►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・PC Garage・Flip・Secom・Altex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
ADATA SU650 este un model destul de nou pe piață, iar având în vedere că ADATA produce inclusiv unul numit SU900, vă puteți da seama că acest SU650 se înscrie în gama entry-level spre mediu, iar rezultatele confirmă asta. Încă un model pentru seria de review-uri de SSD-uri.
Specificații ADATA SU650:
Preț: în jur de 300 de lei la eMAG și PC Garage.
Pachetul include SSD-ul și un adaptor pentru a-i crește grosimea la 9 mm, dacă e nevoie de așa ceva. Nu am găsit vreun soft de clonare sau transfer de fișiere.
Cum testez: folosesc o placă de bază Asus Z170 Premium, procesor Core i5-6600 Skylake, 32 GB memorie RAM, Windows 10 cu toate update-urile la zi. Toate programele consumatoare de resurse sunt oprite, conexiunea la Internet este dezactivată. Pentru transferul de fișiere folosesc un disc virtual în memoria RAM (de asta am 32 GB) și comanda robocopy /e /j /nfl /np. Pentru teste sintetice folosesc programele numite în review, iar testele variabile le fac cu IOmeter cu configurație proprie.
Am testat folosind următoarele pachete:
Acestea solicită SSD-ul și cache-ul său în diverse moduri. De exemplu, transferul de fotografii folosește din plin mecanismul de caching și de aceea rezultatele sunt foarte bune, în timp ce un transfer secvențial de durată va satura acest mecanism și ulterior viteza va scădea. Rezultatele au fost următoarele:
Cifrele sunt bunicele, de gamă medie, mai bune decât mă așteptam față de prețul SSD-ului.
Dacă scriem deodată toți cei 17 GB în SSD și apoi îi copiem din SSD în altă parte (citire), obținem următorul timp total de operațiune. Din nou, rezultatul arată că SU650 se comportă bine exact în tipul de test care contează, cel pentru unități secundare de stocare:
PCMark 8 de la Futuremark este un program de benchmark ce include și testarea stocării interne. Face asta simulând, timp de vreo două ore, tot felul de operațiuni în programe cunoscute de tip office sau editare și chiar și jocuri, un test care măsoară foarte bine performanța real-world a SSD-ului.
Nu obține viteze maxime, dar prezintă un scor de performanță reală ce uneori are mai multă relevantă decât testele sintetice pe care le fac ulterior.
Și aici intră tot în gama medie, dar observați diferența mare până la următorul model din clasamentul PCMark.
Acestea le fac cu IOmeter, un program scrie și citește după scenarii definite de mine pe SSD, folosit cam de toată lumea pentru a vedea performanța în diverse moduri de accesare a unității. Scopul lor este să streseze SSD-ul în anumite moduri pentru a vedea când se comportă bine și când nu.
Mai jos vedeți scrierea și citirea secvențială (adică la rând în celulele de memorie) cu blocuri de diverse dimensiuni, în mod single-thread T1 sau multi-thread T4, cu o coadă de comenzi de 32.
Rezultatele sunt bune, valorile pentru scriere sunt mai mari decât cele anunțate oficial și asta pentru toate dimensiunile de blocuri, nu doar pentru cele mari.
Iată și graficul care arată cum variază rezultatele în funcție de dimensiunea cozii de comenzi.
În ce privește scrierea și citirea aleatoare, din diverse locuri ale memoriei (cum face de obicei sistemul de operare), rezultatele sunt foarte slabe, SU650 fiind modest la acest capitol; măsurăm IOPS, numărul de operațiuni de intrare și ieșire per secundă.
Comparat cu alte SSD-uri, lucrurile stau ca mai jos, plasând SU650 pe lângă alte modele fără rezultate bune la acest capitol. Nu-i făcut pentru sistemul de operare, e clar asta.
Acestea sunt făcute cu programe de obicei gratuite pe care le poate utiliza oricine pentru a compara acest SSD cu unitatea pe care o are în acest moment.
Crystaldiskmark
Anvil Storage
AS SSD
HD Tune
CE E BINE |
CE E RĂU |
|
|
ADATA SU650 poate fi recomandat doar ca unitate secundară pentru stocarea de fotografii, muzică, filme, diverse fișiere și alte asemenea utilizări, poate chiar și gaming, iar prețul bun îl face atractiv pe piață. Rezultatele slabe de la testele IOPS nu-l recomandă pentru sistemul de operare.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
6 comentarii
24/04/2018 la 11:33 AM
Boooooriiiingggg
Big T(Citează)
24/04/2018 la 12:08 PM
NSFW lipsă….
theSame(Citează)
24/04/2018 la 1:42 PM
macar de avea soft de clonare
io(Citează)
24/04/2018 la 7:55 PM
Sau are seria unui Acronis pe undeva sau o obtii daca te inregistrezi cu el la ADATA.
http://www.adata.com/en/ss/software-5/
Gaelex(Citează)
25/04/2018 la 12:03 AM
Prea mult text … prea multe grafice …
Cojo(Citează)
17/02/2019 la 12:39 PM
Un review excelent. Mulțumesc frumos. Chiar nu găseam ceva comaparativ pentru acest produs! La cât mai multe review-uri.
Bugsy004(Citează)