acum poți să fii liniștit când ești cârnat, nu?

        (Citează)

  2. A fost un efort international, din cate stiu. Asta nu il face mai putin de apreciat sau eroic.

      (Citează)

    • În principal thailandezii au făcut salvarea. Primul scafandru care a ajuns acolo era britanic, da, scrie în al doilea link cum s-a întâmplat totul.

        (Citează)

  3. Nu a fost chiar bine. Un salvator a murit.

      (Citează)

  4. Exact!
    Totul e de rahan la noi…

    “Numai proști și incompetenți.”

    Persoanele care citesc sunt excluse, nu?

      (Citează)

    • Mă refeream la cei din posturi cheie de decizie și chiar și așa, o astfel de propoziție nu spune că 100% sunt astfel, dar nu o să stau de fiecare dată să zic și un disclaimer.

        (Citează)

  5. A fost britanic specialistul din pestera.

      (Citează)

  6. “s-a terminat cu bine” mai putin pentru un membru Thai Navy Seal : Saman Kunan care a ramas fara oxigen pe drumul de intoarcere dupa ce ajutase la transportul buteliilor de oxigen catre zona inundata.

    Cam slaba documentarea, sunt foarte multe detalii omise:
    – toti copiii au fost sedati in timpul salvarii, pentru ca la un moment dat spatiul se ingusta la 38cm si era pericol de panica
    – vizibilitate zero, apa tulbure, intuneric complet
    – a fost o participare internationala : Australia, US, Olanda si altii
    – generatoare, pompe, elicoptere, voluntari cu sutele, tone de echipament carate in spate prin pestera … sunt multe de zis

    HOOYAH

      (Citează)

    • Dacă intrai pe cele două linkuri din articol, ai fi putut presupune că tot ce-ai zis tu știu și eu deja, din moment ce sunt explicate și acolo. Vizibilitatea scăzută sau faptul că au sedat copii și cooperarea internațională pusă rapid la punct doar arată ceea ce ziceam, că oamenii au specialiști și știu rapid să se organizeze.

      Poate ai uitat ce specialiști am avut noi, de exemplu, la Colectiv, când ministrul se jura că e totul bine și avem tot ce trebuie, iar victimele mureau pe capete.

        (Citează)

  7. Numai mie mi se pare ca a durat foarte mult aceasta operatiune de salvare? Nu neaparat in sine cat a durat evacuarea ci timpul care a trecut de la momentul in care i-au gasit si momentul in care au inceput sa ii scoata.

      (Citează)

    • Intre 2 si 8 iulie sunt 6 zile. Initial asa m-am gandit si eu, insa traseul era de 4 km, cu zone complet inundate, plus o gatuire de 38 cm.

        (Citează)

    • Da, dar initial incepusera sa spuna ca nu pot fi scosi copiii de acolo inot ci ca va trebui scoasa toata apa. Au pierdut timp.

        (Citează)

    • Plus ca reumplerea tuburilor cu oxigen ar fi durat 20 de ore, zice-se.

        (Citează)

    • De fapt întâi au crezut că vor săpa un tunel până la ei, dar s-au râzgândit apoi și au trecut la planul cu ieșit prin tunelurile inundate cu echipament de scufundare.

        (Citează)

  8. sa nu uitam de elon musca, el i-a salvat!
    altfel slab articol, scris ca de obicei din ura pt tara.

      (Citează)

    • Să îl ia Dragnea pentru atitudine antiromânească, că nu se mai poate!

        (Citează)

    • Nu a salvat nimic Musk, a incercat sa ajute, dar nu s-a putut cu ce a venit el.

        (Citează)

    • Ce anume o fi fost slab la articol?

        (Citează)

    • Să lași comentarii anonime pe Internet pe un ton zeflemitor despre un om care a încercat să ajute cum poate, ba chiar a cheltuit din proprii bani ca să facă asta în timp ce în rest schimbă semnificativ industria auto, spațială și a energiei electrice rezidențiale… asta e definiția Internetului și a tot ce-i în neregulă cu el!

        (Citează)

  9. A fost un efort international, cu participarea specialiștilor britanici, americani, chinezi (și alții) iar doctorul care a rămas cu ei în peșteră era australian.

    A fost un efort intențional uriaș, și e păcat că la noi nu prea a fost abordat subiectul.

      (Citează)

  10. La capitolul Apuseni ai perfecta dreptate ca le-a luat mult pana i-au gasit, dar daca ne gandim la conditiile meteo se atunci si la cei care au murit, nici daca ajungeau la ei la timp nu cred ca aveau sanse. La capitolul Siutghiol, nu se auzeau tipete, victimile au fost gasite cu centura de siguranta pe scaune, trust me. Filmarea aia cu drona este vrajeala unui “jurnalist” afiliat lui Nicusor. Daca te uitinla filmarea cand scoteau oamenii din spital cu onoruri, umflatul era cu cainele in lesa si se tinea dupa Arafat si tipa la el. Cand a aparut problema la Colectiv tipa Coruptia Ucide. Avem probleme mari, dar nu mai credeti toate prostiile

      (Citează)

  11. GRESIT

    Thailanda nu are specialisti, Navy SEAL ai lor nu pot fi luati in serios, iar JUMATATE din membrii echipelor de salvare au fost straini.

    Ce are Thailanda, pe langa un idiot care s-a dus cu copiii la 1 km sub pamant si nici acum nu avem o explicatie, este un presedinte care a acceptat ajutorul extern.
    Si asta a fost foarte important, a se vedea prostia criminala a diverselor autoritati romanesti dupa Colectiv. Cu consecintele fatale care puteau fi evitate lasand mandria si prostia oarba la o parte.

      (Citează)

  12. Pentru cine nu l-a vazut, am pus un clip gasit pe reddit care arata mai usor de inteles prin ce deschizaturi au trebuit sa intre scafandrii aceia pana la pestera.

    https://www.youtube.com/watch?v=9KDih-WyODA

      (Citează)

  13. nwradu:
    În principal thailandezii au făcut salvarea. Primul scafandru care a ajuns acolo era britanic, da, scrie în al doilea link cum s-a întâmplat totul.

    Totuși le-a luat 9 zile sa îi găsească. Timp suficient să se strângă elita țării acolo. Nu sunt naționalist dar și în România sunt oameni capabili dar nu la orice colț de stradă. Durează până se adună.

    Plus că apoi mai e un risc, degeaba ai resurse competente când managementul e făcut de boi sau oameni răuvoitori (când sunt ambele e cel mai rău :). A se vedea cât de bine stăm cu IT-ul și cât de bine e digitalizat statul.

      (Citează)

  14. Uite un articol de la BBC care spune fix invers decat ce zici tu aici:

    https://www.bbc.com/news/world-asia-44799779

    Nu inseamna ca nu au meritul lor, dar hai sa nu dam tot meritul si unde nu e. E perfect normal ca sa fie foarte putini specialisti in domeniul asta la nivel global, explorarea de pesteri inundate este ceva extrem de dificil.

      (Citează)

    • E normal sa ai specialiști în domeniul tău. România nu e chiar o țară plina de peșteri și cu mulți experți în snorkeling :)

      Cum de exemplu și la cutremure atunci când îi cauți pe supraviețuitori e bine să-i chemi pe ăia de prin Japonia, Chile, Mexic ce văd așa ceva în mod constant și au antrenament real life nu simulări.

        (Citează)

  15. Nu e bună deloc comparaţia cu barca, putea să fie şi Elon Musk pe mal, dacă în câteva minute nu aveam la dispoziţie un echipament de salvare cei din lac mureau. În Thailanda s-a avut mult mai mult timp la dispoziţie.

    Îmi displac în general articolele astea în care se dă în ţara noastră, că noi suntem inferiori şi proşti găsind apoi o motivaţie pentru a dovedi premiza de la care plecam. Blogul lui Cetin e plin de astfel de articole, de asemenea.

      (Citează)

  16. Ciuby:
    Da, fix politicienii sunt motivul pentru care majoritatea românilor sunt niște cârnați infecți care nu merită nici o coajă de pâine.

    E bine că ai găsit vinovații, acum poți să fii liniștit când ești cârnat, nu?

    Cârnați reprezentați de cârnați. Dar să nu generalizăm.

      (Citează)

    • Complet adevărat, nici n-am susținut altceva. Și, îmi pare rău, dar am voie să generalizez când în jurul meu văd că majoritatea oamenilor sunt cârnați.

        (Citează)

  17. Cezar:
    Deci pot sa moara 283 de salvatori, important e sa salvam o baba si e succes 100%.

    Dilema lui Heinlein.

      (Citează)

  18. Am terminat de citit comentariile. Al doilea mare cancer din România, după PSD e prostul care se află în treabă.

      (Citează)

  19. Cezar:
    Deci pot sa moara 283 de salvatori, important e sa salvam o baba si e succes 100%.

    Se raportează, adică 1 mort pentru 13 veți salvate.

      (Citează)

  20. Gaelex:
    Ce are Thailanda, pe langa un idiot care s-a dus cu copiii la 1 km sub pamant si nici acum nu avem o explicatie, este un presedinte care a acceptat ajutorul extern.
    Si asta a fost foarte important, a se vedea prostia criminala a diverselor autoritati romanesti dupa Colectiv. Cu consecintele fatale care puteau fi evitate lasand mandria si prostia oarba la o parte.

    Thailanda e monarhie constitutionala prietene, nu au presedinte.

      (Citează)

  21. Bă băeț, întrebarea mea e: ce plm a căutat ăla acolo, cu 12 copii după el?? Mingea degajată pe școală?! O grămadă de resurse consumate dim cauza unui prost

      (Citează)

  22. Nici intr-o suta de ani nu o sa avem ceva care sa functioneze cum trebuie in Romania. Si sunt optimista. Realitatea este ca oriunde te duci, oriunde ai treaba, orice ai de rezolvat, nimic nu functioneaza cum ar trebui sa functioneze.

      (Citează)

  23. Natia asta a fost “educata” sa se fofileze sa evite, nu sa-si asume si rezolve orice tip de probleme. Din acest motiv specialistii au ales alte tari care le recunosc competentele. E bine in Romania doar pana cand… ai nevoie de servicii de orice fel, de la medicale pana la turism, abia atunci poti realiza cat de mult suntem in urma altor natii.

      (Citează)

  24. Si cum au ajuns aia acolo? Inteleg ca pentru a se ajunge la ei a fost nevoie de specialisti antrenati, zile intregi de planificari, echipamente sofisticate? Totusi cum au ajuns aia la nu stiu cati km sub pamant imbracati in tricouri si adidasi? Niste copii de putini ani, specializati in fotbal.

      (Citează)

  25. Și totuși nwradu are dreptate… competența în ORICE în România este redusă. Mai ales cînd vorbim de instituții de stat, cum sînt cei care tb să răspundă la astfel de evenimente.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus