un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Review ADATA ED600, rack extern pe USB pentru un hard-disk sau SSD

8 May 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

9 comentarii

Dacă vreți să vă construiți o unitate de stocare portabilă, cu o carcasă rezistentă, un rack extern (sau enclosure, cum îi spun ei) ADATA model ED600 și un hard-disk de 2,5 inchi sunt o soluție simplă și eficientă. Iar dacă aveți un SSD la îndemână, cu atât mai bine, obțineți o unitate și mai rapidă.

Specificații ADATA ED600:

  • rack extern pentru HDD-uri și SSD-uri de 2,5 inchi
  • conector intern SATA 3
  • conector extern USB 3.1 de tip micro-B
  • cablu USB micro-B la USB-A inclus în pachet
  • dimensiuni 136 x 96 x 19 mm, greutate 126 grame
  • rezistență IP54 la apă și praf, rezistență la șocuri
  • garanție 2 ani
  • nu necesită alimentare separată

Preț: 69 de lei la eMAG.

CUM ARATĂ ȘI CE ACCESORII SUNT INCLUSE

În pachet am găsit rack-ul, un cablu de date și un accesoriu ce poate crește grosimea unității interioare, dacă e nevoie de așa ceva.

Carcasa este neagră și cu ceva argintiu pe ea și pare foarte solidă. Mi-a plăcut că nu se fixează cu șuruburi, ci se închide și deschide cu o clemă ce pare destul de robustă, așa că nu este nevoie de vreo unealtă suplimentară pentru a instala un HDD/SSD și a-l utiliza.

Specificațiile spun că, odată închisă, oferă rezistență IP54 la apă și praf. Asta înseamnă că poate intra praf, dar în cantități foarte mici și fără a dăuna funcționării, iar pentru apă înseamnă că poate fi stropită din orice direcție și apa nu intră în ea.

ADATA spune că este rezistentă și la șocuri, deși nu precizează dacă respectă un standard în domeniu. Pe site-ul oficial, cei de la ADATA spun că poți scăpa unitatea de la 1 metru înălțime și carcasa o protejează la șocul respectiv. În general vorbind, treaba asta este importantă pentru un hard-disk. SSD-urile, neavând elemente mecanice în interior, sunt oricum rezistente la șocuri și vibrații, iar ED600 la protejează suplimentar la lovituri.

Dacă am fost prea criptic în descrierea porturilor, iată fotografii. În interior am găsit conectoarele standard SATA, adică date și alimentare. Un HDD sau un SSD de 2,5 inchi se conectează la acestea.

Pe exteriorul carcasei se află un port USB 3.1 de tip micro-B, cel cu aspect dublu. Cablul din pachet conectează însă ED600 la un port USB normal, de tip A, dar am precizat ce este pe carcasă în cazul în care vreți să cumpărați un cablu USB de alt tip, de exemplu ca să conectați ED600 la un port de tipul USB-C.

REZULTATELE TESTELOR

Am pus în interior un SSD. Desigur că funcționează cu orice HDD sau SSD, dar eu am folosit un Samsung 860 Evo, că tot îl aveam în acea perioadă la teste, pentru a folosi o unitate cât mai rapidă.

Iată ce zice CrystalDiskMark:

Și iată rezultatele transferului de fișiere tipice testelor mele de SSD-uri:

Rezultatele sunt mai slabe decât pentru SSD-ul conectat direct în portul SATA din PC, ceea ce este și normal. Portul USB are limitările sale, mai contează și performanța controllerului în sine, dar pe total oricum sunt foarte mulțumit de ED600.

Cum testez: folosesc o placă de bază Asus Z170 Premium, procesor Core i5-6600 Skylake, 32 GB memorie RAM, Windows 10 cu toate update-urile la zi. Toate programele consumatoare de resurse sunt oprite, conexiunea la Internet este dezactivată. Pentru transferul de fișiere folosesc un disc virtual în memoria RAM (de asta am 32 GB) și comanda robocopy /e /j /nfl /np.

Am testat folosind următoarele pachete:

  • un film de aproximativ 9,01 GB într-un singur fișier.
  • folder cu fotografii, 3,47 GB în 631 fișiere.
  • folder cu diverse cărți și alte documente, 5,2 GB în 13.725 fișiere organizate în 6.771 foldere.

Să facem un calcul. ED600 costă 69 lei. Un SSD, să zicem ADATA SU650 de 240 GB, costă 287 lei la ofertă specială în momentul când scriu acest lucru. Un stick USB de aceeași capacitate costă între 390 și 726 lei în acest moment; este mai mic, dar nu la fel de fiabil precum un SSD și nici nu oferă posibilitatea de upgrade pe viitor.

Dacă vreți direct un SSD extern, am testat anterior mai multe modele, inclusiv unele rezistente la șocuri: Sony SL-BG2, ADATA SD700, Samsung T1.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Preț bun pentru o unitate rezistentă.
  • Instalare ușoară.
  • Nimic.

CONCLUZIE

ADATA ED600 este un rack extern bun dacă vreți să vă construiți o unitate portabilă de capacitate mare sau dacă aveți nevoie să conectați la PC diverse SSD-uri sau hard-disk-uri. Nu i-am găsit nimic rău, iar per total iese la un preț mai bun decât un stick USB sau un SSD extern dedicat, câtă vreme nu vă deranjează dimensiunile mai mare ale unui astfel de rack.

Preț: 69 de lei la eMAG.

asus s5507

    9 comentarii

  1. Macar daca ar fi avut wifi… Sau ceva in plus fata de cablu…

      (Citează)

  2. Conectoru ala trebuie sa moara, sa nu mai fie, sa nu mai existe, sa fie o pagina de istorie, nu mai avem ce face cu el. De ce nu are conector usb-c direct?? Ce-i cu mizeria aia de acu 10 ani? USB-C suporta viteze de transfer mult mai mari ca mizeria aia.
    Ca sa intelegeti de unde am aceasta inversunare, acu vreo minim 7 ani am luat un hdd extern ADATA cu acest conector. I-am dat prieteni sa-l foloseasca la o zi dupa ce l-am luat, cand a trebuit sa introduca cablu in mufa aia infecta, probabil fortat un pic (dar ea a zis ca nu a fortat nimic), s-a rupt mufa din placa pcb. Take that! Dus cu el la garnatie, intors asa cum era pe motiv ca am fost eu prost ca i-am dat hddu unui om care n-are doctorat in bagat mufe. De atunci nu mai cumpar produse ADATA si in niciun caz ceva care sa aiba mufa/conectorul micro-B (nu-i nimic micro la el, e cata pleoasca, sau nu, durata de viata e micro la el)

    Cum poti sa zici ca nu e niciun minus? Tocmai aceasta porcarie de port, care ar fi trebuit sa moara demult, dar vad ca e folosit cu inversunare de mai toate rack-urile externe, este un mare minus.
    Plus ca ar trebui sa promovezi produse care sunt future-proof. Uite, de exemplu asta, cu conector USB-C:
    https://www.emag.ro/rack-inter-tech-veloce-gd-25609-usb-3-0-red-compatibil-cu-hdd-2-5-sata-gd-25609-rd/pd/DXS1Q9BBM/ (sper ca ai plugin care iti modifica si in comentarii linkurile emag in linkuri profitshare)

    Sau asta (care nu e vandut de emag):
    https://www.emag.ro/rack-orico-2588c3-compatibil-hdd-ssd-2-5-sata-i-ii-iii-usb-3-0-type-c-black-2588c3-bk/pd/DPV252BBM/

    Astea le poti folosi cu cablul telefonului tau care va avea mufa usb-c minim 5 ani de acum incolo, si deci cand pleci cu el iei doar un cablu!

      (Citează)

    • Acel port este micro USB 3.1 [gen1] si are viteza maxima de 5Gbit/s adica aporape de SATA 3. Este un standard in industrie de acea este foarte folosit. MicroUSB tip C , adica conectorul ala reversibil , are aceiasi viteza , doar ca e mai usor de folosit.

      Conectorul asta dublu de tip microusb 3.x este compus din 2 parti, una este micro usb standard folosit la telefoane si care este de fapt usb 2.0 si partea a doua care adauga niste pini pentru superspeed si il transforma in usb 3.x.

      Recent a aparut si standardul USB 3.2 gen 2 cu viteza de pana la 10Gb/s si USB 3.2 gen 2×2 cu viteza de pana la 20Gb/s care foloseste doar mufa microUSB tip C reversibil .

      Toti acesti conectori fiind de dimensiuni foare mici se pot deteriora rapid daca un neghiob il forteaza sau trage de el. Atentia este intodeauna necesara.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus