un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Tinerii de astăzi vor să fie programatori, oameni de marketing sau vloggeri (p)

3 Apr 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

28 comentarii

Acum vreo două săptămâni discutam, într-un grup de prieteni, despre chestiuni din acestea lejere: cine ne va plăti pensia, cum văd tinerii de astăzi ideea de a munci pe rupte, de a lucra în corporație și altele din acestea.

Mi-am dat seama, cu această ocazie, că nu știm mai nimic despre generațiile mai tinere. Cercetătorii dau fiecărei generații un nume și spun despre ea chestiuni superficiale precum “cei născuți în 1995 vor să lucrezi în posturi bine plătite de unde să fie motivați și să schimbe lumea în care trăim”. Bine, dar cum vor să ajungă acolo? Prin facultate și masterat, prin noroc, prin angajarea într-o corporație și urcarea treptelor de acolo, prin angajarea într-o firmă mică și foarte dinamică? Vor copii? Câți și la ce vârstă plănuiesc să-i facă? Îi deranjează sau nu ideea de a locui la bloc? Ce valori au în viață? Ce părere au despre hainele de blană?

Din astea mai de adâncime, ca să zic așa.

Nu se știu multe lucruri.

Din fericire, uneori se fac studii din care aflăm diverse lucruri interesante. De exemplu, compania YouGov a făcut, la cererea grupului Vodafone, un studiu în 15 țări, inclusiv România, în rândul tinerilor de 18-24 de ani, cu întrebări privind ce job își doresc, ce l-ar plăcea să facă șamd, mai ales în contextul economiei digitale și tehnologiilor moderne.

Rezultatele pentru România sunt ca proverbialul pahar pe jumătate plin – depinde cum le privești. Vă arăt doar slide-urile ce mi-au atras mie atenția din prezentarea la care am asistat.

Mie acest prim slide mi se pare îngrijorător. 54% știu deja că le va fi greu să găsească un loc de muncă bine plătit, dar nu-mi dau seama cum ar putea ști asta din moment ce încă nu s-au lovit de piața muncii sau abia i-au testat apele. Poate că se tem fără motiv, poate că prea multe știri apocaliptice îi fac să trăiască într-o bulă a neîncrederii.

51% vor să fie antreprenori, nu să lucreze într-o companie. Aici se vede o schimbare majoră față de generația mea. Eu am crescut îndoctrinat cu ideea că trebuie să intru la un liceu bun și apoi la o facultate bună, să învăț bine și apoi, cu CV-ul în mână, să mă angajez undeva, să avansez, să câștig mai mult, să am mașină de la muncă (și până la 26 de ani făcusem deja toate acestea). Generația actuală crește cu articole despre cum să faci un business plan pentru afacerea proprie, a mea a crescut despre cum să faci corect un CV și cum să răspunzi la întrebarea “de ce sunt gurile de canal rotunde?” (chiar, de ce?!).

Păstrați totuși această idee a antreprenoriatului, viitoarele slide-uri vor spune și în ce domenii visează oamenii să lucreze pe cont propriu.

Mi-a plăcut însă interpretarea managerului de resurse umane Vodafone care ne-a prezentat aceste slideuri: companiile trebuie să-și adapteze procesele pentru a răspunde acestor nevoi, pentru a crea un mediu de lucru similar cu cel antreprenorial. Trebuie să-i oferi angajatului program flexibil de muncă sau zile de work from home astfel încât să nu se simtă ca pe plantație, trebuie ca la ședințe vocea și ideile fiecărui participant să conteze, trebuie ca inițiativele personale să fie apreciate și chiar implementate pentru a-i arăta omului că și el poate schimba ceva.

Vodafone spune că ei fac asta. Știu sigur că și alte companii fac asta, că trec la tot felul de metodologii noi de muncă în care membrii echipei își aleg rolurile și implicarea sau se lucrează pe proiecte suficient de bine compartimentate încât să poți avea mulți “project manageri”, eventual prin rotație, astfel încât angajații să simtă că sunt responsabili pe ceva de la A la Z.

De fapt, dintre toate țările din studiu, în România este cel mai mare procent al celor ce vor să fie antreprenori, așa că cele de mai sus devin și mai importante:

Cele mai atractive locuri de muncă aduc însă niște surprize neplăcute:

Nu mă miră că mulți vor să fie programatori, este o meserie bine plătită și în care poți lucra ca freelancer. E o vorbă pe aici, programatorii nu mor de foame. Salariile care se vehiculează prin București pentru joburi simple de programare, scripturi banale în unelte puse la dispoziție de companii, sunt uriașe.

Mă miră în schimb partea de designer de jocuri, care sună a “îmi place să mă joc, vreau să și câștig bani din asta”, ceea ce nu-i o idee rea, dar câți pot face asta? Câte posturi de acest tip există? La fel și visul de a fi vlogger: câți câștigă măcar echivalentul unui salariu mediu din YouTube și publicitate? Mai mult de o sută în toată țara, poate nici atât?

Cu alte cuvinte, sper că tinerii de astăzi nu spun că vor să fie antreprenori cu gândul că vor face jocuri sau vor fi vloggeri de succes (sau specialiști în securitate cibernetică, ceea ce sună ca un anti-hacker cool), pentru că în acest caz s-ar putea să aibă parte de un duș rece în piața muncii. Mai rău, s-ar putea ca dușul rece să-i prindă fără o pregătire serioasă în vreun domeniu, pentru a readapta planurile de carieră.

Ce vedeți în acel slide nu sunt toate răspunsurile. Am căutat rezultatele întregi și am extras de acolo următoarele două grafice pentru această întrebare:

Sistemul medical încă este dorit, la fel și contabilitatea; robotica este în top, un semn bun, fiind o meserie “foarte de viitor”, ca să zic așa. În același timp, unii visează să fie antrenori de fitness sau piloți de drone, deși nu văd cum acestea ar putea fi meserii bine plătite.

Să nu credeți că doar românii se visează vloggeri. La nivel mondial este al doilea cel mai dorit job, în acest studiu, probabil pentru că în alte țări monetizarea YouTube-ului este și mai facilă și deci există mai multe exemple de succes în domeniu. Iată dorințele la nivelul celor 15 țări din studiu:

Marketing/sales = un domeniu creativ, mai greu de înlocuit de roboți decât altele; poate că străinii s-au prins că outsourcing-ul va duce joburile de volum în alte țări, dar cele creative ar putea rămâne la ei. Programator este abia pe poziția 7, dar jurnalist este pe 9, nu pe 15.

Sunt și diverse întrebări ce pot fi trase analizând răspunsurile altor țări. De exemplu, în dorința de a fi programatori suntem întrecuți doar de Egipt:

Întrebarea este de ce? Oare cei din Marea Britanie și Germania nu vor această carieră sau știu că, pentru ei, nu este una de viitor deoarece va fi externalizată în țări precum România sau Egipt?

Un alt slide de interes este cel privind consilierea în carieră și mai exact următorul aspect: 35% spun că acea consiliere s-a concentrat pe locurile de muncă tradiționale. Nu știu exact ce înseamnă “consiliere” în context, dar cred că pentru toate generațiile—inclusiv cea în discuție—există părinți care nu înțeleg noile meserii ce apar sau nu le cunosc și își îndreaptă copiii spre cele tradiționale. Fă-te doctor, profesor, contabil! OK, dar studiile spun că meseriile viitorului țin de robotică, analiză de date, securitate și altele asemenea.

Totuși, vești bune! Cel mai mare procent de oameni încrezători că vor găsi un job pe măsura abilităților este în România, ceea ce e un semn bun, de încredere în dezvoltarea țării noastre. Este posibil ca tinerii să simtă, totuși, că dezvoltarea companiilor de amploare, în special în domeniul tehnologiei, le va fi și lor profitabilă. Poate că programele dese de practică, inclusiv cele făcute de Vodafone și alții la nivelul universităților, le arată tinerilor că există locuri pentru ei – celor care nu se tem de companii, oricum.

De asemenea, doar 10% dintre tinerii români cred că vor trăi mai prost decât generația părinților lor. Asta se corelează bine cu statutul nostru de țară emergentă, în dezvoltare, în timp ce la capătul celălalt sunt Marea Britanie, Noua Zeelandă, Grecia, Italia, Irlanda și Portugalia, țări dezvoltate sau care se tem de o ușoară criză pentru că se dezvoltă alte țări și le vor lua din cașcaval.

În concluzie, tinerii sunt încrezători în viitorul lor, sper doar să nu fie încrezători în faptul că vor deveni vloggeri de succes, un domeniu clar limitat numeric. Singurul rezultat îngrijorător și cel care ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru toate companiile capabile să-l înțeleagă este cel despre cum 51% dintre români vor să fie antreprenori sau să lucreze pe cont propriu, nu într-o corporație.

Am auzit ideea asta sub diverse forme, de exemplu unii sunt alungați de corporații doar pentru că există acel “badge” de acces care le trezește ideea de monitorizare și îngrădire, în timp ce alții sunt speriați de ideea de program fix sau de prezența deasă în ședințe și “calluri”, alții de deconectarea ce apare atunci când tu ești o mică rotiță într-un angrenaj atât de mare încât nu vezi niciodată rezultatele muncii tale sau dacă măcar aceasta contează la ceva.

O companie deșteaptă va avea grijă să se adapteze la astfel de lucruri și probleme, mai ales dacă speră să atragă și să păstreze cei mai buni angajați. Nu-i deloc un proces ușor, dar simt că măcar oamenii de HR au în sfârșit ceva crucial de făcut pentru strategia de viitor a unei corporații, nu doar activitățile uzuale de HR.

Iată un video amuzant din partea sponsorilor pentru platforma Future Jobs Finder și profesori de literatură emoji:

    28 comentarii

  1. La noi la firma ( un magazin online) s-au angajat 2 tineri sub 25 de ani pentru procesare de comenzi( trebuie sa culeaga produsul de la raft si in puna intr-o cutie de carton). Dupa o saptamana unul dintre ei a venit beat la munca si l-au trimis acasa. Nu zic ca este reprezentativ pentru generatia actuala dar mie imi lasa impresia ca ei percep intr-un alt fel conceptul asta abstract numit “munca”.

      (Citează)

    • Udrea Laurentiu

      03/04/2018 la 9:23 AM

      Santierele sunt pline de persoane de bete in varsta de 50+. Nu are nicio relevanta :). Studiul foarte interesant dar din pacate multi vor sa copieze alte persoane foarte cunoscute de pe internet. Si plus ca nu realizeaza cata munca este si ca vlogger. Pe partea de programare… probabil ca ni realizeaza cat e de munca si de invatat ca sa devii un bun programator

        (Citează)

  2. ce a ajuns si tineretul asta, pe vremea mea eram mai seriosi, voiam sa ne facem mafioti…

      (Citează)

  3. La noi vor sa fie programatori pentru ca sunt bine platiti si atat.

    In marea britanie/germania, ca tot te intrebai, oamenii sunt constienti ca daca sunt buni, pot castiga cel putin decent in orice meserie.

    Pot fi doctori, pentru ca nu lucreaza in spitale pline de mucegai, pot fi vanzatori la magazin, pentru ca nu sunt priviti ca la noi, pot fi in principiu orice, ca pot trai cel putin decent din orice job, daca isi fac treaba bine.

    Si in Romania sunt multi oameni care probabil ar vrea sa-si urmeze visurile de a fi macelari, doctori, fochisti, ascutitori de cutite, etc, dar stiu ca programatorii castiga bine si restul sunt meserii murdare, asa ca isi uita visele.

      (Citează)

    • Multe din joburile alea care le listezi vor dispărea exact din cauza aia, că sunt plătite bine şi pot fi automatizate.

      Nu cred că e visul nimănui să devină măcelar, fochist, ascuţitor de cuţite. Doctor e altceva, e singura meserie dintre alea.

      În rest toate au fost sau urmează să fie automatizate. În SUA deja Trump vrea să ia măsuri pentru că Amazon distruge retailul. Nu înţeleg ce va face dacă nu obligă americanii să îşi mişte fundurile grase la mall, amazon tot de câştigat are. Deci şi meseria de vânzător la magazin dispare încet încet.

      Care apropo, nu ştiu cine visează să devină vânzător la magazin, asta n-am mai auzit-o.

      La noi e problema că e ţară săracă, locuitori săraci. Cât timp n-ai o pătură superioară care să producă şi să exporte produse scumpe, aşa cum are germania şi marea britanie, pătura inferioară va muri de foame.

      E trist şi politically incorrect, dar aşa este. Când ai ingineri cu salarii de 5000 eur, cărora le vinzi covrigi, poţi da şi la vânzătoarea de covrigi 1000 eur salar. Dar când n-ai ingineri ci ai doar muncitori pe salarul minim, nu poţi să-i dai salar că n-ai de unde. Poţi compensa prin cantitate, dar profitul nu e acolo, profitul e în covrigul scump care-l dai cu 3-4 lei la oamenii cu salar mare, nu cu 1 leu la muncitori.

      Şi la fel şi cu muncitorii, dacă nu există oameni cu venituri mari care să îşi poată scoate credit, să se construiască locuinţe masiv, din ce le poţi mări salariile?

      Iar noi exportăm ce? Comparativ cu alte ţări?

        (Citează)

    • Si programarea se indreapta catre ceva interesant. Nu zic ca va disparea, dar daca scopul tau e sa ramai la stadiul de code monkey s-ar putea sa ai o surpriza in viitor.

        (Citează)

  4. Vor să se facă programatori că nu mai trebuie să învețe să scrie corect românește. :)

      (Citează)

    • Atat timp cat te descurci cu engleza gen, romana nu prea mai conteaza la angajare. Cunoasterea limbi romane nu este un must have la ocuparea unui post de programator, decat poate in alte joburi.

        (Citează)

  5. Capacele de canal sunt rotunde pentru ca 1. intra cel mai putin material pentru relativ aceeasi gura de acces si 2. disperseaza cel mai bine greutatea pe margini.

    Answering the REAL questions.

      (Citează)

    • 3. Nu permit capacului sa cada in canal, daca e asezat pe diagonala. Pe langa 2.

        (Citează)

    • cineva:
      3. Nu permit capacului sa cada in canal, daca e asezat pe diagonala. Pe langa 2.

      Ca sa fie clar, tu zici de diagonala cercului, da?

        (Citează)

    • Aia cu cel mai puțin material cred că este doar o consecință fericită, nu de la asta probabil au pornit.

      Mai este și cauza 4, o gură rotundă este mai ușor de dat la o parte, o rostogolești ca pe roată.

        (Citează)

  6. Oare cei din Marea Britanie și Germania nu vor această carieră sau știu că, pentru ei, nu este una de viitor deoarece va fi externalizată în țări precum România sau Egipt?

    Sau poate e faptul că acolo poți câștiga decent și dacă nu ești programator și asta e ceea ce vad oamenii în țara lor.

    Eu îmi aduc aminte că luam în calcul să fiu medic, inginer chimist, electronist…

    Faptul că cei mai mulți vor sa fie antreprenori e doar o constatare a faptului că nu mai exista valoare în a lucra că angajat. Valoarea unui job stabil. GG , in final.

      (Citează)

    • Și până la urmă ce ai ajuns să faci? Că și eu luam în calcul să fiu medic (sau, mai precis, părinții mei luau în calcul, dar nu mă deranja ideea până ce mi-am dat seama că nu vreau să stau toată ziua în spitalele de la noi, care nu arătau precum vedeam în ER).

        (Citează)

    • Îmi dau seama că e târziu răspunsul, dar ieri eram pe drum și nu am văzut întrebarea.

      Am lucrat in paralel vreo 7 ani in telecom ( telefonie VoIP – dar pe parte de analiză software si treabă de tech support, fără cabluri și hardware, că a fost destul de clar din facultate că nu e de mine munca cu pistolul de lipit și nici nu sunt genul de întins cabluri, sau de conectat echipamente de electronică medicală la rețeaua de apă , de exemplu. Am avut o asemenea propunere de job) și programare.

      Pe urmă am renunțat la telecom pe motiv de bani. Acum fac programez, fac arhitectură de procese, sisteme, mă mai ocup de QA, diverse din zona IT. Programarea singură e doar un obiectiv / ideal bun atunci când ești copil/la început de carieră. Ajungi destul de repede la pragul de sus, ca să zic așa.

        (Citează)

  7. In UK un programator / IT experienta 0-5 ani are cam 2200-2800 lire (permanenti, nu contractori). E fix pix aici, e un pic peste medie. 1000 dai pe chirie si facturi, daca stai singur. Tot atat castigi si in alte domenii mai putin solicitante psihic. Ca se stie, programarea siI ingineria nus usoare

      (Citează)

  8. Rezultatele studiilor astea nu-s prea relevante pt că cei care răspund nu înțeleg cu adevărat cum stă treaba. Mulți nu au habar ce înseamnă cu adevărat ce înseamnă să fii antreprenor și să TRĂIEȘTI din asta, deci să-ți asiguri un suport material pe termen lung.
    Ei gîndesc doar că “sună bine” să fii propriul tău șef în loc să ai șef… dar majoritatea dintre ei nu au nici o abilitate reală care să le permită acest lucru… nici idei (doar cu o aplicație Android nu-ți poți asigura un venit serios și constant) nici adevăratul spirit antreprenorial.
    Extraordinar de puțini, statistic vorbind, pot trăi din “vlogging”. Oricum ei se lămuresc repede :-)

      (Citează)

    • alias: Rezultatele studiilor astea nu-s prea relevante pt că cei care răspund nu înțeleg cu adevărat cum stă treaba.

      Nu contează, asta le face interesante. Uite ce opinie au tinerii deși încă nu s-au lovit cu adevărat de mediul corporatist sau de căutarea unui job la acea vârstă.

      Aș adăuga că nimeni nu înțelege cu adevărat cum stă treaba. Tu ești în liceu, te gândești la fete, mașini, jocuri, vlogguri. De unde să știi cum e să fii avocat sau medic sau fochist? De unde să știi diferența dintre toate facultățile ASE-ului? Și totuși, la final de liceu ți se cere să alegi ce vei face mai departe.

        (Citează)

  9. Vloggeri e chiar decent. Pe vremea mea, majoritatea majoritatea colegilor de liceu voiau să fie Gigi Becali.

      (Citează)

  10. Faptul ca 51% dintre tinerii romani nu vad un viitor lucrand pentru altii este urmarea tendintei generale de oferte de munca cu contracte pe termen scurt, in general bine platite. Locuri de munca clasice vor continua sa existe ca si pana acum, la firme private, dar vor fi tot mai putine. In schimb la stat vor fi tot mai multe sinecuri ca urmare a coruptiei excesive, si nu vorbesc aici neaparat de Romania. In mod cert vor exista categorii de oameni care vor fi permanent asistati sociali asa cum se intampla deja in SUA si UE, al carui numar va creste constant, directia fiind catre un salariu minim universal.
    Toate astea in caz ca intr-adevar robotii vor munci pentru rasa umana. Daca nu, vor fi conflicte majore…
    Parerea mea, astept comentarii.

      (Citează)

  11. Eu zic sa nu facem confunzie intre “programatori” si “a lucra in domeniul IT”. Cei mai multi aleg domeniul IT insa nu stiu daca multi isi doresc sa fie “programatori”. Cand eram in facultate (acum 10 ani) majoritatea isi blestemau zilele ca au ales specializarea nepotrivita. Deh, algoritmii aia! Terminand facultatea, pentru mine urmeaza primul soc. Plecand la drum cu C, C++, C# si Oracle (ce se facea prin liceu + facultate) ajung sa dau piept cu Cobol, Informix si KornShell. Intre timp am trecut prin zeci de tehnologii, baze de date sau limbaje de programare. Degeaba esti “expert” pe ceva anume pentru ca tehnologia evolueaza an de an. Important este cat de repede te adaptezi si inveti chestii noi. Majoritatea tinerilor din ziua de azi schimba joburile la cateva luni urmarind doar salarii mai mari, facand acelasi lucru fara sa ofere nimic in plus. Asa se ajunge in situatia in care se barfesc intre ei la locul de munca, nu inteleg nimic din ce au de lucru sau cred ca sefii au ceva cu ei atunci cand nu le ofera mariri de salarii dupa 1 an. Intrebarea e, tu ce oferi in plus companiei fata de cand te-ai angajat astfel incat sa meriti o marire? Drept urmare, programatorii adevarati se gasesc foarte greu iar companiile se plang ca nu exista mana de lucru. Exista, dar e slab pregatita si are conceptia ca merita un salariu imens pentru ca asa a auzit la prieteni, colegi sau a citit vreun articol in presa.

      (Citează)

  12. manu144x: În rest toate au fost sau urmează să fie automatizate.

    tbh, e cam greu sa automatizezi munca unui macelar bun. :) sau a unui instalator

    In cazul macelarului, carnea nu e identica mereu. unde tai, cat dai, depinde de materialul cu care lucrezi.

    Si automatizarea nu inseamna moartea tuturor. Cineva trebuie sa invete masinile ce sa faca. de preferat cineva care stie ce ar trebui facut si cum.

    Un fochist antreneaza mai bine un robot sa fie fochist, decat un farmacist care incearca sa antreneze un robot sa taie lemne.

    automatizarea nu inseamna moarte, inseamna evolutie normala. sa nu uitam ca inca exista oameni care traiesc din tesut haine/facut papuci de mana, chiar daca exista automatizari

      (Citează)

    • Cu ceva ani in urma aparuse o stire legata de un robot dotat cu inteligenta artificiala care invatase sa gateasca doar “urmarind” clipuri de pe YouTube. Cat de dificil crezi ca i-ar fi unui astfel de robot sa invete sa deosebeasca carnea si sa o taie corespunzator?

        (Citează)

    • In cazul macelarului, exista softuri destul de bune de analiza a imaginilor. Nu e greu de imaginat, in viitor, roboti care sa poata taia carnea eficient.
      In cazul instalatorului, nu e vorba doar de automatizare. Spre exemplu, acum cativa ani, ca sa imi extind instalatia trebuia sa tai teava de cupru si sa o lipesc cu cositor de fitting. Acum am compression fitting, push fit etc. Mult mai usor pt diy.

        (Citează)

  13. Stie cineva care e codul caen pentru

    Giani Mucea:
    Si programarea se indreapta catre ceva interesant. Nu zic ca va disparea, dar daca scopul tau e sa ramai la stadiul de code monkey s-ar putea sa ai o surpriza in viitor.

    Spre ce se indreapta?
    Ce inseamna code monkey?

    sau este doar un comentariu care nu spune nimic, dar autorul vrea sa para ca habar are ce spune?

      (Citează)

    • Recunosc, sunt vinovat de multe ori de “habarnamcespun” si asta s-ar putea sa fie un exemplu foarte bun. Nu sunt programator. Parerea nu e bazata pe experienta in domeniu ci pe ce am auzit de la altii.
      Ce vreau sa spun este ca au inceput sa apara o gramada de solutii de dezvoltare care reduc cat se poate necesitatea de a scrie cod (exemplu Outsystems). Se poate presupune faptul ca in viitor va fi din ce in ce mai putin necesar sa scrii cod si va fi de multe ori suficient sa intelegi structura unui program.
      Bineinteles, asta nu inseamna ca programarea va disparea. Presupun ca vor ramane cateva domenii in care va fi necesara (AI/machine learning/blockchain si alte cuvinte pe care nu prea le inteleg) plus cateva aplicatii in care nu e suficient drag&drop pentru niste rezultate bune. Desi ai putea argumenta ca si in domeniile respective tendinta va fi sa se construiasca sisteme low-code dupa ce domeniul se maturizeaza. Dar, overall, cred ca cerinta nu se va mentine la nivelul asta, cel putin nu pentru aplicatiile actuale.
      But, could be wrong. S-a mai intamplat.

        (Citează)

  14. Legat de site-ul https://futurejobsfinder.vodafone.com/

    E un site foarte OK dacă vrei să vezi ce carieră în IT ți se potrivește.

    1. Eu am dat toate testele. Dacă vreți să le dați și voi, vă sfăuitesc să dați întâi testul About Me (profil psihologic).

    După ce l-ați dat, mergeți la:
    Menu => My career.

    2. Abia după aceea începeți cu alt test, apoi, din nou, mergeți la
    Menu => My career.

    3. Dați, în continuare restul testelor și tot așa, la
    Menu => My career.

    Ideea e că instrumentul acesta nu afișează la final decât top general, top 5, și nu puteți ști care erau joburile cu care vă potriveați nu 90%, dar 70%, să zicem.

    Dacă ar fi afișat toate joburile, nu ar mai fi fost necesar acest artificiu.

    Altfel, un tool foarte OK, mi-au plăcut sugestiile.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus