un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Vodafone a cumpărat UPC

9 May 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

13 comentarii

Grupul Vodafone va prelua operațiunile UPC din mai multe țări, inclusiv România (celălalte sunt Germania, Cehia și Ungaria) .

Achiziția era zvonită de mulți ani, probabil tot de atunci fiind și negocieri între cele două companii. Anunțată acum, tranzacția este de 18,4 miliarde de euro.

Vodafone își întărește bine poziția pe piața din România. Erau singurul operator fără o ofertă de amploare quad-play, iar achiziția UPC le deschide acum o piață mult mai mare pentru servicii TV și internet fix. UPC tocmai anunțase o creștere trimestrială a numărului de clienți, depășind 1,3 milioane de clienți și 2,5 milioane de abonamente în România.

Bănuiesc că preiau și infrastructura UPC de fibră optică. Aici nu mă pot pronunța, din câte știu UPC încă are zone în care segmentul last-mile este asigurat prin cablu coaxial și asta introduce diverse limitări pentru internetul fix, dar lucrurile oricum stau bine. În toate cele 4 țări, Vodafone își mărește substanțial rețeaua proprie de transport de date.

Acum sa vedem cât vor dura aprobările achiziției, apoi integrarea celor două companii și lansarea unor pachete integrate de servicii mobil, TV și internet fix.

asus s5507

    13 comentarii

  1. Este oficial 100%? Confirmat de ambele companii?

      (Citează)

  2. Da. Este confirmat.
    Segmentul DTH nu face subiectul tranzactiei.

      (Citează)

  3. Acum 5-6-7 ani Orangeul parea ca o sa ia UPC-ul dar au tot lalait-o. Vodafone avea nevoie de asa ceva desi tot dadeau comunicate sa se incurajeze cum ca pe ei 4G-ul ii satisface :)

    Referitor la DOCSIS, in continuare e o tehnologie ok si pentru last mile. Noi o raportam la Romania unde daca nu ai 200 Mbps si upload esti vai de capul tau. Din 2013 DOSCIS 3.1 suporta pe headend 10 Gbps pentru downstream si pana la 2 Gbps pe upstream si din cate stiu UPC a facut rollout. Iar din 2017 10 cu 10 Gbps simetric.

    Acasa am Orange TV si UPC, ambele digital prin cablu si pe acelasi televizor si acelasi post, imaginea de la UPC e mai buna. Asta nu stiu de ce tine dar probabil de echipamentele de retransmisie. De asemenea, UPC-ul are pe foarte multe posturi Doby DTS pe cand la Orange TV e pe 4-5 doar.

    Una peste alta Vodafone era singurul dintre toti ce nu avea bunsiness fix si in mod firesc si-a rezolvat problema. Sunt curios daca Telekom se vinde sau nu pe bucati pana la urma.

      (Citează)

  4. Link? Sursa?

      (Citează)

  5. Stiam din trecut ca stau prost la upload. Am verificat acum, pe site-ul UPC cel mai mare abonament la internet are: 500 Mbps download si 25 Mbps upload. Nu inteleg comentariul de mai sus, nu e deloc asa…

      (Citează)

    • @razvan: mai sus vorbeam despre limitari de tehnologie nu limitari comerciale. Faptul ca au ales sa dea 500 down cu 25 up nu inseamna ca e neaparat din cauza tehnologiei.

      De exemplu, pe aceeasi infrastructura (pentru ca si-o impart) Telekom da 200 Mbps upload iar Orange da 500 Mbps. Intr-adevar, DOCSIS-ul pana la versiunea 3.1 nu statea stelar la capitolul viteze de upload.

        (Citează)

  6. Eu nu am avut niciodată probleme majore cu UPCul (deși uploadul poate fi ceva mai mare), sper să nu se schimbe asta.

    Tendința spre mai puțini competitori pe piața nu e foarte grozavă.

      (Citează)

  7. Prin aceasta miscare vor castiga multi clienti, dar si multe protocoale de implementare. Sa vedem cum se schimba strategia privind abonamentele si tarifele. Consider ca prin aceasta miscare se deschide o noua concurenta si noi nu avem decat de castigat. Raman 3 mari operatori, sper sa nu faca intelegere intre ei.

      (Citează)

  8. adio grila de programe la upc..sigur peste un an doi taie din ele si te vor pune sa platesti in plus..
    adio net care nu cade chiar daca uploadul era slabut
    adio suport cu clientii
    adio tot ce inseamna upc….
    Buna sunt Andreea ghidul tau Vodafone.

      (Citează)

  9. @george: eu sînt la UPC și vreau să-ți spun că suportul cu clienții… e jale mare. Nu știu cine e “andreea” dar la UPC aștepți o grămadă să vorbești cu un om.

    Ce mi se pare absolut grozav la UPC și sper să nu dispară este mediaboxul care îmi permite să înregistrez (inclusiv să selectez “înregistrează toate epidoadele” deci are el grijă să facă asta cf. programului tv) și deci să le pot vedea decalat și să sar peste reclame.

      (Citează)

    • @alias: Andreea e robotul de la Vodafone ce se vrea AI dar cu toata bunavointa, e frustrant si uneori si prost configurat. Chiar daca induri toata polologhia si i se face mila intrebandu-te in final daca vrei sa iei legatura cu un operator, apoi te intreaba pe ce tema si te trimite inapoi la meniuri :)

      Acum cred ca cu UPC-ul ca si cu orice alt operator, cum iti e norocul. Pana una alta in Romania n-am mai prins nici la tara locuri unde sa mearga prost internetul si sa fie instabil (daca daca ziceau ca mege cu 10 Mbps, cu atat mergea)

      Eu zic sa vedem si sa nu fim negativisti. Nici UPC n-avea cine stie ce perspective de dezvoltare fulminanta si nici Vodafone n-o ducea bine fara nimic fix.

      Experienta Telekom si Orange a aratat ca inca n-au reusit sa-i converteasca pe multi la pachetele internet+TV+mobil si majoritatea tot separat prefera serviciile. Poate ei au mai mult succes.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus