►► Black Friday la: Fashion Days・Finestore・PC Garage・evoMAG・Altex・Flanco・Vodafone・Orange・ Sevensins ◄◄
Mă uitam într-o zi că un streamer de pe Twitch avea 110.000 de urmăritori ce-l priveau, în acel moment, jucând noul Realm Royale (care-i un fel de Fortnite combinat cu World of Warcraft pe principii battle royale și arată interesant, îl voi instala și eu).
Nu știu câți dintre acei urmăritori sunt și abonați, dar e clar că unii fac o mulțime de bani din streamingul de jocuri. Abonamentul pe Twitch costă 5 dolari (și e doar o formă de a susține streamerul, că poți privi la fel de bine și pe gratis), compania ține jumătate dintre ei, iar 2,5 dolari ajung la streamer. La PUBG auzeam de un tip (Shroud, pentru cunoscători) care are 40.000 de abonați, deci doar de acolo ia 90.000 de dolari în fiecare lună. Cât mai ia în rest din donații și publicitate pentru diverși sponsori nu știu, dar e posibil să dubleze suma.
Streamerul de Realm Royale de la care începusem discuție a declarat cândva că a câștigat și 500.000 de dolari pe lună și nu m-ar mira ca suma să fi crescut între timp pentru că streamingul video este în creștere constantă. Bani serioși, nu? Iată un interviu.
Mi se pare incredibil că tehnologia ajută tineri de 16 ani și mai mult să câștige nu doar bani pe lună, ci o mulțime de bani pe lună jucând jocuri, ceea ce altădată era doar o metodă garantată de a auzi “mai lasă calculatorul ăla, că nu o să faci nimic în viață!”. Serios, e incredibil ce porți deschide tehnologia, ce noi forme de distracție creează și implicit de monetizare. Jocurile rămân nu doar cel mai mare generator de bani din industria de entertainment (produc mai mulți bani decât filmele, de exemplu), doar domeniile conexe lor, toate competițiile și streamingul și hardware-ul dedicat, produc și mai mulți bani.
Cum ar fi, asta cu streamingul de jocuri este o industrie de miliarde creată în câțiva ani de la zero pentru că cineva a avut o idee bună.
Personal nu înțeleg de ce competițiile de jocuri nu adună mai mulți privitori. Mă uit la majoritatea concursurilor mari de PUBG și au așa… 5.000-10.000 de privitori în direct, mai puțin decât mulți streameri. Competițiile sunt bune, meciurile sunt spectaculoase; totuși, nu adună oameni precum competițiile de CS:GO sau DOTA.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
31 comentarii
25/06/2018 la 12:28 PM
Ai dreptate parțial dpmdvd. „Mai lasă calculatorul ăla, că nu o să faci nimic în viață!” este în continuare valabil pentru 95% dintre cei care vor să fie „streameri” și doar o foarte-foarte-foarte mică parte dintre cei care fac asta ajung să câștige și bani OK.
E o combinație rară de skill in-game, entertainment pentru cei care privesc și noroc să ajungi la nivelul celor despre care vorbești tu în articol, dar, da, este impresionant. Bravo lor! :)
Ciuby(Citează)
25/06/2018 la 3:58 PM
Eu nu inteleg cum poate cineva pierde timpul uitandu-se la cum joaca altii. De ce n-ai juca tu in timpul ala, asa cum stii, asa cum poti?!
Kopa_Kopan(Citează)
25/06/2018 la 12:37 PM
Am un vecin care face stream la un joc online, romanesc(erepublik). a facut si 1000+ de euro intr-o luna, vorbim de un joc unde dai cateva click-uri si ai terminat, nu skill-uri nu nimic. Omul e talentat la vorbit. Il gasiti ocazional aici https://mixer.com/clopoyaur
Alin(Citează)
25/06/2018 la 12:59 PM
Îmi amintesc de sălile de jocuri când unul rupea maneta la Mortal Kombat iar alți 5 se înghesuiau lângă aparat și căscau gura
ps(Citează)
25/06/2018 la 1:40 PM
hahaha, old school.
Gio(Citează)
25/06/2018 la 1:26 PM
Stiu un streamer care se ocupa cu asta de vreo 2 ani si inca are constant 4-5 viweri. Tine mai mult de temperament, accent, cum arati, ce hardware ai.
Cristi(Citează)
25/06/2018 la 1:34 PM
abonamentul pe twitch costa 6 dolari cu tot cu taxe, 5 este fara taxe din care majoritatea streamerilor iau jumate sau mai putin, depinde de rankul lor (afiliati sau parteneri), de asemenea mai exista abonamente mai mari, cel mai mare fiind de 25 de dolari pe luna, daca platesti in avans pe mai multe luni (3,6 etc) scade pretul, poti de asemenea sa daruiesti abonamente altor vieweri.
Nu ar trebui sa te uimeasca, pentru ca internetul este noul TV. Eu unul mai bine dau o suta de lei sau si mai mult pe luna sa ma uit pe internet la gameplayuri, liveuri, emisiuni, seriale etc, decat sa dau 20 lei si sa am 200 de canale pe tv. E una sa iti alegi sa vezi exact ce vrei, ceea ce tu consideri super de calitate chiar daca pretul este mai mare cu mult, decat sa te uiti la o adunatura de porcarii din care de multe ori consumi bateria la telecomanda pentru ca nu gasesti nimic relevant pentru tine. Ideal ar fi insa daca s-ar putea face un canal pe internet unde intre orele X si y sa fie jucatorul a care face stream la un joc, intre orele v si W sa fie un casting de campionat la alt joc, intre orele m si n sa fie un talk show /vlog etc si tot asa facand 24 de ore de transmisiune continua cu diversi oameni cate 2 ore fiecare om .
Dragos(Citează)
25/06/2018 la 1:37 PM
si ca adaugare, poate nu ai vazut ce au facut cei de la Creative Monkeyz (romani) pe stream acum cateva saptamani, unde cu ajutorul a 2 prieteni au facut impreuna stream de 24 de ore si unde au primit donatii de mii de euro pentru fundatia Little People.
Dragos(Citează)
25/06/2018 la 2:09 PM
Si venea seful de sala si ne dadea afara. Lasa doar 2 la aparat. Vorbesc de 1996. Si atunci exista un fel de streaming…era unul bun care se pricepea iar cei de pe langa el ii mai cumparau fise sa duca jocul la capat.
Cezar(Citează)
25/06/2018 la 2:15 PM
e o pierdere de timp, la fel ca si crypto coins etc.
generatia asta o sa se planga de stat si de ce asteptari au ei in momentul in care revin cu picioarele pe pamant.
din pacate multi doar consuma ce produc acum, long term sunt varza.
john(Citează)
25/06/2018 la 2:38 PM
câtă frustrare e adunată în omul ăsta…
Big T(Citează)
25/06/2018 la 4:07 PM
de ce frustare? toti copilasii se viseaza Neistat, Logan Paul sau gameri milionari. si cred ca daca casca toata ziua ochii la ei, poate vor si deveni. cand se trezesc, au deja 25 de ani si experienta de viata zero. nu mai zic de educatie/cultura.
Giovani(Citează)
25/06/2018 la 4:31 PM
Generațiile de dinainte nu se visau Pele sau Maradona.. umătoarele Tom Cruise sau Jackie Chan toți doreau să fie mecanici auto sau fermieri.
E same șit ca generațiile de acum 10,20,30 de ani… doar cautați pretexte să vă credeți superiori.
Big T(Citează)
25/06/2018 la 2:55 PM
Pentru ca din punctul asta de vedere, PUBG e varza. Harta e prea mare si fie nu se intampla nimic 20 de minute, fie se intampla toate odata. Si atunci depinde foarte mult de norocul regizorului, daca din 4 lupte simultane o surprinde pe aia spectaculoasa sau doar un wipe banal. La ultimul turneu la care m-am uitat, ultimele cercuri au fost pe apa. Si stateai 15 minute sa vezi 20 de profesionisti cum stau sub apa, se ridica pentru aer si se scufunda la loc.
Adrian(Citează)
25/06/2018 la 3:24 PM
Am auzit de “Ninja” de la fi-miu, care il urmareste zilnic. Tyler “Ninja” Blevins, 26 de ani, probabil cel mai bun jucator din lume de Fortnite Battle Royale & PUBG, peste 14 milioane abonati pe youtube, 160k abonati platitori pe twitch, 500k USD pe luna din streaming doar jucandu-se de acasa.
Radu(Citează)
25/06/2018 la 3:29 PM
PS: Merita sa ii cautati niste inregistrari si sa il vedeti cum joaca, eu nu am vazut niciodata pe nimeni care sa joace la nivelul la care joaca el Fortnite, in niciun joc. Freakin’ perfect, talent nativ (daca o exista talent in a juca video) si skilluri la nivel de arta.
Radu(Citează)
25/06/2018 la 3:31 PM
La forbal ce castigi cand te uiti la campionatul mondial? Sau cand urmaresti o cursa de formula 1? La jocurile video castigi experienta si cunostinte, inveti de la altii strategii aplicabile in jocul care te pasioneaza etc.
Radu(Citează)
25/06/2018 la 3:29 PM
Mascuzaț ca intreb si chiar intreb pa bune ca nu ma pricep….ce castig io daca ma uit la unu cum se joaca?
Jenel(Citează)
27/04/2020 la 4:41 PM
Ce castigi daca te uiti la un meci de footbal?
Exact aceeasi chestie…
Nelutu(Citează)
25/06/2018 la 5:05 PM
titlul potrivit este
“Sunt în continuare fascinat de câți bani fac UNII tineri prin streaming de jocuri”
unii tineri, nu tinerii.
in orice domeniu sunt UNII care fac multi bani si restul de 99.99% care nu fac.
in plus, in entertainment intotdeauna au fost si oameni care au facut f multi bani de foarte tineri – de ex. Justin Bieber a devenit milionar la 16 ani.
ce va induce in eroare e faptul ca aici pare a fi o activitate despre care ai impresia “ca o poate face oricine”, respectiv orice dobitoc se poate juca pe calculator.
insa ce pierdeti in vedere este ca:
– trebuie sa fii un jucator bun (si nu e usor)
– trebuie sa fii si un entertainer bun (ceea ce e foarte greu)
deci nu, nu e usor sa faci bani din asta, doar pare usor.
si din acest motiv, mie nu mi se pare nimic de care sa fiu fascinat – adica ma rog, nu mai mult decat cei care fac bani in orice alt domeniu.
Robo(Citează)
25/06/2018 la 6:11 PM
nimic, castigi “pierdere de timp” – ceea ce tinereii astia au cat incape.
in rest nimic productiv sau sa zici ca ai invatat ceva.
john(Citează)
25/06/2018 la 6:34 PM
PUBG nu adună atât de mulți viewers pentru că nu este optimizat pentru eSports precum e DotA, LoL sau CS:GO. În altă ordine de idei, nici jocurile astea nu adună atât de mulți spectatori decât la un DreamHack sau PGL (500k+).
Eu am rămas uimit că cei de la World of Warcraft au reușit să strângă 90k viewers la finala Mythic Dungeon Invitational. O competiție între două echipe care pot finaliza un dungeon în cât mai scurt timp.
PS: Apropo de subscripție, dacă ai un cont de Amazon Prime ai automat și o subscripție gratuită pe care o poți da unui streamer. Eu am descoperit că am o subscripție de genul prin PrimeVideo și cu ocazia asta scap de reclame pe Twitch :)
Gabi Miron(Citează)
25/06/2018 la 6:52 PM
nwradule, ce ți se pare așa ciudat ? și tu faci parte dintre cei care fac bani din blog.
Ca și în cazul cu streamerii, sînt cîțiva (f. puțini) care fac sume mari, așa cum sînt cîțiva care fac sume mari din bloguri. Tu nu poți trăi numai din blog deși ai investit f. mult timp în asta (sau poate acum poți, nu mai știu, că nu ne-ai mai dat raportul financiar :-) ) dar știi în mare cam ce procentaj din bloggeri cîștigă sume mari și constante. Puțini, f. puțini.
La fel cu vloggerii, cu streamerii, etc etc… sît puțini și se mențin greu pe termen lung.
alias(Citează)
25/06/2018 la 10:01 PM
Dr. Alban!!! – ” Hello Africa”
(fost milionar)
theSame(Citează)
26/06/2018 la 12:46 AM
Prietene, la fotbal te uti? Sau mergi pe stadion si joci tu?
Octav(Citează)
26/06/2018 la 8:25 AM
La un meci nu te duci singur. Mai iei niste preteni, mai o gluma, mai o bere, faci miscare pan la stadion. Socializezi. Plm e altceva.
La astia stai in fata ecranului si te umpli de radiatie albastra in propria-ti singuratate.
Jenel(Citează)
26/06/2018 la 11:01 AM
Eu sunt dezamăgit sa aflu câți își irosesc viața aiurea, și apoi dau vina pe oricine altcineva decât pe ei, când le merge prost.
Andu Potorac(Citează)
26/06/2018 la 12:38 PM
“@andupotorac
13h13 hours ago
More
When building a product, try to satisfy user needs, not specific features. No wonder there’s little market adoption to most $crypto projects.”
yep, vorbesti din carti “try to satisfy user needs” dar nu esti dezamgit cand lumea isi iroseste viata aiurea. aia e ce vor oamenii aia, cum tu vrei sa vinzi cai verzi pe pereti (crypto) asa unii vor sa invete un joc privind pe cineva care chiar se pricepe
eu personal n-as merge la conferinte pe crypto/dezvoltare pozitiva, prefer sa vad relaxat de acasa (de fapt sa ascult) o prezentare de la cineva recunoscut, decat sa vad pacalici prin Romania
dudu(Citează)
26/06/2018 la 5:05 PM
PUBG e optimizat prost, plin de buguri, exploatabil. In plus, logistic e foarte greu sa aduni 100 de oameni la un loc ca sa joace competitiv si unul singur (sau o echipa) sa plece plece cu ceva.
Sol(Citează)
27/06/2018 la 12:29 AM
Despre ce conferințe vorbești? :-) Si despre ce cai verzi pe pereți? Ești genul care schimba subiectul când se simte cu musca pe căciula?
Sunt 1 milion de lucruri pe care poți sa le faci productiv, in loc sa îți irosești viața in acest mod.
Andu Potorac(Citează)
27/06/2018 la 1:55 PM
Tu ieși în fața blocului la o miuță, la fiecare meci din world cup sau te uiți cum joacă alții?
Archer(Citează)