un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Noile Huawei P20 și P20 Pro au fost prezentate și includ sisteme foto foarte performante

28 Mar 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

33 comentarii

DxOMark le-a pus deja pe primele două locuri în review-urile lor foto, ba chiar cu o diferență mare față de Galaxy S9+, ceea ce m-a surprins plăcut. Telefoanele apar pe piața noastră în prima jumătate a lunii aprilie la prețuri sub ale concurenței.

Telefoanele sunt deja disponibile la precomandă la eMAG, PC Garage, OrangeTelekom, Altex. Prețurile anunțate sunt 3000 de lei și respectiv 3899 lei.

Ca aspect, ambele au ecran FullView (numele Huawei) mare aproape cât întreaga parte frontală, decupat în zona superioară (ca la iPhone X sau Essential), dar cu buton Home cu senzor de amprentă integrat în el sub ecran. M-a surprins și acest lucru, Huawei avea anterior senzorul de amprentă pe spate.

P20 are 5,8 inchi, P20 Pro are 6,1 inchi diagonala ecranului. Ambele vin în culori ceva mai vii, cum pare a fi moda acestui an, iar două variante oferă de fapt un gradient de culoare.

Spatele lor este acum unul “curat”, cu camerele foto în colț, dar fără senzorul de amprentă ce se afla anterior aici, acesta fiind mutat sub ecran.

Cele două telefoane par asemănătoare, dar observați mai sus diferența principală: P20 are două camere pe spate, pe când P20 Pro are trei camere.

Sistemul foto este chiar puternic diferit, astfel:

P20 – senzor color de 12 megapixeli cu pixeli de 1,55 micrometri (adică mari, ceea ce înseamnă imagini mai luminoase) și un senzor monocrom de 20 megapixeli. Practic, este o continuare a sistemului de la generațiile anterioare de senzor alb-negru pentru detalii fine și color pentru partea de cromatică.

P20 Pro – senzor color de 40 megapixeli, senzor monocrom de 20 megapixeli și senzor de 8 megapixeli cu lentilă cu zoom optic 3x.

Interesantă combinație, nu? Aș spune că 40 megapixeli este un overkill serios, că aș fi preferat mai puțini megapixeli, dar cu fiecare pixel de dimensiuni mai mari, ca la P20–dar în același timp sunt intrigat de scorul mare obținut în testele DXOMark. P20 Pro are acolo 109 puncte, pe când Samsung S9+ are 99 puncte.

Explicația este următoarea: senzorul are 40 de megapixeli, dar este de 1/1,73 inchi, în timp ce concurența folosește senzori de 1/2,5 inchi. Asta înseamnă că senzorul are o suprafață mai mare decât vechile generații (sau decât P20) și decât concurența (ca suprafață, vorbim de 43 milimetri pătrați față de aproximativ 25 milimetri pătrați), iar un obiectiv suficient de rapid la F/1.8 îl ajută să adune mult mai multă lumină.

Senzorul monocrom vine suplimentar și ajută cu surprinderea detaliilor fine în timp ce ține zgomotul de imagine la un nivel redus. Din ce înțeleg din review-ul DxOMark, senzorul de 40 Mpx grupează elemente de 2×2 pixeli ca un singur punct în imaginea finală, practic creând fișiere de doar 10 megapixeli.

Toate cele de mai sus explică o parte din scorul mare al telefonului și cum reușește să surprindă imagini foarte bune inclusiv în lumină slabă (găsiți pe DxOMark). Aștept să-l văd cu mâna mea, dar tehnologia utilizată pare a dovedi faptul că ceva inovativ poate apărea oricând în domeniul fotografierii cu telefonul.

Zoom-ul optic 3x este de asemenea foarte interesant pentru mine. Cred că v-am arătat în trecut, la Note8 și S9+, cum acesta poate surprinde detalii bune la distanță, aducând informație utilă privitorului. Cele Samsung (și iPhone Plus) au zoom optic 2x, Huawei a trecut la acest 3x, care este și mai util.

Ambele telefoane pot filma slow-motion la 960 fps (pentru 0,25 secunde, ceea ce poate fi transformat în 8 secunde la rata normală), au detecție de fază pentru focalizare rapidă și lentile pe care Leica și-a pus numele, deci putem estima că au o calitate bună a sticlei respective. n mod ciudat, doar camera de zoom este stabilizată optică; poate modulul de 40 mpx era prea mare?

Un alt element pe care Huawei pune accent este procesorul neuronal, o “inteligență artificială” specializată pe recunoaștere de imagini și prelucrarea lor rapidă. Este un sistem asemănător cu ce-am văzut la Huawei Mate 10 Pro, dar sunt sigur că și îmbunătățit. Stabilizarea electronică a imaginilor, în special în filmare, este făcută de acest procesor neuronal.

Bateria promite o autonomie mare: 3400 mAh pe P20 și 4000 mAh pe P20 Pro, cu încărcare rapidă. Au la bord și compatibilitate Dolby Atmos, ecranul este RGBW pe P20 și OLED pe P20 Pro, iar memoria RAM de 4 și respectiv 6 GB. Ce nu au? Nu au slot pentru card de memorie și nici jack audio de 3,5 mm, dar un adaptor este prezent în cutie.

Specificații Huawei P20:

  • ecran 5,8 inchi, tehnologie RGBW, rezoluție 1080 x 2244
  • chipset Kirin 970 octa-core, 4 GB RAM, 128 GB stocare
  • cameră color 12 Mpx și monocrom 20 Mpx
  • baterie 3400 mAh, USB-C
  • Android 8.1
  • dimensiune 149,1 x 70,8 x 7,65 mm, greutate 165 grame

Specificații Huawei P20 Pro:

  • ecran 6,1 inchi, tehnologie OLED, rezoluție 1080 x 2240 pixeli
  • chipset Kirin 970 octa-core, 6 GB RAM, 128 GB stocare
  • cameră 40 Mpx color, 20 Mpx monocrom, 8 Mpx cu zoom 3x
  • baterie 4000 mAh, USB-C
  • Android 8.1
  • dimensiune 155 x 73,9 x 7,8 mm, greutate 180 grame

Huawei a prezentat și căști noi, unele fără cablu tip Airpods, altele cu anulare de zgomot.

asus s5507

    33 comentarii

  1. Salut,

    Huawei P10 avea senzorul de amprenta tot într-o tasta fizica de la bază. La Mate 10 Pro este în spate.

    Este un pic ciudat când precizăm “sub ecran”. La Mate RS au senzor sub display – pe bun, dar și unul în spate. Că sa multumeasca pe toată lumea.

      (Citează)

  2. Telefon foarte fain, camera impresionanta, pacat de 3 lucruri:
    – design copiat de la iphone x (oricat de bun ar fi telefonul, tot clona de iphone ramane);
    – softul (si urat si atipic pentru un android);
    – pacat ca nu au pus amoled pe p20.

      (Citează)

    • Asta nu înțeleg.

      Design-ul e unul de smartphone modern. Ecran mare, buton sub el. Dacă te referi la notch, primul care l-a introdus a fost Essential, nu iPhone.

      Softul aștept să-l văd. Interfața lor nu e rea, dar să vedem dacă includ programe nedorite.

      O fi fost ofertă la ecranele alea :P

        (Citează)

  3. Oare nu se putea monta camera de selfie in partea de jos a ecranului, iar difuzorul in marginea de 1-2mm de langa ecran? Sau chiar pe muchia laterala? In felul asta s-ar fi evitat decupajul. As mai intelege sa faci decupaj daca elimini complet marginile si butoanele fizice, dar acest model le pastreaza!

      (Citează)

    • Pai daca faceau toate astea cu ce noutati mai venea P30 la anu’? Vor elimina notch-ul si butonul si se va chema FullERView .

        (Citează)

    • Difuzorul trebuie să fie pe centru, că așa îl ții la ureche. Ar fi putut utiliza soluția de la Xiaomii Mii Mix (difuzorul pe laterala superioară, camera frontală jos), dar mie nu-mi place cum arată acela tocmai din acest motiv.

      Decupătura de sus nu înțeleg de ce este o problemă. Pe Android oricum acolo stă o bară de obicei neagră, acum vei avea notificările în stânga decupăturii și bateria și ceasul în dreapta. Sună a non-problemă, e ceva nou acum, dar peste 3 ani așa vor fi toate, ca și pe vremea când a apărut iPhone și toți spuneau “dar are un singur buton, wtf!”

        (Citează)

    • Decupatura aia e cel mai rau accident de design de cand s-a inventat smartphone-ul dreptunghiular cu ecran pe o parte si buton de home. De ce n-ar fi difuzorul plasat langa camera, pe spate? Te uiti cine suna, raspunzi (ca oricum dureaza o secunda pana se conecteaza, Nokia 1100 FTW) si aia e? Stupizenia asta cu copierea unei greseli de design vine de la primul telefon subtire din lume, copiat de 20 de ani, sau asa ceva, batranii stiu la ce ma refer.

        (Citează)

    • Nu stiam de Xiaomi Mi Mix, dar da, personal il consider un compromis mai fericit decat acest Huawei. Difuzorul este foarte bine plasat, dar selfie-camera as fi prefarat-o in stanga-jos, nu in dreapta, pentru ca majoritatea oamenilor sunt dreptaci si asa sunt sanse mai mici sa acoperi camera baza degetului mare. In rest, ambele au o margine lata jos, doar ca Huawei-ul are in plus decupatura.

      Ma deranjeaza decupatura pentru ca atunci cand voi urmari fullscreen un film sau poze, ma va zgaria pe ochi. Bun, se poate face imaginea atat de lata cat este decupajul, dar asta inseamna ca am un ecran pe care nu il folosesc la dimensiunea lui maxima. Chiar si in mod de operare normal, mi se intampla adesea sa am 4-5-6 notificari care ajung lejer pana in centru.

      Oare ar fi posibila o solutie tehnica in care selfie-camera sa fie plasata sub ecran, urmand ca pixelii de deasupra sa fie stinsi doar in momentul in care se foloseste camera? Sigur ca ar obtura putin camera, dar ma gandesc ca ar fi totusi destul de subtiri si de transparenti, comparabil cu o folie de protectie…

        (Citează)

    • Oricum ai un ecran pe care nu-l folosești la maxim. Majoritatea filmelor sunt 16:9, iar ecranele full front, chiar și fără decupare, sunt 18:9 sau altceva la fel de atipic.

      Difuzorul de la Mi Mix e bine plasat, dar este și mic.

      Ce zici tu despre cameră s-ar putea face, da, dar s-ar putea să iasă prea groasă soluția. Ecranul în sine are o grosime, camera este și ea groasă, s-ar aduna.

        (Citează)

    • nwradu: Oricum ai un ecran pe care nu-l folosești la maxim. Majoritatea filmelor sunt 16:9, iar ecranele full front, chiar și fără decupare, sunt 18:9 sau altceva la fel de atipic

      Boss, vorbesti de țara in care oamenii isi iau plasme/lcd-uri ca sa se uite la posturi in format 4:3, ca e placere sa il vezi pe Găinușă lăbărțat.

        (Citează)

  4. Cand am vazut scorul obtinut in DxOMark, am crezut ca pozele or sa ma impresioneze. Din pacate, m-au impresionat doar in mod negativ. Pozele care sunt postate au o reducere de zgomot extrem de agresiva si cele facute cu IphoneX si Google Pixel 2 arata mai bine, mai corect, in majoritatea comparatiilor.

      (Citează)

  5. Nu înțeleg de ce nu au făcut o decupare de ecran (notch) și jos, unde e senzorul de amprentă. Avea o simetrie.

      (Citează)

    • Din diverse motive: probabil cine produce ecranele face un singur tip, iar în partea de jos nu poți duce ecranul până în buză, că trebuie să încapă pe acolo și un speaker, butonul, portul de încărcare, diverse puncte de prindere de șasiu șamd.

        (Citează)

  6. Au copiat ce era mai urat la iPhone X si au pastrat ce era mai urat la ei, adica senzorul ala de amprena. Bravo baieti!

      (Citează)

  7. She has Chi a in her eyes… Can you feel it?

      (Citează)

  8. Dacă are sistemul de operare de la Mate 10 PRO… păcat de camera aia. M-am chinuit cu un amic care a trecut de la iphone la Android și și-a luat Mate 10 PRO. Nu am găsit nici o modalitate să pot da share la o poză salvată de pe Google Image. În plus, poza salvată nu poate fi găsită în nici un director din Album Foto. Sunt sigur că trebuie să fie un chichirez, dar nu e deloc ok să fie atât de non-intuitiv încât doi oameni să nu găsească soluție. Mă bătea gândul să-mi iau un P10, dar mă bucur că am luat OnePlus 5T, care se mișcă fantastic, cu un Android aproape pur.

      (Citează)

    • Pozele se salvează în Downloads/Descărcări.

        (Citează)

    • Marius, așa ar trebui, logic. Dar, nu.

        (Citează)

    • Folderul Downloads nu e disponibil in Galerie. Trebuie sa intri direct pe link.

        (Citează)

    • nashu, e total de porc chestia asta. Cum gasesc o poză salvată acum 7 zile, peste care am mai salvat inca 10 poze?! Din “butonat” 10 minute pe Mate 10 PRO mi-am dat seama că băieții de la Huawei au stricat un telefon cu specificații excelente cu un sistem de operare care își bate joc de android și de clienți.

      Chiar dacă sunt ușor dezamăgit de calitatea doar bună a camerei foto, îmi dau seama că nu am greșit când am optat pentru OnePlus 5T. După ce l-am comandat, aveam dubii că am greșit că n-am luat Huawei… Acum mă bucur că nu am luat Huawei.

        (Citează)

  9. Cătălin Tănase

    28/03/2018 la 6:20 PM

    nwradu:
    Dacă te referi la notch, primul care l-a introdus a fost Essential, nu iPhone

    Adevărat, dar nebunia cu bretonul a început după ce Apple a lansat iPhone X

      (Citează)

  10.   (Citează)

  11. Difuzorul de la Mi Mix e perfect. Am un mi mix 2 si sunt foarte multumit… Difuzorul se aude atat de tare incat trebuie sa dau volumul la jumate sa nu auda si altii conversatia.

    Si speakerul pt muzica se aude mai tare decat la multe telefoane…

    nwradu:
    Oricum ai un ecran pe care nu-l folosești la maxim. Majoritatea filmelor sunt 16:9, iar ecranele full front, chiar și fără decupare, sunt 18:9 sau altceva la fel de atipic.

    Difuzorul de la Mi Mix e bine plasat, dar este și mic.

    Ce zici tu despre cameră s-ar putea face, da, dar s-ar putea să iasă prea groasă soluția. Ecranul în sine are o grosime, camera este și ea groasă, s-ar aduna.

      (Citează)

  12. Radu..la Mi Mix difuzorul e piezo…la mi mix 2 are o mica taietura intre ecran si rama care nici macar nu se observa…

    nwradu:
    Difuzorul trebuie să fie pe centru, că așa îl ții la ureche. Ar fi putut utiliza soluția de laXiaomii Mii Mix (difuzorul pe laterala superioară, camera frontală jos), dar mie nu-mi place cum arată acela tocmai din acest motiv.

    Decupătura de sus nu înțeleg de ce este o problemă. Pe Android oricum acolo stă o bară de obicei neagră, acum vei avea notificările în stânga decupăturii și bateria și ceasul în dreapta. Sună a non-problemă, e ceva nou acum, dar peste 3 ani așa vor fi toate, ca și pe vremea când a apărut iPhone și toți spuneau “dar are un singur buton, wtf!”

      (Citează)

  13. nashu_mare: Boss, vorbesti de țara in care oamenii isi iau plasme/lcd-uri ca sa se uite la posturi in format 4:3, ca e placere sa il vezi pe Găinușă lăbărțat.

    Nu mai gasesti televizoare 4:3, nu cred ca d-aia cumpara oamenii plasme…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus