►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・PC Garage・Flip・Secom・Altex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Gala Femeilor ce Dăruiesc Sănătate a premiat-o pe Olivia Steer pentru rolul în societate
Știri despre tehnologie – 20 aprilie 2018 (și un voucher la Marty) »
Apar din nou tot mai multe zvonuri că Guvernul vrea să desființeze pilonul II de pensii. Varianta actuală este că nu-l vor desființa, ci vor da o lege prin care toate contribuțiile se mută din oficiu către pilonul I, adică pensia de stat, iar cei ce vor totuși să contribuie la pilonul II vor trebui să meargă și să declare acest lucru.
Cum ar fi, Guvernul direcționează banii oamenilor către buzunarul propriu și speră ca cei astfel furați să nu observe sau să fie suficient de leneși încât să nu strige “hoție” și să corecteze această manevră.
Mă aștept, ca-n desenul animat cu Asterix și Obelix, să fie nevoie de 132 de formulare depuse în 24 de locuri diferite în copii legalizate și folosind dosare cu șină—dar musai de culoare verde!— pentru a opta totuși pentru păstrarea contribuției la Pilonul II. Statul va prelucra aceste acte în cel mai scurt timp, sunt sigur!
De ce vrea Guvernul să distrugă Pilonul II? Pentru că are nevoie de bani pentru a plăti salariile și pensiile crescute și propria incompetență în a conduce țara. Promisiunile electorale trebuie îndeplinite, în 2020 vin alte alegeri și pensionarii sunt primii susținători ai PSD-ului.
Un editorial Digi24 spune că deficitul anual pentru bugetul de pensii este de 13,5 miliarde de lei, adică acești bani lipsesc pentru ca sistemul de pensii să se susțină singur, iar Guvernul îi ia din alte părți, tăind această sumă din bugetele altor ministere sau împrumutându-se de unde poate.
Programul de guvernare a promis reducerea deficitului la 4,6 miliarde de lei pe an, dar numai în ianuarie și februarie s-a înregistrat deja un deficit de 1,285 miliarde lei, deci sunt mici șansele de a respecta acea promisiune. Conform estimărilor, deficitul anual va fi de aproape 8 miliarde de lei.
Miza confiscării Pilonului II este mare: conform datelor oficiale, suma virată acolo este de aproximativ 700 de milioane de lei per lună, deci ar putea anula deficitul.
Problema este că niciunul dintre noi, cei care contribuim la Pilonul II, nu avem interes ca acest lucru să se întâmple pentru că:
Așadar, dacă se va da o astfel de lege, vă invit să protestați cât puteți împotriva ei și apoi, dacă trece, să mergeți să optați pentru continuarea contribuției la Pilonul II.
Acum un scurt istoric:
Contribuția la Pilonul II a fost menținută constantă în 2016 și 2017, deși trebuia să crească anual, iar în 2018 a fost scăzută.
Aprilie 2017: NN avertizează că Pilonul II ar putea fi naționalizat. Guvernul le-a rupt atunci o amendă pentru că stârnesc panică, iar compania a fost prea lașă pentru a o contesta. Dacă e să despicăm firul în patru, NN a plătit amenda din banii clienților.
Iunie 2017: Ministrul Finanțelor de atunci, Mișa, a declarat că se va desființa Pilonul II. Față în față cu uimirea publicului, a retras declarația, spunând că a fost înțeles greșit.
Aprilie 2018: apar aceste zvonuri despre cum contribuția va fi anulată începând cu 1 iulie sau mai târziu, după cum o fi gata legea.
Știți cum e cu PSD-ul. Când se zvonește ceva de prea multe ori, e ca și făcut.
Nu vă temeți, Asociația pentru Administrarea Pensiilor Private luptă pentru tine! Își relansează site-ul, iar ultima știre e din noiembrie 2017.
« Gala Femeilor ce Dăruiesc Sănătate a premiat-o pe Olivia Steer pentru rolul în societate
Știri despre tehnologie – 20 aprilie 2018 (și un voucher la Marty) »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
63 comentarii
20/04/2018 la 7:25 AM
Vin concediile, bro, lumea vrea mici, lumea vrea bere… nu mai protesteaza nimeni. :(
TmBlog(Citează)
20/04/2018 la 9:41 AM
În general nu mai protestează nimeni. Nu știu dacă este dintr-un sentiment că oricum nu se va schimba nimic sau din înțelegerea faptului că, odată ce lucrurile se fac prin Parlament, e legal și nu te poți opune.
nwradu(Citează)
20/04/2018 la 10:30 AM
Pai nu prea inteleg ce ar fi de protestat.
Treaba e simpla. Sistemul de pensii a fost gandit nationalizat, de stat. Prin urmare, antecontribuitorii au platit banii aia catre stat, iar acum se asteapta sa primeasca ceva inapoi, de la stat, evident.
La un moment dat, cineva a avut ideea proasta de privatizare a sistemului de pensii mutand o parte din contributii catre companiile despre care vorbiti. Sa fim bine intelesi. Nu am nimic impotriva unui sistem de pensii privat. Fiecare face ce crede cu banii lui. Am ceva impotriva ideii ca statul sa ma oblige sa cotizez o suma de bani in buzunarul unor privati, fara sa ma poata asigura de vreo rentabilitate, sau ca voi primi ceva inapoi. Asta e pur si simplu de cacat. Daca statul doreste sa asigure un nivel de protectie sociala cu de-a sila, fie, dar sa se ocupe de el.
Bun, acum ganditi-va la treaba asta. Tineretul cotizeaza partial catre stat, partial catre privati ( astia cu pilonul 2). In timp ce beneficiarii actuali sug bani doar de la stat Pe langa toate problemele Romaniei care fac sistemul asta ( si altele ) nesustenabil, mai vine si faptul ca nici macar toata contributia curenta la sistemul de pensii nu merge in fondul DIN CARE se platesc pensiile, ci o parte merg catre un ciorap privat, separat, care momentan nu are niciun fel de sarcina de plata pe el. E in perioada de acumulare.
Bai, nici mie, daca ar trebui sa ma ocup de bugetul tarii nu mi s-ar parea ok treaba asta. Sa fiu obligat sa platesc pensii din alte buzunare ale statului, in timp ce cetatenii activi cotizeaza curent catre alte buzunare private lipsite de sarcina.
Eu inteleg perspectiva individuala ca “he-he, lasa, sa stea mai bine banii mei la aia privati, sa nu-i dea statul pensionarilor de acum, ca si-asa astia voteaza PSD si ii uram”. Dar statul ne ia noua oricum ALTI bani din ALTE contributii si din IMPRUMUTURI ca sa plateasca pensiile alea. In timp ce banii cotizati deja pentru pensii, nu rezolva vreo problema curenta, doar ii ingrasa pe aia de la NN si care or mai fi.
Ca daca voi credeti ca aveti o investitie eficienta in viitor in vreun fond de pensii – privat sau de stat, ok, nu va-nvat eu economie, dar ideea e ca in conditiile de acum, fara norme de rentabilitate impuse si garantii, eu cred ca ingrasati porcii altora. Si platiti si factura problemelor curente cu alti bani.
catalinx(Citează)
20/04/2018 la 11:10 AM
Cătălin, ești cu sorcova. Statul a fost mereu un administrator prost, iar pilonul II nu a fost inventat în Romania. În schimb în românia avem o problemă cu angajații care au acum în jur de 30-45 de ani, care au trecut prin anii grei ai tranziției cu salariul minim pe cartea de muncă, din cauză de guvernanți. Să nu te mire dimensiunea pensiei acestor oameni, pentru care singura salvare era un sistem gen pilonul II în care banul pe care îl pui ăla îl iei, nu iei banul celui care muncește în momentul în care tu ieși la pensie. S-a încercat un mix de pensie așa cum este în multe state occidentale. În rest… pornind de la o premisă greșită mai scrii și mult și evident prost. Ai vrea ca statul sa nu te oblige sa cotizezi la sistemul privat… Eu as vrea ca statul sa nu ma oblige sa ii platesc incapacitatea, gogoșile electorale, populismul politicienilor, să nu plătesc aiurea la sistemul de sănătate când oricum ajuns la spital plătesc din buzunarul meu analize, medicamente, atenții pentru doctori. Dar nah, tu stai cu contribuția la stat, că e bine. O să fie bine.
Auzi, de curiozitate, tu citești și argumentele din articol și comentarii sau doar postezi ce îți vine în minte?
mircea 2(Citează)
20/04/2018 la 11:35 AM
@catalinx
Diferenta nu este ca un sistem este de stat si altul privat, diferenta este ca unul este cu acumulare si celalalt e doar un sistem de luat de la unii si dat la altii.
Pana la urma, o solutie corecta pentru stat ar fi sa infiinteze o companie de investitii care sa concureze celelalte companii de pe piata si sa aiba voie sa se atinga doar de profitul ala gras de care vorbesti tu si Olguta.
nashu_mare(Citează)
20/04/2018 la 11:48 AM
Tot de curiozitate, tu argumente ai, pentru ce spui? Ca le-as citi. Dar amvazut doar invective neargumentate. Ca eu le-am spus pe ale mele, destul de clar.
Si eu as vrea acelasi lucru, plus un Bentley verde in garaj, dar asta NU E printre optiunile de pe masa. Se ia in calcul cumva acum ceva macar vag legat de asta? Nu.
Pe astea oricum le platesti, vrei-nu-vrei. Decat sa vorbim in punga despre lumi ideale, prefer sa discutam despre consecintele optiunilor existente.
Optiunea 1. Banii tai pusi la parte in buzunarele privatilor. Ai impresia ca aia sunt banii tai, nu se atinge nimeni de ei. Cata vreme fondul ala nu intra in vreun faliment sau nu sufera din cauza vreunei crize( controlezi cumva cum si in ce investesc companiile alea banii tai ?) e o impresie relativ corecta.
Dar asta nu te scuteste de la plata pensiilor pensionarilor actuali – nu cat timp locuiesti si castigi bani in Romania, oricum.
Pentru ca daca nu cotizatia ta la pensie plateste pensiile celor de-acum , nu-i nimic, au s-o ia din banii pe care ii cotizei pentru educatia lu fi-tu, sau din aia din care trebuiau sa modernizeze infrastructura. Sau. De platit TOT o platesti.
In timp ce banii tai “pusi de-o parte”, stau acolo, nu acumuleaza profit si nu rezolva problemele curente ci trebuie sa platesti ALTI bani pentru alea.
Poti sa pricepi argumentul asta, sau e prea fin ca sa-l fi vazut in textul initial.
Faptul ca modelul asta a fost importat din alta parte, nu-i o inventie locala, nu inseamna nimic.
Faptul ca statul e un administrator prost e un argument inutil in discutia asta.
Da, e un administrator prost si as vrea sa ia cat mai putini bani de la mine, nu cat mai multi.
Dar daca tot ma forteaza sa dau banii aia, prefer ca banii aia sa rezolve problemele unei lumi in care locuiesc, nu sa ingrase fonduri de pensii inutile ( mie) iar eu sa nu ma aleg cu nimic.
Ca daca e vorba de investitii, multumesc dar ma pricep singur sa-mi investesc banii cu rentabilitate si siguranta mai buna decat a unui fond de pensii si nici macar nu-s vreun specialist in investitii.
Nota: Desigur, nu-s de acord ca sa ia statul banii pe care deja i-am cotizat la fondul privat de pensii. Pentru ca deja am cotizat in plus pentru problemele zilelor alora, iar banii aia sunt cat decat economisiti. Prost, dar economisiti.
Dar ca sistem , daca statul Roman TOT ma obliga sa fiu parte din sistemul asta, prefer sa fie unul functional.
Iar remarca nu-i nici macar pentru mine. Daca ar fi dupa mine nu ar exista sistem de pensii obligatoriu si gata. Si am termina cu mizeria asta. Eu am iesit pe cat posibil din sistemul asta, cotizez cu minimul legal si, in ceea ce ma priveste, ii consider bani dusi pe apa sambetei oricum . Ii iau ca costul de a locui in tara asta si asta e.
Dar prefer sa fie cat mai mic.
Daca voi vociferati ca va vreti banii in pilonul asta si daca sunteti bagati in seama ( success), cat credeti ca va dura pana cand se va mari contributia la sistemul de pensii, sub o forma sau alta? Ca imprumuturile astea se vor opri la un moment dat. Cat sa traiesti pe credit.
Iar din momentul ala, daca ai si boraci pe aici, mult succes si cu aia. Vor avea banii la un fond de pensii privat, dar vor plati pe langa pensiile in curs si rambursarea pensiilor deja platite, plus dobanda, ce dracu’, ca tre’ sa faca si finantatorii statului un ban cinstit.
Cam asta e rationamentul meu. Digera-l cum vrei.
catalinx(Citează)
20/04/2018 la 11:49 AM
@nasu_mare: Ar fi. Spune-mi cand se intampla, sa cotizez pentru pensia mea la compania aia.
Ca nici aia nu-i o optiune pe masa.
catalinx(Citează)
20/04/2018 la 11:57 AM
Ai fi singurul
nashu_mare(Citează)
20/04/2018 la 12:16 PM
^Stiu ca as fi singurul, dar nu-mi e frica de riscul asta. E acoperit de “spune-mi cand se intampla” :) .
catalinx(Citează)
20/04/2018 la 7:27 AM
Mersi de info. Nu stiam ca exista o asociatie pt admin pensiilor private. Astazi le scriu, sa imi spuna cu subiect si predicat de ce nu au nimic de spus, de ce mi-a scazut contributia, ce au de gand sa faca pe viitor.
Deasemenea, indemn si restul cititorilor tai sa faca asta, este vb despre banii lor.
Andrei(Citează)
20/04/2018 la 8:01 AM
Follow-up. Adresele de mail de pe site-ul apapr nu exista. Mail-ul s-a intors: user unknown in virtual alias table” :)
Nu-i nimic, au sediul aproape de mine.
Andrei(Citează)
20/04/2018 la 9:22 AM
Buna treaba, le voi scrie si eu.
In plus, daca se ia pilonul 2 se prescrie amenda aia catre NN sau va da statul inapoi banii?
Mofo(Citează)
20/04/2018 la 9:37 AM
Se rezolva. Le ia toti banii, nu numai contravaloarea amenzii.
nashu_mare(Citează)
20/04/2018 la 9:36 AM
sper să nu mă înșel când zic asta, dar contribuția la Pilonul II se moștenește de familie dacă persoana moare. Statul, în schimb, nu dă nimic familiei după moartea contribuabilului.
Da, se transfera acele puncte/valori/whatever in fondurile de pensii ale mostenitorilor.
matthers(Citează)
20/04/2018 la 9:43 AM
Așa, mulțumesc pentru confirmare!
nwradu(Citează)
20/04/2018 la 10:18 AM
@matthers : De pensie de urmas ai auzit? Aia e de stat.
catalinx(Citează)
20/04/2018 la 11:14 AM
Doar în anumite condiții Cătălin. Doar pentru minorii în momentul decesului, doar pentru soție în cazul în care are minori, doar pentru durata cât sunt ei minori. Înțelegi diferența între banul TĂU pus deoparte și banul decis de politicienii momentului cu titlu de pensie?
mircea 2(Citează)
20/04/2018 la 12:28 PM
@mircea 2: Gresit. Nu stii ce vorbesti.
In fapt -caz concret. Bunica sotiei incaseaza pensie de urmas. Am zis bunica, nu mai are copii minori.
In drept Legea 263/2010 Art83 + Art. 85:
Art 83:
Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.
Art. 85
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.
Eu inteleg diferenta despre care vorbesti tu, dar iti spun ca un exemplu practic, ca daca ai iesit la pensie la 65 de ani, sau nu ai apucat, si crapi instant, dar ai o nevasta cu 10 ani mai tanara, sau 15 sa fim generosi, ca asa e frumos, dumneaei, conf. legii actuale, va incasa pana la sfarsitul vietii ei pensie de urmas. Poate traieste vreo 80, ca e frumoasa viata fara sot.
S-ar putea ca “banul TAU pus deoparte”, in buzunarul unui fond privat de pensii, as adauga eu, sa nu acopere suma oferita de stat pe durata de 25 sau 30 de ani, in functie de cum preferi sa-ti alegi sotia. Tu intelegi diferenta, boss?
Ceea ce, daca ma intrebi pe mine, nu-i de bine, nu-s fac, dar asta e socialismul, sa ne bucuram de el, zic.
catalinx(Citează)
20/04/2018 la 1:02 PM
Cătălin, am început pe picior greșit, deci să reîncercăm dialogul. Știu despre ce vorbesc, am luat pensie de urmaș dupa taică-miu până când am terminat școala. Mama mea nu a avut această pensie de urmaș (avea mai mult de 20 de ani de căsnicie), erau alte reglementări atunci. Tu vorbești de niște situații rar întâlnite, (și le compari cu regula generală în cealaltă situație, când absolut toți beneficiarii pilonului 2 transmit mai departe ”moștenirea”) și de niște condiții în lege, o lege care e efemeră și schimbabilă după cum vor mai marii vremii, cu atât mai mult cu cât nu sunt banii tăi cotizați, cu atât mai mult cu cât falimentul sistemului actual este tot mai evident. Da, înțeleg ce spui că banii tăi cotizați la sistemul privat se termină, de aceea soluția este un mix între Pilonul I și Pilonul II. (Foarte neinspirate nume).
Și mai exagerezi cu banul privatului fără să înțelegi că privații ăia sunt foarte bine reglementați. Și nu vrei să înțelegi că asta a fost soluția și în statele occidentale, state neinfluențate de conducători vremelnici și direct interesați în a prădui banul, mai puțin sau deloc intereați de ce se va intâmpla peste ani de zile când interesul lor e cum să fie la putere încă un an, nu ce va fi peste 20.
Și noi ne certăm pe detalii, care sistem e mai bun, cind soluția e un mix, ambele sisteme in mod complementar.
mircea 2(Citează)
20/04/2018 la 1:43 PM
@mircea 2. In threadul asta tema era ca statul nu da nimic familiei dupa moartea contribuabilului. Si am spus ca da. Tu spui ca-i foarte rar, eu ti-am dat un exemplu din familie, real prezent si legea. Si cam aici ar trebui sa se termine discutia.
Dar tu, acum pui problema la modul calitativ, cum e mai bine.
Si spui ca exemplele mele sunt rar intalnite. E un model a fost foarte-foarte des intalnit si in trecut – cand nevestele erau preponderent casnice.
Da, poate am intins coarda cu 30 de ani de pensie de urmas. Dar revenind la realitate. Daca tu cotizezi cu sa zicem 10% din venit la pilonul privat pentru, sa zicem 35 de ani, in conditiile in care randamentele anuale de-abia daca depasesc vag rata inflatiei, dupa 35 de ani ai putea avea, in teorie 7.5 ani la 40% din venitul mediu, hai 50%, ca o fi, pana la urma, ceva rentabilitate si acolo.
Ti se pare o presupunere exagerata ca un pensionar care beneficiaza de dreptul de urmas, ar putea beneficia 7-8 ani de pensia asta de la stat? Mie nu, din exemplele pe care le cunosc.
Vremelnic sau nu, discutam pe ce este, nu pe ce nu este.
Atat de bine incat nu-s obligati sa arate niciun prag de rentabilitate.
Poti, sa arati mai exact reglementarile alea beton ( articole de lege, hotarari guvernamentale) care te asigura cat sa folosesti expresia “foarte bine” ?
Ba inteleg. Solutie care-i proasta si acolo.
Am cunoscut oameni din Olanda si Germania carora li s-au devalorizat pensiile ca-n desene animate cand au trecut la euro de exemplu. Iar la componentele private au putut doar s-o ia in freza, ca nu a fost statul care sa le mai ajusteze pe ici pe colo. Li s-a spus “astia e banii, boss”. Atentie, nu sustin modelul socialist de stat. Spun doar ca nici ala privat nu-i vreo smecherie.
Toate statele occidentale sunt interesate sa praduie banul, din ce in ce mai mult.
Raspunde-mi te rog la intrebarea asta. In momentul in care nu vor mai fi solutii de imprumut pentru bani de pensii, iar tu-ti preferi banii tinuti la fondul privat, ti se va parea o idee buna ca statul sa creasca contributia la sistemul de pensii de la 25%, la, sa zicem 35%, ca sa-ti mentina si banii tai in fondul privat, sa plateasca si pensiile aflate pe rol?
Vei vedea atunci un beneficiu din solutia asta hibrida? Ca tu tot putini bani vei lua inapoi. Si atunci vor fi aceleasi probleme.
Ca-i evident ca de platit in configuratia asta oricum nu se descurca s-o faca,
catalinx(Citează)
20/04/2018 la 9:37 AM
Nu poti sa le scrii ca nu au adrese de mail valide/existente.
Acum am sunat la admin fondului meu, sa ma lamureasca. Ca doar sunt membri. Scriu aici cand am vesti, si eventual o adresa de mail valida.
Andrei(Citează)
20/04/2018 la 9:40 AM
La ASF sau http://www.csspp.ro nu se poate intreba oare?
Mofo(Citează)
20/04/2018 la 9:44 AM
N-au treabă, ăia monitorizează ca activitatea să fie în limitele legii, nu le pasă de cum anume îți apără fondul de pensie drepturile tale.
nwradu(Citează)
20/04/2018 la 9:49 AM
Niste tampiti
Vio(Citează)
20/04/2018 la 9:51 AM
“statul român este un prost administrator al banilor”
e corect, dar irelevant in contexul pilonului 1 pt ca la P1 spre deosebire de P2, nu exista un administrator al banilor de pensie, pentru ca nu exista “bani de pensie”.
cred ca am mai scris pe aici: la pilonul 1 tu platesti pensiile celor care sunt pensionari in acel moment, in speranta ca atunci cand vei fi tu pensionar vor exista angajati care sa-ti plateasca tie pensia.
deci banii pe care ii contribui nu se acumuleaza nicaieri in numele tau ca sa fie administrati – asta se intampla la P2 si desigur P3.
Robo(Citează)
20/04/2018 la 10:05 AM
Știu, mă refeream că în general încasările la buget sunt cheltuite pe proiecte umflate la preț sau inutile, pe ajutoare sociale sau pe salarii multe în locul unui aparat eficient de stat șamd.
Oricâți bani ar avea, tot nu ne-am putea dezvolta ca țară pentru că nu știu să-i cheltuie eficient.
nwradu(Citează)
20/04/2018 la 10:14 AM
Pai da dar vezi ca propaganda PSD-ista deja zicea inca de anul trecut aberatia ca “randamentele la p1 sunt mai mari decat la p2” cu intentia de a convinge fraierii ca p1 si p2 sunt cumva la fel, adica cineva (statul la p1 si privatii la p2) iti administreaza tie banii ca sa obtina randament.
Or, ele de fapt sunt complet diferite: la p2 ai banii tai in numele tau, pe care esti proprietar, in timp ce la p1 ai doar promisiunea statului ca vei primi pensie (nu stii nici daca vor fi bani, nici cat va fi pensia ta).
Nu exista “randamente” la P1, exista doar decizia politica arbitrara de a stabili cat e punctul de pensie.
Robo(Citează)
20/04/2018 la 11:20 AM
Corect Robo, cu adăugirea că sistemul P1 e falimentar (ce să mai vorbim de randamente sau creșteri) din diferite cauze, peste tot în lume. Vârsta medie a crescut, deci perioada cât luăm pensie a crescut (deci mai mulți pensionari), numărul joburilor a scăzut, deci mai puțini plătitori de contribuții la stat din care să mi se dea pensie. Se încearcă măsuri gen creșterea vârstei de pensionare pentru a încerca echilibrarea sistemului, dar cum spunea și Radu, mai ales în România avem o problema grava cu plecarea forței de muncă din ro (mai puțini contribuabili, în timp ce numărul pensionarilor nu scade, nu pleacă pensionari în străinătate), cu natalitatea tot mai scăzută, cu realitatea că numărul joburilor este în scădere. Mai vine și bomba cu ceas a celor care au trecut prin tranziție cu salariul minim – să vezi atunci tensiuni sociale.
mircea 2(Citează)
20/04/2018 la 9:55 AM
Hai ca eu is mai greu de cap… Explicati-mi si mie, dar asa babeste, sa inteleg: Daca se aproba legea cu desfintarea Pilonului II, contributiile mele se duc la stat. In cazul in care nu vreau sa se intample acest lucru ma duc la sediul fondului unde cotizez si depun o cerere ca sa le dau (tot lor) banii mei? Din cate stiu eu fondul, oricare ar fi el, e obligat ca la sfarsitul fiecarui an sa-mi trimita situatia banilor mei, dar eu n-am mai primit asa ceva de cativa ani. Oare ar fi cazul sa le fac o vizita?
Radu-Mihai(Citează)
20/04/2018 la 9:57 AM
nu se stie care va fi procedura pentru a ramane in P2 pentru ca inca nu e nimic oficial (nu s-a aprobat vreo lege etc).
ref la situatia banilor tai, eu de la NN primesc email cu situatia banilor si a contributiilor varsate de angajator in fiecare luna, deci da, ar trebui sa le faci o vizita.
Robo(Citează)
20/04/2018 la 10:06 AM
Și eu primesc o scrisoare, da. Parcă aveau și ceva online.
nwradu(Citează)
20/04/2018 la 12:27 PM
Multumesc! Saptamana viitoare le fac o vizita sa vedem ce zic.
Radu-Mihai(Citează)
20/04/2018 la 10:18 AM
Dude, really? NN a plătit amenda din banii contribuabililor/clienților? Pe bune?
Alex Mihăileanu(Citează)
20/04/2018 la 10:33 AM
Da… E cam ciudata afirmatia, corect era NN a platit amenda din profitul generat de gestionarea banilor contribuabililor fondulu. Indirect sunt banii nostri insa practic nu au nicio legatura.
Silvanus(Citează)
20/04/2018 la 11:08 AM
Intre stat si o firma privata aleg statul. Riscul la privat este unul considerabil mai mare ca sa te trezesti peste noapte sarac cum a fost cu FNI, Bancorex, etc. La stat mai scade, mai creste, insa nu exista ris asa mare ca sa pierzi tot.
Marius M(Citează)
20/04/2018 la 11:27 AM
Nici nu mă așteptam la alt răspuns din partea ta Marius. Ai citit articolul și comentariile? poate înțelegi ceva economie, dincolo de ordinele de la partid.
Pentru cei care nu știu și se iluzionează că tu chiar vrei un dialog, o să spun că pilonul II este reglementat și nu e chiar cum spui tu, că riscul e mare și administratorul are voie să piardă tot. Și o să mai spun că în toată lumea civilizată sistemul e similar, fiind creat ca soluție la o problema prin care trec toate statele, trăim tot mai mult, suntem tot mai mulți pensionari, sistemul prin care pensionarul primește pensia din ce contribuie actualii muncitori activi nu e sustenabil. Din motivele enumerate.
mircea 2(Citează)
21/04/2018 la 1:48 PM
Imi cer scuze, nu am putut sa mai citesc articolul dupa “ca cei astfel furați să nu observe sau să fie suficient de leneși încât să nu strige ‘hoție'” pentru ca am inteles directia in care merge. Incerci ca sa ma convingi ca la privat riscul e mai mic, insa nu ai cum sa reusesti pentru ca nu m-am nascut ieri. Balanta riscului inclina mult spre privat pentru ca sunt multe antecedente, asta ca nu are cum sa se intample ca e reglementat totul e falsa, si la bancile care au falimentat era totul reglementat
Marius M(Citează)
20/04/2018 la 10:53 AM
Atentie, pilonul II nu este pensie, de fapt este ca un depozit bancar cu randament mare (cam 8% acum) a carui suma o primesti dupa varsta de pensionare sau daca mori se mosteneste de urmasi. Atentie, suma se transfera toata, o singura data !
JeanValjean(Citează)
20/04/2018 la 11:24 AM
si ce-i cu asta ? (nu sunt sigur ca asa e, dar sa zicem ca ar fi asa).
care e problema, ca nu-ti da banii cu taraita?
pai e mai bine ca nu-ti da banii cu taraita, intotdeauna e mai bine sa primesti o suma mare pe loc decat sa primesti aceeasi suma intr-un interval de timp (de aia ai rate la credite, ca e mai avantajos pentru tine)
iei banii din pensia de la P2 pe toti o data si ii pui la banca, daca vrei sa mai obtii randament pe ei.
daca nu, ii spargi pe toti pe tarfe si droguri si dupa aia mori.
e win win
Robo(Citează)
20/04/2018 la 11:27 AM
Interesanta afirmatie. Eu am urmatoarea nelamurire: chiar daca nu s-ar transfera toata suma odata ci s-ar contopi cu pensia de la stat, presupunand ca as trai 100 de ani (lol), la un moment dat acea suma s-ar termina si as ramane doar cu pensia de la stat minus pensia privata. Corect?
Vio(Citează)
20/04/2018 la 11:29 AM
Nu sunt convins că e așa (că îi iei toți o dată). Și dacă ar fi așa… sunt ai tăi, care e problema? Tu vezi problema greșit, normal ar fi ca toată pensia să fie din banii tăi. bani plătiți lunar din taxele tale, nu din banii celor care muncesc în momentul în care tu ieși la pensie. Ar fi un sistem mai echitabil.
mircea 2(Citează)
20/04/2018 la 11:42 AM
Banii din pilonul II se iau toti odata, mi-a confirmat o doamna de la NN.
Pensia de la stat insa o primesti lunar pana mori, indiferent de varsta.
Ideea este ca e foarte bine sa ramana amandoua, pentru ca sunt diferite si complementare, de asta a si fost creat pilonul II, ca o plasa de siguranta pentru pensie.
JeanValjean(Citează)
20/04/2018 la 11:43 AM
Corect vio, de aceea nu se merge 100% pe pilonul II, în cazul în care ajungi să termini banii din PII, rămâi cu o pensie și din pilonul I. Asta e soluția aplicată și în statele civilizate spre care visăm să tindem.
mircea 2(Citează)
21/04/2018 la 10:41 AM
LOL. 8%? Meserie, frățică! Cât de sigur ești că nu sunt făcuți din pix ăia 8%?
Ciuby(Citează)
20/04/2018 la 10:56 AM
MIe schema asta cu Pilonul 2 mi se pare prosteală pe față. Deci situația e cam la modul: în loc să dau bani la stat, care plătește pensii din el, dau la niște băieți, care împrumuta statul, care plătește pensii. Și pentru treaba asta, ei iau niște comisioane. Super bussiness.
Combo(Citează)
20/04/2018 la 11:32 AM
ce ai spus tu e genul ala de rationament care e atat de gresit, incat devine extrem de dificil de aratat ca e gresit.
ce nu intelegi tu e ca pensiile de care vorbesti nu au acelasi beneficiar.
tu platesti la P1 pentru altii si la P2 pentru tine.
Robo(Citează)
20/04/2018 la 11:42 AM
Schema e ca sunt niste bani investiti de tine in stat. Practic tu imprumuti statul, Statul face ceva cu ei (investitii, gen) si este obligat sa ti-i dea inapoi cu dobanda, in loc sa ii dai la stat ca sa ii dea altora.
nashu_mare(Citează)
20/04/2018 la 4:47 PM
@Robo: m-ai convins :D
@nashu_mare:
Iar diferența este că ? Eu într-un P sau celălalt adun niște drepturi să iau niște bani mai târziu.
La P1 dau banii la stat, el plătește pensiile curente, ce face el cu banii treaba lui. Și statul se obligă ca la bătrânețe să-mi dea pensie, cât o fi ea în funcție de legile de atunci.
La P2 dau banii unei companii, care îi bagă în titluri de stat, și apoi îmi dă mie înapoi pensie când zice legea. Deci banii ăia tot la stat ajung , care plătește dobândă la ei.
Și băieții ăștia de la P2, statul le aduce clienții, statul le plătește dobândă și ei iau un comision pe treaba asta :D. Dacă ar fi în oricare alt domeniu, s-ar face pușcărie pe tema asta.
Și la P1 și la P2 nimeni nu garantează nimic. Și ca idee, statele tind să fie mai durabile decât companiile private, mai ales pe termene din astea lungi de zeci de ani.
Combo(Citează)
20/04/2018 la 11:23 AM
Voi ati observat ca in header-ul site-ului apapr apare un cuplu care seamana cu Dragnea, respectiv Dancila? Coincidenta? Nu cred.
GabrielG(Citează)
20/04/2018 la 11:32 AM
Băi frate, e grav ! Când iese dragnea și zice că nu se atinge nimeni de pilonul 2, când ies politicieni (tăriceanu cred) și zic că ei nu știu să existe asemenea inițiative, când vezi atâta activitate pe bloguri cu postaci cu sarcină de partid… înțelegi că problema e gravă, planul e clar, o să ne-o luăm iarăși.
mircea 2(Citează)
20/04/2018 la 11:39 AM
absolut o sa ne-o luam.
Ungaria si Polonia au lichidat P2 de cativa ani deja, cam cu aceiasi pasi: intai au lansat pe piata ca se nationalizeaza, apoi au zis ca nici vorba , apoi le-au oferit cetatenilor posibilitatea de a “opta” care era mai mult teoretica etc etc
Robo(Citează)
20/04/2018 la 11:40 AM
La Generali doar pentru conturile VIP și VIP Gold te informează, la cel standard (cu am eu) nu primești informații, trebuie să intri pe portalul lor.
Andrei K(Citează)
20/04/2018 la 1:39 PM
Eu stiam ca informarea anuala e obligatorie prin lege. Deci un plic pe adresa de corespondenta tot ar trebui sa iti vina. Partea cu mailuri lunare, portal si alte metode “moderne” e optionala.
Sorin(Citează)
20/04/2018 la 11:40 AM
E uimitor cum se inventează în țara asta mereu ”probleme” de rezolvat în loc să rezolvăm problemele reale. Ignorăm autostrăzile, educația, sănătatea, salarizarea în administrația publică, numărul bugetarilor, informatizarea serviciilor publice etc. Nu, hai să rezolvăm pilonul II, că au fost foarte multe falimente în domeniu și tre’ să intervenim să protejăm cetățenii de companiile astea străine care sug din sângele nostru de români mândri. Hai să intervenim și să rezolvam pușcăriașii că uite săracii ce probleme grave au. Și importante. Gata, blocăm agenda publică vreo 2-3 ani cu asta, uită prostimea de celelalte probleme.
mircea 2(Citează)
20/04/2018 la 11:54 AM
Intrebare pt Dragnea si admiratorii lui si al P1: pentru pensia speciala unde optez/ semnez? Daca P2 e asa sensibil de ce nu desfiintam pensiile speciale descriminatoare?
Popescu(Citează)
20/04/2018 la 12:21 PM
Mie sistemul olandez mi se pare cel mai bun:
– pilonul 1 – asigurat de stat din taxe, legat de salariul minim si de anii petrecuti in Olanda (sau de anii asigurati). Efectiv din momentul in care te nasti acumulezi pensie, dar pensia nu poate sa fie niciodata mai mare de 70% din salariul minim, indiferent ce salarii ai avut.
– pilonul 2 – asigurare particulara colectiva (sustinuta partial de angajator) gestionata de companii.
– pilonul 3 – asigurare particulara
Giani Mucea(Citează)
20/04/2018 la 12:24 PM
Pai cand avem gănditori gen Olguța, ce ai vrea? Sau ca Remus Borza care are strategia de a taie orice investitie ca sa iasa pe profit la sfarsit de an.
nashu_mare(Citează)
20/04/2018 la 3:01 PM
Dap, am găsit o nouă problemă de rezolvat, numa bine de evitat rezolvarea problemelor reale: unde punem ambasada in israel. Stay tuned, urmează niște circ…
mircea 2(Citează)
20/04/2018 la 12:55 PM
Se resemneaza lumea si-o inghite si p-asta, la fel cum s-a intamplat cam de fiecare data.
Amy(Citează)
20/04/2018 la 1:15 PM
Iar semnalul pentru resemnare e dat taman de asemenea comentarii ca al tău. Tu ce faci pentru rezolvarea problemei, în afară de resemnarea pe bloguri?
mircea 2(Citează)
20/04/2018 la 1:12 PM
Ce ai scris tu e prea complicat pt majoritatea romanilor. Daca nu-i afecteaza direct in urmatoarele 6 luni, pe ei nu-i intereseaza. Eu m-am saturat sa explic oamenilor de ce e toxic psd. Chiar nu avem ce sa facem, nu ne luptam doar cu un partid, ne luptam cu o masa amoarfa si probabil inculta. Singura posibilitatea pe care o vad eu este greva fiscala si schimbarea leilor in USD/EUR/CHF/BTC.
Marius(Citează)
20/04/2018 la 2:15 PM
Ce repede se umple blogu de comentarii de la postacii psd cand e vreun subiect mai nasol.
PHNC(Citează)
22/04/2018 la 2:16 PM
Nope, în afară de plicul care l-am primit de la ei când am după ce am fost repartizat automat nu am mai primit altceva.
AndreiK(Citează)