un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Review cameră de supraveghere pan-tilt: TP-Link NC450

18 Apr 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

20 comentarii

Pan-tilt = adică obiectivul se mișcă în plan vertical și orizontal, având motoare interne pentru asta. TP-Link NC450 pare a fi cel mai avansat model al producătorului în acest moment, dacă mă iau după site-ul oficial, fiind de altfel singura cameră pan-tilt din portofoliu.

Camera este una de interior și este gândită pentru utilizatorul casnic, fiind ușor de instalat și configurat, are conectivitate wireless, este accesibilă prin cloud, poate trimite notificări pe email și în aplicație, are urmărire automată la detecție de mișcare, audio bidirecțional, câteva scenarii predefinite și înregistrare pe card microSD. Toate cele înșirate au funcționat mai bine decât mă așteptam.

De ce o cameră pan-tilt? Pentru că poți supraveghea mai multe direcții cu ea, de exemplu o puteți monta în așa fel încât să supravegheați un hol și o cameră cu ea sau să puteți vedea și ușa, dar și fereastra dintr-o cameră, când doriți asta. Uneori poate înlocui două sau mai multe camere fixe, alteori este utilă pentru a urmări subiectul prin cameră, de exemplu un copil sau o menajeră sau o amantă.

Specificații TP-Link NC450:

  • conectivitate wireless 802.11b/g/n și cablu Ethernet
  • înregistrare 720p maxim 30 fps, H.264
  • iluminator IR integrat pentru vedere pe timp de noapte
  • microfon și difuzor incorporat pentru transmisie audio bidirecțională\
  • mișcare orizontală 300 de grade, verticală 110 grade, FOV 75 grade
  • detecție de mișcare, detecție de sunet, urmărire automată a subiectului la detecția de mișcare
  • slot microSD pentru înregistrare permanentă
  • alimentare de la alimentatorul inclus sau PoE
  • aplicație iOS și Android, accesibilă și din browser prin tplinkcloud.com
  • dimensiuni 144 x 109 x 106 mm, greutate

Preț: în jur de 450-500 lei la eMAG și PC Garage.

ACCESORII INCLUSE ÎN PACHET

Pachetul include camera, un alimentator de priză cu cablu destul de lung și un prelungitor suplimentar pentru acest cablu, baza de prindere pe perete sau tavan și o piuliță pentru strângerea ei, plus dibluri pentru prinderea solidă în perete. Este inclus și un injector PoE pentru cei ce vor să alimenteze camera prin power-over-ethernet, un protocol ce transmite energia electrică prin cablul UTP.

MONTARE ȘI CONFIGURARE INIȚIALĂ

Camera are nevoie de baza inclusă în pachet, fără de care nu se poate prinde pe perete. Baza este o combinație de plastic cu elemente metalice de strângere, ceea ce nu este o combinație foarte fiabilă, dar din fericire se presupune că o pui pe poziție, o strângi și apoi nu mai umbli la ea.


Camera se poate monta pe tavan:

Sau pe perete:

Șuruburile și diblurile incluse în pachet pot fi folosite pentru a prinde camera în perete pe termen lung.

O puteți pune și pe podea, la o adică, sau pe un raft, dacă nu montați acea bază. După cum spuneam, cablul de alimentare vine și cu un prelungitor, ceea ce ajută la instalarea la vreo 4-5 metri de priză. Dacă e nevoie de mai mult, prelungiți voi cablul folosind un altul și gata.

Odată montată și alimentată camera, o puteți conecta rapid prin wireless la un router apăsând butonul WPS de pe ambele dispozitive pentru a le împerechea automat. Aplicația de telefon TPcamera are toate instrucțiunile necesare, iar camera poate fi configurată și utilizată din această aplicație.

FUNCȚIILE CAMEREI ȘI CUM FILMEAZĂ

Senzorul este de 1 megapixel, rezoluție maximă 1280 x 720. Nu-i extraordinar, dar suficient pentru o cameră de supraveghere de interior, iar culorile sunt bine capturate. În beznă, iluminatorul IR inclus (mai multe LED-uri în jurul obiectivului) își face treaba bine, asigurând o iluminare uniformă ce nu arde imaginea. Nimic de reproșat la acest capitol.

O zi de înregistrare = între 2,6 și 3,6 GB ocupați pe card la 720p/30 fps. Dacă înregistrați la 15 fps, reduceți la jumătate această dimensiune, deci un card ieftin de 32 GB vă ajunge pentru multe zile de înregistrare. Când memoria se umple, camera suprascrie cele mai vechi înregistrări.

Formatul înregistrării este mp4, iar camera face foldere intuitive pe card, grupate pe zile, ore și apoi fișiere de aproximativ 5 minute fiecare.

Rata de bit este însă destul de mică, în jur de 250-300 Kbps în format 720p cu 30 fps. Nu are rost să înregistrați la 30 fps, 15 este suficient, dar rata de bit mică înseamnă că apar artefacte de compresie atunci când camera se mișcă. Acestea nu apar când se filmează în aceeași direcție pentru că formatul H.264 lucrează în acest mod, periodic face cadre de referință și ajută dacă nu miști camera între aceste momente. Puteți vedea în filmul de mai jos exact despre ce vorbesc.

Mișcarea camerei: trageți cu degetul în imagine și camera se mișcă în direcția respectivă, după un foarte mic delay.

Detecție de mișcare: camera vă trimite o alertă atunci când detectează mișcare în cadru sau în anumite zone selectate de utilizator.

Detecție de sunet: camera vă trimite o alertă atunci când detectează un sunet prea puternic, ceea ce poate fi inclusiv când intră cineva în camera respectivă sau se aude o ușă trântindu-se prin casă.

Sunet bidirecțional: camera include un difuzor, așa că utilizând aplicația TPcamera puteți vorbi cu cei din fața camerei. Difuzorul respectiv nu este foarte puternic, dar suficient pentru a speria pe cineva.

Urmărirea mișcării: camera se poate muta automat pentru a urmări mișcarea din cameră atunci când această funcție este activată. O puteți vedea demonstrată în clipul video de mai jos. După un timp revine la poziția neutră.

Notificări în aplicație: dacă instalați aplicația, veți primi notificări la detecție de mișcare și de sunet, așa că puteți vedea imediat ce se întâmplă în casă. Aplicația, mai ales dacă înregistrați non-stop pe un card de memorie, vă arată clar momentele când au fost detectate mișcări și sunete.

Notificări pe email: funcția e bună, sosește un email ce include și o fotografie făcută în momentul alertei, ca să vedeți rapid despre ce-i vorba.

Notificări pe FTP: camera poate încărca o imagine pe un server FTP pus la dispoziție de utilizator. Din păcate, nu poate înregistra video direct pe FTP, ci doar scrie acolo imaginile de la alerte.

Integrare cloud: înregistrând camera pe tplinkcloud.com o puteți vedea din browser și controla de la distanță.

Orar configurabil: puteți activa funcțiile de alertare doar între anumite ore și zile, de exemplu noaptea sau în weekend.

Scenarii de lucru: există două moduri mari, Home și Away. Să zicem că pe Away activați detecția de mișcare și de sunet, plus alte setări, ceea ce ajută ca NC450 să nu vă spameze cu notificări atunci când nu e cazul, ci doar când nu sunteți acasă și comutați după plecare camera în acest mod.

Aplicația de telefon permite capturarea de imagini și clipuri video pe care le salvează în telefon, plus mișcarea camerei și diverse reglaje. Despre asta vorbesc în secțiunea interfață. Dacă nu folosiți un card microSD, camera va transmite alerte și o puteți accesa de la distanță și înregistra pe loc în telefonul mobil, dar când un card costă 50 de lei, de ce nu ați pune unul în NC450?

Acestea sunt principalele funcții. Ce-i lipsește camerei? Mi-ar fi plăcut să văd înregistrarea de clipuri video direct pe un server FTP. Cred că sunt vreo 5 ani de când am testat o cameră TP-Link ce avea această funcție, iar mie mi se pare importantă. În fond, dacă intră un hoț în casă, acesta poate lua cu el cardul microSD din cameră. Dacă înregistrările ar fi în afara casei, pe un server (puteți lua de la orice hosting pentru 3-4 euro/lună, ceea ce nu mi se pare mult), n-ar putea fi șterse. Din păcate, această cameră nu are înregistrare video prin FTP.

Motoarele sunt foarte silențioase. Camera se mișca uneori urmărindu-mă prin cameră, dar eu nu auzeam această mișcare, sunetul ei fiind foarte redus. Mi se pare un avantaj în plus. Nu este un pan-til cu cursă completă, adică rotire nelimitată la 360 de grade, dar nu contează asta așa mult pentru utilizatorul casnic, iar verticala de 110 grade este suficientă.

INTERFAȚĂ

De fapt sunt trei interfețe pentru că lucrurile au tot avansat.

Aplicația TPCamera este destul de bine făcută. Nu foarte intuitivă inițial, are însă un timeline pe care puteți derula la o anumită zi și oră pentru a vedea înregistrările de atunci (considerând că aveți card microSD în cameră). Pe timeline vor apărea în culori diferite momentele când s-a detectat mișcare sau sunet, iar o listă de alerte din acea oră apare mai jos. Un singur click vă arată imaginile de atunci.

Aplicația are și alte butoane: unul face un tilt în tot unghiul camerei, altul un panning de la stânga la dreapta și înapoi în poziția centrală. Practic, puteți patrula întreaga zonă disponibilă cu o singură apăsare, ca să vedeți că este totul în regulă.

Există un buton de activează comunicarea audio (țineți apăsat pe el și vorbiți, iar sunetul va fi redat de difuzorul din cameră), altul care face un screenshot și altul care începe să înregistreze un clip video cu ce filmează camera în acel moment.

Imaginile filmate pot fi gestionate simpluț, cu câteva filtre, dar aici ar mai putea fi lucrat. Primele zile mi-a fost neclar unde anume se salvează aceste clipuri, deoarece aplicația nu-ți pune la dispoziție o opțiunea clară  “Salvează”, ci doar “share”, așa că făceam share către Dropbox ca să le salvez pentru review. După câteva zile, telefonul meu s-a prins brusc că are clipuri video noi într-un folder și mi le-a afișat în Gallery-ul din Android. Ușor dubios tot procesul, dar în cele din urmă funcțional.

Tot în această aplicație puteți configura scenariile Home și Away și comuta între ele. Aplicația suportă, desigur, mai multe camere video TP-Link, iar la inițializarea uneia veți avea ocazia să spuneți în ce cameră este instalată și să-i dați un nume și o pictogramă.

Spuneam și de alte interfețe: dacă accesați camera prin browser, pe tplinkcloud.com, veți obține un streaming video cam old-school, care pornește greu și în care camera se mișcă și mai greu folosind butoanele disponibile.

Dacă o accesați însă direct pe IP, din rețeaua locală, puteți avea supriza de a descoperi mult mai multe setări decât sunt disponibile în aplicația TPcamera, inclusiv cele de urmărire de mișcare, configurare a nivelului sonor pentru alertă, al ratei de cadre pe secundă, rezoluției, adăugarea unui text pe imagine șamd. Aici sunt lucrurile avansate, ca să zic așa.

Ce mi-a lipsit? Posibilitatea de a salva ușor clipuri din cameră și un mod de patrulare. Multe camera PT oferă mod de patrulare, adică le zici tu între ce coordonate să se miște și la ce interval și ele fac singure asta. Poate într-un viitor model TP-Link.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Aplicația de telefon este ușor de folosit și are o funcție timeline bine gândită.
  • Urmărire la mișcare.
  • Prelungitor de cablu inclus în pachet.
  • Motoare silențioase.
  • Mod neintuitiv de a salva clipurile video din aplicație.
  • Fără opțiuni avansate în aplicația de telefon, trebuie să accesezi camera pe IP-ul ei pentru asta.
  • Poate înregistra doar pe FTP.

CONCLUZIE

TP-Link NC450 poate fi o soluție bună pentru securitatea sau monitorizarea unei case. Este printre puținele camera PT vândute de producătorii de rețelistică și, deși nu am testat și modele concurente, acesta mi-a făcut o impresie bună și nu m-ar deranja să o am instalată în propria casă permanent.

Preț: în jur de 450-500 lei la eMAG și PC Garage.

asus s5507

    20 comentarii

  1. Mda, arată bine, dar cablul ăla de alimentare mă încurcă. Cred că ar trebui să filmeze doar când detectează mișcare ori la cerere, de pe telefon. Așa ar face economie de SD.

      (Citează)

  2. Are p2p sau face fitze daca e ip static sau dinamic? Am observat ca s-a umplut piata de curand de camere wifi ip, si in marea majoritate 80% toate prezinta aceleasi specificatii: fov 80, 720p, cmos, lentile de 2, 10-11 ir cu batere la 10m.

      (Citează)

  3. Marius M (primul)

    18/04/2018 la 8:49 AM

    Radu, ai și alte recomandări de camere de supraveghere mai ieftine sau asta e limita de jos a bugetului pentru asa ceva? Nu e nevoie de pan-tilt, poate sa fie și statica.

      (Citează)

    • Oricare de la TP-Link, că mai au trei modele statice în ofertă. Aplicația lor pare bine făcută. Ai opțiuni și de la D-Link, dintre producătorii de rețelistică, ba chiar și Netgear parcă a scos câteva.

      Dacă vrei scumpe, vezi Logitech Circle cea nouă, are unghi mare.

        (Citează)

    • Foscam – la jumătate de pret și mult mai fiabile

        (Citează)

  4. Ar trebui sa produca un stream rtsp, dar nu totdeauna e documentat. Pe niste forumuri am gasit ca la camera asta ar fi ceva de genul rtsp : // user:password@ip.add.re.ss/h264_vga.sdp . Testeaza in VLC daca merge (open network stream). Daca da, atunci il poti salva pe un NAS sau unde ai loc, folosind chiar VLC, sau ffmpeg sau alte softuri preferate. FTP e o antichitate de protocol, sper sa fie uitat.

      (Citează)

  5. Inca o optiune, de la xioami. Pret la chinezi 30-40 dolari. Din pacate, la fel fara suport pentru urcare pe ftp: https://manualedeutilizare.com/2017/05/30/xiaomi-mijia-1080p-probabil-cea-mai-buna-camera-de-supraveghere-copii/.

    Rezolutie 1080p, zoom, WDR, comunicare bi-directionala, posibilitate inregistrare doar la miscare, trimitere alerte in momentul in care detecteaza miscare, functionare doar cu aplicatia lor.

      (Citează)

  6. Ai o greșeală la ‘Ce este rău: Poate înregistra doar pe FTP’.

      (Citează)

  7. Recomand Reolink C2 la 500 ron – 4MP, 3x zoom optic.
    Am la casa nvr + 4 camere reolink cu poe, sunt super multumit. Am chemat niste baieti de la o firma de securitate sa le monteze si faceau misto de mine pt ca nu auzisera de Reolink. Cand au vazut imaginea pe monitor, m-au intrebat repede de unde le-am cumparat :)
    Cel de la care le-am cumparat chiar stie despre ce vorbste, a fost primul care a adus Foscam in Romania.
    https://www.cdnet.ro/reolink-c2-camera-ip-wireless-rezolutie-4-megapixeli-ptz-3x-zoom-optic-audio-micro-sd-card-p2p.htmlhttps://www.cdnet.ro/reolink-c2-camera-ip-wireless-rezolutie-4-megapixeli-ptz-3x-zoom-optic-audio-micro-sd-card-p2p.html

      (Citează)

    • pare un deal bun Reolinkul asta la ce rezolutie si features are, merci de recomandare

      eu folosesc foscam de vreo 5 ani, sunt multumit de ele dar am luat din cele cu rezolutie SD si acum cautam ceva HD cu posibilitate de inregistrare pe card

        (Citează)

  8. Pentru cei deranjati de fire exista o versiune cu baterii:
    https://reolink.com/product/keen/

      (Citează)

  9. Daca tot m-am pornit, sa va mai zic: am un Xiaomi Dafang – am dat vreo 110 ron cu tot cu taxe.
    Imaginea e buna, nu zic nu, vede foarte bine si noaptea (camera de bloc), dar softul Mi Home e o chinezarie enervanta. La inceput si meniul avea o mare parte din setari in chineza. Nu am gasit aplicatie pentru PC, deci o vad doar de pe telefon.
    https://www.gearbest.com/ip-cameras/pp_693217.html

    Mai am una Neo Coolcam NIP-25SY – nu o recomand – imaginea de proasta calitate, softul decent.
    https://1cctv.ro/ro/neo-coolcam-nip-25sy-camera-ip-wireless-pan-tilt-full-hd-1080p-998.html

      (Citează)

  10. Ceva de uz extern si foarte discret exista?
    Din uscatoria blocului tot dispar diverse lucruri depozitate acolo si ma gandeam ca ar prinde bine o camera.

      (Citează)

  11. Are onvif? Gen poate fi folosita cu un nvr?

      (Citează)

  12. Prea scumpă. Vezi https://www.wyzecam.com.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus