►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Am primit două carduri SD pentru teste: primul a fost acel Sony SF-G32 de 300 MB/s scriere și citire, al doilea este ceea ce, în lipsa primului, am numi un model foarte rapid, adică 95 MB/s scriere și citire. Este genul de card potrivit pentru majoritatea aparatelor foto și video, inclusiv pentru filmare 4K și fotografiere în rafală.
Specificații Sony SF-32UZ de 32 GB:
Preț: 225 lei la F64.
Ca orice card SD arată și vine într-un pachet de carton ce nu include nici măcar o cutiuță de transport de plastic.
Ca preambul, la un card de memorie SD ne interesează doar scrierea și citirea secvențială, adică la rând a blocurilor de memorie, folosind fișiere de mari dimensiuni. În fond, astfel de carduri sunt utilizate pentru a scrie filme și fotografii pe ele și apoi a le citi pentru transferul în PC.
Scrierea rapidă este importantă pentru cei ce fotografiază în rafală, mai ales în format raw și la rezoluții mari, și pentru ce cei filmează. 90 MB/s ar trebui să fie mai mult decât suficient pentru filmare 4K înclusiv la rate de bit mari în formate XAVC S, cum fac unele aparate Sony, Canon șamd. De exemplu, recent Sony a anunțat A7 III, un model full-frame ce filmează 4K HDR și Full HD la 120 fps, ceea ce generează o cantitate mare de date ce trebuie scrisă în fiecare secundă.
În același timp, citirea rapidă nu pare crucială, dar nu strică atunci când ai de transferat câțiva GB de date din card în PC. Majoritatea cardurilor oferă citire rapidă și scriere mai lentă, iar cele ce ajung la 90-95 MB/s pe ambele tipuri de operațiuni sunt din gamele foarte bune.
Cum ar fi, tot ce rămâne de testat este că se ating și în practică aceste viteze promise de producător.
Am folosit același PC de test ca și la SSD-uri: o placă de bază Asus Z170 Premium, procesor Core i5-6600 Skylake, 32 GB memorie RAM, Windows 10 cu toate update-urile la zi. Toate programele consumatoare de resurse sunt oprite, conexiunea la Internet este dezactivată. Pentru transferul de fișiere folosesc un disc virtual în memoria RAM (de asta am 32 GB) și comanda robocopy /e /j /nfl /np. Pentru teste sintetice folosesc programele numite în review, iar testele variabile le fac cu IOmeter cu configurație proprie.
Cei de la F64 mi-au dat și un cititor Sony MRW-S1 compatibil USB 3.1. Acesta este un model compatibil și cu cardurile UHS-II, cele cu două rânduri de pini, mult prea performant pentru acest test. Un simplu cititor SD compatibil USB 3.0 ar trebui să fie suficient pentru cei 95 MB/s.
Am testat folosind următoarele pachete:
Iată rezultatele:
După cum vedeți, citirea se face la 95 MB/s fără probleme, iar scrierea se apropie de cei 90 MB/s promiși pentru fișiere mari și viteza scade pe măsură ce sunt folosite fișiere mai mici (media testului meu este de 5,5 MB/fotografie, dar aparatele moderne scot și 20 MB/fotografie), semn că chip-ul de control al cardului trage tare pentru a atinge maximul.
Programul este disponibil gratuit și îl poate folosi oricine pentru a compara rezultatele mele cu ale cardurilor de pe acasă. Chiar vă sfătuiesc să faceți asta, veți observa diverse trepte de performanță între cardurile de memorie.
Rezultatele pentru SONY SF-32UZ sunt următoarele:
Aici am folosit IOmeter cu diverse setări făcute de mine pentru a simula mai multe tipuri de scrieri și citiri.
Am vrut să văd cum variază viteza de scriere și de citire cu dimensiunea blocului scris. Începând cu 64 kB, vitezele se duc sus de tot la limitele lor.
Am vrut să văd și cum reacționează controllerul atunci când este “atacat” cu o coadă de comenzi de transfer, de diverse lungimi. Nu reacționează, viteza este constantă indiferent de queue depth-ul utilizat.
Trăgând linie, vitezele maxime obținute au fost 88 MB/s scriere și 98 MB/s citire, practic ceea ce promite și producătorul. În practică, m-am jucat cu IOmeter aici. Cum reacționează controllerul în testele mele este mai puțin relevant, având în vedere că, în practică, scrierea o face aparatul foto sau video așa cum vrea el, în funcție de ce hardware și ce procesor are la bord.
CE E BINE |
CE E RĂU |
|
|
Cardul face ce promite, ceea ce nu mă surprinde. Prețul este un pic ciudat, mai mare decât al concurenței, dar asta poate fi o problemă temporară legată de stocuri și oferte.
Preț: 225 lei la F64.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
2 comentarii
01/03/2018 la 5:48 PM
Foarte scump pentru ceea ce ofera . Poti iesi mai bine cu un microSD cu adaptor UHS3 care nu depaseste 125LEI la 64GB capacitate . Deci … si mai mult si mai rapid . Sanatate .. .Sony o ia pe ulei se pare in toate directiile.
Liviu(Citează)
01/03/2018 la 10:18 PM
99% din SD-uri sunt bune pentru 99% din utilizări.
Pentru cine utilizează SD-urile pentru foto de înaltă rezoluție în rafală e ok să caute carduri de super calitate, altfel eu am văzut pe Nikon-ul meu că nu contează dacă folosesc Kingston ori Sandisk Ultra atunci când fac foto normale.
motanes(Citează)