un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Unde găsesc planurile casei, inclusiv schema electrică?

26 Apr 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

32 comentarii

Știe cineva unde pot vedea planurile detaliate ale apartamentului în care locuiesc (sau ale oricărui alt apartament)? Mă refer la construcție, ca să aflu din ce sunt pereții, cât de groși sunt, dimensiuni exacte șamd.

De asemenea, aș fi interesat și de proiectul electric al casei. Ce cabluri s-au tras, pe unde, cum sunt circuitele grupate (asta știu deja — foarte prost, e unul pe prize și unul pe lumini pentru toată casa) și restul detaliilor. Bănuiesc că astfel de informații trebuie să fie publice, că doar blocul a fost construit cândva de statul român, nu? Oare și corespund cu realitatea de pe teren?

 

Acest articol a fost scris în octombrie 2013 și stă în Drafts de atunci, dar acum mi-am adus aminte că aș vrea să cunosc, totuși, aceste informații.

sursa foto: electrician instalând o priză de Phovoir/Shutterstock.

asus s5507

    32 comentarii

  1. Ha, ha, ha, ha! Prea târziu. Nu le vei găsi nicăieri.

      (Citează)

    • Incredibil! #rezistăm, #unițisalvăm, #tinerifrumoșișiliberi, dar până la urmă să vină statul să ne spună pe unde vine firul de la priză și din ce e făcut peretele. De toate aceste trebuiea să te interesezi înainte de a cumpăra apartamentul. (sau înainte de a-l primi de pomană)

        (Citează)

    • sper ca cristi doar e ironic nu prost…

        (Citează)

  2. S-au inventat detectoare de cabluri și avem meșteri isteți…
    Ce atâtea documente?
    Doar nu vrei să refaci instalația fără să fii țepuit!

      (Citează)

  3. La administrator. El are toate actele imobilului.

      (Citează)

  4. Teoretic ar trebui ca asociatia de propietari sa aiba cartea imobilului inclusiv toate planurile.
    Daca nu rezolvi asa mai e varianta sa gasesti arhiva ICRAL-ului, cel mai probabil daca stai intr-un bloc comunist ei s-au ocupat de proiect.

      (Citează)

  5. Marian:
    La administrator. El are toate actele imobilului.

    Teoretic acolo, depinde daca mai exista, in functie de vechimea blocului.
    Daca nu, ma gandesc ca blocurile vechi erau de cateva tipuri, si teoretic exista niste schite pe la arhivele statului.

      (Citează)

  6. Serviciul urbanism al orasului are unul din exemplarele originale, nu e obligatoriu ca asociatia sa aiba, si daca are, are o copie.

      (Citează)

  7. Ce cauți tu se numește cartea construcției și, în mod normal, ar fi trebuit să fie predată asociației de locatari în urma recepției (sau cui era la momentul respectiv proprietar). S-ar putea ca documentația să fi fost predată și rătăcită, sau nu a fost deloc predată. Pe scurt, dacă administrația blocului nu știe nimic, n-ai să o găsești.
    O ultimă speranță ar fi institutele de proiectare care au făcut inițial proiectele, mai exact arhiva lor, dar asta numai dacă mai există acele institute. Practica a fost ca în urma desființării lor, cei ce au lucrat acolo au plecat cu arhiva în spate.

    La nivel de arhitectură și structură de rezistență da, în mare corespund (dacă ai CC), dar la instalații mai probabil că nu.

      (Citează)

  8. cartea tehnica. insa nici la constructiile noi nu contine traseele utilitatilor in apartamant la tine. mie mi-au dat gaura in teava de apa la apartament nou, cine credea ca vine teava din tavan…

      (Citează)

  9. Citita chiar azi pe un forum: “Ca sa afli anul, te duci la Romconfort pe Edgar Quinet unde se afla TOATA arhiva fostelor ICRAL (cele care au avut blocul tau si l-au repartizat cu chirie dupa constructie) cu adresa exacta, urci la un etaj unde sunt 2 birouri si acolo te descurci cu o atentie. Este nivel de primarie atentia”

      (Citează)

  10. Offtopic, dar e păcat de ea, recomandere pt NSFW: https://www.instagram.com/katelazov/ :-)

      (Citează)

  11. Daca gasesti planurile, dar poti sa stai linistit ca nu e musai sa fi fost si respectate.
    Intreaba vecinii care si-au refacut apartamentul si poate si-au mai schimbat instalatiile.
    Cotele si dimensiunile exacte le vezi cu ruleta singur, pentru ca nu corespund de la etaj la etaj, dupa cum s-a turnat/completat a si iesit. Nici la cele noi nu corespund, lucru care il vezi cand faci mobila.
    Daca ai intec la instalatia electrica, te-ai scos ;)

      (Citează)

  12. animaloo: ost scris în octombrie 2013 și stă în Drafts de atunci, dar acum mi-am adus aminte că aș vrea să cunosc, totuși, aceste informații.

    Prost e ala care l-a primit pomana si se gandeste ca el n-avea bani sa isi permita un apartament, pentru ca e somer sau prost. Si da commenturi de frustrat :)

      (Citează)

  13. Suntem în curs de cumpărare al unui apt și am fost uimiți cum au decurs lucrurile aici (Franța) : la notar, in momentul in care am semnat că ne angajam sa cumpărăm apartamentul, am primit 250 de pagini cu informații despre proprietate inclusiv auditul energetic pe care actualul proprietar a fost obligat să-l facă înainte ca noi sa semnan. In acest audit e trecut absolut totul; inclusiv era marcat că firul de împământare de la lustra din living nu era branșat corespunzător și că instalația a suferit o modificare în urma montării unor spoturi luminoase. Pe planuri e marcat ce pereți pot fii dați jos și care nu.

      (Citează)

    • Vorbesti de alte planete acolo…

        (Citează)

    • Kllaus: Pe

      ai avut noroc, de obicei auditurile energetice sunt o mare frectie, facuti de oameni formati 1-2 zile pe “meseria” asta. iar calitatea actelor ce acompaniaza vanzarea e foarte variabila.
      in Paris de exemplu de multe ori se intampla sa cumperi in cladire veche si apoi sa te trezesti cu lucrari de 10k >>>> +++ mai ales la instalatii, nu mai vorbesc de renovarea de fatade, care te usuca.
      nu mai zic cum e in nou (am cumparat in nou, ca sa evit problemele de cladiri vechi), unde trebuie sa hartuiesti promotorul imobiliar pt a te asigura de rezultat.

        (Citează)

  14. animaloo:
    sper ca cristi doar e ironic nu prost…

    Cristi nu e doar prost si bou ci si postac psd. Ce legatura are unitisalvam cu schema electrica din casa?

      (Citează)

  15. Teoretic in cartea tehnică a blocului. Dacă e nou există probabil la asociația de proprietari. Dacă e de dinainte de 89, poate există la asociația de proprietari. Dacă nu, good luck finding it pe la instituțiile statului. Primăria de sector nu le are.

      (Citează)

  16. Si daca le gasesti, la arhivele statului sa zicem – alea nationale, nu ai nici o garantie ca nu s-au facut hartiile la misto si copy-paste un singur rand pentru toate blocurile construite in anul ala. Ca oricum toate sunt la fel, ce poate sa difere.

      (Citează)

  17. Bine ca ai pus poza cu electrician ca daca era cu electriciana iti anulau astia de la poli diploma.

      (Citează)

  18. Nu ziceai ca renovezi intr-o vreme ?! Le-ai lasat asa, nu le-ai schimbat atunci :)))))))))

      (Citează)

  19. Ca sa inchei eu acest trtroll bait, call a guy

      (Citează)

  20. Hai ca am ras bine in timp ce citeam articolul. Mersi, Radu!

      (Citează)

  21. Am răsfoit planuri de la construcții mult mai mari (instituții serioase) dar făcute în perioada comunistă… instalatiile electrice de tip prize, întrerupătoare nu prea se figurează pe planuri, sau se figurează altfel decît în realitate, iar traseele sînt la întîmplare.

    Doar instalațiile electrice de distribuție, de medie tensiune, sau altele în care e problemă de dimensionare, corespund cu realitatea.

    Deci la tine la bloc – nici o șansă, dar oricum e inutilă, pt că vezi traseele urmărind dozele. Orice ramificație de cablu se face într-o doză fie sus (la 20 cm de tavan) fie jos (la 20 cm de podea) deci cu atît mai mult dacă ai un singur circuit de lumini și un singur circuit de prize, cablurile respective care pleacă de la siguranțe se ramifică din doză în doză;
    Într-o doză de lumină intră cablul de la doza precedentă, iese cel către doza următoare, și de asemenea cablurile către întrerupător și locul de lampă. Toate traseele fiind în linie dreaptă.

      (Citează)

  22. încă ceva… în nici un caz planurile nu au cum să fie publice, eventual ai vrea să le găsești pe net ? chiar și în comunism, blocurile aveau un proprietar, și doar respectivul proprietar sau altă “instituție abilitată” avea acces la planurie din arhivă. Nu mă duc eu John Doe și zic că am chef să văd planul casei unde locuiește tov. Nwradu sau “orice alt apartament”.

      (Citează)

  23. “Unde găsesc planurile casei, inclusiv schema electrică?”
    Pe ce lume traiesti?

    “Daca gasesti planurile, dar poti sa stai linistit ca nu e musai sa fi fost si respectate.
    Intreaba vecinii care si-au refacut apartamentul si poate si-au mai schimbat instalatiile.
    Cotele si dimensiunile exacte le vezi cu ruleta singur, pentru ca nu corespund de la etaj la etaj, dupa cum s-a turnat/completat a si iesit. Nici la cele noi nu corespund, lucru care il vezi cand faci mobila.
    Daca ai intec la instalatia electrica, te-ai scos ;)”
    BIS !

      (Citează)

  24. Cand am cumparat apartamentul a venit cu un filmulet de cand era la gri si in care un nenea masura distantele de la tevi, instalatie electrica etc. Filmuletul il am backed up in 2 locatii de cloud si 2 stickuri de memorie

      (Citează)

  25. “aș fi interesat și de proiectul electric al casei. Ce cabluri s-au tras, pe unde, cum sunt circuitele grupate (asta știu deja — foarte prost, e unul pe prize și unul pe lumini pentru toată casa) și restul detaliilor”

    E bine sa fi interesat :))) dar din pacate e mai dificil – poti sa intrebi la primaria sectorului .
    Ai 2 camere parca ?! Nu inteleg cate circuite ti-ai fi dorit ? Nu ti se par suficiente doua ? In zilele noastre probabil ca ar merge 4 (la 2 camere) unul pentru masina de spalat / uscator si una pentru AC sau chiar 5 daca folosesti plita cu inductie (am vazut modele cu 7200W putere maxima:)) ) . Problema e ca nu stiu daca circuitele in sine pana la tine duc amperaj mare pentru puterea aia fara sa se scurtcircuiteze .

      (Citează)

  26. Ai 2 camere parca ?! Nu inteleg cate circuite ti-ai fi dorit ? Nu ti se par suficiente doua ? In zilele noastre probabil ca ar merge 4 (la 2 camere) unul pentru masina de spalat / uscator si una pentru AC sau chiar 5 daca folosesti plita cu inductie (am vazut modele cu 7200W putere maxima:)) ) . Problema e ca nu stiu daca circuitele in sine pana la tine duc amperaj mare pentru puterea aia fara sa se scurtcircuiteze .

    Trebuie circuit separat pentru masina de spalat rufe (care poate avea 2kW), cuptorul electric 2.7KW spre 4KW), centrala termica e bine sa fie pe circuit separata sa nu te trezesti fara caldura iarna ca a sarit nu stiu ce problema.
    Ideal e sa nu pui toti consumatorii mari la treaba in acelasi timp.

      (Citează)

  27. Proiect Bucuresti sau la Primaria generala, Serviciul de urbanism, adminsitratia fondului Imobiliar din PMB?

      (Citează)

  28. alias: Am răsfoit planuri de la construcții mult mai mari (instituții serioase) dar făcute în perioada comunistă… instalatiile electrice de tip prize, întrerupătoare nu prea se figurează pe planuri, sau se figurează altfel decît în realitate, iar traseele sînt la întîmplare.

    Doar instalațiile electrice de distribuție, de medie tensiune, sau altele în care e problemă de dimensionare, corespund cu realitatea.

    Asta ar fi conform cu standardele. Pentru completări și locuințe realizate după 1990, noroc. Vezi articlolul de la Zoso referitor la aventurile cu instalația electrică. Aproape tot ce s-a construit pînă în 79-85 respectă standardul. La ce s-a construit cu A.N.L. și antreprenorii imobiliari post decembriști îți urez baftă,

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus