►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Una dintre știrile pierdute de mine săptămâna trecută a fost că Orange crește viteza maximă a rețelei 4G+ la 500 Mbps în 95 de orașe. Mai mult, în trei magazine din țară demonstrează o viteză de 900 Mbps, modificând special stațiile din acele zone.
Trecerea la 500 Mbps este un proces încă în derulare, fiind vorba de mii de stații ce trebuie upgradate. Momentan doar orașul Alba-Iulia are acoperire 100% în această privință, iar în restul țării se lucrează la upgrade-uri. De pe 7 martie a început și modificarea profilului abonaților, ceea ce va mai dura ceva timp, apoi se va aplica același proces și clienților pre-pay. Totul este gratuit.
Ca tehnologie, cei 500 Mbps sunt posibili prin trecerea rețelei la o modulație superioară 256QAM, în creștere de la 64QAM.
Asta cu modulațiile este o treabă dură ce se învață pe la Electronică prin anul 4 și, pe scurt, înseamnă că acum se pot transmite 8 biți codificați sub forma unui singur simbol, pe când anterior se transmiteau doar 6 biți sub forma unui simbol. Dacă poți transmite 8 biți în loc de 6 biți în aceleași condiții, înseamnă că ai crescut cu 33% cantitatea de informație transmisă și implicit “viteza”.
Practic, maximul rețelei Orange era de 375 Mbps până acum și, crescând cu 33%, urcă la 500 Mbps. În zonele unde funcționa rețea 4G de “doar” 150 Mbps, noua viteză maximă este de 200 Mbps.
Spuneam ceva și de 900 Mbps, viteză ce poate fi testată de clienți în magazinele București Piața Victoriei, Iași și Cluj-Napoca. Cei 900 Mbps sunt atinși îmbinând simultan trei tehnologii: modulația 256QAM, agregarea de 3 frecvente (3CA, cum se scrie) și utilizarea de 4×4 MIMO, practic aceleași condiții pe care și Vodafone le utilizează pentru performanțele similare anunțate la finalul anului trecut.
Astfel de performanțe sunt momentan disponibile pe puține telefoane mobile, de obicei cele de top. Cei de la Orange au nominalizat Huawei Mate 10 Pro (review), Samsung Galaxy S9 și S9+ (review), Sony XZ Premium, Sony XZ1, iPhone 8, 8 Plus și X. Mai multe telefoane vor fi compatibile cu rețeaua de 500 Mbps, dar au nevoie de update-uri trimise de producător sau operator pentru a “ști” că pot utiliza astfel de modulații și frecvențe în rețeaua Orange.
Teoretic, cine are unul din telefoanele de mai sus, update-urile făcute și cred că și SIM nou (unele date despre rețele sunt luate din SIM, dacă nu mă înșel), pot prinde 900 Mbps acum în cele 3 magazine și 500 Mbps în 95 de orașe cu diverse grade de acoperire. În practică, acestea sunt viteze maxime teoretice, dar de obicei capacitatea unei antene se împarte tuturor utilizatorilor conectați la ea (plus că e nevoie de servere cu care să comunici la astfel de viteze).
Altfel spus, mai important este că viteza medie a rețelei, indiferent cât o fi ea acum, va crește treptat.
Înțeleg din comunicat că s-a făcut și un test 5G cu o licență de test și echipamente Nokia în frecvența de 3,7 GHz, demonstrându-se aplicații de latență foarte scăzută și de volum mare de conexiuni, ceea ce în viitor ar putea fi util în aplicații precum automatizări industriale, internet of things, mașini autonome șamd.
În loc să spună astfel de lucruri practice și ușor de înțeles, cei de la Nokia au declarat, citez:
În cadrul demonstraţiilor de astăzi folosim sistemul complet 5G Nokia format din staţia de bază Airscale care include antene Massive MIMO și Nokia Airframe folosite pentru Cloud RAN, rețeaua virtuală vEPC și MEC Mobile Edge Computing pentru a rula mai multe aplicații demo.
În traducere ar fi următoarele:
AirScale – numele unei soluții Nokia pentru comunicații 5G.
Massive MIMO – o tehnologie ce folosește un soi de matrice de antene pentru a susține simultan zeci sau sute de fluxuri de date. Nu mai vorbim de 2×2 MIMO ca mai sus, ci de 64×64 MIMO în soluția Nokia, dacă nu mă înșel. Practic, antena este modularizată pentru a vorbi cu mulți clienți deodată.
AirFrame – numele unei soluții Nokia de hardware și software dedicat soluțiilor de tip cloud-RAN.
Cloud RAN – înseamnă Cloud Radio Access Network și se referă la un mod de organizare a viitoarelor rețele de date, un mod centralizat. Momentan se folosește un sistem descentralizat cu stații de bază ce “dialoghează” cu telefoanele utilizatorilor și includ toate elementele necesare acestei comunicații și apoi transmiterii datelor spre serverele operatorului, de unde sunt transmise mai departe pe Internet sau spre diverse servicii.
C-RAN presupune o centralizare în sensul că stațiile din teritoriu nu mai sunt aproape autonome, ci operează în grup, comunică rapid una cu alta pentru backhaul și alte avantaje făcute posibile de noi tehnologii (3G și chiar și 4G sunt standarde foarte vechi, raportat la acest domeniu).
Avantajul principal al unei arhitecturi de tipul C-RAN este adaptarea rapidă a rețelei la spike-uri de trafic sau la diversele tipuri de servicii solicitate de clienți. 5G este gândit ca un pachet de servicii, unele oferă viteze mari, altele latență mică, în funcție de aplicație, dar rețeaua trebuie să le suporte pe toate.
vEPC – înseamnă virtual Evolved Packet Core și reprezintă o tehnologie prin care diversele funcții ale unei rețele telecom nu mai rulează pe hardware dedicat pentru fiecare serviciu sau funcție în parte, ci pe un soi de mașini virtuale create pe hardware ceva mai obișnuit, mai uzual, micșorând astfel costul implementării.
MEC – înseamnă Mobile Edge Computing și se referă la rularea unor aplicații la marginea rețelei (“at the edge”) pentru a răspunde mai rapid clientului. Adică în loc ca serviciile cerute de client să ruleze pe cine știe ce servere, vor rula în interiorul rețelei telecom (sau… la marginea ei, în sensul de foarte aproape, rapid de accesat), astfel încât clientul să primească rapid răspunsul și să nu ocupe rețeaua așteptându-l.
Ca analogie, este ca și cum ai avea un mic supermarket lângă bloc pentru cumpărături uzuale ca să nu fii nevoit să mergi tocmai până la hipermarketul de departe și să stai în trafic timp îndelungat. Sau, dacă vreți, mi se pare asemănător și cu mecanismele de caching utilizate de procesoare pentru a avea la dispoziție memorii cu acces foarte rapid, ca să nu aștepte după cea RAM.
Mi se pare și deprimant câte lucruri noi trebuie învățate pentru 5G. Pun pariu că pe majoritatea site-urilor veți găsi copy/paste din comunicate, că nu vor sta prea mulți oameni să învețe și să înțeleagă aceste noi concepte și tehnologii.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
17 comentarii
16/03/2018 la 7:01 AM
O fi cum zici, doar să eu am fost ieri în Alba Iulia și în test cu iphone 8, pe serverul de Orange Cluj, am prins minunata viteză de 13,6 Mbps download și 24 Mbps upload. Până la 500 aș spune că mai e destul.
Goe(Citează)
16/03/2018 la 7:56 AM
Păi media zisă de Ookla e de vreo 40 Mbps, să nu uităm asta.
nwradu(Citează)
16/03/2018 la 3:39 PM
Nu mă mir, apropo. Poate că nu ai primit pe telefon update-ul care să-l facă să știe că poate folosi noi modulații cu rețeaua Orange sau rețeaua Orange încă nu a modificat pentru abonamentul tău condițiile de acces. Procesul acesta va mai dura câteva luni de zile.
nwradu(Citează)
16/03/2018 la 5:10 PM
Galați. Test okla orange download 13.4 upload 18.3. Rete 4g. Telefon lenovo. Această este realitatea, restul e marketing.
Ardian(Citează)
16/03/2018 la 5:22 PM
Pe telefoane Lenovo nici nu va fi alta :P
nwradu(Citează)
16/03/2018 la 7:39 AM
Buna dimineata, scuze ca pun intrebarea aici dar la articolul respectiv cred ca nu ati vazut-o, puteti sa-mi spuneti daca dupa fiecare tranzactie efectuata cu tel. la BT, primiti si SMS de confirmare?
Carmen(Citează)
16/03/2018 la 7:56 AM
Da, primesc notificare push de la aplicație și SMS de confirmare de la serviciul de SMS-uri al băncii.
nwradu(Citează)
16/03/2018 la 9:11 AM
Pai ce treaba are media zisa de Ookla cu ce zice omul? Omul a zis clar cu ce telefon a testat, in ce oras si cu ce server.
Problema pe care nu stiu de ce nu vrei sa o vezi este ca in viata reala vitezele sunt cu muuult mai mici decat cele proclamate si mult laudate.
Daca vrei, putem face o paralela cu consumul declarat de producatorii de masini. Acolo se plange lumea ca producatorilor le iese de obicei un consum cu aprox 10% mai mic decat cel real.
Pe cand la vitezele de internet vorbim de faptul ca sunt de 10 ori mai mici decat cele declarate, nu cu 10%.
Corny(Citează)
16/03/2018 la 3:38 PM
Nu se poate face nici o paralelă cu ce zici tu, că la mașini fiecare are mașina lui, iar standardele de testare a consumului nu sunt exact corelate cu utilizarea uzuală a unei mașini.
În telefonie (ca și în rețele de date), vorbim de un maxim teoretic, dar capacitatea rețelei se împarte celor conectați în acel moment și nimeni nu ascunde asta. Serios, nimeni nu ascunde asta.
În același timp nimeni nu-ți poate spune câți clienți vor fi conectați în fiecare moment al vieții tale în jurul tău. Se dau cifrele maxime ale tehnologiei utilizate și aia e, la fel cum și routerele îți spun capacitatea maximă a modemului instalat în ele pentru wireless, de exemplu.
Cine crede că va avea 500 Mbps întotdeauna este foarte naiv și masiv neinformat, ceea ce, după 20 de ani de Internet în România, n-ar trebui să mai fie cazul. Sau poate are probleme în înțelegerea conceptului de “caz teoretic ideal”.
Chiar operatorii, ba chiar și ANCOM și alte servicii de testare pun la dispoziție informații privind vitezele medii de acces, adică ce te poți aștepta rezonabil să ai.
Dacă auzi că o mașină are viteza maximă 320 km/h, te aștepți să meargă mereu cu acea viteză? Sau dacă auzi că are consum 7, te aștepți să aibă 7 la 320 la oră?
nwradu(Citează)
16/03/2018 la 9:51 AM
sa nu uitam cealalta statistica unde cele mai folosite chestii de internet pe mobile sunt youtube, facebook si de astea.
utilitatea 500 mbps pt alea? 0, zero, zero barat, nada, niemte.
john(Citează)
16/03/2018 la 3:40 PM
Pentru un utilizator nu sunt utile, nici nu cred că e vreun server în afara celor de test de pe care să tragi cu 500 Mbps pe mobil. Utilitatea este pentru grupul de utilizatori dintr-o zonă, că le crește viteza medie.
nwradu(Citează)
16/03/2018 la 10:32 AM
1 byte = 8 bits
Oare de aici sa vina diferenta “de 10 ori” ?
Intradevar, in viata reala vitezele sunt altele decat cele posibil teoretic.
Cosminnn(Citează)
16/03/2018 la 10:45 AM
De fapt nu modifica statiile din acele zone ci modifica doar microcelula din magazinul respectiv. Daca iesi din magazin o sa ai exact viteza uzuala din retea, nu sute de megabiti.
IonP(Citează)
16/03/2018 la 11:15 AM
Inteleg teoria dar in practica la 8 dimineata in parcarea numita soseaua Kiseleff nu se incarca blogul tau in sub un minut pe 7G-ul Orange.
vlad(Citează)
16/03/2018 la 3:42 PM
Mă miră asta, o șosea, chiar și aglomerată, nu are încărcarea unei zone foarte concentrate de oameni, de exemplu un stadion sau un mall.
nwradu(Citează)
16/03/2018 la 11:27 AM
Man.. hai ca nu ne-am nascut ieri, am mai facut ceva scoli si culmea lucram si in domeniu. Deci stim ca 1MB=8Mb.
Dar omul mai sus spune clar: 13,6 Mbps download și 24 Mbps upload.
Iar speedtestul afiseaza datele in Mbps. Deci ce vroiai sa spui?
Corny(Citează)
19/03/2018 la 11:12 AM
Ca sa va simtiti mai bine, chiar daca voi ziceti ca vitezele in Romania sunt slabe, viteza la 4G la noi ii mult peste viteza de mobil din ‘tarile civilizate’. Chiar peste vitezele de internet prin cablu as putea zice.
Doar ca si comparatie, in centrul Parisului (arondismentul 2) viteza de download in ‘cea mai buna retea’ care zic ei, Orange, cu iPhone 8+ este: 4,02 Mbps si upload ul este de 2,44 Mbps. Da recunosc am prins si mai mari viteze, dar per total sunt jalnice…
Asa ca o medie de ~15Mbps este un vis frumos :)
CSM(Citează)