un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Câteva gânduri suplimentare despre tranzacția Vodafone-UPC

10 May 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

7 comentarii

Voiam să mai zic două vorbe despre știrea că Vodafone va achiziționa UPC România, dar le zic aici, că n-ar fi observat nimeni dacă actualizam articolul inițial.

Momentan, rezultatele financiare ale celor trei mari operatori telecom de la noi arată ca mai jos, cu mențiunea că cifra pentru Vodafone din T1/2018 este estimată de mine, dar m-ar mira să fie diferență de mai mult de 1-2% când vor anunța rezultatele reale peste câteva zile:

UPC România a anunțat venituri de aproximativ 40 de milioane de euro în ultimul trimestru și de 157 milioane de euro în întreg anul 2017. Dacă adunăm cele 180 cu cele 40 de milioane de euro, vedem că Vodafone+UPC se vor duce aproape de Telekom ca venituri consolidate.

Orange este momentan mult mai sus. Cu 270 de milioane venituri în T1/2018, au avut o creștere de 11% YoY, ceea ce mi se pare foarte mult. După veniturile totale, compania Vodafone+UPC va avea o cotă de piață de 25%, zice chiar comunicatul primit, dar va fi tot sub Orange la acest indicator, însă concurența în piață va fi mai bună din moment ce companiile se vor putea concura pe mai multe segmente.

În ce privește numărul total de clienți, Vodafone+UPC ar putea deveni operatorul quad-play numărul 1 din România. Vodafone are acum în jur de 10 milioane de clienți, iar UPC are 1,338 milioane clienți. Cele două cifre nu se pot aduna direct, dar de exemplu numai pe partea de Internet fix UPC are 587.000 de clienți și cel mai probabil aceștia se vor aduna celor existenți ai Vodafone.

Tranzacția nu include și serviciile de televiziune prin satelit Focus Sat, care nu mi-e clar cui rămân. Liberty Global va mai activa în România doar prin Focus Sat? UPC a declarat 680.000 de clienți pentru serviciile de televiziune digitală, dar nu mi-e clar dacă aceștia includ și clienții Focus Sat. Oricum, Vodafone mai câștigă și de aici câteva sute de mii de clienți.

Sunt curios cât din tranzacție reprezintă valoarea UPC România, având în vedere că grupul Vodafone a cumpărat și operațiunile din Germania, Ungaria și Cehia pentru totalul de 18,4 miliarde de euro. Ca idee, veniturile Liberty Global în Germania au fost de 2.705 milioane de euro în anul trecut, pe când în România de 157 milioane de euro. Cum ar fi, țara noastră generează venituri de 17 ori mai mici decât Germania. Ceva îmi spune că mare parte din prețul plătit de grupul Vodafone a fost pentru clienții bănoși din Germania; România a fost inclusă în achiziție pentru că era cea mai simplă cale pentru Vodafone să ofere servicii convergente quad-play și pentru infrastructura din teren.

Tranzacția va fi revizuită și aprobată de Comisia Europeană, iar asta s-ar putea să dureze până pe la mijlocul lui 2019. Nu vă așteptați deci să vedeți foarte rapid noile oferte și pachete, UPC a anunțat că, până la finalizarea tranzacției, compania va opera în continuare independent, deci e posibil ca integrarea în Vodafone și apoi primele oferte “cu de toate” să apară în 2019 și ulterior.

asus s5507

    7 comentarii

  1. In Romania, pe cablu, satelit, UPC este in cadere libera.Digi are peste 3 milioane iar Telekom vreo 2 milioane de abonati.UPC nu are canale de sport si aici a pierdut enorm in lupta cu Digi si Telekom.Iar din informatiile mele, Digib si Telekom au luat impreuna Liga Campionilor si Europa League pentru urmatorii 3 ani.Atentie, fara Protv! Adica cine are UPC nu mai vede nimic!

      (Citează)

    • Adi:
      In Romania, pe cablu, satelit, UPC este in cadere libera.Digi are peste 3 milioane iar Telekom vreo 2 milioane de abonati.UPC nu are canale de sport si aici a pierdut enorm in lupta cu Digi si Telekom.Iar din informatiile mele, Digib si Telekom au luat impreuna Liga Campionilor si Europa League pentru urmatorii 3 ani.Atentie, fara Protv! Adica cine are UPC nu mai vede nimic!

      @Adi: pe cablu analogic pierd clienti pentru ca-i muta pe cablu digital. Nu inteleg de ce spui ca e cadere libera din moment ce ei raporteaza cresteri.

      Referitor la fotbal (ca asta intelege lumea prin sport), pe UPC exista LookPlus sau cum se cheama posturile alea dubioase ce dau cam toate meciurile.

        (Citează)

    • “Digib si Telekom au luat impreuna Liga Campionilor si Europa League pentru urmatorii 3 ani.Atentie, fara Protv! Adica cine are UPC nu mai vede nimic!”

      Problema e ca n-ar trebui ca drepturile de televizare sa se vanda unei retele. Adica nu-mi “trag alt cablu in padure” doar ca anu’ asta a luat UPC drepturile si la anu’ ia RDS si peste 2 ani ia Telecom ( anu’ e folosit ca si o comparatie plastica ).

      Drepturile ar trebui comecializate catre posturi TV cu acoperire nationala. Digi Sport 1 sau Telekom Sport 1, de exemplu, n-au acoperire nationala … au acoperire in retelele mama. Dar aici, ca de obicei, e incompetenta statului, in speta a CNA, care nu reglementeaza domeniul, pentru ei e important ca Romania TV sa fie in pachetul must carry.
      Evenimentele sportive importante, ar trebui categorisite, iar la cele considerate de importanta maxima sa se aplice regula acoperirii nationale, acoperire nationala in adevaratul sens al cuvantului. Bineinteles, daca Digi castiga si ofera gratuit clientilor din infrastructura lor, asta nu exclude ca in infrastructura Telekom sau UPC sa fie cu plata. Dar de la sine … care operator de infrastructura ar accepta asa ceva, insa reglementat de CNA … fi alta discutie.
      Sunt tari, intradevari tari cu apa calda unde este implementata aceasta idee, acoperirea nationala nu are legatura cu retaua/infrastructura la care esti abonat, reteaua iti aduce doar serviciul, hardware-ul, “iti baga cablu”. Continutul TV oferit e cu totul alta discutie si n-ar trebui sa aibe legatura cu reteaua.

        (Citează)

    • Trei milioane de neinformati (la digi, cu scuze) Avem Digi 1, Digi2, Digi3, Digi1 HD, Digi2 HD, Digi Brasov, Digi Iasi etc (vreo 20) si cica au nenumarate posturi tv. La UPC am canale TV in plus (gen fine living, sundance, 500 de mega fata de 300 mega la digi si platesc, dupa scumpirea de la digi) un leu in plus. Plus ca Digi a „dat-o„ spre PSD

        (Citează)

  2. Sau UPC o să aibă minte și va include în grila posturile Telekom Sport 5 și 6, care sunt special făcute de Telekom pt rețele de cablu externe rețelei proprii.

      (Citează)

  3. Liberty Global dețin în Germania Unitymedia, al căror client sunt și eu de 7 ani. Ca să vă faceți idee de prețuri, abonamentul de cablu e inclus în costurile de întreținere, 17 EUR. Pentru net 400/20 Mbps și telefon fix (e la pachet dacă vrei netul de 400 Mbps) încă 45 EUR. Dacă mai vrei și pachet HD la televiziune cu netul rapid, începem de la 55 EUR. De menționat că Unitymedia e disponibil doar în două landuri, Hessen și NRW. Vodafone a cumpărat deja aici un operator mare de cablu acum câțiva ani și acum au rețea de cablu în Baden Württemberg. Pe partea de cablu se apropie bine de monopol în zonele menționate. Cred că cifra de afaceri se explică în mare prin prețurile ridicate.

      (Citează)

  4. Domnu’ inginer, definiți axele!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus