un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion Days, Finestore, PC Garage, evoMAG, Altex, Flanco ◄◄

asus s5507

Review de router: Netgear XR500 Nighthawk Pro Gaming

4 Jun 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

Netgear spune că XR500 este un router pentru gameri, dar în realitate este un router performant care are și o funcție ce avantajează jocurile, mi s-a părut mie, nu ceva imperios necesar pentru astfel de activități. L-am testat pentru topul routerelor.

Specificații Netgear XR500:

  • wireless total AC2600, format din 1733 Mbps în banda de 5 GHz, standard 802.11ac/n/a și 800 Mbps în banda de 2,4 GHz, standarde 802.11b/g/n, MU-MIMO 4×4
  • 4 porturi LAN și 1 port WAN 10/100/1000 Mbps
  • QoS configurabil, monitorizare trafic, statistici detaliate, filtrare servere gaming
  • 2 porturi USB 3.0 pentru stocare de rețea
  • dimensiuni 321,9 x 243,7 x 55 mm, 4 antene externe, greutate 801 grame

Preț: în jur de 1.300 lei la GarageMall, Badabum, PC Bit.

AMBALARE ȘI ACCESORII

Cutie mare în care am găsit routerul, 4 antene externe, alimentatorul de priză și un patch-cord. Interesant este că antenele nu sunt identice, scrie pe ele și pe router unde trebuie montată fiecare.

CUM ARATĂ ROUTERUL

XR500 arată bine, are un design “high-tech” care, atunci când i se aprind și LED-urile din vârf, îmi aduce un pic aminte de KITT sau de cylonii din serialul original Battlestar: Galactica. Design-ul, cu tot felul de muchii și unghiuri și spații de ventilație ce chiar îl fac să semene cu o navă spațială, vine cu multe LED-uri albe în partea frontală (pot fi stinse din firmware) și butoane Wifi on/off și WPS amplasate acolo unde trebuie, adică pe partea superioară, ușor de apăsat.



Pe o laterală se găsesc cele două porturi USB. Toate celelalte butoane și porturi sunt în spate, în ordine:

  • LED on/off
  • buton reset
  • 4 porturi LAN RJ-45
  • 1 port WAN RJ-45
  • conectorul de alimentare
  • butonul on/off

Pe partea de jos are patru picioare mici de cauciuc și, din păcate, nu are sistem de prindere pe perete, ci este gândit doar pentru a fi așezat pe masă.

REZULTATELE TESTELOR

Netgear XR500 vine cu un hardware puternic, având chipseturi Qualcomm QCA9984 pentru wireless, un procesor dual-core la 1,7 GHz asistat de 512 MB memorie RAM și un flash de 256 MB, pe care rulează un firmware numit DumaOS, bazat pe Linux.

După cum spuneam chiar la început de tot, rezultatele testelor sunt foarte bune. Pe cablu am obținut deja clasicul 933 Mbps pe speedtest, dar rezultatele pe torrente, unde contează modul în care hardware-ul poate gestiona zeci sau sute de conexiuni simultane, arată o medie de transfer ridicată și un vârf de viteză bun.


Pe wireless are o capacitate totală AC2600, formată din 1733 Mbps în banda de 5 GHz (adică un 4×433 Mbps) și 800 Mbps în banda de 2,4 GHz (valoare atinsă prin modulația 256-QAM, dar nu toate dispozitivele client sunt compatibile cu această modulație, deci așteptați-vă la un maxim teoretic de 600 Mbps pentru majoritatea dispozitivelor).

Rezultatele testelor mele au fost foarte bune. Am obținut un maxim 866 Mbps pe wireless, pe 802.11ac și canal de 80 MHz, ceea ce cred că este un record pentru testele mele. Pe banda de 2,4 GHz rezultatele n-au fost așa bune ca la alte routere, maximul obținut fiind de 284 Mbps.



Există prin setări și o opțiune de HT160, adică pentru canale de 160 MHz, dar n-am putut să o testez din lipsă de echipamente compatibile cu așa ceva (și nu cred că există multe). Routerul suportă și o mulțime de canale de tip DFS în banda de 5 GHz, așa că poate forma rețeaua wifi într-o zonă lipsită de interferențele altor routere din împrejurimi, dar, din nou, e nevoie și de PC-uri cu plăci wireless ce pot accesa acele canale.

Routerul are beamforming, smart connect, MU-MIMO 4×4 și promite o putere mare de transmisie, dar în testele mele acoperirea wireless a fost una uzuală, valorile în cel mai îndepărtat punct al apartamentului fiind unele standard. Am văzut și routere cu o putere mai mare a semnalului.

XR500 vine cu două porturi USB prin care oferă funcții de media server sau stocare de rețea (și inclusiv un utilitar pentru backup), dar nu am văzut nimic despre un eventual backup de conexiune folosind un modem 3G sau 4G pe USB, cum oferă alte routere.

Am testat transferul prin rețea. Controllerul USB face o treabă onorabilă, rezultatele obținute fiind peste medie, chiar dacă am întâlnit și 2-3 routere mai bune la acest capitol.

FUNCȚII ȘI INTERFAȚĂ

XR500 rulează ceva numit DumaOS, un firmware care arată bine, se mișcă rapid și aplică destul de rapid eventualele modificări de setări. Față de modelul Netgear X10 testat acum câteva luni, este un mare pas în față, iar DumaOS stă cu fruntea sus chiar și între alte interfețe ale altor producători.

Unul dintre “key features” ale routerului este dashboard-ul de control, o interfață în care poți aduna tu cam ce opțiuni sau indicatoare vrei de prin interfața routerului și-ți faci o “cameră de control” așa cum vrei. Interfața are și tot felul de grafice despre traficul de moment al fiecărui dispozitiv și le actualizează fluent, așa că ideea funcționează; totuși, nu-i ceva așa de important încât să fie un diferențiator pentru acest model.

Funcția principală pentru gaming este Geo-filter, care-ți alege (sau limitează alegerile) la serverele de jocuri mai apropiate de tine, astfel încât să ai un ping cât mai bun. Există o hartă, te poziționezi pe ea și alegi o distanță până la care vrei servere, poți chiar să alegi PC-ul și tipul de joc.


Am încercat pe PUBG și-mi arăta că sunt conectat pe un server din Irlanda și vedeam și cum fluctuează latența. Cred că funcția este bună, dar nu foarte utilă românilor, care nu au multe alegeri în ceea ce privește serverele. Dacă am trăi într-o țară ceva mai importantă pentru gaming probabil că ai putea profita de posibilitatea de a forța conexiuni doar spre serverele cele mai apropiate, deși nu știu cum se împacă asta dacă vrei să joci în echipă cu cineva ce nu are un astfel de router sau este chiar din altă țară.

Există și o funcție Quality of Service bună, în care poți folosi o interfață grafică pentru a regla importanța fiecărui dispozitiv. Există destule setări pe acolo pentru a vă asigura că PC-ul sau consola de gaming are mereu banda de care are nevoie (sau serviciul de streaming video, fiecare cu ce face prin casă).

Routerul are și alte funcții pe care le întâlnim de obicei pe modele mai scumpe: monitorizarea traficului pentru a vedea statistici despre fiecare dispozitiv și “cine consumă banda”, wireless activat după orar, VPN server și client și în general posibilitatea de configurare detaliată a unor servicii, de exemplu să fii anunțat prin email când cineva încearcă să acceseze un site blocat din setări.

Există și funcțiile uzuale: stocare de rețea prin USB, DNS dinamic, două rețele guest șamd. Interfața în general este un pic diferită de cea a altor routere, marile secțiuni sunt numite “R-Apps” (dar nu e ca și cum le-ai putea opri sau instala altele), opțiunile lor sunt ascunse într-un fel de meniu tip hamburger etc. În fine, e altceva.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Performant pe cablu și wifi 802.11ac.
  • Performanță peste medie și pe USB.
  • Funcție pentru gaming.
  • Nimic, dar există modele concurente mai bune.

CONCLUZIE

Netgear XR500 este bun și performant în general ca router, chiar dacă nu vine cu ceva crucial ce l-ar recomanda pentru gaming. Problema lui este că, în piață, are concurentă serioasă de la Synology 2600ac și de la Asus AC86U, ambele la fel de performante și un pic mai ieftine, ba chiar ultimul are și el o funcții pentru gaming.

Preț: în jur de 1.300 lei la GarageMall, Badabum, PC Bit.

asus s5507

    8 comentarii

  1. Interfata aia rosie arata de parca a fost desenata de George R.R. Martin.

    La nivelul acesta de pret, sa nu il poti monta pe perete nu este acceptabil.

    Ar trebui vazut cat de mare este PCB-ul folosit, cred ca dimensiunile externe sunt mult marite pentru a-l face sa para mai impunator.

      (Citează)

  2. Seamana putin cu Zyxel Armor z2 bazat pe openwrt.
    Acum cat de util este sa investesti intr-un router fata de un sistem mesh ramane de vazut.

      (Citează)

  3. La nivelul acesta de pret, sa nu il poti monta pe perete nu este acceptabil.

    Da-mi voie sa modific putin enuntul tau: la nivelul acesta de pret nu este acceptabil.

      (Citează)

  4. Cam la ce preț trebuie să ajungă ca să aibă peste 4 porturi lan? Dacă tot e de gameri, ăia nu își vor toate pe fir, ca să fie cât mai mic pingul?

      (Citează)

    • Asta e pentru gameri fitosi, care au un PC cu care se joaca, nu retea si prostii :)

      La banii astia, cum bine se spune mai sus, cred ca e mai util si interesant un sistem mesh. Pentru 90% din gameri si un eero iti da aceeasi performanta.

        (Citează)

    • Vrei mai multe porturi, iei și un switch de 2 lei. Asus RT-AC88 parcă are mai multe porturi LAN.

        (Citează)

    • rdb: La banii astia, cum bine se spune mai sus, cred ca e mai util si interesant un sistem mesh. Pentru 90% din gameri si un eero iti da aceeasi performanta.

      Am testat vreo două mesh-uri până acum și toate au fost dezamăgitoare. Aveau probleme de stabilitate, foarte puține opțiuni de configurare și, pentru cât costă, chiar nu merită banii.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus