►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・PC Garage・Flip・Secom・Altex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
11 Apr 2018 ·
GÂNDURI ·
Acum câteva zile, în parcarea IKEA, vine un nene și parchează din prima pe un loc rezervat persoanelor cu handicap. Se dă jos din mașină și pleacă în magazin, probabil să cumpere un Brussali sau măcar un hot-dog. Parcarea era pe jumătate goală, fiind locuri disponibile la 10 metri distanță, ba chiar și unul lângă locul de unde am fotografiat.
În dreptul locului imediat din stânga se afla plăcuța cu “#Pebune?”, campania recentă de conștientizare a parcatului pe astfel de locuri. O mulțime de companii s-au înscris în ea, inclusiv IKEA, Mega Image, Dedeman și alții. Foarte frumos!
Paznicul angajat de IKEA se afla 20 de metri mai la stânga. A văzut întreaga fază, și-a mutat privirea în altă parte și a plecat mai departe. E plătit să stea acolo, nu ia bonus dacă și aplică regulamentul.
Sper că imaginea de mai sus arată din nou că civilizația nu se face prin campanii de conștientizare. Conștientizarea presupune în primul rând inteligența necesară pentru a realiza că faci ceva greșit, că incomodezi pe cineva fără să-ți dai seama de asta – și apoi să corectezi tu singur acest aspect.
România este țara unde gunoaiele se aruncă la marginea drumului, câinii își fac nevoile în mijlocul trotuarului, mentalitatea majorității este să găsească o țeapă de dat pe undeva și paragina este o normalitate. Civilizația nu se poate clădi aici cu o tragere de mânecă, ci cu amenzi, nu cu măsuri pasive, ci cu acțiuni concrete; nu-i o rușine asta, în majoritatea țărilor tot cu amenzi mari se păstrează disciplina.
Să vă dau alt exemplu de acțiuni concrete. În 2017 am mers des în mall-ul Parklake, uneori de 2-3 ori pe săptămână, și mereu găseam locurile pentru handicapați ocupate de șoferi ce nu aveau nici un handicap sau sarcină. De multe ori erau aceleași mașini ce parcau acolo, deci probabil angajați ai unor magazine din mall. Am strâns în total vreo 50 de fotografii cu asta, iată mai jos 15. Locuri normale erau mereu disponibile, că doar eu parcau în aceeași zonă, de obicei chiar vizavi de ei.
Le-am spus cândva, la o conferință, celor de la Parklake acest aspect. Mi-au spus că, în principiu, nu au ce face celor ce parchează astfel; ar trebui să cheme poliția locală pentru fiecare caz în parte, dar s-ar strânge zeci de apeluri pe zi. Poate că fac asta, când chiar se plânge o persoană îndreptățită să parcheze acolo că nu a găsit loc disponibil, dar în rest e dificil.
OK, e greu cu poliția. Dar la o zi după IKEA am mers în Parklake și iată că au făcut ceva, au montat niște opritoare ce țin locurile libere, iar cine vrea să parcheze acolo sună la un dispecerat al cărui număr de telefon este afișat mare chiar acolo și vine cineva și-i deblochează un loc. Paznici sunt prin parcare, bănuiesc deci că ar dura un minut totul.
Măsuri concrete, nu conștientizare.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
37 comentarii
11/04/2018 la 7:06 AM
Suntem tara lu sa se faca sa se ia masuri da numa cand imi convine mie.
Dorin(Citează)
11/04/2018 la 7:44 AM
cand dai o gramade de bani pe o masina (care mai e si mare).. e natural sa te atraga locurile alea de parcare in care chiar iti incape masina in loc de alea in care nu ai loc sa deschizi usa sa cobori (ba o mai gasesti si lovita de usa vecinului cand te intorci).
da, asta nu e valabil la ikea (unde au inca niste locuri acceptabile, chiar daca le-au micsorat si ei), dar zic sa reclamam incalcari de toate felurile, nu numai pe alea care sunt in trend.
ps. nu parchez pe locuri rezervate si nici in aleea de acces (alta comoditate enervanta).
si nici nu am dat toi banii pe masina.
john2381(Citează)
11/04/2018 la 9:07 AM
Trebuia să fie unu’ nemulțumit de “infrastructură”… nu ne mai facem bine niciodată.
Emil C(Citează)
11/04/2018 la 7:48 AM
Masuri? Angajezi un grup de studenți care să organizeze momente gen “camera ascunsă” a căror ținte să fie “handicapații” ăia. Gen îl forțezi să se așeze într-un cărucior cu rotile in timp ce o persoană cu handicap real vine să-l/o salute. Iar când protestează, surprins(ă), îi areți ecranul mare pe care toată lumea îl poate vedea parcând ca nesimțitul. Momentul se încheie cu un nene cu un baros intrând în cadru in locul de parcare in timp ce imaginea face un sumbru fade to black. Si dai asta la TV, la Măruță.
Ion Iliescu(Citează)
11/04/2018 la 7:55 AM
Mulți deja nu mai știu de rușine. Dacă îi arzi la buzunar să vezi ce vor începe să “conștientizeze”.
Gabi(Citează)
11/04/2018 la 7:54 AM
Am făcut de atâtea ori reclamații și eu cu locurile de la mall Băneasa, unde șmecherii parchează pe strada fix lângă mall, deși la 30m sunt locuri libere. Mereu am primit același răspuns, că trebuie să cheme poliția.
Tano(Citează)
11/04/2018 la 7:56 AM
apropo de locuri destinate persoanelor cu nevoi speciale si parklake, imi place ca ei au si locuri destinate femeilor insarcinate. referitor la respectarea regulilor, la auchan au case pentru femei insarcinate dar nu am vazut pe nimeni sa respecte asta..am mai intrebat casierele si dadeau din umeri. odata am avut curajul sa intreb si pe cineva din “conducere” si radea de mine si ma batea pe umar ca sa-mi vad de treaba mea, ca nu au ce sa faca iar cand le-am zis de aplicarea regulamentului au devenit irascibili.
Robert(Citează)
11/04/2018 la 9:13 AM
Pai cred ca ideea caselor respective este ca acorda prioritate gravidelor. Nu sunt destinate exclusiv lor. Asadar daca esti insarcinata, le spui celor de la coada sa iti dea prioritate si te bagi in fata si atunci probabil ai avea si sustinerea personalului.
Matilda(Citează)
11/04/2018 la 10:56 AM
Da Matilda, exact asa functioneaza treaba cu acele case
Catalin Tanase(Citează)
11/04/2018 la 8:03 AM
o idee buna cu opritoarele alea…mai fac si paznicii un ciubuc…
Giovani(Citează)
11/04/2018 la 11:25 AM
Clar. Un milion numai de la matale.
GabrielG(Citează)
11/04/2018 la 8:04 AM
“Conștientizarea presupune în primul rând inteligența necesară pentru a realiza că faci ceva greșit” excelent spus.
Omul de rand nu intelege decat de frica. Frica de amenda, frica de a ramane fara masina, frica de inchisoare.
Andrei(Citează)
11/04/2018 la 8:20 AM
Lidl, iarna, acum 1 an.
Toate locurile pentru persoane cu dizabilitati ocupate.
Vine o masina condusa chiar de o persoana cu handicap, in scaun cu rotile. Este o doamna pe care am vazut-o de mai multe ori la acel Lidl, vine de obicei singura.
Afara e frig si ninge. Doamna cu handicap blocheaza prima masina parcata pe locurile cu hadicap – un Mercedes ML nou, si intra in magazin.
Proprietara de mercedes, tipul de toapa de 40 de ani plina de tupeu si fara nimic in cap, ajunge la casa, plateste ce a luat, comenteaza ceva nemultumita si se duce la masina. Intra apoi furioasa in magazin in zona caselor de marcat si tipa in gura mare: “CINE E NESIMTITUL CARE MI-A BLOCAT MASINA”.
Intre timp doamna in scaun cu rotile ajunge la casa. O aude pe toapa si ridica mana timid, eu v-am blocat.
Un moment de milioane, imi venea sa ma duc sa o pup.
Ion Marius(Citează)
11/04/2018 la 8:33 AM
Am uitat finalul. Toapa s-a intors cu coada intre picioare si a asteptat la masina pana ce doamna cu handicap si-a terminat toata treaba.
Poate a invatat ceva.
Poate ar trebui sa avem tribunale mai putin conventionale pentru judecarea unor contraventii sau fapte antisociale usoare, ceva gen judge judy din state, tribunale care ar putea sa te condamne de exemplu:
-sa mergi prin Bucuresti in scaun cu rotile pentru o zi intreaga, ca sa vezi cu este
-sau sa strangi rahatul de caini de pe toata calea victoriei daca pe cel al catelului tau nu l-ai ridicat cand a fost cazul
-sau sa faci curat pe 300 de metri de sosea de centura daca ti-ai aruncat molozul de la constructii unde ai avut chef
-sa raschetezi gumele de mestecat de pe peronul de la unirii II daca ai scuipat pe jos unde ai vrut tu
si putem continua.
Poate ar fi o solutie pentru toti cetatenii ce nu stiu ce inseamna respeectul pentru ceilalti.
Ion Marius(Citează)
11/04/2018 la 1:35 PM
Apropo de scaune cu rotile, check this https://www.youtube.com/watch?v=3PHFeXF9N2s&t
Ciprian 2(Citează)
11/04/2018 la 9:00 AM
Eu zic ca nu vedeți adevărata problema din România.
La noi, handicapații sunt atât de nedreptățiți încât le este și rușine și silă să se gândească măcar să își caute o mașină, ca să aibă ce parca pe locurile alea. Rușine! țării asteia…
Bogdan(Citează)
11/04/2018 la 9:05 AM
Stai sa imi imaginez ce ar spune un ghiolban d’asta:
“Da’ cu ce te-am deranjat? Nu vezi ca mai sunt locuri libere?”
Catalin Tanase(Citează)
11/04/2018 la 9:07 AM
Si totusi, in Sun Plaza se blocheaza rotile, se dau amenzi. Ba chiar uneori se face si misto de aia si li se ‘blocheaza’ masina cu cateva semne de ‘Parcare pt persoane cu handicap’
Mario(Citează)
11/04/2018 la 10:28 AM
De asemenea in Sun se fura din masini si ii doare la banana, mersi ca mi-ai zis cu ce se ocupa paza de acolo.
Bogdan(Citează)
11/04/2018 la 10:45 AM
Asta se întâmplă și la mall Băneasa, mă mir că la IKEA nu aplică aceeași tactică.
Em(Citează)
11/04/2018 la 11:08 AM
Pe de alta parte, daca iti blocheaza rotile poti sa fii sigur ca nu iti mai fura nimeni masina.
Giani Mucea(Citează)
11/04/2018 la 9:07 AM
Un oras mic din nordul tarii: locurile de handicapati sunt libere tot timpul, daca parcheaza cineva pe ele, in 10 minute maxim ramane cu rotile blocate. Solutia? Lumea parcheaza blocand alte masini, pe trecerea de pietoni sau chiar in mijlocul drumului. Politia nu are grija lor, e mai profitabil sa stea cu radarele prin copaci sa faca un ciubuc.
Eu(Citează)
11/04/2018 la 9:15 AM
In Franța ma confrunt la cabinet cu o alta specie: ” handicapatul nesimțit” ; e tipul care chiar are dreptul sa se parcheze pe un loc de persoane cu mobilitate redusa deoarece are un “badge” de handicapat doar că deși “parkingul” (17locuri+ 1 pt handicapați) e gol, “handicapatul” va alege mereu locul său în ciuda faptului că poate mai târziu altul în aceeași stare că el nu va mai găsi niciun loc. Constat că oamenii sunt egoiști. Amenda pt cineva ce se parcheaza pe un loc de handicapați si/sau pe pista ciclabila a urcat la 135€. Am apucat anul asta sa iau una doar pt faptul că am oprit fix 5 min pe banda de biciclete.
Kllaus(Citează)
11/04/2018 la 9:49 AM
@Kllaus, locurile pentru “persoane cu dizabilitati” sunt de obicei mai mari sau mai aproape de intrare.
Poate ca asta este motivul pentru care persoanele respective devin “handicapati nesimtiti” in viziunea ta.
Andrei Grigoras(Citează)
11/04/2018 la 9:16 AM
Hai Radu, postează si numărul mașinilor din poze, sa le indexeze Google si sa te roage posesorii mașinilor sa ștergi pozele. Un pas mic pentru civilizație ..
florin(Citează)
11/04/2018 la 9:26 AM
Nu, Radu, ca persoana cu handicap îți spun că nu opritoarele alea sint o soluție. De ce trebuie eu să sun la un număr, să aștept 10 minute până vine cineva să mă lase să parchez acolo? Uneori mă simt parcă cerșesc locul ăla de parcare, mai stau si la bunăvoința paznicului, poate o vrea, poate nu o vrea, stai să văd unde e, poate e la o țigară. E un nou obstacol în calea mea, o nouă treaptă în fața căruțului meu cu roți. Avem reguli? trebuie și amenzi, trebuie legea și aplicată. Acțiuni tematice ale poliției locale sau rutiere, a cărei treabă e asta cu datul amenzilor. Mai trebuie clarificată și situația juridică: poliția o să spună că parcarea parklake (sau oricare alta) e teren privat, ei nu pot da amenzi acolo, parklake o sa ridice din umeri și o să spună că ei nu pot da amenzi (de ce s-ar pune ei rău cu clienții, chiar și cei nesimțiți…). Deci da, poliția e soluția, dar nu cu sezisări telefonice, cu acțiuni concrete: ”georgel, azi stai nu în boscheți ca de obicei, azi te duci la parklake și împarți amenzi în parcare. O să fie fun, sigur ai clienți”.
mircea 2(Citează)
11/04/2018 la 10:11 AM
Bravo ! Politia sa isi faca treaba. Doar amenzi si marit numarul de puncte de penalizare pentru parcare neregulamentara astfel incat sa ramai fara permis minim 6 luni la 2-3 parcari neregulamentare intr-un an de zile. plus modificata nitel legea in sensul ca nu primesti carnetul pana nu faci dovada achitarii amenzilor care trebuie sa fie mai consistente pentru parcare neregulamentara. Strangi si bani la buget cu ocazia asta. mai multi decat din impozitele locale. Si e gata. Problem solved.
ovidiu(Citează)
11/04/2018 la 10:08 AM
Pe roman il doare doar daca il arzi la buzunar, deci amenzi mari.
Franckie18(Citează)
11/04/2018 la 10:09 AM
Untermensch..nu vom scapa niciodata de ei. Nu-i amendeaza nimeni, noi ar trebui sa-i tragem la raspundere. Noi trebuie sa ne schimbam, sa nu mai plecam capul cand vedem astfel de specimene.
Stefan(Citează)
11/04/2018 la 10:21 AM
Nu e cazul în situația pe care am descris-o
Kllaus(Citează)
11/04/2018 la 10:28 AM
Ok, nu pot da amenzi dar pot bloca rotile. Prima deblocare 100lei, a doua 300 a treia 500 si tot asa. Problema e ca nu isi doresc cu adevarat treaba asta, si-ar supara clientii, iar persoanele care au cu adevarat nevoie de locurile alea nu conteaza.
Eu ma confrunt cu alta fata a problemei, doi vecini au obtinut locuri de parcare pentru persoane cu handicap desi nu au nici o afectiune vizibila. Exista o sansa foarte mica sa fi obtinut certificatul ala pe bune dar ma indoiesc serios.
Ce variante am eu ca acele persoane sa fie verificate putin?
Cristi(Citează)
11/04/2018 la 2:40 PM
Exact: comercianții au fost obligați de niște legi să amenajeze locuri de parcare pentru oamenii cu dizabilități. Ei au făcut asta, dar nu au nici un motiv (și îi înțeleg, de ce ar depune ei eforturi să aplice legea??) să își supere clienții nesimțiți. Legea aia initială trebuia să prevadă și sancțiunile și cine le aplică, altfel e doar o nouă inutilitate în cadrul nostru legislativ, tot mai puțin relevant/respectat/folositor.
Și da, sîntem trecuți de stadiul în care se mai poate rezolva cu educație, trebuie trecut la bici (amenzi adică).
mircea 2(Citează)
11/04/2018 la 10:29 AM
“Omul de rand” reprezintă un procent mult mai mare decât crezi. Probabil că mulți nu se văd incluși în această categorie dar surpriza poate fi mare. Avem păreri mult prea bune despre noi.. nu suntem nici pe departe atât de “minunati” precum ne considerăm.
Gabi(Citează)
11/04/2018 la 1:33 PM
ai bani sa iei Black Cab si sa circuli ca un boss daca nu exista locuri de parcare… your argument is invalid.
Ciprian 2(Citează)
11/04/2018 la 10:34 PM
deci tie ti se par normale locurile alea subdimensionate din parcarile mallurilor si nu ai nimic de obiectat, dar cand e un subiect in trend (ocuparea abuziva a locurilor rezervate pt persoane cu handicap) esti revoltat pentru ca asa ti se pare ca esti bine?
ok, sa rezolvam problema in trend si sa ne simtim bine in pielea noastra pentru asta..
dar nu vrei sa rezolvam si o parte din cauza (da, pe langa ignoranta si nesimtire, locurile prea mici sunt o cauza a parcarii neregulamentare pe locurile ceva mai mari si rezervate) si in acelasi timp o problema mare pentru alta categorie de oameni?
sau oamenii normali nu merita sustinuti, ba chiar ar fi mai bine sa le moara capra?
john2381(Citează)
11/04/2018 la 1:53 PM
Scriu acest comentariu constient ca oricum se va pierde in negura internetului, dar separati nu o sa facem niciodata nimic. Stam si vedem reportaje si stiri si probleme si nimic.
Am avut doua actiuni concrete, una pe blogul lui Radu si una pe blogul lui Vali. Am facut niste plangeri standard pentru doua probleme si le-am postat si pe blog sa mai trimita si alti cititori. Dupa ce am postat la Vali, s-au intamplat niste chestii preliminare, am aflat ca au mai fost depuse 11 plangeri, fata de a mea, a trecut 1 an si nu mai stiu nimic de la autoritati.
La Radu am depus plangare pentru zona din fata de la DRPCIV, am primit raspuns ca vor face vor drege, dar nimic.
As vrea sa vad si din partea celor ca Radu si ca Vali o sustinere in acest sens. Ca sa iau cazul concret de aici, am pus comentariul cu sesizarea si ar fi fost util cred ca Radu sa puna un update in articol: “uitati, daca doriti sa faceti o sesizare pentru situatia de la DRPCIV, aveti aici un model”. Nu vreau recunosinta sau apreciere, vreau doar sustinere.
De asta cred ca avem nevoie de sustinere, sa vedem ca nu suntem singurii nebuni care incercam sa schimbam ceva…
E obositor sa stai sa citesti legi, sa trimiti sesizari si sa vezi ca nimic… e obositor si descurajant. Cat mai raman pe aici o sa mai fac sesizari, dar nu stiu cat mai rezist.
Ma tot lungesc… am depus plangeri la rutiera timp de 2 luni cu depasirea pe linia de tramvai de pe Barbu Vacarescu, Bucuresti, ultima portiune spre Aurel Vlaicu/Fabrica de Glucoza. Timp de un an de zile in intersectia cu Fabrica de Glucoza, la hotel Caro (unde este si sediul politiei Ilfov) am vazut o singura actiune a politiei. In rest, legea junglei. Astazi dimineata 4 masini blocau ambele benzi pentru ca nimic (pe waze aparea accident, masinile nu aveau bari sparte, nimic vizibil, dar la ora 9 bulevardul era blocat pentru ca 4 indivizi nu au mintea necesara sa mute cacaturile alea de tabla care sunt un iad). Dupa plangerile la rutiera am fost sunat, o doamna binevoitoare, mi-a explicat intr-o zi de duminica faptul ca nu au personal si nu pot face nimic, sa depunde sesizare mai sus sa …
Oricat as vrea si mi-as dori sa schimb ceva, orice, cat de mic, primesc numai descurajari, injurii etc…
Nu am o concluzie, doar ca am obosit.
Ciprian 2(Citează)
11/04/2018 la 3:03 PM
nu stiu ce faceti voi, dar unii nu au nevoie sa se faca bine pentru ca nu sunt rau.
john2381(Citează)