un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Ne înconjurăm de plastic până când ne vom sufoca

11 Apr 2018  ·

GÂNDURI  ·

8 comentarii

Săptămânile trecute am văzut un reportaj alarmant: un scafandru britanic a filmat, pe lângă coasta insulei Bali, cât de poluat este oceanul cu deșeuri de plastic. Imaginile sunt, cum ar zice tabloidele, cutremurătoare.

Ne poluăm planeta până când viața în condițiile actuale nu va mai fi sustenabilă. Chiar cred că peste 2-3 generații vor fi realitate scenariile acelea din filme distopice în care oamenii se bucură la o portocală sau o ciocolată, în rest mâncând doar “produsul verde”. Suntem tot mai mulți și, chiar dacă ne vine mintea la cap cândva privind ecologia (ceea ce mă îndoiesc, că interesele financiare primează, iar transformările în rău sunt lente și deci ușor de ignorat), probleme atât de grave nu se pot repara peste noapte, ci poate în câteva decenii. Poate niciodată.

Plasticul este un mare poluator. Se descompune în sute de ani, iar când o face se transformă în microparticule ce au fost deja detectate în carnea peștilor și în curând în corpul nostru, otrăvind încet mediul înconjurător. Problema ar putea fi micșorată: interzicerea sacoșelor de plastic este un prim pas și mă bucur că va fi făcut și în România. Chestiunile mici sunt importante, de exemplu anual se folosesc în lume zeci de miliarde de bețigașe de plastic pentru a amesteca zahărul în cafea, bețigașe ce-ar putea fi făcute din lemn sau alte materiale reciclabile.

80% din plasticul produs este utilizat pentru ambalaje de mâncare, șampon, apă îmbuteliată și alte produse domestice. Cifrele sunt greu de înțeles, de exemplu Indonezia, care are insula Bali, este al doilea mare poluator al lumii, după China, producând 130.000 de tone de deșeuri de plastic per zi. O sută trei zeci de mii de tone în fiecare zi!

8 milioane de tone de plastic se aruncă anual în oceane. Și nu zic asta în sensul că soluția românească de a face un munte de gunoi pe care–ironic–să-l numim groapă, este mai bună, dar planeta noastră a crescut ca număr de locuitori și ca nivel de trai și ca industrie, dar păstratul curățeniei nu pare o preocupare importantă pentru nimeni. 5,2 mii de miliarde de bucăți de plastic plutesc prin apele oceanelor, se estimează.

Problema este că e greu să schimbi ceva major în lume. Industria plasticului este mare și puternică, vor să-și vândă produsele. Într-un fel, însă, mă bucur că nu voi fi prin preajmă pentru a vedea planeta noastră peste 100 sau 200 de ani.

În particular pentru Bali, expediții suplimentare făcute în același loc n-au mai găsit acea mare de deșeuri. Teoria oficială este că au fost disipate ulterior de curenți, după ce condiții rare au dus la concentrarea lor acolo în primul rând. Dacă dați pe YouTube o căutare “plastic bali” veți găsi însă o mulțime de clipuri privind poluarea de acest tip din zonă.

asus s5507

    8 comentarii

  1. Pungile de plastic din supermarket deja nu mai sunt din plastic. Ia incearca sa tii una pentru 6 luni undeva ascunsa sa vezi cum o gasesti franjuri. Vad miscarea asta mai mult ca pe una de imagine: “facem ceva, uitati-va la noi”

      (Citează)

  2. nashu_mare:
    Pungile de plastic din supermarket deja nu mai sunt din plastic. Ia incearca sa tii una pentru 6 luni undeva ascunsa sa vezi cum o gasesti franjuri.Vad miscarea asta mai mult ca pe una de imagine: “facem ceva, uitati-va la noi”

    Cred ca am pungi de plastic de la Mega Image de 2 ani. Daca ar face serviciu de buy back as putea alimenta un magazin pentru 3 luni :) Dar nu observ vreo deteriorare in timp. Chiar acum am scos una mai de la fund si vad ca e perfect functionala :D Mototolita dar vad ca e fara gauri si rezista binisor la intindere cu un bidon de 5L de apa si o sticla de 2L :D

      (Citează)

  3. asta voiam sa scriu si eu, ca imaginilea alea pot sau nu fi relevante in functie de unde au fost luate, ca deseurile si mizeria se aduna acolo unde converg curentii.
    am observat si eu in lacuri sau la mare ca sunt zone din astea pline de gunoaie iar in rest curat.

    dar altfel, sigur ca e o mare problema asta cu plasticele.

    de exemplu pungile de plastic in care ne luam cumparaturile sunt folosite maximum 1 ora, uneori mult mai putin, adica de la magazin pana acasa.
    e sinistru sa poluam in halul asta pentru 10 minute cat dureaza sa ajung acasa cu un singur rahatel cumparat de la magazin. sau la farmacie, pentru orice pastiluta iti da o punguta de hartie.

    refuz intotdeauna sau iau punga (chiar si de hartie, nu numai plastic) pentru cateva item-uri iar cand merg la cumparaturi imi aduc sacosele de acasa.

      (Citează)

  4. Am fost anul asta acolo, in Bali, iar plaja era plina de lemne, plastice si alte minuni. Oamenii de acolo curatau plaja zi de zi (industrial, cu wola), dar din pacate erau atat de multe gunoaie incat de-abia o scoteau la liman.
    Asa ca nu stiu daca a fost chiar un “one off” treaba asta…

      (Citează)

  5.   (Citează)

  6. Omul sfinteste locul. Sunt plastice in apa pentru ca noi le punem acolo.

      (Citează)

  7. Între timp, in București, capitala europeana încă mai exista blocuri cu tobogane pentru aruncat gunoiul. In orașele civilizate din țară au fost desființate, acum arunci gunoiul in pubele separate pentru hârtie, plastic, metal și menajer.
    Bine ca Firea are bani pentru statui si biserici dar nu ar face ceva sa rezolve cu problema gunoiului nereciclat.

      (Citează)

  8. Lacul Izvorul Muntelui, barajul de acumulare Bicaz: https://www.facebook.com/scutaru.luminita/posts/2027622127267913

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus