un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Review: Razer Hyperflux Mamba și Firefly, mouse de gaming cu încărcare wireless de la pad

29 Jun 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

17 comentarii

Eu am un mouse de gaming, wireless, și prima surpriză după ce l-am pus în funcțiune a fost să descopăr că mănâncă două baterii AAA la fiecare 2-3 zile. I-am luat și acumulatori, la un moment dat, dar îi încărcam atât de des încât după un timp am renunțat și l-am conectat prin cablu și asta a fost.

Așa că, atunci când cei de la Razer mi-au propus să testez un mouse fără fir cu încărcare wireless prin mousepad, mi s-a părut o idee foarte interesantă. Au venit pereche în același pachet: mouse Razer Mamba Hyperflux și pad Firefly Hyperflux, o combinație interesantă.

Vă spun din start dezavantajul produsului: mouse-ul nu are un acumulator intern, așa că funcționează doar când este plasat pe pad-ul său sau conectat direct prin cablu la PC. Totuși, fiind un mouse pentru desktop-uri, ba chiar de gaming, nu văd de ce ar fi vreodată folosit în afara pad-ului Firefly Hyperflux; în cele aproape 4 săptămâni cât l-am folosit, dezavantajul acesta nu m-a deranjat niciodată. Chiar și așa, e de remarcat că, pe partea de încărcare wireless, și concurentul Logitech are o soluție bună în produsele compatibile Powerplay, care permit și folosirea de baterii.

Specificații Razer Mamba și Firefly Hyperflux:

  • senzor de 16.000 dpi, polling la 1000 Hz
  • 9 butoane configurabile și scroll, memorie pentru 5 profiluri stocate în mouse
  • greutate 96 grame, formă pentru dreptaci
  • pad cu două suprafețe, textilă și dură, și bază cauciucată ce stă bine fixată de masă
  • dimensiuni pad 355 x 282,5 mm, greutate 643 grame
  • ambele includ iluminare Razer Chroma cu segmente configurabile în 16 milioane de culori
  • cablu de 2,1 metri inclus pentru conectarea pad-ului sau direct a mouse-ului la PC

Preț: 279 euro pe site-ul oficial Razer. Nu l-am găsit la vânzare în România. Găsiți mai multe detalii despre produs pe site-ul oficial Razer.

AMBALARE ȘI ACCESORII

Când dai echivalentul a 1.300 de lei pe un mouse și un pad, ar fi bine să simți că ai cumpărat un produs premium, iar împachetarea ajută aici. Cutie frumoasă, toate accesoriile sunt la locul lor săpat în buretele din interior, cablul USB include căpăcele de protecție pentru mufe șamd.

În interior am găsit pad-ul, mouse-ul, un cablu USB-A la microUSB și câteva cărțulii cu instrucțiuni. Un ghid rapid de instalare îți spune că tot ce trebuie să faci este să conectezi pad-ul prin cablu la PC, iar de acolo totul a funcționat perfect, lansându-se direct o fereastră de instalare a software-ului Razer.

CUM ARATĂ

Pad-ul Firefly Hyperflux are 355 x 282,5 mm dimensiuni și vreo 4-5 mm grosime, mai puțin în partea sa de top, unde cred că se află ceva mai multe componente electronice și portul de conectare, ceea ce-i crește grosimea la 12 mm.

Pad-ul include două suprafețe:

  • textilă, pentru mișcări de precizie, dar care oricum este o suprafață mai rapidă decât a multor pad-uri din comerț.
  • dură, pentru viteză mare, o suprafață pe care mouse-ul alunecă foarte rapid.

Pad-ul are iluminare cu 12 segmente configurabile din software, amplasate pe trei din cele patru laturi. Pe acestea le arăt mai în detaliu în partea de software, mai jos.

Mouse-ul Mamba Hyperflux pare, la o primă pipăire, foarte ușor. Faptul că nu are baterie în interior contribuie mult la această senzație, greutatea totală fiind de 96 de grame. Multe mouse-uri de gaming permit chiar adăugarea de greutăți suplimentare, dar aici nu este cazul, această opțiune lipsește.

Ca dimensiune, eu l-am putut utiliza cu bine. Mi-ar fi plăcut să fie un pic mai lung, ca să-mi țină și încheietura un pic ridicată, dar a fost bun chiar și așa. Forma este ergonomică, se așează bine în mână, iar butoanele sunt ușor de simțit și apăsat. Lateralele includ grip-uri cauciucate pentru o priză și mai bună.

Pe spate vedeți trei piciorușe de cauciuc, din care unul mare în spate.

Butoane reale sunt, în opinia mea, doar patru la număr: două pe lateral și două mai jos de scroll wheel. Mai există un buton mic, pe lateral, pentru schimbarea profilului, dar acesta nu poate fi altfel configurat. Alte butoane sunt click-ul pe rotiță și mișcarea rotiței spre stânga și spre dreapta. Toate pot fi configurate din software-ul Synapse.

Senzorul mouse-ului are o rezoluție maximă de 16.000 dpi, iar rata maximă de interogare a poziției este de 1000 Hz, adică de o mie de ori pe secundă face acest lucru.

CUM FUNCȚIONEAZĂ

Nu mă plâng de nimic, experiența utilizării Mamba + Firefly Hyperflux a fost excelentă și mi-a părut rău când m-am întors la mouse-ul meu, deși nu mi-e rușine nici cu acesta. Mamba stă bine în mână și faptul că este foarte ușor se dovedește un avantaj în lucrul normal prin Windows, unde pe total pe parcursul zilei mâna depune mai puțin efort pentru a-l mișca.

Precizia este foarte bună, iar în jocuri chiar am simțit imediat o îmbunătățire în aim. Aici a contribuit nu doar mouse-ul, care prin rata mare de citire dă o fluență bună jocului, dar și pad-ul care este perfect drept și cu o suprafață rapidă. Eu l-am folosit pe partea textilă; pe cea dură mi s-a părut atât de rapid încât mi-ar fi luat mult timp să mă obișnuiesc cu el și n-am avut motive să fac asta. Poate chiar e mai potrivită pentru alt tip de jocuri decât FPS-urile jucate de mine.

Software-ul Synapse este foarte bun și stabil (în special față de cel Logitech al meu), iar design-ul său este intuitiv. Am configurat rapid butoanele mouse-ului și numărul și valoarea nivelurilor de sensitivitate; față de concurența de la Logitech, software-ul Razer pare mult în față, a fost o plăcere să-l utilizez. Există și o opțiune Hypershift prin care fiecărui buton de pe mouse îi mai asociezi încă o funcție, una care va fi disponibilă doar când apeși simultan și un buton alocat funcției Hypershift. Ca analogie, e ca și cum ai ține apăsat CTRL pentru a accesa alte comenzi din tastatură.

Cum spuneam, dezavantajul soluției Hyperflux este că mouse-ul funcționează fără fir doar pe pad-ul său, care-l încarcă în permanență. Luat de pe pad, moare în câteva secunde; pus la loc pe pad, învie aproape imediat. Încărcarea wireless folosește o bobină în pad și alta în mouse, nu se încălzește și nu creează interferențe cu alte dispozitive.

Dacă vrei să folosești mouse-ul fără pad-ul său, trebuie să-l conectezi prin fir la PC. Memoria internă permite stocarea a 5 profiluri diferite prin care poți comuta utilizând butonul dedicat de pe lateral. Mi se pare un compromis acceptabil.

SOFTWARE-UL ȘI ILUMINAREA

Software-ul se numește Razer Synapse și permite configurarea detaliată a tuturor funcțiilor mouse-ului (și a altor dispozitive Razer, dacă aveți). Are și posibilitatea de extindere prin “module”, de exemplu iluminarea mouse-ului poate fi sincronizată cu cea a unor becuri Philips Hue.

Mi-a plăcut design-ul său, cu butoane mari, cu grafică bună, cu elemente ce nu stau înghesuite. Se simte ca un dashboard modern.

Configurarea butoanelor mouse-ului vine cu câteva funcții utile, de exemplu opțiunea ca o apăsare de buton de mouse să emuleze până la 20 de apăsări pe secundă a unei taste. Există și posibilitatea de înregistrare a unor macro-uri, iar funcția Hypershift permite practic dublarea butoanelor mouse-ului prin alocarea unei funcții secundare fiecărui buton.

Pentru iluminare poți accesa un adevărat studio de configurare. Există multe efecte de iluminare (curcubeu, foc, respirație lentă, tranziție între anumite culori etc), fiecare cu configurare suplimentară a culorii, intensității și vitezei efectului; fiecare efect poate fi alocat unuia sau mai multor segmente ale pad-ului, în total 12 la număr. Mouse-ul are și el două zone de iluminare, logo-ul Razer și spațiul de lângă scroll wheel.

M-am jucat un pic cu studioul Chroma:

În practică, efectele foarte violente (curcubeu, alternare rapidă de culori) sunt mai degrabă utile în magazinele de prezentare a produselor. Eu am preferat efecte mai simple, de exemplu tranziția între două culori sau respirație lentă. Mă așteptam să fie deranjante la ochi, în special noaptea, dar nu a fost cazul; când te joci, nu le mai vezi, iar în rest, când îți mai arunci ochii spre mouse și pad, arată plăcut pe birou.

Am văzut că există și jocuri ce pot controla iluminatul Razer, de exemplu Quake Champions are această funcție. Nu aveam jocul atunci când aveam și mouse-ul, așa că nu știu exact cum funcționează, dar probabil colorează automat pad-ul în diverse scenarii.

Are chiar și integrare cu iluminarea Philips Hue (Sygnify Hue, acum?), deși nu am testat-o pentru că nu mi s-a părut importantă. E pentru gamerii hardcore sau poate pentru un showroom sau turneu de gaming.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Mouse bine realizat, senzor bun, precizie mare.
  • Pad cu două tipuri de suprafețe.
  • Iluminare de amploare a pad-ului.
  • Software bine făcut.
  • Fără un acumulator intern, mouse-ul funcționează fără fir doar împreună cu pad-ul.

CONCLUZIE

Perechea Razer Hyperflux Mamba și Firefly funcționează foarte bine, iar software-ul de configurare este bine făcut și ușor de utilizat. Prețul îl face accesibil doar celor cu dare de mână în domeniu, dar fanii mărcii nu cred că vor fi dezamăgiți de achiziție.

Preț: 279 euro pe site-ul oficial Razer. Nu l-am găsit la vânzare în România.

asus s5507

    17 comentarii

  1. mouse wireless, dar padu are fir. makes sense.

      (Citează)

  2. nu stiu ce mouse wireless ai avut tu, eu am un logitech (uitat modelul), cred ca i-am schimbat baterille acum vreo 8 luni si tot merge de atunci.

    mouse-ul asta e interesant tehnic, pretul insa e scandalos pt un soarece care nu functioneaza in afara padului.

      (Citează)

    • Am și eu din ăla pentru laptop, dar cele de gaming sunt mai speciale.

        (Citează)

    • nwradu:
      Am și eu din ăla pentru laptop, dar cele de gaming sunt mai speciale.

      nu stiu, nu e de gaming dar nu e nici de laptop, e un mouse pt dekstop normal pe la 30 de eur, cu 5 butoane. dar tine o eternitate.

        (Citează)

  3. cand castig primul milion din gaming, dau comanda de unul.

      (Citează)

  4. Mouse wireless cu pad wired. Makes sense.

      (Citează)

  5. “Totuși, fiind un mouse pentru desktop-uri, ba chiar de gaming, nu văd de ce ar fi vreodată folosit în afara pad-ului Firefly Hyperflux”

    Pentru ca gamerii au preferinte diferite in ceea ce priveste pad-urile, eu imi ador func-ul 1030 si nu pot juca cu alte paduri (desi mai am vreo 4), singurul cu care m-am mai inteles cat de cat este SS qck.

    Firul n-ar trebui sa fie niciodata o problema cat timp ai un clipper, oricat de ieftin ar fi el. Sau il legi cu o sârmuliță, cum am facut eu. :-D

    Totodata ma gandesc la gamerii profesionisti care joaca strategii cu 300 apm-uri si n-au nicio problema cu firul.

      (Citează)

  6. L-ai primit de la Razer sau o firma din .Ro? Vor sa intre pe piața din.ro oficial?

      (Citează)

  7. De acord, daca e wireless atunci sa fie pana la capat. Nu cu pad, nu cu cradle. Un receiver mic usb si mouse-ul si atunci se poate numi wireless.

    Eu am Logitech G602 si sunt foarte multumit de el (cu exceptia butoanelor care se strica destul de repede, insa asta e valabila la orice mouse Logitech). E de gaming, foloseste 1 sau 2 baterii AA (sunt in paralel nu in serie) care trebuie schimbate o data la cateva luni si nu are fire, asa cum ziceam mai sus.

    stefan:
    nu stiu ce mouse wireless ai avut tu, eu am un logitech (uitat modelul), cred ca i-am schimbat baterille acum vreo 8 luni si tot merge de atunci.

    mouse-ul asta e interesant tehnic, pretul insa e scandalos pt un soarece care nu functioneaza in afara padului.

      (Citează)

  8. Nu am inteles niciodata mania cu ledurile colorate; in sisteme, mai nou am vazut in tastaturi, etc…Poate sunt eu prea batran. Cat despre mice, Logitech M330 e the best din cate am avut in ultimii 20 de ani. Dar da, nu’s gamer.

      (Citează)

  9. Are sens, ti-au dat tie mouse sa testezi in loc sa dea unui gamer :)))))
    GG Razer not

      (Citează)

  10. nwradu:
    Au un om de PR aici.

    Si-au rezolvat problema cu vopseaua care se lua in mai putin de 6 luni de folosire?

      (Citează)

  11. Problema cu bateriile e doar la Razer. Am avut un Razer Orochi care nu il mai suportam… la câteva zile rămâneam fără baterii. Acum am un Logitech seria MX… de Gaming si ma tine câteva luni.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus