un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Review de telefon: Samsung Galaxy A8 (2018)

2 Mar 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

9 comentarii

Dacă telefoanele de top nu s-ar fi îndreptat spre ecrane full-front Infinity Display și asistenți digitali și alte asemenea feature-uri ca pe noile S9, Galaxy A8 ar fi fost considerat flagship-ul gamei Samsung. În situația curentă, nu pot spune decât că este un telefon foarte bun din gama medie spre premium, unul pentru cei ce nu vor să plătească dublu pentru cele mai noi caracteristici pe care, poate, nu le vor.

Specificații Samsung Galaxy A8 (2018):

  • ecran de 5,6 inchi, rezoluție 1080 x 2220, raport 18,5:9, Super AMOLED
  • cameră principală 16 megapixeli cu obiectiv F1.7
  • camere frontale de 16 megapixeli și 8 megapixeli, obiective F1.9
  • chipset octa-core Exynos 7885, 4 GB memorie RAM, stocare 32 sau 64 GB, slot de card microSD
  • baterie 3000 mAh, încărcare rapidă
  • conector USB-C, jack audio, NFC, Wifi inclusiv 802.11ac, Bluetooth 5, senzor de amprentă
  • dimensiuni 149,2 x 70,6 x 8,4 mm, greutate 172 grame, carcasă IP68
  • Android 7.1.1

Preț: în jur de 2.000 de lei la eMAGPC Garage și Altex. Diverse variante cu abonament la Vodafone, Orange și Telekom.

CE INCLUDE PACHETUL

Telefonul, încărcătorul clasic rapid Samsung (9V/2A ieșire), o pereche de căști in-ear cu telecomandă pe fir și cablul de date.

CUM ARATĂ TELEFONUL

Galaxy A8 este un telefon foarte elegant, finuț cred că este cuvântul ce-l descrie cel mai bine. Toate îmbinările sunt bine lucrate, muchiile sunt rotunjite exact cât trebuie, pare foarte subțire. Îți dă un sentiment de telefon de lux, dar în același timp discret.

Ecranul ocupă aproape întreaga parte frontală, fiind ceea ce Samsung numește Infinity Display, chiar dacă am impresia că în partea de jos modelele S8/S9 pierd cu vreo 2 mm mai puțin spațiu. Deasupra sa se află două camere foto, una de 8 și alta de 16 megapixeli cu obiective F1.9.

Pe spate se află modulul optic, chiar în centru, cu cititorul de amprente sub el. Culoarea neagră dă o pată urâtă pe carcasele ce nu sunt închise la culoare, după cum puteți observa.

Butonul on/off este pe dreapta, cel de volum pe partea stângă, iar difuzorul extern a fost mutat din partea de jos pe laterala dreaptă. Jos au rămas portul USB-C și jack-ul audio.

FUNCȚIONARE ȘI TESTE

Totul a mers foarte bine. Serios, dacă nu ar exista gama S8–S9 acum, acest A8 ar putea fi un flagship foarte bun pentru Samsung. Probabil că va fi un flagship pentru oamenii care nu-și doresc să plătească suplimentar pentru slow motion, Bixby și restul chestiilor avansate, ci vor doar un telefon bine făcut și suficient de performant pentru majoritatea aplicațiilor.

A8 este un astfel de telefon. Ecranul este foarte bun, luminos și cu culori vii. Sunetul este de calitate, chiar dacă mutarea difuzorului extern pe lateral este un pic ciudată, până te obișnuiești cu sursa nouă de sunet. Conectivitatea a decurs fără probleme.

Chipsetul Exynos 7885 se descurcă bine în toate aplicațiile încercate de mine, iar în multitasking și învârtit multe aplicații este ajutat de cei 4 GB de memorie RAM. În programele uzuale de benchmark a scos următoarele rezultate:

  • 3D Mark Sling Shot Extreme ES 3.1 – 722 puncte
  • 3D Mark Sling Shot Extreme – Vulkan – 613 puncte
  • Geekbench Renderscript – 3660 puncte
  • Geekbench Single-Core – 1517 puncte
  • Geekbench  Multi-Core – 4413 puncte
  • PC Mark Work 2.0 – 5191 puncte

Rezultate satisfăcătoare spre bune, aș spune.

Bateria este de 3000 mAh, cam cât are și Galaxy S9 acum cu ecran mai mare și rezoluție mai mare, așa că puteți intui că A8 oferă o autonomie mare, de minim o zi și în majoritatea cazurilor două zile. În testul PC Mark de baterie a scos 9 ore și 26 de minute de funcționare continuă în aplicații de tip office, foto și chat, un rezultat foarte bun.

CAMERA FOTO

Rezultatele sunt satisfăcătoare. În lumina zilei am observat o saturare corectă a culorilor, dar fotografiile mi se par ușor întunecate, mai închise decât îmi aminteam că arăta scena în realitate. Să zicem că o fi detectat greșit setările atunci sau poate mai are nevoie de ceva tweaking. Cu alte ocazii, fotografiile au ieșit mai luminoase, ba chiar am apreciat textura cafelei sau detaliile din alte imagini.

În lumină slabă se observă o scădere a calității imaginii, în special a detaliilor fine din texturi, și un dezechilibru în zonele luminoase, care ies prea arse. Blooming destul de mult în jurul surselor de lumină, dar culorile rămân corecte. Are obiectiv F1.7, dar cred că senzorul nu este ca pe S8 sau poate mai are nevoie de reglaje software.

Nu sunt sigur dacă imaginile în noapte sunt rele s-au m-am obișnuit eu să testez numai telefoane de top.

Pe față sunt două camere, de 8 și respectiv 16 megapixeli, ambele cu obiectiv F1.9. Nu știu exact de ce a pus Samsung două, mai ales că funcțiile de defocalizare fundal pentru selfie-uri mi s-au părut software, nu printr-o îmbinare a imaginilor sau ceva așa complex. La distanțe mici (fundal la 2-3 metri în spate) nici nu funcționau.

Diferența între camere este, în principal, la unghiul de cuprindere. Una dintre ele surprinde mai mult în cadru, așa că dacă întinzi mână pentru un selfie probabil poți pune lejer încă 2 prieteni în stânga și în dreapta ta pentru o fotografie de grup mai mare. Cred că n-ar fi regretat nimeni dacă puneau doar camera wide și micșorau prețul telefonului.

INTERFAȚĂ ȘI SOFTWARE

Aici nu sunt multe de spus, dar aș vrea să remarc două chestii: întâi, că rulează Android 7.1.1, ceea ce mi se pare o greșeală pentru un telefon lansat în ianuarie 2017 și care costă atât de mult, și apoi că am fost întrebat ce programe marca Samsung vreau să instalez, nu le-am mai primit cu forța în telefon.

Le-am instalat oricum pe toate, câteva fiind bune, precum Health, Voice Recorder și My Files. Pe un telefon de 32 GB stocare, în jur de 20 GB sunt disponibili utilizatorului, restul fiind ocupat de sistemul de operare.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Arată bine, pare un telefon elegant.
  • Hardware bun pentru majoritatea utilizatorilor.
  • Unghi mare de cuprindere pentru selfie-uri.
  • Android 7, nu 8.
  • Preț destul de mare.
  • O singură cameră frontală era suficientă.

CONCLUZIE

Galaxy A8 (2018) este un telefon, reușit, suficient pentru majoritatea utilizatorilor. Îl trage în jos contextul general: rulează doar Android 7 la multă vreme după lansarea versiunii 8 și costă destul de mult, chiar dacă uneori nu e chiar corect să comparăm asta cu telefoane aduse neoficial pe piața noastră. Pare genul de telefon făcut să se vândă bine prin operatori, unde prețul este diminuat de diverse alte mecanisme.

Preț: în jur de 2.000 de lei la eMAGPC Garage și Altex. Diverse variante cu abonament la Vodafone, Orange și Telekom.

asus s5507

    9 comentarii

  1. Urate selfiuri!

      (Citează)

  2. citez review-ul cel mai concludent de pe Emag:
    16 Ian 2018

    Review scris pentru varianta:

    Negru
    Rezonabil
    Performanta cam mica pentru banii ăștia, mai pui 700 lei și îți iei s8 cu performanta dubla de la 89.000 puncte în antutu la 181.000

      (Citează)

  3. Fost detinator de Samsung S6, extrem de multumit de camera foto. Am sarit la OnePlus 5T. Face poze cam la fel ca S6, dar se misca excelent.
    Ma uitam la pozele alea. Mi s-a facut foame.

      (Citează)

  4. “întâi, că rulează Android 7.1.1, ceea ce mi se pare o greșeală pentru un telefon lansat în ianuarie 2017”

    creca e 2018

      (Citează)

  5. La fix același preț poți sa iei Huawei P10, care-l bate la toate capitolele cu excepția displayului, deși chiar și asta e discutabilă.

      (Citează)

    • P10 nu e IP68 in primul rand, deal breaker pentru destui utilizatori. Desi dimensiunile sunt aproape identice la A8 ai ecran de 5.6″ fata de 5.1″. Chiar daca are baterie mai mare (3200 mAh vs 3000) pe gsmarena endurance ratingul este mult sub A8 (75h vs 92h).

        (Citează)

    • Cristi:
      P10 nu e IP68 in primul rand, deal breaker pentru destui utilizatori. Desi dimensiunile sunt aproape identice la A8 ai ecran de 5.6″ fata de 5.1″. Chiar daca are baterie mai mare (3200 mAh vs 3000) pe gsmarena endurance ratingul este mult sub A8 (75h vs 92h).

      1. Ce software au a8, s7/s8? Ceva vesti despre upgrade?
      2. Nu comparam un flagship cu seria A de la Samsung, motivele le poți descoperi singur.

        (Citează)

  6. Am o singura intrebare, e dual sim modelul sau single sim ?

      (Citează)

  7. Adrian Popescu

    02/03/2018 la 3:01 PM

    Atat timp cat exista Oneplus 5T la 2400 lei, nu ai cum sa dai 2200 pe A8. Sub nicio forma.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus