►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Nu știu când s-a întâmplat această inversare, dar este mai simplu să editezi fotografii și clipuri video pe telefon decât pe un PC.
Să vă zic întâi de fotografii. Uitați originalul și în dreapta varianta modificată:
Nu sunt capodopere ale editării, dar variantele îmbunătățite oferă mai multă informație privitorii. Munții se văd mai bine, culorile sunt mai apropiate de cum le vedea ochiul, anumite detalii ies mai bine în evidență, am mai adăugat lumină în zonele umbrite ca să se vadă mai bine ce era acolo șamd.
Modificările sunt făcute cu Instagram. Nu cu filtre, ci intrând în opțiunea Edit și trăgând de reglajele de la Structure, Warmth, Saturation și altele până mi-a plăcut rezultatul. Totul a durat vreo 20 de secunde. Nu contează dacă vă plac sau nu, că asta e ceva puternic subiectiv, ci important este că pe telefon am putut face așa ceva în 20 de secunde, iar pe PC nu.
Nu neg, Lightroom sau Photoshop desigur că sunt mai bune pentru cei ce vor să pigulească fiecare pixel, dar eu aici, mai ales pentru blog, am nevoie de astfel de modificări simple și rapide în fotografii. Dar dacă vreau un program gratuit și în care să editez rapid astfel de lucruri, nu găsesc nici unul. Momentan folosesc Picasa Desktop (ăla de nu-l mai actualizează Google de vreo 2 ani) pentru management de fotografii, ales câteva și exportat într-un folder ca să le pun în articole. Are posibilitatea de a face mici modificări, dar nu așa complexe.
Vreți mai multe de mobil, că Instagram este peste mână? Încercați Snapseed de la Google, Aviary sau Photo Editor. Primul, cel puțin, e foarte bun.
Să trecem la video. Quik este o aplicație lansată de GoPro, este gratuită și face clipuri video foarte bune din ce-ai tu în telefon.
E un pic ciudată ca workflow. Alegi câteva clipuri din telefon, Quik generează un clip din ele, abia apoi poți modifica ce durată totală vrei să-ți genereze, ce secvențe sunt luate din fiecare clip inițial în cel final, ce muzică (sau dacă) se pune peste șamd.
Quik este, însă, foarte complex. De exemplu, din clipurile inițiale îi poți spune tu că vrei de la momentul t0 până la t1 sau poți marca anumite highlights și Quik le preia automat, cu câteva secunde în plus sau minus. Poți merge pe muzica lui sau o poți introduce pe a ta sau o poți îmbina cu sunetul original sau poți păstra doar sunetul original. Poți adăuga texte, edita diverse alte aspecte șamd.
Quik mai vine cu alte funcții foarte bune:
Clipul de cum se produce Ford EcoSport așa l-am făcut. A durat cam 10 minute, pe telefonul mobil:
Știți cât mi-ar lua să fac un clip asemănător pe PC? Minim o oră și n-ar avea tranziții sincronizate cu muzica, nici animații pentru text și alte chestii din acestea. Văd că a scris și Marius ceva asemănător.
Cum ar fi, e programul ideal pentru luat niște clipuri filmate în vacanță și transformat într-unul singur, care să prezinte cele mai bune momente. Este foarte simplu de utilizat chiar și fără experiență în domeniu.
Acum, partea rea: Quik pe telefon editează orice video găsit în telefon. Quik pentru Windows merge doar cu clipuri filmate cu camere GoPro, ceea ce are sens, dar în același timp cred că și-ar fi făcut mai multă publicitate camerelor dând la liber acest program.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
20 comentarii
07/03/2018 la 7:17 AM
De ieri în Google Photos este disponibil Google Lens, nu este pentru editare dar este foarte interesant.
Bogdan(Citează)
07/03/2018 la 8:30 AM
Ma gandeam si eu de curand la un Photoshop pentru PC dar o varianta lite, ca la telefoane.
Retusurile rapide ale pozelor eu le fac pe PC direct din viewerul pe care il folosesc de ani de zile: ACDSee. Are slidere ca la aplicatiile mobile.
Iona(Citează)
07/03/2018 la 9:30 AM
N-am reusit sa gasesc un soft cum trebuie (mobile sau desktop) care sa:
1. intoarca clipuri (rotate)
2. taie portiuni din cadru (crop)
3. adauge blur peste portiuni selectate (cenzurari)
Pe partea de stitching, trimming, culori, contrast si overlay (text) sunt multe, dar pentru cele de mai sus nu prea.
vladutz(Citează)
07/03/2018 la 11:06 AM
http://www.faststone.org/FSViewerDetail.htm -> cel putin pt primele 2 puncte pe desktop. este light si are versiune portable.
remgriff(Citează)
07/03/2018 la 11:11 AM
Încearcă iMovie, Clips sau ScreenFlow (doar pe desktop)
ionică(Citează)
09/03/2018 la 12:28 PM
Incearca
Video Crop & Zoom
Video Rotate & Flip
Video Audio Remover
de la pacolabs
Cosmin(Citează)
07/03/2018 la 9:35 AM
Pentru PC mai este Photoshop Express, care este gratuit și numai pe Windows (cred că e în Microsoft Store) – tot așa, are niște reglaje de bază și e ușor de folosit.
O fi mai ușor de pe telefon, dar sigur nu e mai bine. Importantă e rezoluția la care ai nevoie de poză – pentru instagram e ok, dar la o rezoluție mai mare se vede diferența. În primul set de poze nu mi se pare că aduce mult editarea, iar pe un ecran mai mare se vede contrastul agresiv și sharpen-ul la linia munților.
Pentru cei ce vor un pic mai mult, suita Affinity chiar merită se apropie cel mai mult de Photoshop ca rezultate și e la un preț foarte bun.
dam167(Citează)
07/03/2018 la 9:58 AM
Eu trebuie sa editez zilnic multe poze si folosesc Snapseed de pe telefon, mi se pare cel mai eficient si usor de folosit. Cat despre PC, am incercat cu Photoshop, dar dureaza mult prea mult pentru ce am eu nevoie.
Alexey(Citează)
07/03/2018 la 10:42 AM
Sa nu confundam editarea pozelor pentru online cu editarea fotografiilor pentru print.
Petre(Citează)
07/03/2018 la 11:12 AM
Nu cred că Radu participă la vreo expoziție ca să aibe nevoie de ele printate :)
ionică(Citează)
07/03/2018 la 1:08 PM
Aplicatia Photos pe mac, care e echivalentul Photos pe iPhone (free) si face exact genul de editari pe care le-ai mentionat. Pentru video exista iMovie pentru montaje rapide. Editari incepute pe mobil pot fi reluate pe mac si invers. Unul din avantajele Apple.
Archer(Citează)
07/03/2018 la 1:46 PM
Eu folosesc pe mobil FilmoraGo și adobe clip; chiar vreau sa incerc aplicația propusă de tine pt partea video. Snapseed din punctul meu de vedere rămâne “the best” pe mobil.
Kllaus(Citează)
07/03/2018 la 1:55 PM
Asta imi aminteste sa mai le mai zic de sanatate cel de la microsoft pentru ca au renuntat la movie maker, story remix inca nu e la acelasi nivel.
Mai exista si lightworks free edition.
user(Citează)
07/03/2018 la 3:55 PM
Video Crop & Zoom
Video Rotate & Flip
Video Audio Remover
http://pacolabs.com/
Cosmin(Citează)
07/03/2018 la 7:26 PM
Folosesc kinemaster pentru editare filmulețe pe Android, are cam tot ce trebuie, de la rotit, crop, adăugat text, poze, alte filmulețe, sunet, video în oglindă, tot felul de obiecte predefinite, tranziții între video, zoom și multe alte chestii pe care nu le-am folosit. Mi se pare excelent.
Gigi(Citează)
07/03/2018 la 8:31 PM
Pentru poze folosesc Google Photos, in 90% din cazuri functia auto adjust chiar imi da un rezultat suficient, iar pt restul de 10% folosesc Photoshop Express.
Pentru video folosesc Adobe Clip.
FlorinM(Citează)
07/03/2018 la 8:31 PM
Pixlr e ok pentru PC. Face repede tot ce trebuie. Si la fel, doar cateva click-uri.
Dar per total, nimic nu se compara cu in Lightroom daca ai niste preseturi instalate.
Pluto(Citează)
08/03/2018 la 9:33 AM
Una e cand faci cut, cut, alta cand vrei mai mult de la un clip/ poza. Nu se pot baga in aceeasi oala lucrurile.
Marius(Citează)
10/03/2018 la 11:57 AM
Depinde de dexteritatea fiecaruia! Mai accesibil e telefonul, mai usor lucrez pe pc!
Vicovna(Citează)
11/03/2018 la 9:02 PM
– Cel mai rapid și bun program de editare foto pe telefon (Android): Snapseed (știe și format RAW; totul e să știi să-l folosești cum trebuie).
https://youtu.be/3T7QhQ0dZ1U
https://youtu.be/xI6i41iFZnw
https://youtu.be/Em9bZLiTYhs
– Cu Google Photos (disponibil pe orice telefon Android) poți stabiliza orice clip video filmat.
https://youtu.be/BKoHJKwJGBc (am ales rapid ăsta, dar search on youtube for more)
– Printre cele mai bune aplicații de editare video pe Android: KineMaster Pro și FilmoraGo (full)
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nexstreaming.app.kinemasterfree
Da, știe și rotate sau blur.
George(Citează)