►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
HTC a anunțat astăzi oficial modelul U12+, flagship-ul lor pentru 2018. Mi-a plăcut ceva auzit în discuția cu reprezentantul HTC: i-au spus direct “plus” tocmai pentru ca oamenii să înțeleagă că este modelul de top al anului și nu va exista și o versiune superioară. Trăim vremurile în care dacă lansezi un telefon numit T, lumea se așteaptă să fie și un T Plus cândva.
Lăsând asta la o parte, modelul pare într-adevăr un flagship pentru 2018, având nu doar hardware performant, ci și multe funcții noi. Notabile sunt modificările aduse interfeței cu utilizatorul, principalele modificări fiind:
Butoanele on/off și volum sunt capacitive. Sunt ieșite în afara carcasei ca orice butoane normale, dar de fapt nu sunt butoane și nu au cursă mecanică, deși atunci când le apeși simți o vibrație de răspuns în ele, exact ca la un buton normal. Treaba asta face carcasa mai rigidă și protecția IP68 mai bună, plus că previne apăsări accidentale în buzunar. Senzația inițială este ușor ciudată, dar nu-i ceva cu care să nu te poți obișnui.
Edge Sense a fost îmbunătățit. Este vorba de faptul că poți strânge carcasa în palmă pentru a genera acțiuni și, pe lângă short squeeze și long squeeze, acum există și un double-tap în care dai cu degetul mare pe lateralul telefonului și pe ecran apare un meniu, un fel de carusel din care poți lansa diverse aplicații. Toate gesturile Edge Sense pot fi customizate, desigur; în varianta de telefon butonată de mine, o strângere scurtă deschidea camera foto, iar una lungă aprindea lanterna.
Că veni vorba de camerele foto, există două pe față și două pe spate și s-ar putea ca toate să utilizeze stabilizare optică. Cele de pe spate (din care una cu zoom optic 2x față de cealaltă) beneficiază de focalizare inclusiv cu laser și oferă filmare 4K la 60 fps și Full HD până la 240 fps. Telefonul are în total 4 microfoane, iar software-ul de control este suficient de deștept încât să poată face un audio boost pe direcția filmării pentru a captura în film sunetul care te interesează.
Camerele mai vin cu niște avantaje, precum un mod HDR Boost și un efect de bokeh care, în imaginile văzute de mine, părea foarte reușit în sensul că detecția conturului unei persoane era foarte bine făcută (avantajul a două camere) și fundalul defocalizat exact cum trebuie. Un alt avantaj este un zoom digital mai bine făcut, am văzut comparații între zoom digital făcut cu funcția lor și un simplu crop făcut din imaginea normală și apoi mărit și calitatea era mult mai bună în primul caz.
Ecranul mi s-a părut foarte foarte bun, are culori foarte plăcute și vii.
Sunt îmbunătățiri și pe partea de sunet. Așa cum ne-a obișnuit HTC încă de la primul One M8 acum mulți ani, și U12+ are două difuzoare, iar fiecare beneficiază de amplificator dedicat. Căștile incluse în pachet, conectate pe USB-C, oferă anulare activă de zgomot ambiental.
Telefonul va fi disponibil în trei culori, ceramic black și flame red, care sunt spectaculoase și fac diverse ape în lumină, dar atrag amprentele mai bine decât o secție de poliție. A treia culoare, albastru închis, vine cu o carcasă ușor translucentă prin care poți vedea câteva componente și panglici din interiorul telefonului. O husă transparentă de protecție va fi inclusă suplimentar în cutie.
Preț de listă: 799 euro, adică 3.700 lei.
Specificații HTC U12+:
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
28 comentarii
23/05/2018 la 12:12 PM
Întrebare de n00b – dacă are butoane capacitive, atunci când se va bloca (și se va bloca), cum faci ”hard reset”?
George(Citează)
23/05/2018 la 12:39 PM
Blocatu’ ca blocatu’, dar cum intri in Recovery Mode/Download Mode ?
GabrielG(Citează)
23/05/2018 la 1:36 PM
Butoane capacitive nu inseamna ca obligatoriu sunt controlate exclusiv de OS. Pur si simplu in locul butoanelor fizice este si un mic chip care atunci cand simte prezenta degetului da mai departe comanda exact cum ar face butonul real. Tot acel chip poate fi programat ca sa dea hard reset daca simte prezenta indelungata pe anumite butoane.
Marius M(Citează)
23/05/2018 la 1:36 PM
Cu ciocanul, evident!
cartus(Citează)
23/05/2018 la 12:20 PM
Acum cativa ani toata lumea radea de cei care isi cumpara telefoane in rate.
La cum urca preturile, in curand n-o sa mai avem niciunul alta varianta. Deja la 500 de euro se vorbeste in review-uri despre mid-range si compromisuri, chiar si pentru alde Oneplus si Xiaomi.
Mai e varianta sa-ti iei generatia anterioara de flagship, dar la ala mai ai doar 1 an de update-uri si oricum e scump.
Deja iphone pare o solutie aproape decenta.
Sorin(Citează)
23/05/2018 la 1:07 PM
La cele mai vechi mai ai 1 an de update garantat doar daca ai Pixel.
lrpxx(Citează)
23/05/2018 la 3:17 PM
nu inteleg exact la ce iti trebuie telefon de 800-1000 de euro. nu am intalnit niciun om de afaceri care sa se vaite ca da faliment pentru ca nu are telefon destul de performant.
Giovani(Citează)
23/05/2018 la 6:14 PM
@Giovani: nu-ti trebuie, problema e ca preturile astea de 800-1000 de euro au tras dupa ele in sus si preturile telefoanelor medii. Acum cativa ani daca luai un telefon de pana in 1000 de lei primeai ceva arhi-suficient. Puteai sa iei un Nexus sau un un “mini” de la unul din producatorii ne-chinezi.
Acum optiunile s-au ingustat rau in zona asta, telefoanele mid-range costa 1500-2000, Google scoate numai rachete de peste 3000. Daca vrei ceva pana intr-o mie de lei cu Android macar curent (nu vei vedea update-uri ever) si acolo cu o camera si un display decente mai ai doar Lenovo/Motorola, Huawei, poate Asus.
Sorin(Citează)
24/05/2018 la 8:43 AM
da de ce trebuie sa iti iei tot timpul ultima fita care apare? nu poti sa iei cu o generatie sau chiar doua in urma? ca sunt foarte bune si alea.
Giovani(Citează)
23/05/2018 la 1:24 PM
Din câte îmi amintesc parcă HTC One M7 este primul cu 2 difuzoare și amplasate frontal.
Sunt dezamăgit de ce pe U12+ au pus o baterie de 3500 mAh, iar U11+ are o baterie de 3930 mAh.
Andrei M.(Citează)
23/05/2018 la 2:15 PM
raman la parerea mea – get an iphone!
john(Citează)
23/05/2018 la 2:23 PM
Inseamna ca nu sunt capacitive, ci au sub ele senzori de presiune, asa cum au si lateralele. Ia de exemplu Galaxy S1,2,3,4,5,6 care aveau butoane capacitive (back si menu/recent apps) in adevaratul sens al cuvantului si care nu puteau fi actionate atunci cand telefonul era oprit si nici nu te ajutau sa ii dai hard reset.
Deci cum e pana la urma ?
GabrielG(Citează)
23/05/2018 la 2:42 PM
Da, bună observație. Probabil că au prevăzut o soluție de resetare/reinstalare firmware prin cablu
Catalin Tanase(Citează)
23/05/2018 la 3:46 PM
Senzorii de presiune sunt senzori care masoara presiune (a apei din conducta, a aerului din atmosfera etc). Nu este nicio legatura intre un buton mecanic si unul capacitiv din punctul de vedere al posibilitatii de restartare. Nu e nimic “smart” la un buton capacitiv, in ambele situatii, trebuie sa ai ceva “curent” ca altfel nu ar sesiza electronica ca ai apasat butonul si vrei sa dai reset.
nashu_mare(Citează)
23/05/2018 la 3:47 PM
*Nu este nicio diferenta intre un buton mecanic si unul capacitiv din punctul de vedere al posibilitatii de restartare.
nashu_mare(Citează)
23/05/2018 la 3:40 PM
Şi eu m-am săturat să dau bani pe flagshipuri android care după 1-2 ani nu mai aveau nici un update, şi de vândut le vindeai la preţuri de nimic pentru că nu le cumpăra nimeni.
Am trecut la iPhone, deşi nu am fost fan niciodată, dar acum dacă-l vând după 1-2 ani recuperez o parte bună din bani, dpdv software update-urile sunt la zi cu toate iphone-urile existente, şi dacă-l vând, îl dau de pe o zi pe alta.
M-a terminat obsesia asta a customizării os-ului la maxim, şi până la urmă doar pun reclame şi trackere, şi un skin de 2 bani.
E enervant pentru că dacă n-ar fi situaţia haotică şi preţurile mari la flagship-urile android, nici Apple n-ar fi îndrăznit niciodată să ceară 1000 usd pe iphone x. Dar aşa, cum n-ai concurenţă reală, asta e.
De-asta Google s-a pus serios pe treabă cu Magenta, pe care vor să-l facă un RTOS pentru telefoane, simt şi ei că android nu va mai putea fi întins prea mult în ritmul la care cresc preţurile.
manu144x(Citează)
23/05/2018 la 4:12 PM
In conditiile in care U11+ ( un telefon arhisuficient) este undeva la 2100 RON nu vad nici un motiv pentru a plati aproape dublu pe pe U12.
Nimic din specificatii nu justifica diferenta…asa ca le doresc multa bafta la precomenzi.
Este un trend foarte pagubos pentru clientii finali de a impinge varful de gama catre 1000 euro in conditiile in care progresul tehnologic este mic. Vedem cat o sa mai tina si cat o sa le mai mearga.
Lucian(Citează)
23/05/2018 la 11:58 PM
Corect, U11 este un telefon superb, cu greu gasesti ceva la ~2000 lei mai rentabil.
Marius M(Citează)
23/05/2018 la 5:06 PM
Am tradus gresit pressure sensitive (bine ca nu am zis 20-20, nu?). Ma refeream la faptul ca “stie” atunci cand este strans in palma.
GabrielG(Citează)
23/05/2018 la 5:09 PM
Cum poti sa tii telefonul in mana atingand butoanele dar fara sa le apesi ?
C(Citează)
23/05/2018 la 5:45 PM
… tot urate ca nicovala le fac.
Gaelex(Citează)
23/05/2018 la 8:49 PM
Ce kkt sunt prețurile astea la telefoane?!
RDK(Citează)
23/05/2018 la 8:55 PM
Parcă zici că se încăpățânează să le facă așa urâte. Păcat de dotările alea tehnice.
Motanes(Citează)
23/05/2018 la 10:16 PM
De vreo 3 ani s-a terminat inovația în domeniul ăsta. Același lucru reambalat la prețuri un pic mai mari an de an. Încă regret că am pierdut telefonul WP acum 2 ani și am trecut pe banalul Android de la serviciu.
ipo(Citează)
23/05/2018 la 11:03 PM
HTC Desire, în 2010, arăta mai bine ca ăsta. Telefonul ăsta, de azi, nu are pic de personalitate. Cam ca majoritatea telefoanelor, ca să nu dau cu pietre doar în unii…
Motanes(Citează)
24/05/2018 la 11:49 AM
Pana la urma toti producatori de smartphone sunt vorbiti intre ei. Acelasi stil de design sec, urat si preturi mari fara justificare sau nu se justifica pentru noi ca si consumatori de la model la altul. Nu am sa uit modelul HTC Diamond de care am fost foarte fascinat, avea un design superb mult mai frumos de ce se lanseaza azi raportat la vremuri.
paladine(Citează)
24/05/2018 la 3:42 PM
https://dexonline.ro/definitie/vanitate
Alx MAX(Citează)
24/05/2018 la 5:43 PM
Inca n-a murit aceasta minunata companie?
Alexey(Citează)