un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Trump n-ar trebui să mai blocheze oameni pe Twitter, zice un judecător

15 Mar 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

20 comentarii

Acum câteva luni a fost o știre interesantă pentru întreg contextul social media – noi forme de comunicație: președintele Trump a fost dat în judecată de mai mulți oameni pe care îi blocase pe Twitter.

Știți că Trump spune multe prin Twitter (makes Twitter great again, cum s-ar spune) și probabil că are partea sa de hateri și oameni ce-l contrazic și pe care, cum mulți dintre noi ar considera normal, îi blochează rapid.

Ei bine, în procesul intentat de respectivii se susține că Twitter este un canal public de comunicare, că tweeturile președintelui Trump sunt deci declarații oficiale ale acestuia și că cetățenilor nu le poate fi blocat dreptul la liberă exprimare pe un canal public de comunicare. Primul Amendament al Constituției SUA garantează acest lucru.

Judecătorul l-a sfătuit pe președinte să le dea Mute, nu Block, pentru a nu încălca Primul Amendament. Judecătorul n-a zis clar că blocarea este o încălcare a constituției, ci a sfătuit părțile implicate să ajungă la o înțelegere înainte de a forța instanța să decidă, negru pe alb, ce s-a întâmplat acolo.

Toată treaba asta arată cât de mult s-a schimbat lumea noastră. S-au dus vremurile când declarațiile oficiale se făceau la televizor, în conferințe de presă, iar cetățenii puteau răspunde prin mitinguri de protest.

Se transmite și ideea că trebuie să ai libertate de exprimare pe toate canalele de comunicație posibile (sau măcar pe cele mai importante). Nu poți bloca pe cineva pe Twitter, dacă acesta este des utilizat, și să-i spui “dar nu-ți încălcăm dreptul la liberă exprimare pentru că ne poți oricând răspunde prin fax” sau altă metodă deja considerată obscură.

Dar și reversul medaliei este problematic. Răspunsul publicului sub forma unui miting sau a unor declarații creează un fel de voce unică ce răspunde autorităților. Dacă social media devine un canal oficial, cu toate drepturile și libertățile asociate celor clasice, ar trebui ca președintele să suporte răspunsul a un milion de voci separate? Nu pare corect nici așa.

asus s5507

    20 comentarii

  1. Dacă nu suportă să asculte ce au de zis cetățenii, are de ales să nu citească. Nu zic și că are si de ales să îsi dea demisia.

      (Citează)

  2. Daca ii citesti reply-urile la tweet-uri, cam toti sunt impotriva lui. Eu ma indoiesc insa ca sta sa citeasca ce zic toti, cu atat mai mult sa ii blocheze pe toti. Intr-adevar, sa le dea mute pare o solutie mai diplomatca.

      (Citează)

  3. Stai putin.

    Unul are dreptul sa ma injure pe twitter/fb/orice alt mediu online ca e dreptul lui si ca platforma publica iar eu, avand si eu libertatea de a decide ceea ce doresc si folosindu-ma de acest lucru prin a-l bloca, nu am voie?!?!
    Trebuie sa-i dau mute?

      (Citează)

  4. Stai un pic ca nu inteleg.

    Adica o platforma imi da mai multe drepturi – de a bloca, a da mute, etc – si o instanta mi le limiteaza cum vrea ea? o platforma legala, functionala, din SUA.

    Si te pomenesti ca nici nu poate baga in spam mailuri, daca nu vrea dom judecator sa il lase.

      (Citează)

    • Mi se pare una din multele hartuiri la care este supus Trump de catre judecatori.

      Cred ca s-au strans vreo suta de sentinte abuzive prin care i s-a blocat ban-ul imigrantilor din tari periculoase. Zic abuzive pentru ca toate au picat in recurs. Motivarea lor era “presedintele are voie legal, dar ahm, eu cred Trump e rasist, asa ca nu vreau sa-i dau voie.”

      Urat sa vezi ca in SUA judecatorii fac politica in tribunal.

        (Citează)

    • Tu, ca persoana particulara poti face orice dar, atat timp cat Trump se foloseste de contul de twitter pentru declaratii oficiale, ar cam trebui sa respecte toata legislatia legata de declaratiile politice, nu? Si ar cam trebui sa se intample asta si pe la noi, sa vedem cum arata cu adevarat comentariile la postarile Olgutei sau ale Duamnei Primar.

        (Citează)

    • Trump face declaratii oficiale folosind contul de Twitter. E normal ca fiecare cetatean sa aiba acces direct la declaratiile oficiale ale presedintelui. Directe, ca daca vad doar un screenshot pe Huffington Post apoi tipa Orange Cheeto ca fake news.
      Block nu permite persoanei blocate sa citeasca tweet-urile. Mute permite.
      Decizia mi se pare corecta. Mai mult de atat, instanta ar trebui sa ii interzica sa poata sterge tweet-uri. Declaratiile oficiale nu se sterg.

        (Citează)

  5. Dar eu sunt curios… oare nu i-a spus nimeni parola de la POTUS? Sau e atat de prost incat nu face diferenta intre el si institutia presedintelui?

      (Citează)

  6. Mie mi se pare ca nu le limiteaza dreptul la exprimare. Multi jurnalisti/activisti au pregatite cozi de mesaje cu care raspund la cateva secunde de cand un tweet a fost publicat. Mesajele nu au nici o legatura ce tweet-ul initial. Ei intra in dicutie doar pentru expunere, like-uri, folosesc canalul presedintelui ca pe o trambulină.
    Ce este mai complicat este ca unii sunt jurnalisti, iar daca ii blockeaza le ia painea. Aici cred ca poate interveni judecatorul.

      (Citează)

  7. nashu_mare:
    Am o vagă bănuială că tu nu ești președinte.

    Exista @potus pentru functie, contul lui Trump ar trebui considerat personal.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus