►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Pentru prima oară de la crearea gamei S, Samsung scoate pe piață un telefon cu minime modificări în aspectul fizic față de generația anterioară și, în condițiile în care hardware-ul acesteia oricum este unul foarte performant și astăzi, compania mizează mai degrabă pe tot felul de îmbunătățiri și noutăți software pentru a vinde noua generație S9 și S9+. Vedeți mai jos cum le-a ieșit asta.
Specificații Samsung Galaxy S9:
Galaxy S9+ are în plus:
Preț: 849 euro pentru S9, 949 euro pentru S9+ la Orange, de unde am avut la teste telefonul în programul Orange Smartphone Tester. Este desigur disponibil și la alte prețuri, în diverse variante de abonament.
Eu am avut la teste modelul S9+. Consider că review-ul se poate aplica la fel de bine și lui S9, diferențele fiind în principal de dimensiune.
Telefonul este livrat împreună cu accesoriile deja clasice: căști handsfree, încărcător rapid și cablu USB-C, două adaptoare în caz că vreți să transferați datele din alt telefon.
Nu intru în prea multe detalii, aveți aici un unboxing detaliat, zic doar pentru posteritate următoarele:
Cum spunea, modificările sunt minime la acest capitol. Partea frontală, cel puțin, are ecranul Infinity Display și foarte puțin loc rămas sus pentru camera frontală și jos pentru componentele de acolo.
Modificările sunt pe spate, unde senzorul de amprentă a fost mutat sub obiectivele foto. Da, e mai bine pus acolo, nu trebuie să te întinzi cu degetul după el. Nu m-a deranjat poziția acestuia pe S8+, dar când ai S9+ în mână îți dai seama că acum este pus mai bine. Pe spate sunt și cele două camere foto caracteristice lui S9+ sau doar una singură pentru S9 standard.
Oricum, pentru majoritatea oamenilor diferența de aspect nu va fi sesizabilă. Mici modificări s-au făcut și pe muchiile lateral: S9+ parcă este ceva mai ascuțit, îmbinarea ecranului cu carcasa are o altă formă, dar asta se simte doar când ții fiecare telefon în câte o mână și le mângâi ca pe pisici.
Dincolo de diferențe, S9+ este excelent construit. Totul este foarte bine îmbinat, butoanele au o cursă mai lungă și fac click-click mai sesizabil atunci când le apeși. Sunt similare ca poziționare, on/off pe dreapta, volum și Bixby pe stânga. În partea de jos se află jack-ul audio, portul USB-C și un difuzor extern.
Eu am testat modelul negru. Îmi place faptul că au introdus modele mov și albastre, sunt culori frumoase și cred că telefonul merită o pată de culoare dacă intenționați să-l utilizați cu o husă transparentă de protecție.
Aici lucrurile stau în mare la fel și pot fi rezumate astfel: Galaxy S9+ excelează în toate privințele sale, nu dezamăgește la nici un aspect crucial, iar îmbunătățirile sunt aduse mai degrabă de evoluția tehnologiei în ultimul an.
Ecranul este foarte bun, luminos, culori vii și plăcute ochiului, dar nu diferit de generația anterioară. Sunetul mi s-a părut la fel de bun în apeluri, dar, culmea, un pic mai înfundat pe difuzorul extern din partea de jos, deși treaba asta este foarte subiectivă. Culmea, există o compatibilitate Dolby Atmos pentru telefon care, împreună cu cea HDR pentru ecran, folosește din plin ceea ce-ar putea oferi Netflix, de exemplu.
Autonomia este cam aceeași în utilizare normală, adică vreo două zile. Bateria pe S9+ este de 3500 mAh, iar în testul PCMark Work 2.0 Battery am obținut peste 10 ore de utilizare continuă în aplicații de genul browsing, chat, galerie foto șamd, un rezultat bun.
Ca impresie personală, bateria pare să È›ină mai mult È™i în utilizare de “cameră foto È™i video”, adică făcând peste 400 de fotografii È™i clipuri video pe zi, cum fac uneori în excursii. Poate că procesarea de imagini nu mai generează un consum aÈ™a mare.
Chipsetul este rapid. Pentru Europa, telefonul include un Exynos 9810 octa-core nou-nouț, iar în SUA un Snapdragon 845. Nu plângeți după modelul cu Snapdragon, și chipsetul produs de Samsung este foarte performant și vine împerecheat cu 4 GB memorie RAM pe S9 și 6 GB memorie RAM pe S9+. Iată câteva rezultate din testele uzuale de benchmark, telefonul obținând cele mai bune scoruri de până acum pentru Samsung:
Nu mai sunt multe de spus aici. Telefonul se încălzește destul de rar și nu deranjant, semnalul a fost bun în toate situațiile, modemul LTE inclus este unul rapid tip Cat 18, are Bluetooth 5 și NFC inclusiv pentru plăți cu telefonul (am activat BT Pay și pe el, merge fără probleme).
Senzorul de amprente este parcă și mai rapid în recunoașterea degetului. Recunoașterea facială se face acum parcă și mai rapid, deși și înainte funcționa bine. A apărut un iluminator mai puternic ce-ți iluminează fața și în întuneric, iar recunoașterea în lumină se face bine inclusiv când ții telefonul la nivelul șoldului și-i arunci o privire rapidă.
Majoritatea noutăților hardware sunt la sistemul camerelor video.
Pentru generația S9/S9+, Samsung a venit cu o diafragmă variabilă, obiectivul principal având posibilitatea de a comuta între F1.5 și F2.4. Pentru cei ce nu știu astfel de noțiuni, un F mai mic înseamnă că mai multă lumină intră în senzor, ceea ce e de dorit, și se pot obține mai ușor efecte de adâncime de câmp (defocalizarea fundalului). F2.4 rămâne util în situațîile cu multă lumină, când vrei detalii mai clare. Software-ul comută automat între ele.
Iată câteva fotografii comparative cu F1.5 în stânga și F2.4 în dreapta. Am păstrat restul setărilor (ISO, expunere) constante. Observați că F1.5 obține imagini mai luminoase.
Camera principală de pe S9 și S9+ are deci acest sistem variabil și o rezoluție de 12 megapixeli cu stabilizare optică. S9+ mai are pe spate o a doua cameră, tot 12 Mpx, stabilizare optică, F2.4, dar cu zoom 2x față de prima, același sistem văzut pe Note8 anul trecut și care, cel puțin pentru bloggeri/pasionați de fotografie vine cu avantajul detaliilor suplimentare la distanță, că vorbim de zoom optic, nu de unul digital. Recitiți acest articol comparativ de anul trecut ca să vedeți exemple de crop.
Dincolo de această noutate, fotografiile în lumina zilei surprind culori naturale, exact cum le vede și ochiul, texturile și detaliile fine sunt bine capturate, modul HDR este foarte util în lumină puternică, focalizarea este foarte rapid și în general nu am găsit nimic de reproșat telefonului.
În noapte, fotografierea rămâne la fel de bună, telefonul obținând imagini pe care acum câțiva ani nu le-aș fi crezut posibile pe un astfel de dispozitiv. Luminile au un blooming redus, culorile nu se estompează.
O altă noutate introdusă pe telefon este filmarea slow-motion la 960 fps. Eu sunt fan al filmărilor slow-motion, mi se pare că pot arăta într-un mod spectaculos inclusiv acțiuni banale, așa că am aplaudat cu o mână cei 960 fps de pe S9, dar cu cealaltă mână am fluierat faptul că poate filma doar 0,2 secunde la această rată foarte mare (senzorul are o memorie proprie pentru a înregistra toate acele cadre la 720p).
Cele 0,2 secunde la 960 fps se transformă în 6 secunde de film la o rată normală, ceea ce e suficient. Problema este să capturezi exact acțiunea care te interesează pe tine pentru că:
Samsung a introdus un mod automat de filmare în care înregistrarea slow-motion pornește la detecția de mișcare într-o anumită zonă din cadru, dar uneori nu funcționează bine, uneori nu detectează mișcarea sau o face prea târziu, alteori tot cadrul este în mișcare și nu poți captura ce te interesează pe tine. Ca să înțelegeți mai bine ultima situație, imaginați-vă că vreți să surprindeți în slow-motion pisica atunci când se linge pe bot, dar ea este mereu în mișcare și deci declanșarea automată nu ajută mult. În alte situații, merge satisfăcător.
Poți declanșa și manual slow-motion-ul, dar aici apare un mic lag și, din nou, poți rata exact momentul potrivit.
Iată câteva exemple surprinse de mine, dar sunt cele mai bune trei clipuri din vreo 10 încercate. Pentru multe n-am avut lumina necesară unui clip de bună calitate. În caz că vă întrebați, Mirela de la Extravita a avut curaj să se dea roata pe pietrele alunecoase de lângă o cascadă.
Există în continuare posibilitatea de a filma 240 fps nelimitat. N-am găsit nici o setare pentru trecerea la 480 fps, de exemplu. Revin cu mai multe fotografii comparative și clipuri video normale filmate cu telefonul într-un viitor articol, că sunt multe treburi de analizat.
Galaxy S9 și S9+ vin cu Android 8 și interfața Samsung Experience 9. Android 8 are câteva noutăți drăguțe, dar luna aceasta intră și pe S8/S8+, că rollout-ul a început de ceva vreme la nivel mondial.
Există câteva programe preinstalate, dar nu mă deranjează asta, majoritatea fiind utile: Health este un program foarte bun de monitorizat pașii și distanțele parcurse, etajele urcate și ritmul inimii folosind senzorii din telefon. Pe lângă acestea, poți ține în aplicația Health evidența cantității de cafea și de apă băută, a presiunii și a glicemiei. Ți le iei cu alte aparate, dar le poți apoi înregistra în telefon și acesta îți face grafice și le reține pe termen lung pentru comparație.
My Files, Voice Recorder și poate și browserul Samsung sunt utile și ele. Mai vin preinstalate programe Office și Onedrive, plus Facebook.
Funcțiile Edge sunt disponibile și aici, asigurând acces rapid la contacte, aplicații, știri și alte opțiuni sau informații ce se pretează pe laterala ecranului.
Pe de altă parte, cred că Samsung exagerează dorindu-și ca Samsung Account să devină un fel de Google Account în care-ți sincronizezi și salvezi contactele, calendarul, datele de browsing, parolele de la site-uri și chiar și toate fotografiile. E prea târziu pentru asta. Majoritatea utilizatorilor fie folosesc deja contul Google pentru aceste sincronizări și inclusiv Google Photos pentru fotografii, iar cei ce nu fac deja acest lucru nu văd de ce ar prefera să utilizeze serviciile Samsung și nu cele Google; în fond, poate că viitorul telefon nu va mai fi tot Samsung, așa că mai bine sincronizezi totul spre Google.
Cea mai importantă modificare software este introducerea de AR Emoji, acele emoji animate cu fața ta, care se găsesc de fapt tot în meniul camerei foto. Sistemul merge așa cum s-a promis: camera principală îți detectează față și face un prim emoji ușor asemănător cu tine, dar îl poți particulariza cu părul și hainele dorite de tine, iar apoi camera îți deteactează felul în care zâmbești sau dai din ochi și mișcă similar și ar emoji-ul.
Sigur, nu trebuie să folosești musai pe cel asemănător cu tine. Poți anima un iepure, dacă vrei, sau altceva. Personal n-am găsit nici o utilitate acestei funcții, nici măcar în joacă, dar cred că se adresează celor tineri și pentru care posibilitatea de a trimite un mesaj cu vocea lor și fața unei iepure, animată de mimica lor, o fi ceva cool. Câți tineri își permit însă un S9? Nu știu.
(în fotografia doi mă strâmbam eu și telefonul mi-a redat pe ecran aspectul)
Mai sunt și alte modificări bune. Funcția slow-motion, de exemplu, creează filme mai bune, care sunt mai ușor de editat și pot include în mod automat muzică din diverse melodii incluse, ceea ce le face ușor de shareuit pe rețele într-un format agreabil. Tot funcția aceasta are niște opțiuni ascunse ce-ți permit să inversezi sensul acțiunii. Cum spuneam, a ajuns la maturitate.
Bixby nu are ceva în plus față de anul trecut, din păcate. Funcția de traducere a textelor utilizează infrastructura Google Translate, care e deja disponibilă prin propria aplicație Google. Am din nou impresia că Bixby este un produs într-un stadiu incipient, dar inclus în prețul telefonului deși probabil majoritatea nu-l vor și nu-l vor utiliza.
CE E BINE |
CE E RÄ‚U |
|
|
Samsung S9 și S9+ sunt telefoane foarte bune, poate cele mai bune cu Android în acest moment. Excelează la multe capitole, în special foto-video și performanță hardware, sunt bine construite și ușor de utilizat.
În același timp, diferențele față de generația anterioară sunt mai mici ca în alți ani și mi se pare că aceste diferențe nu sunt cruciale. Nu cred că mulți își doresc să filmeze slow-motion, la fel cum nu cred că AR Emoji vor fi utilizate de majoritatea potențialilor cumpărători, deși vor plăti pentru ele.
Cum ar fi, dacă aveți un telefon vechi de 2-3 ani, Samsung S9 sau S9+ vă vor încânta prin ceea ce oferă în total, dar upgrade-ul de la S8/S8+ nu se justifică.
Preț: 849 euro pentru S9, 949 euro pentru S9+ la Orange. Este desigur disponibil și la alte prețuri, în diverse variante de abonament.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
22 comentarii
09/03/2018 la 7:50 AM
Am mai scris undeva ca singura performanta notabila pe planul smartphone-urilor anu asta e alinierea preturilor si cresterea lor artificiala. Telefoanele lansate anul trecut vor ramane la acelasi pret la vanzare si nu se vor reduce cum se intampla pana acum deoarece noile modele sunt mult mai scumpe si nu se bat pe aceeasi zona de pret. Profit. Exceptand aifon x care are masa lui de.. sa zicem fani restul producatorilor tare imi e ca nu vor avea vanzari spectaculoase. Cel putin din punctul meu de vedere nu merita investitia intr-un telefon nou decat daca esti pasionat de noile aparitii sau vrei sa te lauzi ca le ai (cineva a facuta rata la noi pe 3 ani pentru un iphone x ca sa intelegi despre ce vorbim aici). Eu am un middlerange de acum 3 ani pe care il resoftez cand am chef si la cat il folosesc eu momentan e de-ajuns ba chiar am scos facebook din el si acum nu mai are nici lag tine si bateria mai mult. Mi-as dori sa testez un varf de gama si poate sa-l am? Bineinteles. Am vre-un motiv sa dau aproape 1000 de euro pe un telefon? Nu.
Dorin(Citează)
09/03/2018 la 9:14 AM
@Dorin a facut o radiografie completa si corecta a pietei telefoanelor mobile suprasaturate! ..deja se intrece gluma cu preturile..si se pare ca telefoanele mid-range in general chiar nu mai sunt o alegere – din review-uri citesc ca apar multe probleme la ele..deci, unde ajungem in felul asta?
fur(Citează)
09/03/2018 la 9:20 AM
@fur La Sfantul Profit!
Dorin(Citează)
09/03/2018 la 11:49 AM
Poate tu nu ai un motiv, dar multă lume are – nu vorbim neapărat de a cumpăra un terminal nou de la an la an, ci după câteva generaÈ›ii. Unii poate nu folosim extrem de multe funcÈ›ii, dar le folosim zi de zi È™i poate că e ok să dai o mie de euro o dată la 3-4 ani. Atâta timp cât piaÈ›a cere atâtea chestii de la un teleffon da, preÈ›urile vor creÈ™te.
Oricum, ideea ta vine din raÈ›iune È™i cultură – nu ne îmbulzim toÈ›i să ne cumpărăm ultimul model de telefon când putem face altceva mai bun/util/plăcut cu banii ăia, dar asta nu înseamnă că se poate generaliza. Din păcate review-urile mai nou sunt făcute de oameni ce lucrează pentru diverse publicaÈ›ii È™i mi se pare că experienÈ›a lor nu reflectă în nici un fel majoritatea utilizatorilor. Nu cred că ajută pe cineva punctajele din benchmark–uri sau cât È›ine bateria cu facebook È™i twitter într-o zi normală.
Un alt exemplu al generalizării greÈ™ite este audio jack-ul, lipsa lui nu pare să deranjeze pe aÈ™a mulÈ›i, cel puÈ›in nu când ai accesoriile care trebuie (airpods). Cu toate astea se scriu zeci de articole despre cum oamenii preferă căștile pe fir È™i cât de important e acel conector – È™i da, pentru cei ce scriu acele articole este, nu È™i pentru majoritate.
dam167(Citează)
09/03/2018 la 1:43 PM
@Dorin: nashu_mare are altă teorie: preÈ›urile “de listă” sunt mari pentru ca operatorii, care vând volumele mari, să aibă de unde da discount-uri mari. Ocazie cu care pierd magazinele online normale, dar asta e.
Nu știu dacă sunt de acord cu teoria asta sau cu a ta. Poate că îi costă mult cercetarea, marketingul, prezența în toată lumea șamd.
nwradu(Citează)
10/03/2018 la 7:58 PM
Radu, telefoanele luate de la operatori sunt mai scumpe, de fapt, decât cele din magazine. Dacă pui la socoteală prețurile aberante ale abonamentelor care oferă în termeni reali cam ce primești la cartela de 8 euro.
Dacă îți iei telefonul de la emag, cu 48 rate fără dobândă ieși mai ieftin decât la abonamentele vieții cu telefoane subvenționate sanchi.
Motanes(Citează)
09/03/2018 la 8:15 AM
Perfect de acord cu Dorin!
In altă ordine de idei: nu înțeleg care e faza cu Dolby Atmos pe mobil. Pe scurt, Atmos e atunci când ai sunt și de sus, pe lângă cel din față/lateral/spate. Pe un mobil ai cel mult sunet stereo cu niste efecte aplicate, dar nu Atmos :)
Cătălin Tănase(Citează)
09/03/2018 la 9:47 AM
Tocmai ce mi-am luat un Xiaomi Mi Mix 2(6G RAM, 64GB har, 1500 lei) si sunt foooarte multumit de el. Nici nu ma asteptam sa functioneze asa bine. Tanjeam la un note 8 dar pot sa fac multe altele cu diferenta de pret :)).
Am avut note 3 si mate 7 inainte insa tot ce scoate samsung acum e prea glossy. Mi-as dori un Note 3 reinterpretat(cu spate de piele,ecran si performante actualizate)
Alex(Citează)
09/03/2018 la 12:12 PM
dar dual sim dual active nu ar baga nimeni in telefoanele astea.
sunt de acord cu Alex. Note 3 a fost cel mai bun telefon pe care l-am avut insa a ramas in spate ca performante si am nevoie de 2 simuri dar sa fie DUAL ACTIVE.
am avut si un Note 3 Dual Active insa era facut doar pt. Hong Kong si Android modificat masiv de CN. Am gasit un ROM facut de un rus dar pe bani si nici ala nu era super.. avea destule buguri si nici nu a mai fost continuat… deh.
Emi(Citează)
09/03/2018 la 12:31 PM
Eu încă mai caut și vechea generație de Samsung Galaxy S9. Asta nouă văd că e aici, dar unde e aia veche?
Teniescu(Citează)
09/03/2018 la 1:06 PM
App de Facebook mai e preinstalata fara posibilitatea de uninstall ca la S7?
urweiss(Citează)
09/03/2018 la 1:37 PM
Da, așa este. Dar nu contează aia, că dacă nu o folosești nu consumă resurse.
nwradu(Citează)
09/03/2018 la 9:20 PM
Ha? Eu am S8 luat de la emag, nu imi amintesc sa fi avut fb instalat, si daca l-am avut, l-am dezinstalat fara probleme.
Irina(Citează)
09/03/2018 la 1:34 PM
Galxy S, S3, S5, S7 si acum … pas. Probabil sunt unul din cauza carora Samsung a tot scumpit telefoanele.
Exista un paradox legat de pret, generatiile vechi te tineau cam 2 ani dupa care deveneau lente. S5 a costat 1900 de lei, dupa 2 ani era kaput, nu mai facea fata. Pe S7 am dat 2700 de lei dar dupa 20 luni nu simt nevoia sa-l schimb iar bateria e la 80-85% din capacitate. Asa ca … dai 2000 de lei sa te tina 2 ani sau dai 3000 de lei sa te tina 3 ani? (spun 3000 pentru ca iau in calcul un eventual schimb al bateriei)
Dintre toate modelele astea doar unul a fost scula cu adevarat, si anume S3. Camera facea pozele natural, fara procesare stupida. Gorilla Glass era ce trebuie, rezistenta la zgarieturi. Fiind un fel de Casey Neistat al telefoanelor, carcasa a rezistat eroic. Baterii interschimbabile (il foloseam pe post de action camera pe casca la iesiri lungi si pe filmare nu poti inchide ecranul).
Din punct de vedere al servisarii S6 a inceput sa fie construit dubios iar S7 zici ca e facut special ca sa nu fie reparabil. Asa ajungi sa dai 250-300 de lei pe banala inlocuire a unui microfon. Asta daca ai noroc, ca daca trebuie sa schimbi toata panglica (40 de lei) faci telefonul tandari la propriu, ca trebuie sa desfaci ambele fete de pe sasiu. Plus ca nenorocirea aia de sticla de pe spate se deformeaza plastic, un ochi avizat iti spune daca telefonul a fost desfacut sau nu.
Apple e la ani lumina in fata ca si logica a constructiei.
Floo(Citează)
09/03/2018 la 5:03 PM
Prietena inca are note 3 pe care l-a luat in acelasi timp cu mine. Acum are app 4 ani vechime si merge de rupe(i-am schimbat doar bateria). Pentru ea e ok, pentru mine nu mai era demult ok.
Eu ca barbat nu ma vad cu telefoanele astea glossy la ureche. La MIX i-am pus bumperul care a venit in cutie si arata muult mai serios acum…asa ar fi trebuit sa fie din fabrica pe spate….fara bumper:))
Alex(Citează)
09/03/2018 la 9:22 PM
Semi off-topic, a aparut in sfarsit Oreo pentru S8! Azi l-am instalat. Arata dragut, dar are un bug: eu dau sa imi arate icons only (without frames), dar la cateva – chrome, youtube – tot imi pune rama aia urata, alba.
Irina(Citează)
12/03/2018 la 10:53 AM
Asa e pe toate, nu e niciun bug. Aplicatiile Google au conturul alb ( YT, Chrome, Gmail). Testat pe S9+ si Nexus 6P
cr(Citează)
10/03/2018 la 9:31 AM
Eu am un S6 edge+ și nu simt nevoia sa fac upgrade decât în scurte momente de impulse buying mood.
Vasile(Citează)
10/03/2018 la 9:23 PM
Baterie de 3000? De ce se încăpățânează să nu pună o baterie mai puternică pe un telefon așa bun?! Cu cât e mai bun un telefon cu atât stai mai mult pe el, așa că chiar e nevoie de o baterie mai bună.
Motanes(Citează)
14/03/2018 la 1:43 PM
oh, mango sticky rice.
add(Citează)
02/04/2018 la 3:30 PM
AÅŸa ciudă mi-e pe departamentul de software al samsung…ar trebui toÅ£i daÅ£i afară ÅŸi început de la zero.
Dpdv hardware mâine mi-aş lua un galaxy, s8 sau s9, nu contează.
Dar e cum zici tu, plăteşti pentru nişte aplicaţii pe care nu le va folosi nimeni niciodată, aplicaţii care nu aduc valoare. Asta face telefonul mai scump.
Pe lângă asta, nu le poţi nici dezinstala. Iar mai nou, am înţeles că nici nu poţi mapa butonul de bixby spre altceva cum se putea acum ceva timp.
Toate aplicaţii care doar clonează funcţionalitatea a ceea ce face Google, doar pentru simplul fapt că nu e de ajuns că au sistem de operare cu costuri zero, gratis, de la Google, în schimbul trackingului utilizatorilor, samsung ar vrea şi să folosească OS-ul gratis, dar şi să adune şi ei la rândul lor informaţiile despre utilizator să le vândă şi ei.
Măcar la Facebook şi alte servicii similare, îţi asumi că tu eşti marfa, primind în schimb un serviciu gratuit.
La Samsung, plăteşti hardware-ul la acelaşi preţ cu iphone, şi e corect, pentru că părerea mea e că sunt la acelaşi nivel dpdv hardware, orice ar zice Apple, dar în schimb Apple oferă iOS care totuşi e incomparabil cu ştruţo-cămila Samsung. Şi măcar nu te vinde ca o marfă, chiar dacă ai plătit telefonul deja, cum fac vendorii de android.
manu144x(Citează)