un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Cum am spălat singur mașina la benzinărie

16 May 2018  ·

AUTO  ·

100 comentarii

Eu sunt foarte zgârcit când e vorba de spălat mașina la spălătoriile tradiționale pentru că mi se par scumpe (și cred că la SUV e chiar un tarif mai mare) și lente — mă plictisesc teribil așteptând să fie gata mașina. Teribil!

Așa că am fost de câteva ori la un Lukoil unde poți să-ți speri singur mașina. Nu știu câte din acestea sunt în București, dar cel din cartierul meu, sub pasajul suprateran Mihai Bravu/Splaiul Unirii, are așa ceva. Am fost de vreo 5 ori până acum, călcându-mi propria promisiune de a nu le mai da bani după ce s-a aflat că nu-și plăteau taxele.


Costă 3 lei jetonul și ai nevoie de minim două pentru o spălare, asta pentru că probabil vei dori un program care dă cu detergent pe mașină și unul de limpezire. Problemele cu detergent/șampon/spumă activă sau cum vreți să-i spuneți sunt două: unul dă lent cu apă și detergent, iar unealta cu care faci asta are în capăt o perie cu care poți freca mașina pentru a lua mai bine mizeria, iar celălalt dă cu apă sub presiune ce conține și șampon. Apoi este necesar programul de limpezire ca să dați jos șamponul de pe mașină. Mai sunt și alte două programe: ceară și încă unul pe care l-am uitat.

Și nu că-i nevoie de două jetoane, dar trebuie să fiți și rapizi, că un program durează doar 2 minute, ceea ce nu-i foarte mult timp. Pentru programul cu perie și spumă activă abia apuc să fac două treimi din mașină, dar noroc că mai poți da cu peria și după ce se oprește pompa, iar la cele de presiune trebuie să fiți rapizi pentru o tură completă a mașinii, nu-i timp de luat pauze sau insistat pe anumite zone.

Spălarea nu e perfectă, după uscare se mai văd urme de praf (sau nu am eu talent de spălător), iar unele urme de insecte luate la viteză mare nu se iau nici cu spumă activă. Mi se pare însă un preț rezonabil pentru spălarea periodică a mașinii pentru praful uzual din oraș sau după câte o ploaie scurtă ce mai rău murdărește mașina. După un drum lung, cu noroi și insecte adunate pe mașină, ar fi nevoie de atâtea jetoane încât mai bine mergeți la o spălătorie normală, unde au chimicale și timp să o spele pe îndelete (și fac alții treaba).

Mai sunt două probleme: e un risc să vă stropiți pe acolo, așa că nu mergeți îmbrăcați ca de bal, și nu există nici o metodă de a șterge mașina după spălare, așa că alegeți o zi cu soare sau luați-vă o cârpă de acasă, că dacă plecați cu ea udă doar se așază rapid praful. Din ce-am văzut în jurul meu, clienții vin pregătiți cu astfel de lucruri–toți aveau cârpe de șters și uscat mașina după spălare, doar eu am stat 5 minute cu ea la soare ca să se scurgă apa.

Dacă vreți să curățați mașina și pe interior, există aspirator care mănâncă tot jetoane (de alt tip) de 3 lei. Acolo un jeton este suficient pentru a aspira întreaga mașină, zic eu. Spre deosebire de o spălătorie clasică, aici nu dă nimeni cu cârpa pe bord și geamuri, așa că nu vă așteptați la aceeași curățenie. Aspiratorul ia praful și gunoaiele de pe jos, dar nu șterge urmele de degete și nici nu spală pe interior parbrizul. Din nou, veniți voi cu accesoriile necesare pentru așa ceva.

Cei de la Lukoil n-au avut mare inspirație în alcătuirea acestui serviciu DIY: în toată zona de spălare nu există nici măcar un coș de gunoi, deși este momentul când fiecare mai găsește hârtii sau sticle inutile prin mașină și vrea să le arunce undeva. De asemenea, eu aș vinde în locul lor niște cârpe ieftine, gen 1 leu/bucată, odată cu acele jetoane.

Instalația arată ca mai jos. Ultima oară când am fost acolo părea că se toarnă și un film erotic, după mine a venit o mașină cu 4 femei (probabil mamă plus trei fete, din care două în tricouri albe), și au spălat mașina după ce inclusiv s-au stropit între ele. Nu intenționat, dar aparent una a vrut să afle ce face trăgaciul spălătorului în timp ce acesta era îndreptat spre o altă femeie, nu spre mașină; spre surprinderea lor, la apăsare a ieșit apă sub presiune.

În concluzie, cei care vor să-și spele mașina periodic, de întreținere, și nu au o problemă în a pune ei mâna să facă asta, o pot face acolo începând de la 6 lei. Iese mai bine decât la spălătoriile automate cu perii, că jetul acela îl bagi pe unde vrei, și curăță mașina cam de nota 7. Dacă e murdară rău mașina sau vreți perfecțiune, însă, nu e o soluție. Așa că întreb, dacă știe cineva: există și alte spălătorii DIY în București, cu dotări mai bune?

Apropo, jetoanele utilizate sunt ceva ce orice atelier mecanic ar putea produce în cantități mari pornind de la banale șaibe, că au niște șanțuri ușor de reprodus pe ele. Sigur, asta ar însemna furt, în cele din urmă, dar tot sunt convins că cei cu acces la sculele necesare și-ar putea spăla mașina gratuit până când vor fi prinși.

asus s5507

    100 comentarii

  1. Eu mai merg Energeticienilor la Jet On. Au vreo 5 boxe de spălare, o singură dată erau toate ocupate și e 2.5 lei jetonul.

      (Citează)

  2. Omv stiu ca are, dar e mai scump si jetul de apa are presiune foarte mica. Nu curata nimic. Daca dai cu o carpa dupa spalare, se ia tot jegul.
    Rompetrol mai avea dar in mai putine locuri.
    La spalatoriile bune nu vei primi recomandari, probabil nimeni nu vrea cozi mai mari.

      (Citează)

    • La lukoil presiunea e bună. Cred că s-ar putea spăla mai bine dacă ai lăsa vreo 5 minute spuma aia să acționeze, dar e mereu coadă și mi-a fost jenă să fac asta.

      L-am văzut pe un tip profesionist în fața mea odată. Ce-i drept, avea Fiesta, care e mică, dar a spălat un minut cu jet cu detergent, apoi a apăsat butonul de spumă activă și a dat și cu din aia (nu știam că se pot schimba programele în mers), apoi a frecat în continuare cu peria de spumă activă deși programul se încheiase (mai curge spumă oricum) și apoi a dat cu apă de limpezire.

      Părea că știe ce face, venise în șlapi, avea cârpe și hârtie si de toate la el.

        (Citează)

    • Deh, daca tu ai venit in camasa si blugi :))

        (Citează)

    • Pew:
      Deh, daca tu ai venit in camasa si blugi :))

      Odată aveam și sacou, dar l-am lăsat în mașină :P

        (Citează)

  3. Mai există o spălătorie pe Cuțitul de Argint lângă Petrom, am fost de 2-3 ori și e ok. Îți iei jetoane de la un aparat (doar cash) dar am văzut că s-ar putea plăti și printr-o aplicație.
    Se pot spăla 3 mașini simultan însă seara și în weekend a început să fie mai aglomerat.
    Merită încercat și acolo.

      (Citează)

    • Mircea:
      Mai există o spălătorie pe Cuțitul de Argint lângă Petrom, am fost de 2-3 ori și e ok. Îți iei jetoane de la un aparat (doar cash) dar am văzut că s-ar putea plăti și printr-o aplicație.
      Se pot spăla 3 mașini simultan însă seara și în weekend a început să fie mai aglomerat.
      Merită încercat și acolo.

        (Citează)

    • Cu jet sau din aia automată cu perii?

        (Citează)

    • Cu jet. Mie imi trebuie 5 jetoane de ex ( atat la asta cat si la cea din Bragadiru unde am mai spalat). 2 sampon ( cu presiune – fara perie), 1 clatire, 1 ceara si o clatire finala. Daca faci un pic de antrenament – iti iese masina bec. A mea e neagra – deci stiu despre ce vb. iese 12.5 RON pe spalat exterior… Sigur de banii astia o poti spala pe exterior la o spalatorie traditionala, insa nu in timpul asta si nu fara sa te enervezi :D

        (Citează)

  4. Splaiul Independentei e in alta parte. La tine acolo e Splaiul Unirii.

      (Citează)

  5. La Timisoara avem cateva(7-8 cred)si sunt foaaaarte populare, sambata dimineata cozi de 20-30 de masini,
    Seara iar de fac cozi la ele.
    Nu am incercat din comoditate.
    Stiu ca nu te ajuta neaparat, but still poate treci pe aici si vrei sa spell :))

      (Citează)

    • Primul lucru pe care-l fac când intru în Timișoara :P

        (Citează)

    • Daca ajungi prin Amsterdam, e una in vest, Autoradam ii zice. E un euro jetonul si mi se pare ca dureaza doar un minut. In schimb au si program de ceara sa dai la final, si au un automat care vinde carpe, braduleti parfumati, servetele umede pentru bord etc.

        (Citează)

    • Dacă ajung cu mașina în Amsterdam, mă duc să o spăl unde folosesc apă Evian, că-mi permit :P

        (Citează)

  6. Am fost și eu. Ori aveam mașina foarte murdara, ori nu ma pricep eu. Cu 4 jetoane nu am reușit mare lucru. Doar geamurile și rotile erau curate. Ideea în sine îmi place.

      (Citează)

    • Trebuie să fii foarte rapid și să știi să dai mai în unghi cu jetul de apă. Totuși, peria aia cu spumă activă e ok, dai repede peste tot cu ea, iar după ce se termină cele două minute tot mai poți freca în continuare. Aia ia majoritatea prafului.

      Apa cu detergent e bună doar pentru praf mărunt, ca după o ploaie.

        (Citează)

  7. Daca iti faci card la Lukoil (e gratis) 3 jetoane te vor costa 7 lei ;) Intreaba la casierie

      (Citează)

  8. In Craiova la benzariile MOL au ceva asemanator. 1 min spuma + 5 minute apa = 5,5 ron jetonul. E suficienta o fisa, nu am vazut pe nimeni sa ia 2.

      (Citează)

  9. In AFI, la subsol exista o spalatorie unde iti lasi masina si o iei spalata dupa film, dupa cumparaturi, etc. E mai scump, dar eu zic ca se merita. http://citycarwash.info.ro/afi/servicii .

      (Citează)

  10. In parcarea Dedeman pe Theodor Pallady. Au ceva de genul.

      (Citează)

  11. Au aparut ca ciupercile dupa ploaie in toata tara, dar peria aia zgarie orice ai zice, eu dau doar pe geamuri si jante cu ea

      (Citează)

  12. mult prea ieftin jetonul ala pentru o spalatatorie a benzinariei.

    pana si painea tin minte ca era de 3× mai scumpa la benzinarie ca la magazin.

      (Citează)

  13. Eu merg la Petrom (au cateva stații cu jet în țară, 3 în București, lista e pe site) unde fisa e 4.5 lei dar din banii ăștia plătesc și angajați care să-ți spele/aspire mașina. Asta când nu sunt ei plictisiți și îți aruncă fisa “presupunând” că vrei sa te joci tu cu apă.

    Cu două fișe rezolvi mașina rapid. Fără hipstereală cu ceară, cel puțin la statia mea, doar șampon/clătire/limpezire, de multe ori doar două din 3. Dacă masina e jegoasa rău mai bine îl pui pe angajat să își facă treabă, e mai eficient și durează la fel de puțin. Rămâne problema cu uscarea, mai ales iarna. Ar trebui să instaleze un jet de aer cald ( ieșirea de la aspirator dacă au filtre bune :) ) pentru a facilita procesul (ka-ching!)

      (Citează)

  14. Am spălat si eu la Lukoil însă detergenții folositi de ei nu spala masina foarte bine. În regim DYI recomand spălătoria Jeton de langa Meridian Sud, ai apa calda si pentru clatire ai apa cu osmoza, nu șterg niciodată masina si nu raman pete.
    Ca spălătorie normală recomand spălătoria Auto Smart de pe blvd. Nicolae Grigorescu. Băieții spală foarte bine, însă trebuie sa ai răbdare, au niste cozi imense.

      (Citează)

  15. Mai lucrez part time la o firma de transporturi, in urma cu cativa ani si-au adus o scula profesionala de spalat sprinterele din germania pe la 800 de euro. A ajuns la mine ca nu avea chef nimeni sa isi piarda timpul cu spalatul.

    Bun, ideea e ca oricat as incerca sa fac masina spotless cu aparatul ala (si am stat si juma de ora la spalat cu ea + berile de rigoare) nu curata cum trebuie.

    Metoda finala e asa :

    1. dat apa cu presiune peste
    2. spumare tot cu aparatul.
    3. Metoda b2b. Adica una galeata cu spuma, o galeata cu apa curata si un gratar sa frec manusa de spalat masina ca sa pice pietricele sa nu zgarii vopseaua. O frec fine cu manusa.
    4. mai dau inca o data cu presiune.

      (Citează)

    • E unica metoda de a curata bine masina si a nu zgaria toata vopseaua.
      Nu exista spalatorie care sa spele bine si corect masina…deci nu mai incercati sa cautati/gasiti. E funny cand da cate unu un pont “stiu eu una…spala bine, dar sunt cozi”. Nu are cum sa spele bine. Ar insemna sa stea cate 2 ore la o masina si ar trebui sa coste undeva la 100 de lei ca sa merite.
      Cele unde folosesc doar spuma activa zgarie vopseaua de varza o fac in momentul in care sterg la final cu carpa sa o uste. La cele cu perii se zgarie vopseaua pt ca sunt mult prea abrazive si nici nu exista o etapa de prespalare unde sa se inmoaie si sa se ia grosul mizeriei.

        (Citează)

    • Dar văd că țineți de vopseaua aia de pe mașină de parcă ar fi de aur…

        (Citează)

  16. Si eu spal masina la o spalatorie self-service, la o statie Petrom din Targoviste.
    Costa 4.5 lei o fisa si programul dureaza 3 minute. Exista o singura lance de spalare, pe care iese apa calda+spuma sau apa curata pentru clatire, in functie de ce alegi, apasand pe un buton la consola de comanda. 3 minute sunt la limita, imi pun telefonul cu cronometrul pornit pe bord, ca sa ma incadrez in timp. Jumatate din timp dau cu spuma, cealalta jumatate cu apa pentru clatire.
    Rezultatul este decent, dar stergerea ulterioara cu carpe este foarte indicata, altfel raman urme pe masina.
    Dezavantajul principal – exista un singur post de spalare si de multe ori este aglomerat, cu 10-15 masini asteptand la rand.

    Pentru interior, au doua posturi cu aspirator, 8 lei fisa, 5 minute.

    La spalatoriile clasice merg rar spre deloc, o spalare exterior/interior+tips fiind 30 de lei, timpi mari de asteptare si de obicei manele la maxim.

      (Citează)

    • 8 lei fisa de aspirator? Ffs, mai bine îți cumperi tu unul și economisești pe termen lung.

      Trebuie să iau și eu niște cârpe, deși apoi apare cealaltă problemă, nu știu cum să le usuc. Ar trebui să le iau în casă și să le spăl, că doar nu le las în mașină. Alternativ ar merge un sul din acela de prosoape de hârtie, dar parcă nu aș vrea să consum atâta hârtie pentru a usca mașina.

        (Citează)

  17. exceptand partea cu zgarcenia, ai pnumai pareri negative despre spalare diy. in general pe langa un centru comercial exista si cel putin o spalatorie unde poti lasa masina, te duci iti faci cumparaturile si o ridici dupa gata curatata si parfumata. daca te stiu de client si lasi si ceva la baiatu fac treaba mai buna decat le-o cer patronii.
    am renuntat la o spalatorie foarte buna din cauza faptului ca stateam degeaba 1h-1.5h si am prefer sa o duc la o spalatorie langa centrul comercial unde imi fac cumparaturile.

      (Citează)

    • Da, dar sunt foarte zgârcit. Mă enervează și atmosfera din spălătorii și așteptarea, așa că mergeam foarte rar și mașina stătea murdară.

      De când cu asta unde fac eu treaba, o spăl mai des, mai ales că este în cartier. Nu iese perfect, dar cum ziceam, nu eram niciodată perfecționist în privința asta.

        (Citează)

    • Nu stiu daca numai zgarcenia intra in discutie. Poate ca problema se pune si la modul “daca-mi zgarii masina macar eu sunt cel responsabil” – asta a fost raspunsul colegilor nemti.
      Apropos de asta, ati vazut ce a scris Robo? ….citat: “si eu am o mare problema cu spalatul masinii… mi se trage de acu’ 15 ani cand un baiat zelos mi-a zburat vopseaua de pe solenza cu furtunul ala cu presiune”.

      De ce zic asta …. in Germania nu gasesti nicaieri (cel putin nu am vazut eu) spalatorii ca la noi unde vine cineva si-ti spala masina. Nu sunt decat cele automate de la benzinarii unde bagi masina in tunel si iese spalata si uscata si cele DIY unde ti-o speli tu.

      Sunt insa firme specializate pe asa ceva dar unde un spalat costa …. mult.
      Uite aici un exemplu …. https://www.mycleaner.com
      Mergi in meniu la Preise si o sa vezi o matrice cu preturile functie de tipul masinii ;)
      (intre 20 EUR si 120 EUR)

        (Citează)

    • @ cosmin: daca e sa duci paranoia cu “sare vopseaua” zgariat la extrem, ce te faci daca de perii se agata o pietricica? din al meu punct de vedere, faptul ca in nemtia nu exista spalatorie ca la noi nu ma excita, din contra.
      avem si noi servicii de care faci vorbire: se numesc detailing auto, dar sunt cu totul altceva fata de un clasic interior/exterior

        (Citează)

  18. Pe Heliade între vii (zona șoseaua Electronicii) există alta spălătorie din asta. Au și boxe acoperite și magazin de cârpe și șervețele mari de hârtie. 2 șervețele ajung sa usuci o mașină. Fisa e 2,5 lei.

      (Citează)

  19. Pe colentina mai e una destul de mare la 2.5lei jetonul

      (Citează)

  20. Folosesc spalatorii de gen iarna cand vreau dor sa zbor mizeria si sarea de pe ea, nu sa ii dau luciu, platesti 6 lei si ti faci treaba in 5 minute, altfel mergi la “clasic” si platesti 10-15 lei, plus “spaga” si dureaza juma de ora.

      (Citează)

  21. Mi se pare scump 3 lei pe jeton. N-am uitat de unde am plecat, dar cand vad la altii cum functioneaza, parca ma i-a capul. A fost dezastru de cate ori am venit cu masina in tara. Am vizitat mai multe spalatorii de prin Ploiesti, iar la cele cu perii, am scos masina murdara de vaselina.
    Eu spal masina, saptamanal, aici https://www.snelautowas.be/nl Insignia doar la tunel, si am si un citroen ptr munca pe care-l spal manual, cu 1€ jetonul. 3 jetoane sunt suficiente, cu toate ca sunt 7 programe la spalatul manual. Evit peria, nu am folosit-o niciodata din propriile motive.Se spala masina extrem de bine ai fara perie, doar cu jetul.
    Tunelul e 11 de putin timp, era 10€. Dar iese masina spalata si uscata. Stai in ea, o lasi pornita si pe liber, fiind urcata cu rotile din stanga pe un fel de lant care trage masina prin tunel. Dupa, deschiI usile si o stergi frumos pe unde a mai ramas apa si nu s-a dus de la aerul compresorului.

    Si ai si 16 aspiratoare pe care le folosesti gratuit, fiind accesibile pe ambele parti ale masinii, daca speli masina la ei.

    Deci, 3 lei jetonul, sau 15 lei parca, nu mai stiu exact cat e la “perie” la spalatoriile din Ploiesti, mi se pare mult.

      (Citează)

    • Nu știu ce să zic, am auzit de un neamț care venit aici spăla mașina cu bucurie, că era mult mai ieftin decât la el acasă.

      Totuși, în străinătate sunt mai puține spălătorii decât la noi, așa că nu mă mir că cele de acolo au mulți clienți și poate tarife mai mici.

        (Citează)

    • Deci 15 lei e mult, dar 11 euro (51 lei) este foarte ok? Tu acolo în străinezia câștigi de 3 ori mai mult decât în România? (dacă în țară câștigai 300-400 euro ignoră întrebarea)

        (Citează)

  22. Cumperi o casa, in loc de apartament . Apoi iti iei un aparat din ala cu presiune si o speli la orice ora vrei tu, in curte, fara jetoane :D
    In Bucuresti, s-ar putea totusi sa fie mai ieftin sa-ti cumperi o spalatorie auto .

    Eu sunt curios , daca zici ca jetul curata masina de nota 7, insemnand ca spalatoriile automate cu perii , ca alea de la OMV, de exemplu, curata de 6?
    Daca e asa, pe unde umbli cu masina, sau cat de rar o speli? Ca eu am fost asta iarna cu rabla la un OMV si mi-a spalat-o automatul alora cam de 9, hai -10 asa. Mai bine decat la una manual cu muncitori plictisiti care vor si bacsis, de exemplu.

      (Citează)

    • Dacă aș avea casă, aș lua și aparat cu presiune. Culmea este că, pentru a folosi detergenți, trebuie autorizații de la mediu, ca să nu deversezi orice chimicale în canalizare.

      Nu mai țin minte cum e la alea cu perii, n-am mai fost de mult. ieșea ok și de acolo, dar mereu trebuia să stea omul de acolo atent să ridice peria ca să nu-mi rupă antena, îi mai dădeam și lui ceva etc.

      Am făcut niște fotografii cu praful rămas pe mașină pentru articolul acesta, dar nu le-am mai pus. Stai să le caut.

        (Citează)

    • Radu, la una cu perii buna îți iese de nota 10. Când spalam la mol (parca) mă puneau sa deșurubez antena. Costa 19 lei daca țin bine minte.

        (Citează)

    • Culmea este că, pentru a folosi detergenți, trebuie autorizații de la mediu, ca să nu deversezi orice chimicale în canalizare.

      Adica sa iei tu autorizatia de la mediu? Sunt curios pe ce baza iti dau aia autorizatia? Nu e suficient sa folosesti detergenti care au anume certificari ECO, de exemplu?

      Mie-mi ramane praf pe masina cand nu e uscata corect. Adica la splatoriile automate o sufla aia cu ceva presiune de nu ramane nimic pe ea.
      La cele cu muncitori, sau la alea DYI ( eu mi-o spal acasa in curte, nefiind in Bucuresti nici nu mi-a cerut nimeni autorizatie, cumpar eu detergenti ecologici, ca-i curtea mea si ma intereseaza ) trebuie sa stergi tu masina cu carpa/ piele sau piele sintetica pentru sters masina.
      Daca nu o stergi, apa care ramane pe masina se usuca cu “praf”. De fapt sunt diferiti precipitati solizi, nu numai praf.

      Eu banuiesc ca de-acolo-i problema, ca am patit si eu pana mi-am luat o piele din aia de sters masina. O lasam tot asa sa se usuce la soare pe principiul – mai putina munca pentru mine.

        (Citează)

    • @CatalinX: uite o poză https://imgur.com/mArUm0K

      Zona aia de plastic n-a ieșit bine după spălare, deși nu era ceva serios acolo.

      Mai aveam și altă fotografie și nu o găsesc. Era cu praf depus după o ploaie și nu se luase într-o zonă în care nu dădusem cu peria.

        (Citează)

    • user: mă puneau sa deșurubez antena

      La Mondeo nu se deșuruba.

        (Citează)

    • catalinx: Adica sa iei tu autorizatia de la mediu? Sunt curios pe ce baza iti dau aia autorizatia? Nu e suficient sa folosesti detergenti care au anume certificari ECO, de exemplu?

      Nu știu foarte exact. Știu însă că am întrebat cândva la muncă de ce nu facem noi o spălătorie în loc să dăm bani altora pentru flota auto și mi s-a spus că ar trebui niște aprobări de la mediu ca să ai voie să verși chimicalele alea.

      catalinx: Daca nu o stergi, apa care ramane pe masina se usuca cu “praf”. De fapt sunt diferiti precipitati solizi, nu numai praf.

      Da, eu merg când e soare, se usucă singură destul de rapid. Nu plec cu ea din spălătorie, mai stau 5 minute dincolo de zona de spălare, pe loc.

        (Citează)

    • Dubios praful ăla . Dar da, se vede că ăla nu e de la uscare.
      Mie la Mondeo mi se deșuruba antena. Cred că depinde de versiune.

        (Citează)

  23. vazand atatea comentarii despre cum oamenii isi spala singuri masina la spalatorie..
    simt cumva ca pierd ceva pentru ca nu reusesc sa inteleg fenomenul.
    daca tot ai nevoie de 3 fise = 9 lei ca sa iasa cat de cat ok.. si mai trebuie sa o si usuci dupa.. si sa muncesti sa o speli.. si sa te stropesti / murdaresti..
    de ce nu ai da 12 lei la o spalatorie unde rezolva ei toata problema?
    exista si splatorii prin cartier care sa nu fie mereu aglomerate si care sa face o treaba destul de buna pentru un tarif destul de mic.

      (Citează)

    • Din diverse motive. Primul pentru că nu mă deranjează munca respectivă.
      Al doilea, nu-mi plac spălătoriile clasice, de obicei nu amenajează un loc unde să aștepți, durează mult, dai bacșiș, vine câte unul de-al casei și-i bibilesc ăia mașina o oră în timp ce tu aștepți șamd.
      Așa că nu prea merg acolo și în practică spălam foarte rar mașina, până am găsit DIY ăsta, unde mi se pare mai ok.

      Nu te stropești dacă știi ce faci, Există riscul să te stropești dacă dai perpendicular cu jetul și stai aproape de mașină sau ceva, dar eu n-am plecat de acolo cu hainele stropite. Pe jos se mai face apă, nu veni cu pantofii lăcuiți.

        (Citează)

  24. 10-15 lei exteriorul nu mi se pare un pret mare. Mai ales daca ai incercat vreodata sa speli masina cum ti-o spala cei de la spalatorie. E destul de mult de munca si sa stai in mediul ala mereu ud si murdar nu imi imaginez ca e vreo distractie.
    Pentru un SUV ma astept sa fie spre dublu, dar si suprafata e mai mare si e mai dificil de spalat peste tot.
    Singura problema pe care o vad eu este aglomeratia. De aceea am fost si eu de cateva ori la Lukoil, dar rezultatul e ceva mai slab decat la o spalatorie clasica.

      (Citează)

  25. Da. Eu merg la spelisingur.ro. E pe cutotul de argint. Are o spuma activa foarte buna. Si jetul cu presiune la limoezire e fooooarte puternic. E foarta bun. Masina iese foooarte bine.

      (Citează)

  26. si eu am o mare problema cu spalatul masinii… mi se trage de acu’ 15 ani cand un baiat zelos mi-a zburat vopseaua de pe solenza cu furtunul ala cu presiune.

    ok, sigur nu era cea mai buna vopsea pe solenza, dar am ramas cu sechele.
    tot acum vreo 10 ani, nevasta a lasat masina sa o spele aia la o spalatorie si i-au busit-o, ca asa e ea norocoasa.

    chiar ma gandeam pentru interior sa ma duc la una de asta diy (pt exterior mi se pare ca nu merita), dar din ce scrieti nu pare a fi o solutie grozava.

    asa ca o sa-mi cumpar un cablu f lung si o sa o aspir in fata blocului, ca baietii.
    ca la cata mizeri fac ai mei in masina, ar trebui sa o duc saptamanal.

    imi cumpar si slapi si maiou si aia e.

      (Citează)

    • Pentru interior poți merge la orice benzinărie care are aspirator. Mai vii tu de acasă cu o cârpă, hârtie plus spray pentru parbriz, poate vreun spray cu care să dai pe bord.

      Dacă vrei acasă, îți iei aspirator auto și gata.
      https://www.emag.ro/search/aspirator%20auto

      Tata avea din acela galben, cu furtun, mi se pare că e varianta mai bună pentru că-l poți băga pe unde vrei tu. Nu are putere mare, dar îți faci treaba.

        (Citează)

    • aspiratoarele auto care sunt la preturi decente sunt f slabe (am avut) si oricum pentru ce am eu nevoie imi trebuie probabil ceva industrial. :))

        (Citează)

    • Alea din benzinării, atunci.

        (Citează)

  27. Da există. Kimicar România, pe sos Alexandriei. Au și magazin cu toooot felul de chestii pentru cosmetică auto.

      (Citează)

  28. Pe Turnu Măgurele, cum te duci din Giurgiului spre Grand Arena, pe drepata (strada Aurel Perșu).
    2,5 lei jetonul, eu iau de obicei de șase.
    Două cu spumă, două cu apă și două aspiratoare (că am copil care mănâncă biscuiți în mașină și mă duc și rar).

      (Citează)

  29. Jesus. nu mai dati cu peria pe masina, mai ales daca e relativ noua si va pare rau. Chiar daca peria e moale si noua (which is highly unlikely) toata mizeria de pe masina se comporta ca un smirghel fin.

    Am folosit si eu spalatorii d-astea cat am stat in Austria, ca de altele n-am vazut. Oricat ai incerca, nu iese masina luna, decat daca o speli zilnic, incremental…

      (Citează)

    • Mie mi-a lovit unul portiera prin februarie și abia ieri am trimis actele la service ca să programez o reparație, așa că îți poți imagina cât de mult îmi pasă de cum arată mașina.

        (Citează)

  30. nwradu:
    Cu jet sau din aia automată cu perii?

    Cu jet. Are sampon, apa clatire si ceara.

      (Citează)

  31. Andrei Monenciu

    16/05/2018 la 10:38 AM

    parca unele Petrom-uri au chiar om care spala el. la OMV sunt s perii, dar sunt si self service unde o speli tu.

      (Citează)

  32. Ciuby:
    Deci 15 lei e mult, dar 11 euro (51 lei) este foarte ok? Tu acolo în străinezia câștigi de 3 ori mai mult decât în România? (dacă în țară câștigai 300-400 euro ignoră întrebarea)

    Da, 15-20 lei la peria din spalatoria din Petrom sau OMV nu mai stiu exact, sau 20 lei exterior si 15 interior + bacsisi baietilor care ti-o spala, cu ceasuri cu bretara metalica la mana sau cu inele antistres pe degete, mi se pare mult. Ca daca nu le dai ceva, ti-o face si mai in scarba data viitoare. Exceptand faptul ca dau cu carpele, de multe ori, si de jos in sus pe masina.
    Nu vreau sa fiu inteles gresit, dar jetoanele la 3 lei mi se par scumpe, rezultatul fiind mai mult ca sigur nesatisfacator, atat la perie, cat si la baieti.
    Cand am fost la spalatoriile de cartier unde ti-o fac baietii, asa cum sunt ei, n-am dar mai niciodata sub 50lei, cat zici tu acolo. Cu tot cu ce le-am lasat eu.

    Diferenta dintre 450€ si 2300€, mi se pare putin scumpa spalatoria din tara.

    Si nu-mi spune mie ca e o placere sa vezi cum iti sterge unul cu ceas si inele pe degete o masina de peste 15000€. Nu dau nici pe citroen-ul de 2600€ cu carpa sau furtunul ala cu perie in cap de la spalatoria manuala. Am dat pe un golf, fiind putin seara, si am facut praf o usa pana sa-mi dau seama ca era nisip pe perie.
    Dar sunt constient ca depinde foarte mult si de pasaricile din capul fiecaruia. Fiecare tine cum vrea la lucruri.

      (Citează)

    • si inainte sa criticati, daca iei abonament 20 de spalari, 170€, adica 8.5€ pe spalare x 4.6lei cat e euro, e 39.1 lei. Spalata, data cu toate minunile, uscata, si aspirator gratuit sa-l folosesti.

        (Citează)

  33. Da. Exact. Scuze de greselile de scriere. Eram in metrou. ?. Acolo ai doar 90 de secunde timp. 2.5 lei jetonul. Cu 3 jetoane masina se spala bine. :)

    nwradu:
    http://www.speli-singur.ro/

    Și ei sunt în cartier cu mine, cred că merg în curând să-i testez.

      (Citează)

  34. Este o spălătorie utilă cu un cost mic ; ca să treci prin toate programele de spălare îți trebuie 3 jetoane . Odată pornit un program de spălare poți să treci la altul sau să revi înapoi.

      (Citează)

  35. E una din asta la Socar, pe Basarabia aproape de intersectia cu Morarilor. Nu stiu cat costa/dureaza.

    https://goo.gl/maps/DFrEKxpEBSy

      (Citează)

  36. Ei, acu din astea care is functionale noaptea si au lumina calumea? Ca eu acolo as vedea avantajul. Nu spal masina ca nu-mi permit sa pierd o ora jumate in timpul zilei…

      (Citează)

  37. La Dedeman Pallady au un self wash misto cu 3 programe dar ceara aia de acolo chiar iti mentine masina curata cel putin 2-3 zile.

      (Citează)

  38. john2381: pesti / murdaresti..
    de ce nu ai da 12 lei la o spalatorie unde rezolva ei toata problema?
    exista si splatorii prin cartier care sa nu fie mereu aglomerate si c

    Nu e vorba de bani in primul rand, desi in Targoviste nu prea gasesti sub 15 lei spalat exterior pt SUV (Duster) si cu spaga 20.
    Dar… aproape de fiecare data cand mergeam la spalatorie “clasica” era plin de “baeti” cu manele, de combinatori sau samsari de masini, stat la coada minim juma’ de ora, spalat mai bine sau mai rau, asteptat spaga etc.
    Oricat de bine ar fi spalat masina, dupa cateva zile praful era la loc.

    Asa ca iau din cand in cand cate 5 fise sa le am in masina si cand trec pe langa spalatorie, daca e liber intru si fac o spalare rapida.
    Nu ma ud, nici macar stropeala nu pot spune ca este, mai dau 1 minut apoi cu o laveta de microfibra, dar macar dau jos praful si kk de pasari. Nu se curata perfect, dar n-am pretentia sa fie masina ca noua.

      (Citează)

  39. pentru mine cel mai simplu e la OMV – tunel

    diferenta intre cea mai scumpa si cea mai ieftina este la ceara, in rest nu am simtit nimic asa ca in 90% din timp cer cea mai ieftina spalare

    aleg ore mai tarzii – gen 9-10 seara, in 5 minute plec cu masina curata si uscata

    singura problema: farul drept are o tabla care agata din siliconul folosit de omv si ma trezesc cu fasii prinse acolo. cand mi-am luat masina am crezut ca e un vecin ofticos ca-i ocup locul, cat pe ce sa alerg pe unu vazut cu ceva saltea cu silicon de genul :))

      (Citează)

    • Nu-mi pasă așa tare de mașină încât să merg la scump. Vreau doar să nu fie găinaț pe ea și să se mai ia praful din când în când.

        (Citează)

    • 50 de lei interior exterior odată la câteva luni merita. Mai ales că ăștia sunt foarte atenți la detalii…la interior dau cu pensulica pe butoane, aer comprimat să scoată praful…alea alea. La exterior o spala de 3 ori( spuma alba, clătire și apoi la mașinărie îți dă o combinație de spume..vreo 3 culori..apoi iar clătire și la final ceara.) Majoritatea alora care spala acolo au mașini scumpe: lamborghini, ferrari…

        (Citează)

  40. Idea de a spala masina singur cu aparat cu presiune nu este asa stralucita.
    Stau la casa si mi-am achizitionat un Karcher.
    Daca nu ai apa dedurizata iti ies pete de calcar pe masina oricat ai sterge apa de pe ea. parbrizul ramane alb.
    La fel..daca apa e calcaroasa nu actioneaza asa bine spuma activa.

      (Citează)

  41. N-ai intrebat si tu fetele din poza daca aveau instagram?

      (Citează)

  42. și eu o spăl singur
    în Cluj 7 lei – 6 minute

      (Citează)

  43. Robert:
    @ cosmin: daca e sa duci paranoia cu “sare vopseaua” zgariat la extrem, ce te faci daca de perii se agata o pietricica? din al meu punct de vedere, faptul ca in nemtia nu exista spalatorie ca la noi nu ma excita, din contra.
    avem si noi servicii de care faci vorbire: se numesc detailing auto, dar sunt cu totul altceva fata de un clasic interior/exterior

    Nici mie nu-mi convine ca aici nu exista spalatorii ca la noi dar nu am ce face. Am intrebat si eu localnicii sa vad ce zic, daca au idee care este motivul. Asa mi-au spus ei. Poate nu este 100% adevarat sau poate ca afacerea in sine nu renteaza, habar n-am. Altfel, daca ar fi profitabila afacerea si/sau posibila ce mare lucru sa-ti infiintezi peste noapte o spalatorie si sa te apuci sa faci bani (mai ales ca ai fi singurul). Deci cum ziceam …. nu stiu care este motivul adevarat ptr care aici nu exista si la noi da.

      (Citează)

  44. Nu stiu daca s-a mai zis, iti recomand spalatoria din parcarea Dedeman Pallady.
    Cu jet, 3 boxe, loc apoi sa tragi masina sa mai dai cu carpa pe geamuri.
    3 programe (2 min) 2,5 lei jetonul (eu cumpar cate 4 odata, si folosesc doar 3)

    Au si aspirator, acelasi pret per jeton.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus