un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Nimeni nu știe ce-i va influența pe oameni

27 Mar 2018  ·

GÂNDURI  ·

23 comentarii

Avem în România toate ordinele de mărime de influențatori, de la mega la micro, și lumea discută aprins dacă aceștia pot exista sau nu, cine sunt și de ce.

Ironia și mai mare este următoarea: nimeni nu știe ce-i influențează pe oameni. Acest aspect este foarte greu de anticipat și estimat.

Să vă dau un exemplu recent. În serialul “This is Us”, de pe NBC, scenariștii s-au gândit să omoare un personaj, pe Jack. N-au făcut-o prin metodele clasice; Jack n-a avut un accident de mașină, nu l-a călcat un șofer beat, nu s-a înecat în piscină. Scenariștii au creat o altă poveste: Jack își închide slow-cookerul cu care gătise ceva mâncare și se duce la somn. Noaptea, slow cookerul respectiv face un scurt circuit, ia foc, dă foc casei, Jack moare.

Ce s-a întâmplat după difuzarea acestui episod? A început o isterie privind slow-cookerele marca Crock-Pot, cea utilizată în serial. Au curs mii de tweeturi și s-au scris zeci de articole despre oameni ce și-au aruncat slow cookerul din bucătărie de teama unui scurtcircuit similar, spunând că până acum nu și-au dat seama că un astfel de dispozitiv i-ar putea omorî. Noii cumpărători au returnat aparatele cumpărate, iar alții au declarat că nu vor mai lăsa niciodată nesupravegheate aceste oale.

Și-au vândut oamenii mașinile după ce au văzut, în vreun alt serial, cum un personaj are un accident și este scos din peisaj? Nu. Au încetat să se mai dea în roți Ferris după toate filmele în care una se blochează și e nevoie de Spiderman ca să salveze copiii? Nu. Au renunțat la saloane de bronzat după ce un personaj din Final Destination a murit într-unul defect? Nu.

Eh, dar când a murit un personaj fictiv de la o oală electrică… isterie! Episodul respectiv i-a influențat atât de tare pe oameni încât compania Crock-Pot a fost nevoită să-și facă un cont pe Twitter și să combată o bună bucată de vreme toate mesajele clienților panicați de ceea ce văzuseră, plus să dea mai multe comunicate despre cum niciodată în istoria lor nu a avut loc vreun astfel de accident, despre cum construiesc cu grijă cookerele șamd.

I-au convins de asta pe oameni? Nu știu. Sunt sigur că peste 3 ani, în vreo discuție, cineva va spune “eu știu că sunt periculoase alea, parcă a murit cineva într-un incendiu, a fost la știri…”

asus s5507

    23 comentarii

  1. Oamenii, in marea lor majoritate, sunt prosti. Exemplu: am un prieten inginer constructor, proiectant de poduri (si chiar foarte bun) care:

    1. nu si-a vaccinat copiii pentru ca a citit el pe Facebook ca vaccinurile sunt otrava
    2. nu foloseste cuptorul cu microunde pentru ca este cancerigen
    3. nu foloseste router wireless pentru ca “il doare capul de la undele wireless”
    4. este credincios si face toata ziua cruci, tine post, etc.

    N-are nici o problema a trai intr-un oras foarte poluat, a sta 2 ore pe zi in trafic inhaland noxe, a merge la spitalele romanesti murdare si infectate. Astea nu il afecteaza, il afecteaza doar undele wireless.

      (Citează)

    • La cate poduri se construiesc in Romania sunt sigur ca are si ce sa manance. Trecand peste glume si caterinci, un om poate fi bun in ceva si in rest sa fie foarte prost. In acest caz vorbim de un individ care a luat de buna tot ce a invatat( de la matematica la constructii ) si nu a cercetat nimic din ceea ce a absorbit. 1 si cu 1 fac 2 iar forta de forta de forfecare e formula asta unde mai face un 1 si cu 1 fac 2. Exista executanti ( necalificati -> calificati ) , cercetatori si ganditori. La niciuna nu stam bine. Ne miram degeaba si o sa ajungem sa facem cruci fiind deja atei in cativa ani. Altora le merge bine fiindca pot fi 2 in 1 din multe motive pe care imi e lene sa le dezvolt acum.

        (Citează)

    • Orice fel de inginer crede ca microundele il afecteaza?

        (Citează)

    • Prietenul lui MIhai

      27/03/2018 la 9:07 AM

      Salut Mihai, nu stiam ca citim acelasi blog. Imi pare rau sa aud ca ma consideri prost, nu ma asteptam de la tine la asa ceva. In viata de zi cu zi ma stiu ca prieten, se pare ca esti defapt un mic ipocrit. Sa fii sanatos si sper sa nu ne mai intalnim in viata asta.

        (Citează)

    • In loc sa il cauti pe Mihai pe bloguri mai bine te duci sa iti vaccinezi copiii.

        (Citează)

    • @Giani Mucea
      Iti dai seama ca e doar un troll, nu? :)

        (Citează)

    • @alexEAT: evident, faceam misto, nu imi pasa daca are copiii vaccinati sau nu.

        (Citează)

    • E corect ce spui. Mulți, pe lângă faptul că sunt proști (și nu știu) ajung să se considere deștepți și să-i considere proști pe alții. E și o vorbă românească: râde ciob de oală spartă.

        (Citează)

  2. America :))

      (Citează)

  3. Au curs mii de tweeturi și s-au scris zeci de articole despre oameni ce și-au aruncat slow cookerul din bucătărie de teama unui scurtcircuit similar

    Pentru ca oamenii sunt ca animalele, reactioneaza mai degraba empatic. Daca i-ai prins in plasa asta, ii plimbi dupa tine. Deh, vite.

      (Citează)

  4. Un slow cooker este o valoare mica si poti renunta la el ca sa obtii niste like-uri pe fb. O masina este o valoare mare, sa renunti la ea este foarte greu, oamenii au aversiune mult mai mare la pierdut o valoare decat la castigat aceeasi valoare. Iar in cazul unei masini, vorbim de o valoare perceputa de cateva zeci de mii de dolari fata de niste cateva like-uri.

    Se cunoaste ca esti inginer :)
    (Ma dau smecher pentru ca citesc Misbehaving :P)

      (Citează)

  5. Adrian Enache

    27/03/2018 la 9:32 AM

    Acum ceva timp americanii își aruncau espressoarele Keurig pentru că producătorul și-a retras reclama de la Fox News.
    Așa iau naștere legendele urbane, de la cineva care a auzit ceva despre…

      (Citează)

  6. La masini un posibil accident este un risc asumat din start si in principiu daca conduci atent ar trebui sa eviti accidentele mortale. Dar sa mori in somn de la o oala este stupid, de aici si reactia isterica.
    Pe de alta parte cei de la Crock-Pot ar trebui sa dea in judecata producatorul filmului, oala n-ar fi trebuit sa aiba brand in film, in general se evita acest lucru.

      (Citează)

  7. ba sunt oameni care stiu destul de bine ce-i influenteza pe alti oameni.
    doar ca problema e destul de complexa si de asta nu e mereu evidenta.

    cat despre cazul concret:
    – exemplele din spiderman si final destination sunt percepute ca fantasy, deci oamenii nu se vad real in pozitia aia, deci nici pericolul nu e real.
    – probleme cu masini vedem zilnic si deja am invatat sa le acceptam.
    suntem oarecum imuni deja, deci nu mai reactionam semnificativ sau in masa.
    – crockpotul a parut o problema suficient de reala si suficient de noua, deci oamenii au simtit un pericol real pe care nu stiau cum sa il gestioneze.
    in combinatie cu social media.. nu mai e un pas mare pana la isteria respectiva.

      (Citează)

  8. Nu stiam povestea asta, dar intamplator si eu m-am gandit daca nu cumva se pot intampla incendii de la crock pot-urile astea, ca in definitv crock potul e “decat un riseu” cum se zice. :-))) Si conteaza unde il pui, ca el nu se infierbanta tare si ai impresia ca e inofensiv, dar daca il lasi o noapte intreaga in apropierea unei suprafetele din plastic de exemplu…

    Cat despre mecanismele care declanseaza o asemenea isterie, sa stii ca ele sunt relativ cunoscute de psihologie – e vorba despre faptul ca creierul uman nu proceseaza bine probabilitatile si tinde sa le supraestimeze pe cele atasate evenimentelor negative si evenimentelor cu care nu suntem familiari. Acelasi mecanism functioneaza si in felul in care ne raportam la terorism, de exemplu – suntem speriati de posibilitatea unui atentat dar ignoram faptul ca e mult mai probabil sa mori intr-un accident de masina.

    Sigur, asta nu inseamna ca isteria cu crock pot-ul era neaparat predictibila, dar explicatii psihologice exista.

      (Citează)

    • Nu doar probabilitatea evenimentelor negative e supraestimata. Loteria mananca o paine din mecanismul asta.

        (Citează)

  9. Amin!

    Nu știu dacă este pe bune răspunsul dar e foarte haios.

      (Citează)

  10. Pe mine m`a infuentat filmul Final Destination. Nu conduc in urma unui camion care transporta lemne si nici nu ma duc la solar-pat dupa faza cu tipa care a murit carbonizata in sicriul ala bronzant tot in seria FD :))

      (Citează)

    • Scena din Final Destination imi vine si mie in minte de fiecare data cand conduc in spatele unui camion cu lemne. Apoi imi aduc aminte de prima lege a mecanicii si ma relaxez.
      Partea cu solarul poate ca e spre bine. Nici cancerul nu e un exit placut.

        (Citează)

  11. Prietenul lui MIhai: t Mihai, nu stiam ca citim acelasi blog. Imi pare rau sa aud ca ma consideri prost, nu ma asteptam de la tine la asa ceva. In viata de zi cu zi ma stiu ca prieten, se pare ca esti defapt un mic ipocrit. Sa fii sanatos si

    Ai incercat tu ceva, dar nu ti-a iesit.

      (Citează)

  12. Se pare că Cambridge Analytica știe… :P

      (Citează)

  13. Prietenul lui MIhai: călcat un șofer beat, nu s-a înecat în piscină. Scenariștii au creat o altă poveste: Jack își închide slow-cookerul cu care gătise ceva mâncare și se duce la somn. Noaptea, slow cookerul respectiv face un scurt circuit, ia foc, dă foc casei, Jack moare.

    QED.

      (Citează)

  14. Prietenul lui MIhai:
    Salut Mihai, nu stiam ca citim acelasi blog….

    Hahahahhhaaaa… asta e comentariul anului, ori de cel mai tare trolling ori de tip ‘ce mica e lumea’.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus