un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Tehnologia avansează mai repede decât o putem înțelege noi

7 May 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

19 comentarii

Afirmația din titlu este valabilă pentru aproape întreaga populație a planetei, iar odată cu tehnologia evoluează și obiceiurile de consum ale acesteia.

Gândiți-vă la rețele sociale. Probabil, ca și mine, ați rămas uimiți să aflați că adolescenții considerau de acum câțiva ani Facebook învechit și preferau Snapchat și altele. Sau, ca mine, nu înțelegeți de ce cineva ar comunica prin mesaje private pe Instagram și nu pe WhatsApp sau ceva ce pare mai potrivit în acest scop.

Și mai probabil ați rămas uimiți să aflați ce putea deduce algoritmul Cambridge Analytica din 10 like-uri oarecare și apoi din mai multe. Majoritatea oamenilor înțeleg conceptul de like, de rețea socială, de dedus pe cine ai putea cunoaște în plus pornind de la lista actuală de prieteni, dar au fost surprinși să afle până unde poate merge tehnologia.

Ați văzut și audierile lui Zuckerberg la Senatul și Camera Reprezentanților din SUA. Întrebările au fost mai degrabă tangențiale la subiect, formulate de oameni ce abia ating domeniul, nu de unii care-l înțeleg cu adevărat.

Pentru mulți părinți este greu să înțeleagă ce fac copiii lor la muncă. Nu mă refer doar la dificultatea de a înțelege domenii precum big data sau machine learning, ci chiar și marketingul sau social media sau alte domenii de activitate ce au deja o vechime a lor.

Eu am studiat, vreo doi ani, tot ce ține de compresia foto, video și audio. Le mâncam pe pâine, cum s-ar zice, dar deja încep să am probleme în a înțelege detaliile avansate ale noilor tehnologii de compresie. Înțeleg modificările principale, dar în mare principiile sunt aceleași. Când e de intrat în micile chichițe ce aduc acei 10-20% în plus unei noi tehnologii, citesc de trei ori ca să înțeleg despre ce-i vorba.

Același lucru și cu rețelele mobile. Am învățat despre 2G, am studiat apoi ce-i cu 3G-ul, am înțeles singur în cele din urmă și despre 4G… dar la 5G deja am simțit că o iau la vale când am dat de C-RAN, MEC, vEPC și alte acronime ce descriu concepte noi. Uneori o tehnologie nu doar o îmbunătățește pe cea veche, ci o ia chiar de la zero.

Sunt curios ce înțeleg oamenii mai în vârstă din mașinile moderne, atunci când volanul are 12 butoane pe el și vorbim de adaptive cruise control, faruri deștepte, radare, comenzi vocale, Android Auto și altele asemenea. Pot să înțeleg dacă nu vor astfel de dotări pe mașina lor, simțind că nu le vor folosi cu adevărat, dar le plătesc oricum.

Acum imaginați-vă cum va fi când vom avea mașini electrice și trebuie să vorbim de consum în kW și stații de încărcare. Sau de mașini ce conduc singure. Uitați-vă ce dificultăți au persoanele mai în vârstă să comande produse online, să folosească un vendomat de bilete sau să facă check-in online înainte de o călătorie cu avionul.

Magazinul Nordstrom din Manhattan permite comanda online cu probă în magazin. Când aplicația din telefonul clientului detectează că acesta este la mai puțin de un sfert de milă de magazin, trimite o alertă personalului din magazin, care va duce hainele solicitate într-o cabină de probă. Tu, clientul, primești pe telefon la intrarea în magazin numărul cabinei de probă în care să te duci. Probezi, cumperi sau lași acolo, totul fără să vorbești cu nimeni din partea personalului.

Vine tare inteligența artificială, un concept dificil de înțeles, mai ales că are multiple valențe. Quantum computing? Uhhh… Filme erotice VR, cineva?

Altfel spus, diferența tehnologică la fiecare decadă este mare. La fiecare 20 de ani – practic este o altă lume. În plus, mai multe tehnologii diferite ajung uneori la maturitate în același timp și combinarea lor generează și mai multe tehnologii. Componentele tot mai mici, rețelele mobile rapide și wifi-ul tot mai popular, plus vreo alte 10 tehnologii, au făcut fezabilă apariția smartphone-ului, care singur a generat zeci de alte tehnologii și servicii în anii următori, cu afaceri de mii de miliarde de dolari.

Cine știe cum vor arăta acestea peste 20 de ani sau peste 40 de ani. Cine știe cum vor arăta comerțul, transporturile, școlile, sănătatea sau entertainmentul?

Ca o paranteză, tehnologiile trebuie reglementate pe măsură ce ajung să fie importante în viața nostră. Nevoia de GDPR a apărut natural, pe măsură ce tot mai multe date importante despre noi s-au mutat online, iar recentele scandaluri legate de fake news sau algoritmi de profilare, ba chiar toate discuțiile despre roboți de luptă, au arătat că este nevoie de reglementare.

Cine însă să facă legile pentru așa ceva? De obicei în poziții legislative ajung oameni în vârstă, pentru care poate fi dificilă înțelegerea aprofundată a domeniului pe care trebuie să-l reglementeze. Știți cum, în fizica cuantică, studierea unui fenomen modifică însăși desfășurarea acelui fenomen? Oarecum similar, tehnologia cere să fie “observată” de anumite tipuri de oameni ce au o viziune foarte amplă a tuturor aspectelor acesteia – dar exact acest tip de oameni preferă să se ocupe cu alte treburi sau sunt deja implicați în tehnologie și nu au nici un interes pentru a o reglementa, ba din contră.

În ce mă privește pentru viitor, sper doar să reușesc să mă adaptez la tot ce va fi nou. Secretul pare a fi să te menții mereu la curent cu ce-i nou pentru a nu pierde trenul, dar asta e ușor de zis și ceva mai greu de pus în practică.

asus s5507

    19 comentarii

  1. Abia astept sa vad care va fi evrika moment-ul urmatorilor 10 ani.

      (Citează)

  2. Singura tehnologie care pare greu de inteles e ai-ul, fiindca si autorii lui abia pot sa urmareasca ce face. In rest, aplicatia e un program obisnuit, dar pe os de android.

    Mie mi se pare ca tehnologia a evoluat prea putin. Suntem in urma, admiram schimbari marunte de browser si numai Elon Musk isi da interesul pe partea de hard science.

      (Citează)

  3. Personal as zice dimpotriva, sunt niste domenii cheie in care stagnam de mult timp. Se fac imbunatatiri de genul 0.1 in loc de breaktrough. De exemplu bateriile.

    > Uhhh… Filme erotice VR, cineva?

    Raise hand :)

    Prefer classic totusi :P

      (Citează)

  4. Daca ne luam dupa alde Marx (ca tot e la moda cu trolii rusi) ne asteptam la a patra diviziune a muncii, una in care doar cei care inteleg tehnologia pe deplin vor avea intaietate. Ceilalti vor avea mult timp liber…

      (Citează)

  5. as zice ca de la revolutia industriala incoace, tot timpul tehnologia a avansat mai repede decat o pot intelege oamenii.
    adica, majoritatea dintre noi nu intelegem cum functioneaza nici cele mai banale lucruri gen televizor sau telefon, desi tehnologiile astea au zeci de ani.

    sau electricitatea.

    apropo, stie cineva sa-mi explice ce este electricitatea ca si cum as avea 5 ani?
    chiar va rog, ca trebuie sa le explic copiilor si nu stiu cum.

      (Citează)

  6. Tranzetul nor -> pamant (fulgerul -> nor nor) este simplut de eli5. ia o esarfa de matase intr-o camera intunecata, freac-o de un balon de exemplu sau o teava pvc si poti sa produci usor mini traznete. Compari esarfa cu un nor incarcat negatic, teava pvc cu pamantul pozitiv.

    Teoria are ceva goluri pe care nu le poti explica prea usor, (de ce norii sunt – si pamantul +, de ce nu exista traznete iarna, de ce norii au si sarcina pozitiva si negativa care duc la fulgere), dar e o explicatie suficient de simpla si vs curent electric chiar poti sa produci fulgere.

      (Citează)

    • da buna idee.
      le-am aratat ca o rigla electrizata atrage hartie, dar asta cu mini-fulgerele in intuneric e si mai misto.

        (Citează)

  7. “Cine știe cum vor arăta[…], școlile, sănătatea[…]?”

    Nu știu cum vor arăta prin alte țări, dar la noi vor fi tot cu veceul în fundul curții.

      (Citează)

  8. Nu-ti faci griji ca pierzi trenu. O sa fim urcati fortat in el.

      (Citează)

    • merci
      sunt niste idei bune pe-acolo din ce am vazut, dar tot nu mi se pare ca sunt pentru 5 ani.
      sunt pentru adulti care nu inteleg subiectul, dar au o gramada de concepte ajutatoare deja, ceea ce nu e cazul copiilor.

      de exemplu nu pot sa explic asta de mai jos copiilor

      [citat]
      Electricity is the movement of electrons. So instead we’re gonna imagine it as the movement of water through pipes. The water pump is the equivalent to a battery.
      […]
      Voltage is like pressure. A lot of voltage means a lot of pressure in your pipes, but if you have really tiny pipes, there still isn’t much water moving through them.[citat]

      copiii nu stiu nici ce sunt electronii, nici ce e presiunea.
      as putea sa le explic ce sunt electronii, dar ar trebui sa le explic intai ce sunt atomii si asa mai departe, e un intreg borcan cu rame. :)

      e posibil ca unele lucruri sa nu poata fi explicate unui copil de 5 ani :))

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus