►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Știri despre tehnologie – 2 aprilie 2018
Facebook identifică ce se află în toate fotografiile din rețea »
Eu am o nedumerire apropo de imaginea de mai jos, share-uită recent pe Facebook:
Chiar așa a zis premierul Dăncilă în vorbire, “soluți”, sau cel care a făcut această imagine despre o analfabetă a fost el însuși un analfabet și nu s-a prins că nu e cel mai în măsură să facă astfel de ironii?
Apropo de gramatică și scriere corectă, eu nu înțeleg programatorii care nu știu să scrie corect limba mamă. Dacă urmăriți pe forumuri sau site-uri diverse discuții despre programare, unde se dezbat funcții, bug-uri, biblioteci, API-uri și din astea, veți vedea că mulți nu pun corect cratimele, i-urile șamd. Vă prindeți rapid când e typo și când e analfabetism.
Eh, cum se poate întâmplă asta la programatori? Cum de oameni ce lucrează cu reguli avansate, ba chiar de finețe, de sintaxă și logică, nu sunt în stare să pună corect o cratimă sau să se prindă când se folosesc mai multe i-uri?
« Știri despre tehnologie – 2 aprilie 2018
Facebook identifică ce se află în toate fotografiile din rețea »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
34 comentarii
02/04/2018 la 11:56 AM
Eu vad problema puțin diferit. Cel ce face mișto nu influențează în niciun fel viața românilor, pe când analfabeții ce conduc, distrug o generație prin acțiunile ce le întreprind.
Kllaus(Citează)
02/04/2018 la 12:45 PM
Poate cel care a făcut imaginea a pus deliberat un singur i, imaginându-și că așa ar scrie Viorica, judecâd după pregătirea ei.
Revo(Citează)
02/04/2018 la 12:45 PM
Radu, ai început și tu cu whataboutit?
Ciuby(Citează)
02/04/2018 la 12:47 PM
Dafuq?! Alt „nick” nu găseai?
Ciuby(Citează)
02/04/2018 la 2:47 PM
Nu văd cum are asta de-a face cu whataboutit.
nwradu(Citează)
02/04/2018 la 12:55 PM
Eu sunt unul din aia care face typo-uri la greu și trebuie să citesc efectiv ce am scris ca să realizez ce taste am apăsat.
Cam toată lumea (ăia de care vorbești tu) știe când copi se scrie cu 3*i și când cu 2.
Când scrii cod ai syntax checker .
Autocorrect-ul românesc e idiot, mai mult te încurcă.
E o greșeală foarte comuna să scriu “la mâncat” și e doar presupunerea cititorului că nu aș ști cum se scrie un lucru atât de elementar. La fel cum pot greși ordinea literelor in cuvânt, pot greși și poziția pe care vine cratima.
In afară de asta și de faptul că unii dintre noi suntem un pic mai speciali ( handicapați ) și tastam v in loc de f și d in loc de t (dislexie) , cei mai mulți programatori lucrează incredibil de puțin cu limba română. Sigur, o vorbesc, chiar și vorbit în cercul lor probabil că e jumătate jargon tehnic din engleză, dar nu scriu că tine câteva articole zilnic. Și dacă te uiți atent și ție probabil că îți mai scapă una alta până la proofread. Uneori și după :).
Un om care nu practică scrisul în limba română e normal să își piardă skill-ul, asta dacă îl aveau – cât poți să prinzi și din școală.
Eu când am terminat liceul scriam relativ corect. Mai corect de cat văd acum scrise articole prin presa online, oricum.
In facultate am trecut la un altfel de scris, fără mare legătură cu limba română, iar după vreo 3-4 ani de lucru, în mare cu străini, eram nu ca Raducioiu, da’ aproape Claudiu Răducanu, în scris.
Catalinx(Citează)
02/04/2018 la 1:04 PM
Mănânci căcat. Dacă scrii greșit ești analfabet, nu grăbit, dar tu caută-ți scuze în continuare. ;)
Ciuby(Citează)
02/04/2018 la 2:48 PM
@Ciuby: cred că poți exprima această opinie și pe un ton normal, lipsit de aproape-înjurături, nu?
nwradu(Citează)
02/04/2018 la 2:50 PM
Din moment ce ești așa de tranșant și sigur pe tine, cred că e ok să îți spun că ești prost.
Nu e doar părerea mea, dar conform dex, analfabet înseamnă a nu ști cum să scrii corect și cum să te exprimi.
Faptul că știi și greșești, din orice motiv, e altceva. Ce vezi tu scris e o prezentare.
Dacă ai fi programator ai înțelege diferența.
Cam ca diferența de la a nu cunoaște regulile până la a nu da doi bani pe ele, de exemplu.
Catalinx(Citează)
02/04/2018 la 2:58 PM
Sincer, nu. Nu consider că trebuie promovat „politically correctness-ul”. Citește ce a scris. Ai văzut vreodată un text argumentativ mai gol de sens? Practic el spune că știe regulile, dar că-l doare la patină de ele, iar asta spun absolut toți analfabeții („suntem pe internet, doar nu vrei să scriu corect”).
Ești liber să nu-mi aprobi comentariile dacă ți se pare că aproape-înjurăturile sunt ceva ce nu vrei la tine pe blog.
@Catalinx, spui că „nu sunt programator” de parcă programatorii ăștia sunt ceva rasă superioară și probabil crezi te crezi și mult mai inteligent decât alții. Stai liniștit, am scris suficient cod la viața mea încât să fiu considerat programator d-ăla „senior”. ;)
Ciuby(Citează)
02/04/2018 la 3:01 PM
De ce ai alege să scrii greșit? Asta e scuza folosită, un fel de “hai mă, știam că nu se pune cratimă, dar am vrut eu să pun pentru că nu-mi pasă de acele reguli!”
Serios? Pare o scuză proastă. Mai bună e aia cu “de brânză”.
nwradu(Citează)
02/04/2018 la 5:28 PM
@nwradu: In afară de cazurile când o faci la mișto, nu știu alt motiv.
Dar nu e vorba de a alege sa scrii greșit.
E vorba de ce nivel de auto-control îți impui. Și de cat exercițiu in scris aplici.
Ca om care trăiești din scris, mă aștept de la tine să poți să faci diferența între ce înseamnă faptul că știi că există o regulă, că poți recunoaște o greșeală în text dacă te concentrezi asupra ei și ce înseamnă să ai suficient exercițiu încât să ai un automatism format, care să îți dicteze textul corect fără să te gândești la asta.
Credeam că-i clar din primul comentariu.
Îți spun din experiență că dacă nu scrii un an nimic in românește încep să te lase reflexele. Cei mai mulți dintre programatori, după ce se termina școala, scriu foarte puțin în românește.
Nu prea au motiv să o facă. Iar când scriu pe forumuri nu au prea multe motive să facă eforturi, că scopul e altul, nu limba română. Sigur, nu dă bine, sigur că ar fi bine, iar dacă te încălzește cu ceva nici străinii oarecum educați cu care interacționez nu sunt foarte exigenți cu modul în care își vorbesc limba lor și nici foarte afectați, ca Ciuby, de exemplu.
@Ciuby: Nu, boss, nu spun că nu ești programator, că nu am de unde să știu. Am spus că dacă ai fi ai înțelege (condițional-optativ), da’ așa înțelegi tu limba română.
Și nici nu o spun “de parcă”. Programatorii nu sunt o rasă, ci o categorie profesională; cam ca o sectă așa. Și nici nu am spus nicăieri că sunt superiori, am spus doar cum gândesc.
În ceea ce mă privește sunt cu siguranță mai inteligent decât mulți alții; sunt inginer, băi. Diplomat, lol. Mă recomandă teste de inteligență, realizări profesionale și restul metodelor de detectat și comparat inteligența. N-aș spune chiar că-s un geniu, pentru că-s și modest de felul meu, dar în mod clar sunt mai inteligent decât tine. Aici nu am dubii, din moment ce nu reușești nici măcar să înțelegi coerent ceea ce scriu, deși am folosit până și diacritice.
Dar e ok, te iert, limba română e o limbă aproape moartă, n-o mai vorbesc mulți.
Catalinx(Citează)
02/04/2018 la 1:06 PM
Programatoriii suntem si noi oamenii
mouse(Citează)
02/04/2018 la 1:11 PM
Nu inteleg ce incerci sa spui. Un programator trebuie sa scrie corect pentru ca stie programare, nu are sens. Unde este legatura intre limba romana/limba mama si limbajul de programare?
Un premier trebuie sa scrie si sa vb corect? Absolut.
Da, poti sa faci misto de Viorica chiar daca esti analfabet. Parerea mea.
Andrei(Citează)
02/04/2018 la 2:49 PM
+1 You sir deserve a bier (sau e cu 2 x I gen biier?)
Mofo(Citează)
02/04/2018 la 2:58 PM
Legătura e scrisă în articol, dar o rezum din nou: sunt uimit că un om care reușește să învețe un limbaj de programare și în special partea de sintaxă a sa, plus partea de logică, nu poate învăța partea de sintaxă a limbii române, care e mult mai simplă, plus partea ei de logică (pentru că acordurile și cratimele țin și de logică, trebuie să te prinzi dacă scrii mai sau m-ai și alte asemenea exemple care țin de utilizarea creierului, nu de învățat orbește ceva).
Sigur că poți să faci mișto de Viorica și ca analfabet, dar mai bine lași pe altul care nu e analfabet.
nwradu(Citează)
02/04/2018 la 1:36 PM
Multi programatori sunt la furat, adică la copiat cod de pe Stack Overflow, o ard toată ziua pe Facebook si Youtube si apoi se plâng ca au mult au de lucru.
Asta cu ponderea mare de programatori din România este putin exagerata, mai bine zis ITsti nu programatori, pentru ca multi care lucrează in firme de IT fac de fapt suport, adică sunt absolvenți de limbi străine nu de facultăți cu profil informatic.
Cel mai mult ma deranjează cei din multinaționale care se murdăresc la gura de limba engleza, deja ei nu mai vorbesc limba română și tu ai pretenția sa știe cum sa pună corect cratima.
Asta e un articol în stilul Cetin, doar el scrie 10 rânduri in care sa agite spiritele apoi așteaptă comentatorii.
florin(Citează)
02/04/2018 la 2:01 PM
Aia de pe Facebook si Youtube sunt doar copii. Noi, programatorii adevarati, o ardem toata ziua pe bloguri, de fapt.
Dragos(Citează)
02/04/2018 la 2:53 PM
Oricât cod ai fura, tot trebuie să știi să pui ; corect sau să faci un if-then. Dacă poți învăța așa ceva, poți învăța și unde intră o cratimă.
Munca în multinaționale vine la pachet cu termeni în engleză. Poți să ceri oricât să se folosească cei românești, nu se va întâmpla asta pentru că se lucrează cu oameni din străinătate și se învață termenii pe care-i cunoaște cel mai rapid toată lumea.
Nu e nimic rău în asta, e chiar una dintre metodele legitime de îmbogățire a unei limbi. Jumătate din cuvintele noastre tehnice sunt împrumutate din alte limbi, iar acum vine alte cuvinte, că au mai apărut alte domenii între timp.
Sau și acum, când auzi șubler, spui “de ce nu folosiți termenul românesc?!?!?”
Cât despre agitat spiritele, te înșeli. Nu văd ce s-ar agita spiritele la acest articol, în fond nu va apăra nimeni analfabetismul ca să apară vreo “agitație”.
nwradu(Citează)
02/04/2018 la 3:43 PM
Bag de seama ca ai o oarecare frustrare legata de programatori.
Stii care e problema cu codul copiat de pe stackoverflow si programatorii?…baietii aia stiu ce cod sa copieze de pe stackoverflow… pentru asta isi permit sa o frece 70% din timp pe 3000 eur/luna.
Andrei(Citează)
02/04/2018 la 1:58 PM
Am crezut ca si florin ca sunt la cetin pe blog.
Oricum, sa contribui si eu cu ceva, lucrez in it, nu programator, dar cand gandesc si scriu 8+ ore pe zi in germana , imi scapa destule greseli in limba materna. De la typos la intregi constructii de fraze.
As fi mai ingrijorat din perspectiva ta, ca tu scrii in romana la modul pro si cu toate astea iti scapa si tie.
user(Citează)
02/04/2018 la 3:08 PM
Nu sunt deloc îngrijorat. Scriu peste 2000 de cuvinte pe zi, iar dacă-mi scapă ceva, înseamnă un raport bun greșeli/total. Ăla a scris un meme de câteva cuvinte și a greșit.
Doi la mână, eu înțeleg gramatica și pot explica de ce uneori se pune cratimă, alteori nu, de ce uneori se pune ii, alteori i șamd. Cum ar fi, greșeli mi se întâmplă din neatenție, nu dintr-o problemă de fond. Inclusiv citesc din plăcere chestii de finețe privind rădăcini și articole pentru probleme de genul așază vs așează sau înșală vs înșeală, tot din dorința de a micșora acel raport de care vorbeam inițial.
Nu mi se pare că analfabetismul trecut trecut așa ușor cu vederea. Da, înțelegi ce scrie cineva și dacă a pus cratimele bine sau dacă nu le-a pus, dar de ce aș avea încredere în cineva care n-a putut pricepe o astfel de chestiune simplă?
nwradu(Citează)
02/04/2018 la 3:46 PM
Pai asta am zis si eu, increderea e problema ta, nu a programatorilor/it-istilor. Compari doua domenii aiurea.
user(Citează)
02/04/2018 la 1:58 PM
In stiulul “cretin” ai vrut zice.
Ceri si tu cam multe de la nwradu, omul care sustine ca centura din avion te tine sa nu dai cu capul de scaunul din fata…
Bogdan(Citează)
02/04/2018 la 2:49 PM
Chiar te ține, e ușor să-ți dai seama de asta. Parcă am mai explicat o dată de ce.
nwradu(Citează)
02/04/2018 la 2:25 PM
Da mah fi fericit suntem o natie de itrisit analfabeti ia de aici litere si semne de punctuatie si punele unde vrei -,.i
PS: Sper că ți-a explodat capul citind textul de mai sus :)
Ciprian 2(Citează)
02/04/2018 la 3:06 PM
Daca esti analfabet nu inseamna automat si ca nu ai simtul umorului.
Gaelex(Citează)
02/04/2018 la 3:57 PM
Nu înțeleg de unde ai tras concluzia că cel care a făcut typo-ul este un programator.
Pe mine mă enervează conturile Instagram care postează citate motivaționale apoi folosesc hashtaguri pentru toate orașele mari din România. La fel cum zici și tu, multe au typo-uri sau greșeli gramaticale. Poate sunt scrise de copii de 12 ani care nu au citit o carte în viața lor dar o ard aiurea pe net.
vlad(Citează)
02/04/2018 la 4:44 PM
Vad ca multi faceti grava confuzie intre analfabet si agramat. Un analfabet nu va scrie niciodata nimic nicaieri. Pentru ca nu stie ce e cu caracterele astea de apar pe ecran…
In plus, de foarte multe alte ori, se face confuzia intre greseala gramaticala si lexicala, ortografica sau semantica. Toate sunt luate mult prea la comun.
Cipper(Citează)
02/04/2018 la 5:10 PM
…ortoepica sau de punctuatie.
ipo(Citează)
02/04/2018 la 8:09 PM
Toate limbile evolueaza. Exprimarea gresita, indiferent de motiv, face parte din evolutia limbii. Unii gresesc din ignoranta, altii din neatentie, graba, De asemenea cred ca unele abateri de la ceea ce este acceptat intr-un anumit moment drept norma este influentat si de cultura si personalitatea unui popor.
Pe de alta parte cei care au o problema cu greselile gramaticale sunt asociati cu introveti sau cu personalitati neplacute. (http://bfy.tw/HQtr)
Cand eram mai copil am remarcat ca unii spuneau mereu “functie de” in loc sa utilizeze ‘in functie de” in enunturi care nu erau legate de formule matematice. Mai toti erau maistri de meserii sau ingineri. Cred ca are legatura cu faptul ca ei comunicau mai des lucruri ce tineau de formule matematice, decat de raporturi de cauzalitate.
KMean(Citează)
02/04/2018 la 8:59 PM
Sunt programator, nu am mai scris ceva cu pixul de cativa ani, am un scris extraordinar de urat.
Sincer am uitat sa scriu corect, am scris si scriu extraordinar de putin, gen as putea sa pun pe o jumatate de coala tot ce scriu intr-un an in romana. Majoritatea conversatiilor sunt pe mail/skype/call si vorbesc/scriu in engleza.
Am fost la profil de stiinte, biologie/chimie/fizica pe paine, am uitat absolut tot. Asa se intampla si cu scrisul in limba romana. Ca orice altceva, lipsa practicii se vede.
Este necesar pentru un programator sa scrie corect in romana? Nu! Asta se aplica in toate domeniile, de asta sunt writeri in firma, sa scrie textele pentru noi.
Cat timp iti faci job-ul bine si poti sa abordezi orice problema tehnica, totul e ok. O problema ar fi daca nu esti in stare sa iti faci job-ul si nici nu stii sa scrii.
Bogdan(Citează)
02/04/2018 la 11:40 PM
Sunt 32 de cuvinte cheie in C. :)
rumbu(Citează)
03/04/2018 la 12:07 AM
Din cauza atîtor proști înfumurați (ei cred că programator nu e o meserie ca oricare alta) se spune că inginerii nu știu să scrie. Un idiot care chiar e mîndru că nu scrie corect e clar că n-a învățat nimic din primii 12 ani de școală.
Bravo Radu, mă bucur că s-au activat papagalii semianalfabeți cu cultura formată cel mult din cărți SF.
Emil C(Citează)