un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Poate că abordez greșit depresia

19 Jun 2018  ·

GÂNDURI  ·

46 comentarii

Mă cam sperie toate sinuciderile acestea pe fondul depresiei, în special la oameni care, aparent, au succes în viață.

Cele mai titrate în ultima perioadă au fost ale creatoarei de modă Kate Spade și a realizatorului TV Anthony Bourdain. Kate Spade urma un tratament pentru depresie și anxietate, nu avea istoric de alcoolism sau droguri, vânduse de mulți ani business-ul legat de fashion și, în principiu, părea o femeie de 55 de ani ce se bucură de banii și succesul câștigat. Bordain avea 61 de ani și părea în formă, genul de om care privește optimist și detașat viața.

Cum ar fi, oameni care totuși au succes în viață (adică au aproape toate nevoile din piramidă îndeplinite), au trecut prin multe și nu mai reacționează impulsiv, cărora le merge mintea. Ai crede că se pot distanța de probleme sau, în fine, că pot fi deprimați fără a recurge la gesturi extreme de genul “nu mai are rost să trăiesc”.

Da, știu, banii nu aduc fericirea. Dar tot nu pot să înțeleg cum se sinucid diverse vedete ce încă au o viață bună, dar în schimb oameni cu infirmități grave, cu boli incurabile, cu trai în sărăcie cruntă și alte asemenea cazuri merg mai departe.

Pentru mine toate acestea nu au avut niciodată sens. Nu le pot înțelege.

Din acest motiv, de câte ori aud de cineva că este deprimat, îmi vine să-l bat pe umăr și să-i spun “hai, că poate trece. Nu mai fi deprimat!”. Mă rog, nu chiar așa, dar ați înțeles ideea; mi se pare genul de problemă care, deși gravă, nu este crucială și se poate rezolva cu o schimbare de mentalitate, de perspectivă, de voință. Și când sunt eu deprimat, îmi zic la fel: “trece” și “hai să nu mai fiu deprimat!”

Se pare că mă înșel. Poate că eu, poate că noi toți, ar trebui să dăm mai multă atenție pe viitor persoanelor deprimate din jurul nostru, să le monitorizăm cumva mai atent, că na… nu știi niciodată ce e în mintea altuia.

Toate imaginile despre depresie de pe Shutterstock sunt cu oameni care chiar arată deprimați. Problema este, cum dovedesc inclusiv aceste sinucideri ce-i uimesc pe cei din jur, că de multe ori un om deprimat nu trădează asta prin aspectul și comportamentul său “public”, ceea ce doar face lucrurile și mai dificile pentru cei din jur.

sursa foto: femeie deprimată la fereastră, Africa Studio/Shutterstock.

asus s5507

    46 comentarii

  1. “Și când sunt eu deprimat, îmi zic la fel: “trece” și “hai să nu mai fiu deprimat!””

    Privesti extrem de simplist problema, orice om deprimat te-ar injura putin penturu chestia de mai sus.

    Ca sa continui discutia, majoritatea oamenilor care sufera de depresie sunt asa pentru ca au in sinea lor o continua stare de feeling useless, ba chiar se simt o povara pentru ceilalti, si oricat succes ar avea, asta nu ii impiedica sa se simta in plus.
    Restul lucrurilor la care se gandesc oamenii care nu sufera de depresie (m-a parasit iubita, am luat o nota mica, a iesit Dragna la alegeri) sunt niste manifestari, nu neaparat cauza depresiei.
    Depresia e o boala atat de complexa ca medicii nu reusesc sa inteleaga cat din ea e fizic si cat din ea psihic. Cel mai apropiat de realitate este un citat pe care l-am gasit undeva, in care se spune ca depresia e o boala a spiritului – nu a mintii.
    Si sa compari asta cu o infirmitate fizica e incorect fata de toata lumea.
    Cu articolul asta ai dovedit cat de inginer esti, totusi. Ba chiar un pic robotizat :)

      (Citează)

    • Eram sigur ca apar specialistii in fiinte umane, political correctness si alte notiuni a la 2018 la articolul asta. Iata ca au aparut chiar de la primul comentariu. Omul a exagerat cand a spus ca i-ar bate pe umeri. Daca citesti urmatoarea propozitie vei afla ca zice “ma rog, nu chiar asa”.

        (Citează)

    • Andreea: Privesti extrem de simplist problema, orice om deprimat te-ar injura putin penturu chestia de mai sus.

      Poate chiar s-ar… deprima.

      Acum serios, nu știu de ce te miri. Scrie și în titlu că nu dădeam prea multă importanță depresiei, ba chiar întreg articolul este despre asta.

      Eu în general sunt rece, vine din firea rațională. Dacă ai o problemă, ar trebui să găsești o soluție sau să privești altfel lucrurile, nu să stai deprimat în continuare.

        (Citează)

    • @nwradu
      ce crezi sau credeai tu despre depresie este in primul un fail dpdv rational, “ingineresc” daca vrei.
      ai presupus ca toti oamenii functioneaza asa cum ti se pare ca functionezi tu.

      (desi, la drept vorbind, nici un om nu este 100% rational, daca e s-o luam asa)

      rationalul e minunat, eu sunt fan, dar odata cu varsta si experienta de viata am inteles ca, din pacate, omul nu e niciodata atat de rational pe cat se crede
      (cel mai simplu exemplu: comportamentele auto-destructive gen fumat la oameni rationali;
      cel mai comun exemplu: religiozitatea la oameni altfel rationali, de ex. medici sau oameni de stiinta)

      acum, for your information, ca stiu ca esti proaspat casatorit si ma gandesc ca poate aveti in plan un copil: trebuie sa stii ca un procent important de femei sufera de anumite forme de depresie imediat dupa nastere, iar unele din aceste forme pot fi foarte severe.

      cauta pe google urmatorii termeni: baby blues, post partum depression, post partum psychosis.

      (da, exista cazuri de psihoza post-partum)

        (Citează)

  2. Da, o abordezi gresit. Banii nu au nici o legatura cu psihicul, poti fi fericit cu o felie de paine sau poti sa fii cu psihicul la pamant in timp ce conturile pleznesc de prea multi bani.
    Depresia e un dezechilibru chimic al creierului (lipsa endorfinelor) care nu are nicio legatura cu statutul social, cu finantele, cu zambetul afisat in public. Din pacate, multi confunda depresia cu tristetea. Multi depresivi sau cu fond depresiv (ca mine, de exemplu) pot functiona in parametri normali in societate atata timp cat fac terapie sau/si, in cazul depresiilor cronice, iau o combinatie de antidepresive. Iti recomand sa citesti “Demonul amiezii” de Andrew Solomon ca sa intelegi mai bine depresia.
    Tot ce pot sa spun e ca episoadele depresive sunt absolut cumplite. Nu vreau sa intru in prea multe detalii, dar tot ce pot sa-ti spun e ca poti sa devii complet nefunctional in cazul depresiei clinice.
    Pastilele pot ajuta pana la un punct, psihologul ajuta. Sunt extrem de multi depresivi in jurul nostru care nu cauta si nu primesc ajutor. Multi somatizeaza si apar diverse boli, dar aici intram in alt subiect.
    Depresia , desi e considerata adeseori un moft, e una dintre cele mai periculoase si imprevizibile manifestari ale psihicului uman.

      (Citează)

    • *fii fericit.

        (Citează)

    • Gresesti, banii au o directa legatura cu psihicul, in sensul ca, cu cat ai mai multi, cu atat esti mai nefericit. Omul e o fiinta care de zeci/sute de mii de ani e invatat sa traiasca cu putin, iar de cateva decenii are mult mai mult decat ii trebuie. De aici si lipsa de motivatie sau – polul opus- lacomia oarba, dar ambele duc spre nefericire.

        (Citează)

    • Giovani:
      Gresesti, banii au o directa legatura cu psihicul, in sensul ca, cu cat ai mai multi, cu atat esti mai nefericit. Omul e o fiinta care de zeci/sute de mii de ani e invatat sa traiasca cu putin, iar de cateva decenii are mult mai mult decat ii trebuie. De aici si lipsa de motivatie sau – polul opus- lacomia oarba, dar ambele duc spre nefericire.

      N-am citit nici un studiu despre asta, dar vazand realitatea, tind sa cred ca ai dreptate.

        (Citează)

  3. ai mare dreptate cu titlul ales :) . simplifici ft ft mult. eu am incerat sa citesc Demoul amiezi de care mentioneaza Deea si m-am oprit pe la jumate ca mi s-a zbarilt parul pe mine.

      (Citează)

  4. Ce tare esti, tii neaparat sa dovedesti toate cliseele referitoare la ingineri.

    Dude, depresia e o boala, nu o joaca. Asa cum nu te vindeci nici macar de o raceala cu “o schimbare de perspectiva”, asa nu te vindeci nici de depresie.

    Cand esti trist ca te-a parasit gagica sau ca nu ti-a iesit nu stiu ce combinatie, aia nu e depresie.

      (Citează)

  5. Si eu a trebuit sa citesc destule materiale pana sa imi fac o idee ce e de fapt depresia asta. Cum spune si Deea, e o boala reala, nu doar o stare de spirit. Apare un dezechilibru in creier si te da complet peste cap. Poti sa bati pe umar si un bolnav de cancer si sa-i spui “hai, ca poate trece, nu mai fi bolnav!”, dar omul ala e bantuit realmente de gandul ca poate nu trece, poate nu o sa mai fie niciodata sanatos. Prima chestie pe care am citit-o despre depresie a fost blogul lui Allie Brosh (Hyperbole and a half) si tipa a explicat destul de bine starile prin care trecea.
    Eu cred ca cei mai multi dintre noi confunda de fapt notiunile de “deprimat” si “depresiv” si de asta nu prea putem intelege cum un om care pare vesel sufera pe interior.

      (Citează)

  6. Să-i spui cuiva cu depresie “hai, că poate trece. Nu mai fi deprimat!” e ca și cum i-ai spune cuiva cu astm “Hai respiră, e destul aer în jur!”

      (Citează)

  7. Decat deprimat , mai bine un nsfw vesel si nesiliconat.

      (Citează)

  8. M-a deprimat articolul asta. Adio!

      (Citează)

  9. Depresia este o boala a sufletului. Este bine venita orice incurajare pe care o transmitem celui deprimat la fel cum este bine venita si pentru un bolnav de cancer, dar ea nu rezolva problema. In schimb intelegerea si acceptare celor deprimati este singurul lucru pe care il putem face pentru cei intr-o astfel de situatie. In rest, este boala lor, lupta lor, si alegerea lor de a se indrepta catre ajutor de specialitate (psiholog, psihiatru, dupa caz) care in astfel de situatie pot face diferenta.

      (Citează)

    • depresia e un dezechilibru chimic in creier. poate fi influentata si genetic.

        (Citează)

    • Boliile astea ale sufletului sunt in alte categorie care se numeste schizofrenie pentru ca te fac sa crezi in prieteni imaginari si sa crezi in lucruri copilaresti comparabile cu Mos Craciun, aici vorbesc despre invieri, viata vesnica, pelerinaje frenetice in jurul unor oase care pot fi de caine am auzit de ceva cazuri etc. aia sunt oameni cu adevarat bolnavi si fara ajutor, depresia se VINDECA cu ajutor profesional, primu pas e sa recunosti ca o ai si sa faci ceva, partea de mai sus numai cu zeama de harletz trece.

        (Citează)

  10. Depresia și starea de a fi Deprimat sunt diferite.

    Depresia clinică este o stare mentală de tristețe/amărăciune care persistă pe perioade îndelungate.
    Deprimat – Descurajat, abătut, demoralizat.

    Pentru a nu mai fi deprimat trebuie sa faci activități care iți produc plăcere: asculți muzica, vizionezi o comedie, faci sex, ieși la o plimbare, iți faci ordine în lucruri și în viata, începi un proiect de care sa fii mândru.

    Pentru Depresie trebuie sa discuți cu cei din jur, sa ceri ajutor și sa mergi la medic.

      (Citează)

  11. Pentru că viața de pe „sticlă” nu e și cea reală, unde sunt probleme, griji, stres. După ce ai bani și ai făcut de toate, deja îți fuge filmul, next stop coșciug!

    Mai bine sărac, cinstit și muncitor :)

      (Citează)

  12. @Deea a avut cea mai buna prezentare a depresiei.

    Poti fi deprimat perioade lungi de timp – 5,10,20 ani si unele forme pot tine inca din adolescenta cand ai fost abuzat emotional sau parasit de parinti intr-un fel sau altul si inca sa fii functional sau chiar o persoana de succes, dar asta nu inseamna ca a trecut.

    E ca si la inot; dai din maini si din picioare, dar asta nu inseamna ca atunci cand te opresti o sa stai inca la suprafata.

    Devine o parte din tine, dar asta nu inseamna ca esti ok. Drogurile, alcoolul sau medicamentele ajuta, dar nu rezolva situatia. De fapt pe termen lung, drogurile si alcoolul fac mai mult rau decat bine, deoarece doar ascunzi starea, dar cand revine, revine mai rau decat era inainte.

    Si nu, nu ai cum sa iesi din asta doar zicandu-ti ca trebuie sa fii mai vesel.

      (Citează)

  13. Oamenii de succes se sinucid din cauza epuizarii ! Asa a murit si Avicii.
    Succesul aduce cu sine o spirala de evenimente epuizante din care nu te mai poti opri. Avicii a vrut sa se opreasca dar nu l-au lasat cei din jur, erau prea multi bani in joc.

      (Citează)

  14. @robo: cînd ești trist că te-a părăsit gagica, aia nu e depresie”
    eu zic că ai punctat bine, DE CE și CIND aia e sau nu e depresie ? este una din cauzele clare de depresie, dar uneori generează și alteori nu generează depresie.

      (Citează)

  15. “mi se pare genul de problemă care, deși gravă, nu este crucială și se poate rezolva cu o schimbare de mentalitate, de perspectivă, de voință.”

    Nu este chiar gresit ceea ce zici, insa depresia nu se poate trata astfel in niciun caz. Terapia ar putea ajuta la aceasta schimbare de perspectiva de care zici. Problema este mult mai profunda si nu zic mai multe pentru ca ar insemna sa repet ce s-a scris in comentarii pana acum.

      (Citează)

  16. Discuția e complicată fiindcă există atât componenta genetică (mecanismele care controlează chimia creierului) – cât și cea culturală, a așteptărilor care sunt puse în spinarea fiecăruia dintre noi, începând din copilărie dar mergând mai departe până la pensie.

    Alice Miller a studiat în anii ’70 problema deprimaților cu cariere de succes (“The Drama of the Gifted Child”, 1979) și a descoperit – surprinzător? – că în spatele fiecărui om de succes au fost niște părinți cu comportamente mai degrabă narcisiste, dacă nu psihotice. Bine, e vorba de fondul cultural și de așteptările sociale, cel puțin prin anii mei de școală copiii de tipul “golănaș”, cu risc de intrat în găști și de cules cu miliția de pe stradă erau tratați mai degrabă cu mănuși de către părinții care gândeau în termeni de “îi iau aia, îi fac aia, măcar să se țină de școală!”. În același timp premianții clasei înghițeau pe bandă bătăi, restricții și pedepse, din gura părinților ieșind doar răutăți (încurajate poate și de profesori): “poate, dar nu vrea! brânză bună în burduf de câine! îl bat să fac om din el!”.

    Asta transcende linii culturale sau frontiere naționale: e vorba de modul în care a evoluat societatea umană, ca mediu orientat mai degrabă spre stabilitate și pe respectarea unor reguli de conviețuire pașnică în cadrul tribului propriu, progresul fiind bazat mai degrabă pe excepționalism decât pe experimente individuale.

      (Citează)

  17. Radu de cate ori e plecat prin departari are articole d-astea programate sa apara cat sa pastreze atmosfera in lipsa lui :)

      (Citează)

  18. GabrielG: Eram sigur ca apar specialistii in fiinte umane, political correctness si alte notiuni a la 2018 la articolul asta. Iata ca au aparut chiar de la primul comentariu. Omul a exagerat cand a spus ca i-ar bate pe umeri. Daca citesti urmatoarea propozitie vei afla ca zice “ma rog, nu chiar asa”.

    Nu m-am dat specialista, n-am zis nimic de PC, am vorbit strict din perspectiva cuiva care sufera (in caz ca trebuie sa ma justific, ca sa intelegi de ce ma bag in discutie).
    Poate ar fi bine sa fii un pic deschis la discutii, cine stie ce lucruri noi mai afli.
    Nu cred ca am injurat pe tarlaua virtuala a lui Radu, nu am venit cu nspe mii de volume si carti care sa-mi sustina vorbele, doar am intarit faptul ca omul chiar nu stie ce vorbeste, si cred ca o sa-i fie bine dupa articolul asta – poate ajunge sa empatizeze si sa inteleaga fenomenul. Sau nu, ca doar nu-i musai sa ne pricepem la toate.

      (Citează)

  19. Robo:
    @nwradu
    ce crezi sau credeai tu despre depresie este in primul un fail dpdv rational, “ingineresc” daca vrei.
    ai presupus ca toti oamenii functioneaza asa cum ti se pare ca functionezi tu.

    (desi, la drept vorbind, nici un om nu este 100% rational, daca e s-o luam asa)

    rationalul e minunat, eu sunt fan, dar odata cu varsta si experienta de viata am inteles ca, din pacate, omul nu e niciodata atat de rational pe cat se crede
    (cel mai simplu exemplu: comportamentele auto-destructive gen fumat la oameni rationali;
    cel mai comun exemplu: religiozitatea la oameni altfel rationali, de ex. medici sau oameni de stiinta)

    acum, for your information, ca stiu ca esti proaspat casatorit si ma gandesc ca poate aveti in plan un copil: trebuie sa stii ca un procent important de femei sufera de anumite forme de depresie imediat dupa nastere, iar unele din aceste forme pot fi foarte severe.

    cauta pe google urmatorii termeni: baby blues, post partum depression, post partum psychosis.

    (da, exista cazuri de psihoza post-partum)

    Te-ai gandit vreodata sa-ti deschizi un blog?

      (Citează)

    • normal ca m-am gandit, am avut diverse blog-uri inca de pe vremea cand tu probabil nu aveai nici macar internet (2003)
      am si-acum blog, de altfel, doar ca sunt deprimat si nu am chef de scris :)

        (Citează)

  20. Giovani:
    Gresesti, banii au o directa legatura cu psihicul, in sensul ca, cu cat ai mai multi, cu atat esti mai nefericit. Omul e o fiinta care de zeci/sute de mii de ani e invatat sa traiasca cu putin, iar de cateva decenii are mult mai mult decat ii trebuie. De aici si lipsa de motivatie sau – polul opus- lacomia oarba, dar ambele duc spre nefericire.

    N-am citit nici un studiu despre asta, dar vazand realitatea, tind sa cred ca ai dreptate.

      (Citează)

  21. da, o abordezi gresit. mi se pare un articol aiurea, de umplutura. un om atat de destept si informat ca tine nu poate emite pareri simpliste precum:

    ”Și când sunt eu deprimat, îmi zic la fel: “trece” și “hai să nu mai fiu deprimat!”

    si PAC! Premiul Nobel pentru descoperiri psihiatrice se acorda dlui Radu Dumitru din Romania. La nici 24 de ore de la decernarea premiului, toti oamenii care sufereau de depresie si-au revenit si au spus ”Multumim Radu, acum stim ca totul trece, nu vom mai fi depresivi niciodata!”.

      (Citează)

    • Si mie mi s-a parut un articol de umplutura, ba chiar m-a iritat lipsa de informare si chiar un anumit cinism si lipsa de empatie in abordarea acestui subiect atat de greu pentru multi din jurul nostru.

        (Citează)

  22. am ras, mi-ar fi placut sa fac eu gluma asta :))

    ei, nu e chiar asa de mirare, daca stai sa te gandesti cum ne raportam noi romanii la problemele psihice: “exista doar nebuni si oameni normali, nimic in between”; “mersul la terapie e rusinos”; “barbatii nu plang/ nu sufera” etc

    am intalnit de multe ori ideea asta: “daca esti deprimat sau ai o problema de natura psihica/ emotionala, e suficient un efort de vointa ca sa scapi de problema”, cu corolarul “daca nu scapi e pentru ca nu esti suficient de puternic”.

    adica, nu uita ca la noi in tara dependenta (de alcool, droguri etc) este vazuta in continuare ca un viciu, adica e vazuta ca o slabiciune morala a omului, si nu ca o problema de natura medicala cum e de fapt.

      (Citează)

  23. Pe acest blog sunt o gramada de articole informative legate de fabrici, depozite si tehnologie. poate n-ar strica si niste interviuri cu medici psihiatri. as putea sa pornesc o discutie in care “sa ma laud” prin ce am trecut dupa ce am fost diagnosticata cu sindrom depresiv-anxios, dar cu totii stim ca “femelele” “mananca rahat” si tot ce au nevoie sunt doar niste incurajari bine plasate. Nu conteaza ca numai in romania este estimat un nr. de 1 milion de persoane cu tulburari depresive, ii vom incuraja pe toti sa priveasca partea buna a lucrurilor, cel putin pana cand boala asta devine o pandemie catastrofala care nu mai poate fi tratata cu pastilele actuale. De abia atunci va incepe “distractia”. Pana atunci, baieti, va puteti permite sa faceti mistouri.

      (Citează)

  24. Şi eu aveam aceeaşi părere despre depresie în urmă cu câţiva ani. Pe urmă am trecut în clasa a 11-a.

      (Citează)

  25. Dude, ca om în toată firea și care a trecut recent printr-o depresie destul de nasoală, dar și ca vizitator fidel al blogului tău îți spun că bați câmpii cu grație.
    Și asta este una dintre cele mai nașpa chestii ref depresie, faptul că ăia din jur se gândesc că e de moment, trece și știu ei că trebuie doar să privești viața în mod pozitiv…

      (Citează)

    • @radu:
      Nu doar ca sunt 100% de acord cu ce zice alexduduman, dar adaug, ca un cititor care a avut ganduri dintre cele mai negre, ca nu ai idee ce inseamna depresia.
      Ca sa iti explic inginereste, imagineaza-ti un script wp de pe blogul tau ruland cu drepturi de root

        (Citează)

  26. Inginerul:
    Și într-a douăsprezecea ai căzut iar în depresie pentru că se termina școala.

    Ca venea Bacu’

      (Citează)

  27. @Radu: Paradoxal e că poate parte din oamenii aia chiar au dreptate în aprecierea lor, depresivă sau nu, despre restul vieții lor. Nu orice sinucidere poate fi asimilată unei greșeli, unei stări de moment, chiar dacă societatea vrea să credem asta, vrea să spunem că mereu ai ceva pentru care să trăiești, să bla- bla.
    Gândește așa rece, cum spui tu că ești, și rațional,la nenii ăștia trecuți bine de tinerețe:
    Dacă ajungi la 60 de ani și vezi indubitabil că orice ai fi fost vreodată s-a cam dus și pe zi ce trece ești din ce in ce mai umbra ta și cam orice ai face nu mai schimbă asta și tot ce faci e să lungești ciorba, ce opțiuni ai?

    In funcție de felul omului, s-ar putea să te mulțumești și cu puțin, cu din ce in ce mai puțin, sau s-ar putea să nu vrei să îți mai pierzi și demnitatea aia care ți-a mai rămas. Și sigur că poți oricând să dai un sens nou vieții tale, dar poate îți bagi picioarele în sensul ăla că nu îți place nicicum.
    La vârsta aia unii mai au nepoți, copii, se mai cuprind ca parte din viața altora, dar unii sunt pur și simplu egoiști și nu sunt motivați de artifacte de genul ăsta.

    Sigur, tu privești în contextul “bă, dar ăia au bani, au success, eu nici macar nu sunt la nivelul ăla” . Și tocmai, ei au ajuns cu siguranță în punctul maxim de success si de tot îndepărtează de el cu viteză. Trecerile sunt un pic mai brutale pentru genul ăla de oameni.

    S-ar putea să nu fie deloc amuzant și nici nu i-aș învinovăți de ceva.

      (Citează)

  28. Anthony Bourdain din cate am citit eu, a fost un alcoolic si drogat toata viata lui.

    Nu spun nimic de succesul profesional, dar in plan personal din cate am inteles a fost un dezastru.

      (Citează)

  29. “Depression is living in a body that fights to survive with a mind that tries to die.”

      (Citează)

  30. Cred ca articolul asta e o gura de aer pe subiectul asta vs ce mai e pe internet. Da, cel mai bun medicament este get over it. Orice altceva e frectie la picior de lemn. Toata lumea sufera de depresie in cursul vietii de cel putin cateva ori, mai intens sau nu, mai mult timp sau mai putin…de la caz la caz. Am renuntat sa mai cred ca sunt special flower si lovit de viata si etc. atunci cand mi am dat seama ca pe toata lumea doare in pla de depresia mea si ca toti sunt preocupati de depresiile lor. Si nu ca m am vindecat dar m am distantat si nu ma mai gandesc la asta foarte des. Ma axez pe obiectivele mele.. si da, si eu ma intreb de multe ori cum de boschetarii aia amarati sau lumea care sufera ENORM nu se sinucide…o fi vorba de lipsa de curaj? O urma de speranta? Ar fi interesant de aflat..

      (Citează)

  31. Subscriu la primele comentarii ale lui Robo.
    Subiectul nu prea e pe specificul unui “blog demisec cu note fine de tehnologie”..se observă din abordare.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus