►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
20 Mar 2018 ·
Scandalul legat de Cambridge Analytica, Facebook și informațiile obținute de primii pe baza datelor despre utilizatorii rețelei trebuie cunoscut și înțeles și la noi, deși aparent impactul direct este limitat la SUA și poate Marea Britanie.
Ideea este următoarea: fondatorii companiei Cambridge Analytica au găsit o metodă foarte bună de a face profilul unei persoane pornind de la like-urile, interesele, discuțiile și prietenii acesteia din rețeaua Facebook.
Serviciile C.A. se pare că au fost folosit în campania electorală a taberei Trump și a celei pro-Brexit. Algoritmul respectiv decidea, pe baza celor ghicite despre tine din datele publice avute la dispoziție, că ai fi mult mai bine targetat de reclame privind relansarea economiei, în timp ce o altă persoană trebuie atrasă prin, să zicem reclame despre cum China este o amenințare și trebuie crescută puterea militară pentru a-i face față.
Cu alte cuvinte, segmentare avansată a publicului pe baza unui algoritm bine construit. Cât de bine construit este algoritmul? Uitați indicatorii declarați chiar de dezvoltatorul algoritmului:
was able to evaluate a person better than the average work colleague, merely on the basis of ten Facebook “likes.” Seventy “likes” were enough to outdo what a person’s friends knew, 150 what their parents knew, and 300 “likes” what their partner knew.
Din doar 10 like-uri poate ști mai multe despre tine decât un coleg de muncă, din 300 de like-uri mai mult decât partenerul de viață. Câte like-uri ați dat voi până acum pe Facebook? Nu mă refer la pisici și cântece preferate, ci like-uri la articole despre un partid sau altul, despre corupție sau comploturi oculte, despre o țară sau alta, drepturi civile sau lipsa lor, blonde sau brunete, linkuri din care s-ar putea deduce cam ce nivel salarial aveți șamd. Eu zic că mult mai mult de 300, nu?
Fac o paranteză aici. Când am spus că Facebook nu-ți ascultă telefonul, ci doar are algoritmi din care deduce multe despre tine, mulți au sărit în sus. E o reacție naturală, oamenii caută explicații simple, ușor de înțeles. Un algoritm care te poate descrie cu probabilitate mare pe baza unor acțiuni voluntare de-ale tale este o posibilitate mult mai înfricoșătoare.
Totuși, oamenii se uită la filme cu Sherlock Holmes și apreciază modul în care detectivul își dă seama că o femeie a mâncat merdenele la micul dejun pentru că are brioșa agățată invers pe reverul hainei, dar în același timp le este greu să accepte că un număr practic infinit de computere ce au la dispoziție un volum foarte mare de date despre tine te-ar putea ghici și descrie atât de bine.
Treaba asta se întâmplă. Aceasta este realitatea în care trăim, consecința felului în care arătăm zilnic, picătură cu picătură, câte ceva din viața și gândurile noastre pe rețele sociale. Nu mi se pare musai ceva îngrijorător, ci doar diferit de felul în care oamenii comunicau până acum.
Îngrijorător este modul în care Cambridge Analytica a pus mâna pe date, deoarece aici se vede o mare scăpare a Facebook. În ciuda tuturor promisiunilor lor, au fost depășiți de situație și au tratat superficial datele utilizatorilor lor, după cum se vede acum.
Cum s-a întâmplat asta: un cercetător a făcut o aplicație Facebook numită thisisyourdigitalife pe care a promovat-o că îți va stabili profilul psihologic. 270.000 de oameni au utilizat aplicația (după 800.000 de dolari folosiți pentru promovarea ei), dându-i acces la toate datele lor publice din Facebook. Datele culese astfel au fost vândute firmei C.A.
Mai mult, asta se întâmpla în perioada în care aplicațiile cu acces la datele tale puteau vedea, practic, și datele prietenilor tăi. E ca și cum aplicația ar fi văzut ceea ce vezi tu pe Facebook, inclusiv profilul și like-urile prietenilor, chiar dacă aceștia nu aveau aplicația instalată. 270.000 de profiluri s-au transformat în 50 de milioane de profiluri culese de C.A.
Facebook a aflat în 2015 că C.A. a cules în mod abuziv aceste date, încălcând termenii serviciului. Facebook a cerut companiei să distrugă datele culese, iar C.A. a spus că așa a făcut. Investigații recente ale The Guardian și New York Times (hello presă reală!) au arătat că încă au copii ale acelor date. Vineri Facebook a suspendat Cambridge Analytica din platformă și le-a blocat paginile.
Lucrurile stau prost pe toate planurile. C.A. probabil va intra în faliment. Fără acces la Facebook, nu vor mai putea repeta magia lor pentru alte companii sau pentru alte campanii electorale. Facebook se regăsește atrasă într-un nou scandal de proporții după cel legat de știri false și restul problemelor avute în ultima perioadă. Dacă GDPR ar fi fost deja activ, probabil că le-ar fi fost ruptă o amendă destul de mare pentru cele întâmplate.
Singurul lucru bun este probabil conștientizarea de către public a ce înseamnă cu adevărat data analytics și ce concluzii se pot trage pe baza unui set de acțiuni pe care noi le facem deja din automatism. Nu cred că mulți realizau că like-urile lor pot spune unui terț că ar fi mai bine influențați de o reclamă despre cum străinii ne fură țara și nu de una despre promisiunea creșterii salariilor.
Din păcate, am impresia că lecția aceasta va fi rapid uitată. În fond, din toată povestea legată de fake news n-a rămas mare lucru în urmă. Astfel de lucruri complexe sunt mereu greu de explicat unei mase foarte mari de oameni.
Update: cum să verificați acum ce aplicații au acces la datele voastre din Facebook. În browser, faceți click pe săgeata din dreapta sus în bara albastră, dincolo de poza profilului vostru, și intrați la Settings > Apps. Apare o listă de pictograme de aplicații, iar sub ele este posibil să fie un buton “Show All”, așa că dați click și pe el. Puteți elimina din listă acele aplicații pe care nu le mai folosiți sau unde nu vă pasă să aveți contul de Facebook conectat. Oricum, dacă e pe acolo și vreo aplicație rea-intenționată, deja nu mai contează.
Pe mobil intrați în Settings > App Settings > Apps și porniți de acolo.
surse: NY Times, Mashable, Motherboard.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
36 comentarii
20/03/2018 la 7:07 AM
16.
Vreo zece sunt din complezență. “Hai, băi, ia, că te cunosc și că mi-ai dat și tu mie.”
Catalinx(Citează)
20/03/2018 la 7:28 AM
0 like-uri și am 2 conturi vechi de vreo 10 ani. Mai își dă singura nevasta la frameworkul dezvoltat de pe conturile mele. Chiar as fi curios ce date ar scoate din asta algoritmul vieții :))
user(Citează)
20/03/2018 la 10:52 AM
daca chiar ai dat 0 like-uri, nimic.
eu sunt intr-o situatie similara ca tine, am contul de vreo 5 ani si dau like foarte rar, cred ca unul pe luna sau ceva.
am incercat si eu sa vad ce zice applymagicsauce despre mine si apoi am facut testul de personalitate iar rezultatele au fost exact la fel.
poti sa incerci si tu.
Robo(Citează)
20/03/2018 la 7:35 AM
Am dat like-uri multe, am avut poze, postări și prieteni virtuali. Asta până anul trecut când am șters cu o extensie toate postările mele, likeuri date, poze, tot. Am dat unfollow la toată lumea și am rămas doar în câteva grupuri în care circulă informații importante pentru mine. Acum viața mea virtuală chiar a devenit mai bună, facebook a devenit o unealtă de informare, nu o armă de distragere în masă, așa cum era înainte.
Marian(Citează)
20/03/2018 la 8:59 AM
Crezi tu ca le-ai sters.
Eu(Citează)
20/03/2018 la 10:15 AM
@Marian, pagina asta (si alte 99% dintre site-uri) au in sursa instalate js-uri (trackers) de la Google si Facebook. Dar daca mai ai si cont de Gmail sau Facebook atunci e si mai bine pentru ei, tabloul e complet. Banuiesc ca pe YouTube intri, asta inseamna ca Google culege date despre tine si de acolo, in functie de continutul video pe care-l urmaresti. In concluzie, Big Brother te cunoaste mai bine decat oricare alta persoana din viata ta, chiar mai bine si decat tine :))
gigi(Citează)
20/03/2018 la 7:44 AM
Vreau sa impartasesc doar o situatie ciudata la munca.
4 persoane in acelasi birou, 4 laptopuri pe mese care stau la birou. o tipa pe facebook….eram in spatele ei si imi arata ceva. La un moment dat cineva a zis “uite asa te duci cu sifilis acasa”, au urmat iarasi niste glume de gonoree si etc. in 10 minute pe facebookul persoanei erau reclame la tratamente gonoree.
Am ramas toti prosti. dupa doua zile iarasi un coleg a avut o problema dentara, discutii toata ziua. acelasi laptop, acelasi facebook reclame cabinete stomatologice.
Gresesc eu,sau de ex chromecast se leaga la tv prin ultrasunete?
daca la.camera web se aprinde ledul, la.microfon se aprinde sau te anunta ceva?
Eu chiar cred ca se practica asta, poate pe telefoane e evident…dar pe laptop ar fi curios sa vedem la nivel hw daca chrome de ex acceseaza microfonul cand esti pe.facebook.
Jimmy(Citează)
20/03/2018 la 9:48 AM
ar fi total nepractic sa analizezi streamul de voce a miliarde de utilizatori. puterea de procesare si banda ocupata ar fi imense.
uite un articol care adreseaza fix temerea asta: https://www.wsj.com/articles/facebook-really-is-spying-on-you-just-not-through-your-phones-mic-1520448644
add(Citează)
20/03/2018 la 11:14 AM
Probabil nu doar au vorbit, dar au dat si vreo doua trei click-uri din care google ads a presupus ca ii intereseaza subiectul.
ion(Citează)
20/03/2018 la 2:03 PM
Când ai închis chrome și nu e activat GPS-ul, cum se face ca la prima deschidere ți se cere o recenzie la Lidl-ul din care ai ieșit de 5 minute?
@add: analiza audio este făcută pe terminalul tău.. De ce crezi ca o banala aplicație are sute de mega instalate?
theSame(Citează)
10/05/2018 la 11:19 AM
au cautat si pe web cu siguranta.
intamplare oarecum similara, discutam cu prietena despre niste analize prin viber (criptat end to end conform tos-ului), dupa 5 minute in viber incep sa-mi apara recomandari de analize, dupa 10 minute aveam in facebook ceva reclame pe tema asta
in tot timpul asta, ublock activ (pe fb tot mai apar suggested posts din cand in cand), no script, etc active
shit happens, nu ne asculta lumea chiar asa :))
dudu(Citează)
20/03/2018 la 7:50 AM
“Briosa agatata invers”…….verifici daca chiar citeste cineva ?!
Andrei(Citează)
20/03/2018 la 8:25 AM
Eu am inceput sa am niste dubii in momentul in care facebook imi propunea prieteni din lista de contacte de pe telefon… desi multi erau contacte de serviciu cu care nu as fi vrut sa fiu prieten pe facebook si implicit nu-i cautasem niciodata…
Facebook sustine sus si tare ca nu-ti acceseaza datele din device-ul pe care ai instalata aplicatia… No shit…
geretus(Citează)
20/03/2018 la 8:38 AM
Sunt niste algoritmi foarte mari in spate. Au fost cazuri (vezi pe extern) in care a recomandat unuia, tatal vitreg pe care nu il vazuse niciodata!
Se foloseste in primul rand, poate nu de deviceul tau, nu acum, dar de ceilalti ce au numarul tau de ex.
Cel mai simplu de imaginat este o panza de paianjan. Cu fiecare like, informatie, device nou, aplicatie noua adaugi tu singur noduri pe panza. Mai multe noduri un facebook mai fericit.
Adaugam aici recunoasterea imaginilor, locatie…ajungi sa iti dai seama ca gooogle/facebook stie deja ce tip de tv ai, pc, configuratia casei
(are pc/tv?, se trezeste in pat, canapea, in cort? face poze cu bere sau cafea…etc)
Si deja….te ia durerea de cap.
Jimmy(Citează)
20/03/2018 la 8:34 AM
Aștept cu interes când o să dea și Google cu oștia in gard.
Atunci să vezi petrecere
Nico(Citează)
20/03/2018 la 8:39 AM
Adaug de exemplu ca aplicatia facebook are acces permanent la locatie si continutul telefonului (poze de exemplu) DOAR CA nu le posteaza fara acordul tau, asta nu inseamna ca nu le analizeaza.
Jimmy(Citează)
20/03/2018 la 8:44 AM
Am inchis conturile de ceva timp din motive de prea mult timp pierdut inutil pe fb. Dar nu ma prea simt sigur ca nu isi mai trag date de la mine.
Gaelex(Citează)
20/03/2018 la 9:55 AM
Apropo de ce nesiguranta ta:
Nu cu mult timp in urma am dat in paranoia si mi-am inchis contul de google, am renuntat la facebook si am mers pana la a-mi schimba numarul de telefon. M-am simtit fresh, ca un nou nascut :)
Mi-am facut apoi un cont nou de google fara a-l lega de ceva, doar pentru mailuri pentru facturi si chestii practice. Si am creat un cont de facebook fals, cu un nume si adresa de australian si cu un mail efemer de pe guerrillamail pentru a-mi salva progresul in jocurile de pe tableta.
Toate bune, da? La prima intrare pe facebook, primesc sugestii de prietenie: fratemiu, colegi de munca, o fosta iubita… Wtf!
Iona(Citează)
20/03/2018 la 10:22 AM
Ai formatat HDD-ul/reinstalat sistemul de operare? IP-ul l-ai schimbat? Ti-ai schimbat rooter-ul? Dar locatia? Probabil ca astia te recunosc acum si dupa timbrul vocal :))
gigi(Citează)
20/03/2018 la 10:23 AM
*router-ul
gigi(Citează)
20/03/2018 la 8:58 AM
Multe like-uri am dat dar nu la tot fakenewsu. Poate să colecteze ce date vor, am renunțat la check-in, location, acces la cameră și microfon sunt oprite din iOS și din aplicația Facebook.
De la premiza, „mințim poporul cu televizorul zice Antena3.”
Facebook face același lucru pe internet.
ionică(Citează)
20/03/2018 la 8:59 AM
Am rămas cu contul de facebook doar pentru familie, prieteni, poze și atât. Suficient …
ionică(Citează)
20/03/2018 la 2:06 PM
“Monica Macovei are ceva împotrivă ”
theSame(Citează)
20/03/2018 la 9:33 AM
seful pe digital al campaniei lui Obama din 2012 a zis ca ei au primit acces la datele utilizatorilor de la Facebook. Chiar le-ar fi zis “in mod normal nu v-am da aceste date, dar suntem de partea voastra”.
mac gregor(Citează)
20/03/2018 la 9:51 AM
uite si ce zice asta: https://twitter.com/mbsimon/status/975231597183229953
add(Citează)
20/03/2018 la 10:03 AM
Nttt.
2012, nu 2008:
http://dailycaller.com/2018/03/19/facebook-trump-obama-cambridge-data/
mac gregor(Citează)
20/03/2018 la 10:12 AM
Hai ca incet incet se ajunge la concluzia ca tot publicul e de vina si ca facebook si alte companii care fac saci de bani din distractia asta sunt victimele.
Apropo cum mai e cu vorba aia “daca nu ai nimic de ascuns….” sau cu teoria conspiratiei…. paranoia….
Dani(Citează)
20/03/2018 la 10:50 AM
about that…
de fapt, foarte multa lume incearca sa puna la punct un AI care sa inteleaga vocea umana. Si pe langa puterea de procesare pusa deja la bataie, mai au nevoie si de milioane de sample ne-editatate.
mac gregor(Citează)
20/03/2018 la 10:57 AM
si nu merge nici sa platesti 10.000 de indieni sa vb in microfon, ca tie iti trebuie sa inteleaga accentul american. Trebuie sa platesti la nivel de SUA.
mac gregor(Citează)
20/03/2018 la 3:54 PM
Bre, exista softuri de dictare. Problema AI-ului nu e sa intelegi vocea umana ci comenzile date prin voce.
Aici ar functiona similar dictarii si ar recunoaste cuvinte cheie similar cum le recunoaste si din informatia tastata sau primita prin mesaje.
nashu_mare(Citează)
20/03/2018 la 11:38 AM
Trebuie sa fii si un pic idiot sau american spalat pe creier, paranoic bla bla ca sa crezi ce spun reclamele de pe facebook.
GabrielG(Citează)
20/03/2018 la 12:03 PM
Nu chiar. Sunt destui romani care inca mai asteapta canapele si alte produse cumparate in toamna anului trecut de pe niste site-uri fantoma de prin China, produse fictive care au fost promovate pe Facebook. Cei mai mult dintre useri chiar au incredere in ce le recomanda Facebook.
gigi(Citează)
20/03/2018 la 12:23 PM
Eu am doar 2 aplicatii Spotify si Tinder in https://www.facebook.com/settings?tab=applications
Cred ca ai vrut sa spui Broșă nu Brioșă.
Daca Facebook a blocat Cambridge Analytics nu rezolva problema, poate avea acces la acele informații din alte surse, conturi sau aplicații.
vlad rosu(Citează)
20/03/2018 la 12:49 PM
Acum cativa ani le explicam colegilor/prietenilor de ce s-ar putea face cu datele tale personale sharuite pe fb. Se uitau la mine ca la nebun, de parca le explicam de tunelele dacice… F buna concluzia de la final “lucruri[le] complexe sunt mereu greu de explicat unei mase foarte mari de oameni”.
Mulumesc de articol, o sa il folosesc ca referinta in discutiile viitoare pe aceasta tema. Ai un mod de a explica f bun si pe intelesul tuturor.
Marius(Citează)
20/03/2018 la 3:51 PM
Sau puteti vedea aici partial ce stie Facebook despre voi https://www.facebook.com/help/302796099745838
nashu_mare(Citează)
20/03/2018 la 8:45 PM
Pe Facebook sunt o mulțime de aplicații fantomă care iți arată:
– Cine te iubește în secret – probabil un profil random din lista din prieteni
– Cum vei arăta la bătrânețe – poză cu filtre gratuite
– Unde vei locui în 10 ani – o destinație de turism la care ai dat like, dovada că aplicația are acces la toate informațiile tale.
– Ce zic astrele despre tine – mda
– Cât de prost ești sa crezi asta,
– Cât de fraier ești ca iți dai gratuit datele personale pentru niște jocuri copilărești punându-te în pericol pe tine și pe prietenii tăi plus ca iți mai spamezi prietenii obligându-i să iți dea block, unfollow.
florin(Citează)