un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion DaysFinestorePC GarageevoMAGAltexFlancoVodafoneOrangeSevensins ◄◄

asus s5507

Scene de București, iunie 2018

22 Jun 2018  ·

GÂNDURI  ·

9 comentarii

Este cineva în București care vinde un tur de oraș foarte mișto prin Tripadvisor. E un tur al zonelor vechi, al mahalalelor și piețelor.

Îi ia pe turiști în Piața Universității, îi plimbă pe strada Batiștei, le arată diverse case renovate, dar și unele în paragină, apoi îi duce la Dianei 4 (din ce-mi dau seama din fotografii) pentru niște platouri de gustări românești, din acelea cu brânză de capră, mezeluri, ceapă și bere artizanală.

Turul continuă prin cartierul armenesc și cel evreiesc, mănâncă covrigi la o covrigărie, îi plimbă pe Mântuleasa și de acolo iau tramvaiul până la Obor, unde vizitează piața, apoi mănâncă mititei și beau palincă la Terasa Obor, iar ca desert o gogoașă, probabil la Gogoașa Muntenească de lângă hală.

Este genul de tur care i-ar încânta foarte mult pe turiștii străini, că bifează multe elemente cu specific local. Felicitări cui l-a gândit.


Am stat într-o zi vreo 30 de minute în Piața Universității, la statui, și erau acolo mai mulți turiști străini decât bucureșteni.

Lângă mine venise chiar un grup mixt, probabil făcut tot pe Tripadvisor, cu un ghid român. Ghidul le-a vorbit vreo 5 minute despre clădiri, apoi le-a spus inclusiv cum Ceaușescu a fugit cu elicopterul și le-a arătat o fotografie cu Piața Revoluției plină, în 1989, și apoi o fotografie de la protestele din 2017, cea cu Piața Victoriei plină și lanternele telefoanelor în aer.

“Ce oameni revoluționari”, probabil că se gândeau respectivii turiști. “Dacă mai stați două zile pe aici veți vedea un mare miting pro-PSD și vă veți întreba ce naiba se întâmplă, credeam că se protestează împotriva guvernului”, mă gândeam eu.

Mă gândeam că un astfel de ghid local le poate spune turiștilor chiar orice. “Ceaușescu a fugit de aici, a decolat din fața Universității cu elicopterul personal, iar deasupra Teatrului Național era să fie doborât de o rachetă sol-aer, așa că s-a întors și a aterizat aici, în mijlocul mulțimii. L-au împușcat chiar aici, la baza acestei statui a lui Gheorghe Lazăr”.

Pac, toată lumea fotografii cu statuia. Ce ghid, ce tur bun, am văzut exact locurile importante!

Un turist japonez cu un DSLR și un obiectiv mare cât toate zilele chiar fotografia artistic acea statuie.

Mai în depărtare, dar tot în Piață, un alt grup de turiști străini intra în explicațiile ghidului lor. Alți 5 străini se plimbau “pe cont propriu”, păreau oameni de afaceri ce au ieșit seara să vadă orașul înainte de a merge în Centrul Vechi.

Turiștii din primul grup, cel de lângă mine, se despart și pleacă în toate direcțiile. Trei domnișoare aveau tenul și fizionomia specifică Americii de Sud, mai că-mi stătea pe limbă să le întreb cum de-au ajuns tocmai aici.

Era o atmosferă chiar plăcută, de oraș turistic, cum nu vezi foarte des la noi. M-am și mirat că, spre deosebire de acum niște ani, n-a sărit nici un cerșetor pe străini, nu i-a urmărit nimeni, nu s-a uitat nimeni dubios la aparatele lor foto sau telefoanele mobile.

Sigur, minunile nu țin mult. A apărut totuși un cerșetor, dar rata de conversie era foarte mică. Respectivul trecea pe la fiecare om din piață, stătea câteva secunde în fața lui să-i ceară bani, și pleca imediat mai departe când vedea că nu are succes.

A venit și la noi. “Îmidațișimieunleu, căamcopilcudiabet șitrebuiebani”. Era muci de drogat, turuia de abia înțelegeai ce spune și nici nu apucai să termini u-ul din Nu că deja pleca spre altcineva. L-au refuzat toți, a plecat fără nici un ban din piață. Vorbește și tu mai încet, spune povestea aia mai convingător…

Așa e uneori la Universitate, miercuri pe la ora 20.

asus s5507

    9 comentarii

  1. Pai aurolacii sunt sosul tabasco din mancarea noastra locala. Pe langa faptul ca nu vor uita experienta, turistii vor avea si trainingul gata facut in momentul cand vor fi abordati si la ei in tara de aceiasi indivizi.

      (Citează)

  2. In străinătate dăm 15 euro sa vizităm o casa muzeu unde se spune ca ar fi dormit o noapte un anumit scriitor dar ne zgârcim la 20 ron pentru Muzeul de Istorie sau Muzeul Naţional Tehnic Prof. ing. Dimitrie Leonida.
    Am mulți colegi născuți în București care nu au vizita niciodată aceste muzee, nici măcar când erau copii.
    In Lisabona am fost la un tur pietonal care trecea si pe la casa unei doamne din cartierul vechi unde serveai un pahar de vișinată.

      (Citează)

    • Muzeul de istorie e in renovare de cand eram eu mic. Bataie mai mare de joc nu cred ca exista.

        (Citează)

    • Si la muzeul tehnic nu ai voie sa pui mana pe absolut nimic…. e doar tehnica vazuta si mi se pare asa un fail. Plus ca hala din lateral o poti vedea doar de noaptea muzeelor, vreau sa o vad de vreo 4 ani si nu reusesc.

        (Citează)

    • La muzeul de istorie nu prea ai ce sa vezi , nici 5 lei nu merita intrarea.
      In schimb Leonida mi se pare foarte interesant si ieftin ?

        (Citează)

  3. @vlad: nu dă toată lumea în străinătate 15 euro ca să intre într-un obiectiv de interes scăzut sau foarte particular.

      (Citează)

  4. “A apărut totuși un cerșetor, dar rata de conversie era foarte mică.”

    @Radu: Asa iti dai seama ca lucrezi in online :p

    Crezi ca va interveni si va optimiza (cersetorul evident) ?

      (Citează)

  5. În Iași există Traseul Comunismului, un tramvai vechi a fost recondiționat și timp de o oră ghidul îți prezintă zonele importante din oraș cu accent pe modificările realizate înainte de revoluție.

      (Citează)

  6. pentru cei pasionati de arhitectura Bucurestiului, recomand aceste tururi de weekend https://ro.casedeepoca.com/tururi/

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus