un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Mașina care sortează bile colorate este doar un trucaj

30 May 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

9 comentarii

Oameni buni, nu mai dați share la clipul acela cu bilele colorate care aparent se sortează singure pe culori. E fals, e doar un trucaj, nu există așa ceva în realitate.

Avem din nou o variantă a fenomenului “e scris pe Internet, deci trebuie să fie adevărat”. Nu este. Clipul este cel mai probabil colorat artificial, există filtre de culoare verticale și toate bilele ce intră într-o anumită zonă vor avea culoarea schimbată în roșu, galben, albastru sau ce-i în acea zonă. Uitați-vă de câteva ori la clip și veți vedea că puteți urmări anumite bile în traseul lor și veți vedea cum, cameleonic, își schimbă culoarea.

O alternativă ar fi ca întreg clipul (sau măcar mașinăria centrală) să fie randate pe computer, efecte speciale ca-n filme. Bilele acelea cad cam lent și sar cam ciudat pentru unele făcute din cristale de quartz, nu?

Totul a pornit în ianuarie 2018, când cineva a postat un clip asemănător randat în întregime pe calculator cu o astfel de mașină de sortat bile, zice Snopes. A explicat și cum a făcut clipul: a animat bilele, a rulat animația cu bile incolore, iar la final le-a colorat în funcție de urna în care au ajuns și a dat un “rerun” clipului. Bănuiesc că ulterior cineva a făcut unul și mai realist pentru a vedea cât de mult se poate viraliza.

via Gfycat

Câteva elemente mai științifice:

Poate că cristalele de quartz au frecvențe de rezonanță diferită în funcție de culoarea lor (culoarea e dată de obicei de impurități, iar moleculele de impurități schimbă și frecvența de rezonanță), dar efectul este infim, probabil nici a milioana parte din forțele ce apar când bilele cad în cascadă printr-o mașinărie ca aceea, unde gravitația și obstacolele decid de fapt în ce urnă ajung.

S-ar putea spune că poate culoarea vopselei influențează căderea bilei. În fond, culorile se obțin din diverse combinații de substanțe, deci e posibil ca două obiecte identice, dar vopsite în culori diferite, să aibă la final mase diferite – dar diferențele ar fi infime, probabil de ordinul miligramelor sau mai puțin. Din nou, gravitația și obstacolele din mașinărie ar fi factorii ce decid în ce urnă ajung bilele, nu culoarea lor.

Teoria asta cu diferența cauzată de vopsea nu ține aici oricum. Clipul pretinde că bilele sunt din cristale de culori diferite, nu din plastic sau metal vopsit.

Mai mult, sunt sute de mii de bile acolo și acestea se ciocnesc foarte des între ele. Chiar aceste ciocniri nu influențează deloc urna în care ajung și traiectoria lor?

Cele de mai sus sunt chestiuni de bun simț care ar trebui să dea o alarmă în creierul oricărui om. Chiar crede cineva că există acest fenomen magic de rezonanță în funcție de culoare și care se manifestă atât de drastic la o cădere de 1-2 metri? Și dacă ar exista, nu-l văzuse, totuși, până acum?

Zic asta pentru că eu am rămas uimit văzând câți oameni care în alte momente sunt foarte vehemenți împotriva fake news, vaccinuri, adevăr și altele au dat share la acest clip fără să-și pună întrebarea dacă nu cumva măcar gândirea elementară le poate spune că e fals. Pun pariu că aceiași oameni se miră apoi de ce alții cred minciunile celor de la putere sau pe ale doctorilor de Facebook șamd.

Dispozitivul în sine se numește mașină Galton, numită după Sir Francis Galton, un mare om de știință al secolului 19, care a inventat un astfel de dispozitiv pentru a demonstra că multe fenomene din viață respectă ceea ce noi numim azi distribuția lui Gauss, forma aceea de clopot ce apare des în statistică.

Pe scurt, funcționează așa: dacă dai drumul unei singure bile, traiectoria ei este imposibil de estimat. La fiecare obstacol întâlnit, există 50% șansă să o ia spre dreapta și 50% șansă să o ia spre stânga, ceea ce face imposibilă prezicerea poziției ei finale.

Dacă dai drumul însă pe rând la foarte multe bile, majoritatea lor vor ajunge în zona centrală a mașinăriei pentru că și inițial le dai drumul tot cam din zona centrală. Se vor așeza exact în forma clopotului lui Gauss, iar filmul de mai jos arată asta foarte bine.

Atenție, o mașinărie Galton perfectă presupune că dai drumul pe rând fiecărei bile. Dacă le dai drumul deodată tuturor, ele se mai ciocnesc între ele și influențează rezultatul final, chiar dacă nu foarte mult. Rezonanța internă a culorilor cristalelor vieții, însă, nu are legătură cu asta, iar Galton chiar a demonstrat matematic astfel de lucruri.

Urmăriți clipul de mai jos pentru a învăța ceva mișto:

asus s5507

    9 comentarii

  1. In Romania si tanti de la aprozar are master in fizica, asa ca stie ea mai bine, degeaba ii explici ce si cum :))

      (Citează)

  2. apropo de asta, cine e interesat, aduc pe comanda incepand cu 15 mii de euro plus TVA, banii in avans.

      (Citează)

  3. Chiar si la calitatea execrabila a filmului tot se vede ca e colorat din software dar daca tot ai adus vorba de masina Galton, poti sa explici de ce bilele din filmuletul original NU se distribuie cf curbei lui Gauss? Ca tot o masina galton pare a fi si aia.
    :-)
    Eu cred ca stiu raspunsul, dar nu sunt sigur.

      (Citează)

    • S-ar putea ca in clipul animat algoritmul folosit sa nu aleaga aleator cate o directie la fiecare pas ci sa aleaga din start o destinatie finala pentru fiecare bila, caz in care o sa ai un rezultat liniar.

      Ca la zaruri, cu un zar fiecare numar are sanse egale. Cu mai multe o sa ai un clopot Gauss pentru rezultate pentru ca numerele din centru se pot forma din mai multe combinatii.

        (Citează)

    • Care original? Cel animat de pe gfycat sau cel explicativ din YouTube?

      Cel animat are un ușor clopot la final, dar interacțiunile dintre bile fac să nu fie chiar o mașină Galton perfect binomială.

      Plus că inclusiv distribuția asta este o chestiune de statistică. Nu iese mereu un clopot perfect, dar dacă repeți de multe ori experimentul și mediezi toate acele rezultate, îl vei obține.

      În clipul de YouTube e aceeași problemă, bilele se lovesc între ele, plus că mi se pare că nu le-a fost aleasă chiar bine dimensiunea și se mai blochează pe acolo.

        (Citează)

    • Ma referam la primul clip pus de tine aici.
      Cred ca si in caz de interactiune intre bile rezultatul ar trebui sa fie tot normal distribuit, pentru ca e ca si cum ar interactiona cu cuiele.
      Cred ca explicatia tine de faptul ca sunt prea putine bin-uri, cum se zice in statistica. La galton daca te uiti are de vreo 3 ori mai multe locasuri de colectare.

      Al doilea clip pus de tine pare o randare cap coada, bilele cad nefiresc.

        (Citează)

  4. galton board si cu calculele din spate :)

    https://www.youtube.com/watch?v=UCmPmkHqHXk

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus