un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Au trecut 40 de ani de la un moment istoric pentru tehnologie

9 Jul 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

2 comentarii

În 1978, compania Intel a lansat pe piață procesorul 8086, primul pe arhitectura x86, primul care avea toate organele sale interne pe 16 biți, astfel dând naștere procesoarelor pe 16 biți. Astăzi suntem la procesoare pe 64 de biți, apropo.

Intel C8086.jpg
By Thomas NguyenOwn work, CC BY-SA 4.0, Link

Computerul IBM Personal Computer, care practic a dat termenul de PC, a utilizat la lansarea din 1981 o evoluție a acestui procesor.

Arhitectura x86 avea să se dovedească foarte capabilă și de mare succes în piață, contribuind esențial la succesul Intel în fața competiției sale din acea vreme. Urmași i-au fost 186, 286, 386, 486 și apoi Pentium, iar arhitectura a fost replicată inclusiv în Uniunea Sovietică pe produse similare.

8086, procesorul lansat în iunie 1978, rula la 5 MHz și avea în total 29.000 de tranzistoare. Astăzi vorbim de procesoare ce rulează la 5000 MHz și au peste 5 miliarde de tranzistoare.

Pentru a sărbători aniversarea a 40 de ani de la acel moment, Intel a lansat un procesor special, un Core i7 numit 8086K. Doar 50.000 de bucăți vor fi produse, din care 8086 urmând să fie oferite la o tombolă în câteva țări, iar restul vândute în comerț.

Core i7-8086K are 6 nuclee reale și 12 virtuale, rulează la 4 GHz cu turbo boost la 5 GHz, are un TDP de 95W și poate controla memorie DDR4 la 2666 MHz.

Dacă cineva vrea să cumpere unul, îl găsiți la PC Garage și la eMAG. PC Garage a anunțat recent, apropo, că este primul și singurul partener Intel Enthusiast PC Specialist din România.

Problema este că i7-8086K nu este chiar cea mai bună afacere. Un review amplu de pe AnandTech spune că performanța este foarte similară cu a lui i7-8700K, procesor care costă cu 100-200 de lei mai puțin. Cum ar fi, dacă vă interesează doar performanță, 8086K nu este cea mai bună alegere. Dacă vreți un procesor în ediție limitată, de colecție, în PC-ul vostru, atunci luați-l. Eu, dacă aș fi în preajma unui upgrade, din acesta aș cumpăra.

Publicitatea este ceva mai versatilă la americani și permite campanii diferite de cele de pe aici. La puțin timp după ce Intel a anunțat că va da 8086 de astfel de procesoare la tombolă, AMD a făcut o campanie prin care a anunțat că oferă câte un procesor Threadripper 1950X pentru 40 de câștigători ce vor să renunțe la Intel-ul lor. Un trolling mișto de tot.

asus s5507

    2 comentarii

  1. Nu a fost nimic special la linia x86 comparativ cu competitorii din acele vremuri (tipic, arhitectura Motorola 68000 care era folosită de Apple) dar x86 a cîștigat în special datorită susținerii în lumea PC-urilor cu Windows. A fost un război de marketing, ca atîtea altele, nu a fost o competiție a performanțelor, calității, etc.

      (Citează)

  2. Are 6 nuclee reale și 6 virtuale, un total de 12 thread-uri.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus