un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Cum vi s-a părut Cupa Mondială până acum? (și o explicație a sistemului VAR)

30 Jun 2018  ·

GÂNDURI  ·

20 comentarii

Înainte să zic mai multe despre meciurile din grupe, aș vrea să remarc cum VAR-ul, video assisted referee, a îmbunătățit considerabil arbitrajul la Cupa Mondială. Cred că nu a existat vreo partidă în care să nu fie utilizat și mereu cu rezultate bune: penalty-uri au fost acordate sau anulate pe bună dreptate, goluri date din ofsaid au fost validate după ce s-a văzut că pasa o dăduse altcineva șamd.

E chiar bine cu VAR-ul, elimină o mulțime de scandal. Nu-i perfect, dar e un mare pas în față. Sper ca FIFA să facă în curând și un alt pas în față și să introducă oprirea și pornirea automată a cronometrului de joc, ca în baschet, ca să se termine cu discuția despre câte minute de prelungire ar fi necesare.

Site-ul FIFA are o explicație bună pentru cum funcționează VAR, inclusiv cât de precisă este procedura de activare:

Cât despre meciuri, sigur că eliminarea Germaniei a fost cea mai mare surpriză, dar o meritau, au jucat foarte slab. În general am observat o prestație modestă a marilor echipe, care parcă își pornesc lent motoarele. Totuși, în cele din urmă echipele mari au trecut mai departe și doar prezența Japoniei mă surprinde. Mă așteptam la mai multe de la Polonia, dar asta e.

Ne așteaptă jocuri foarte interesante în optimi, în special Franța vs Argentina, Uruguay vs Portugalia și Croația vs Danemarca vor fi partide foarte disputate. Personal țin cu echipele europene, dar după cum au observat unii mai abili, dacă se califică Argentina și Portugalia, cele două echipe se vor întâlni în sferturi pentru un nou duel Messi vs Ronaldo.

Nu uitați să vă înregistrați predicțiile pentru viitoarele meciuri, dacă faceți parte din Liga Nwradu din jocul oficial FIFA Match Predictor.

Primele meciuri le-am văzut în concediu, cu comentariu britanic. Revenit în țară, m-am lovit de cel românesc sau mai exact de discuția din studio de după meci, că de comentariul partidei nu mă plâng. Discuțiile acelea sunt ridicole, parcă au luat la întâmplare trei oameni de pe stradă și i-au pus să comenteze partida. Unul se tot întreba de ce arbitrii din studioul VAR sunt îmbrăcați în aceeași culoare precum cel de pe stadion, deși studioul este în Moscova. Apoi a întrebat de ce mai există arbitrul de pe teren, dacă există unii în fața monitoarelor și alte întrebări din acestea de gâgă.

La același capitol aș putea spune că intră și declarația lui Cosmin Contra despre cum, privind meciurile de la mondiale, echipa României s-ar fi descurcat cu brio acolo. Nu, nu s-ar fi descurcat! Asta e aroganță tipic românească; echipa noastră nici n-a reușit să se califice, dar ne considerăm mai buni decât cei ce au făcut-o, deși avem demonstrația clară a faptului că nu suntem.

asus s5507

    20 comentarii

  1. Util VAR, ar fi trebuit implementat acum multi ani insa au fost multe controverse de-a lungul anilor.

    In alta ordine de idei, urmatorul pas logic ar fi ca acei arbitri sa il atentioneze pe arbitrul central atunci cabd acesta greseste o anumita decizie si nu ma refer aici la aruncari de la margine ci de faulturi, accidentari sau scene in care jucatorii joaca teatru.

    Sunt de acord si cu oprirea cronometrului si terminarea meciului in minutul 90.

      (Citează)

    • M Andrei D: In alta ordine de idei, urmatorul pas logic ar fi ca acei arbitri sa il atentioneze pe arbitrul central atunci cabd acesta greseste o anumita decizie si nu ma refer aici la aruncari de la margine ci de faulturi, accidentari sau scene in care jucatorii joaca teatru.

      Da, dar dacă e rapidă treaba, nu să se ducă arbitrul central la televizor de fiecare dată. Și atunci s-ar intra în cealaltă problemă: arbitrul central n-ar mai fi cel care conduce integral meciul, iar arbitrul e ca un căpitan al partidei, are decizia supremă.

        (Citează)

    • Hai sa va spun eu ceva interesant.E clar ca VAR este excelent.Dar, atentie! Fara var, in 8 imi s-ar fi calificat fix aeleasi echipe!! Au facut analiza!! Mi se pare incredibil.Dar, ca mai e un dar.Nu am fi avut aceleasi meciuri.Ar fi fost altfel clasamentele intre primele 2 echipe.

        (Citează)

  2. Am văzut aproape toate meciurile de la Campionatul Mondial. Sunt un pic dezamăgit de prestația unor țări, dar au fost și surprize foarte plăcute. Legat de pronosticuri, nu le-am nimerit, dar e fun. :)

      (Citează)

  3. Probabil cel mai important moment VAR a fost la golul Coreei de Sud cu Germania. Interesant cum au jucat coreeni când nu aveau nicio miză.

      (Citează)

  4. Trist pentru ca nu s-a calificat Germania.

      (Citează)

  5. Cred ca glumesti la aia cu cronometrul. Am facut eu mai de mult o proba. Undeva pe la jumate e timpul efectiv de joc. Aproape vor dubla durata meciurilor daca fac asta.

      (Citează)

    • Da, timpul efectiv e la jumatate, dar daca ar sti si jucatorii ca se joaca pe timp efectiv, atunci nu ar mai sta pravaliti pe teren cu minutele, nu ar mai intarzia jocul la fiecare aut si altele.

      In orice caz, nu mi se pare o idee buna cea cu timpul efectiv, e o regula specifica jocurilor in sala.

        (Citează)

  6. Nu știu dacă mi-aș dori oprirea cronometrului. Chiar nu vreau să ajungem că în NFL unde nu știi când mama naibii se termină meciul. După o vreme e foarte plictisitor!
    Nu pot să spun nimic despre comentariile românești, dar sunt sătul de alea britanice până peste! Ăștia și când joacă ca cizmele…ce echipă, ce viitor ce plm? Că sunt la limita acceptabilă de echipă slabă!
    Iar după ultima olimpiadă când africanul lor a înotat și nici măcar aproape de marocani nu a fost…dar toată transmisia de după a fost Mo. Cat despre cat au fost de cretini la 4x100m… dă-i încolo că au devenit idioți și comentatorii lor!

      (Citează)

  7. Pentru ca vad ca se discuta aspecte tehnico-organizatorice vreau sa remarc calitatea foarte buna a gazonului, aspectul impresionant al stadioanelor, lipsa incaierarilor intre suporteri in afara stadioanelor si cel mai impresionant pentru mine capacitatea incredibila a Rusiei de a gazdui zeci de mii de suporteri. Nu stiu cum au reusit aceasta din urma. Aveam un gust amar dupa Jocurile Olimpice de iarna de la Soci la momentul respectiv (ulterior s-au dovedit a fi multe exagerari in reclamatiile sportivilor privitor la cazare), dar acum pare ca Rusia s-a intrecut pe sine. Nu comentez aspecte privitoare la provenienta fondurilor ci incerc sa vad rezultatul final.

      (Citează)

    • Gazonul e hibrid: artifical cu natural. Arata bine, dar cica nu se simte la fel de bine si e alunecos cand se uda.

        (Citează)

  8. Dupa faza grupelor:
    – cea mai solida echipa, o echipa adevarata, este Croatia … dupa parerea mea.
    – cea mai mare deziluzie Germania, urmata aproape de Spania si Argentina (tot nu inteleg neincluderea lui Icardi in lot)
    – echipa care nu a stat dupa calcule si rezultate – Belgia (putea foarte usor sa lase Anglia pe primul loc si sa evite eventualele socuri din etapele urmatoare)

      (Citează)

  9. senzationala, nu am vazut niciun meci.

      (Citează)

  10. VAR-ul e bun ca elimina controversele si emisiunile de dupa meci cu “a fost sau nu a fost” si fiecare gigel cu parerea lui.
    Inregistrarea e batuta in cuie, nu ai loc de interpretari, ca nu esti la balci.

      (Citează)

  11. Adi:
    Hai sa va spun eu ceva interesant.E clar ca VAReste excelent.Dar, atentie! Fara var, in 8 imi s-ar fi calificat fix aeleasi echipe!! Au facut analiza!! Mi se pare incredibil.Dar, ca mai e un dar.Nu am fi avut aceleasi meciuri.Ar fi fost altfel clasamentele intre primele 2 echipe.

    Cine a făcut analiza? Fără VAR, Columbia ar fi fost eliminată…

      (Citează)

  12. Cel mai mult imi place legat de VAR ca nu mai simuleaza astia intr-o veselie in careu si nici nu mai dau coate/pumni/picioare cand nu se uita arbitrul. Mi se pare un mare castig asta. Protestele au ramas, goal line era oricum implementat, macar ii salveaza pe arbitrii aia din tari obscure fotbalului.

      (Citează)

  13. La fel ca psd-ul, Contra nu are simtul ridicolului si realitatii. Pe acelasi principiu, ar putea si antrenorul Andorrei sa emită pretenții la o semifinala de cupă mondiala.

      (Citează)

  14. Jalnic. Cele mai multe autogoluri din istoria CM.

      (Citează)

  15. Ani de zile, ANI in sir, FIFA s-a opus introducerii probei video in arbitraj. Desi existau camere digitale full HD, care filmau din zeci de unghiuri cu posibilitate de zoom sa vezi picatura de roua pe firul ierbii.

    Dar nah, gunoaie corupte ca Sepp Blatter s-au opus, pentru a-si putea promova interesele. Fotbalul este probabil cel mai pariat joc, e vorba de miliarde puse in joc la propriu.

    Si desi tehnologia exista, nu le convenea sa o foloseasca pentru ca le dadea planurile peste cap si nu mai puteau trisa arbitri dupa cum aveau instructiuni.

    Eu as face si pasul urmator, cartonas galben pentru jucatorii care simuleaza accidentari fara sa fie atinsi. E nevoie de fotbalisti pe teren, nu de actori. Sa vezi ce se potolesc dupa ce pierd meciurile cateva echipe ramase in 9-10 oameni pe teren.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus