►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
15 Mar 2018 ·
Noile Samsung S9 și S9+ (citiți review-ul meu) au camera foto cu diafragmă variabilă, comutând automat între F/1.5 și F/2.4, dar pentru marea majoritate a potențialilor clienți astfel de cuvinte nu înseamnă mare lucru, ba chiar creează confuzie.
Au încercat ei să o dreagă la lansare spunând că funcționează precum ochiul uman, dar și asta este destul de confuz, că nu multă lume știe cum funcționează ochiul sau la ce aspect al acestuia se referă Samsung.
Cum ar fi, au lansat o chestie mișto, dar pe care trebuie să o explice în detaliu, în limbaj destul de tehnic, pentru a-i convinge pe clienți să o cumpere, ceea ce este destul de greu de făcut pe un banner publicitar sau la ghișeul magazinului. Noroc că sunt eu aici să o explic într-un limbaj simplu (pfiu!).
Așadar, iată ce înseamnă să ai “o nouă lentilă cu diafragmă duală, care garantează o cameră low light inovatoare”.
Camera foto este formată din trei componente:
Cu cât diafragma este mai mare, cu atât suprafața prin care intră lumina este mai mare și deci mai multă lumină ajunge la senzor, ceea ce este bine, mai ales în situații de umbră sau noapte, când vrem să captăm cât mai multă lumină spre senzor.
Deschiderea diafragmei se exprimă prin numărul F, dar invers față de cum v-ați aștepta: un F mic înseamnă o deschidere mare, un F mare înseamnă o deschidere mai mică. F/1.5 (alternativ se poate scrie F1.5) indică o deschidere mai mare decât F/2.4.
By Cbuckley at the English language Wikipedia, CC BY-SA 3.0, Link
Telefoanele aveau o singură diafragmă. Galaxy S8 folosea una F/1.6, modelul S7 una F/1.7, adică oricum foarte deschise, dar telefoane mai ieftine folosesc și F/2 sau F/2.4, ceea ce explică de ce nu obțin imagini la fel de bune în noapte, mai ales în combinație cu un senzor mai ieftin. De ce nu nici o diafragmă sau un F/1? Pentru că trebuie un sistem de control al luminii prin lentile, iar o deschidere foarte mare este și greu de construit.
Pentru S9 și S9+, Samsung a introdus o diafragmă variabilă pe camera principală. Inelul de plastic ce asigură acea deschidere este făcut din câteva segmente de cerc ce se pot apropia și depărta, modificând diafragma între F/1.5 și F/2.4. De reținut că acel F/1.5 este cea mai mare deschidere de care am auzit eu pe un telefon mobil, până acum.
Ideea este că telefonul folosește deschiderea F/1.5 pentru imagini în lumină slabă, acolo unde deschiderea mare ajută la obținerea unor fotografii mult mai bune, și comută pe F/2.4 în lumină multă, de obicei în fotografiile din timpul zilei. Un fenomen optic mai greu de explicat face ca imaginile obținute cu diafragme mai închise (F-uri mai mari) să fie mai clare, mai sharp, decât cele cu diafragme mai deschise.
Bine. Comutarea arată ca mai jos, se întâmplă foarte rapid și fără ca utilizatorul telefonului să observe asta:
Dar trecând camera pe modul Pro se poate impune un anumit F. Așa am făcut fotografiile de mai jos pentru a vedea mai bine ce diferență mare este totuși între cele două deschideri. Am păstrat, desigur, constante valorile ISO și timpul de expunere, că altfel n-ar avea rost comparația.
Aș zice că este o diferență foarte mare, nu? Cantitatea de lumină ce intră în senzor crește semnificativ.
Nu se vede decât în imaginile întregi sau în cele cu obiecte în multiple planuri, dar cele cu F/2.4 sunt, într-adevăr, un pic mai clare, cu detaliile fine ceva mai bine definite.
De ce acest sistem? Pentru că este rapid și eficient și obține imagini mai bune pe o plajă mai largă de situații, ceea ce pe total va contribui la impresia că Galaxy S9 și S9+ fac fotografii foarte bune. Chestia asta funcționează, tehnic vorbind, doar că este greu de demonstrat clientului pe loc. Îi poți spune, în schimb, “ia telefonul acesta și, în medie, vei face fotografii mai bune decât cu generația anterioară”. Telefonul este ca o mașină cu cutie automată de viteze, schimbând singur pentru a obține performanța cea mai bună.
Se poate spune, de fapt, că utilizatorului nici n-ar trebui să-i pese de lucruri precum diafragma… dar în același timp trebuie să știe pe ce dă banii.
Cei de la iFixIt au demontat telefonul și au imagini foarte bune cu cele două deschideri:
Modelul S9+ are o a doua cameră pe spate, una cu zoom 2x față de prima. Nu mai are diafragmă variabilă, ci una simplă de F/2.4, dar zoom-ul este util în două situații:
Iată fotografii comparative:
Telefonul realizează și filme foarte bune, inclusiv la 4K. Dacă aveți de gând să filmați multe scene cu panning lateral, mai bine utilizați modul Full HD la 60 fps, obține imagini ceva mai cursive. Iată câteva clipuri filmate de mine și îmbinate apoi cu Quik:
Camera frontală are câteva șmecherii pentru iubitorii de selfie-uri, precum posibilitatea de a defocaliza fundalul. Personal n-am apreciat funcția, mi se pare că un selfie trebuie să fie arate și unde ești, dar poate că este utilă narcisiștilor.
Aceeași funcție poate fi realizată și folosind camerele principale. O cameră surprinde subiectul, cealaltă fundalul defocalizat, dar sunt niște limitări privind distanțele optime pentru astfel de imagini. E utilă funcția pentru portrete reușite în stil bokeh, dacă vreți așa ceva.
Filmarea slow-motion la acel incredibil 960 fps (dar pentru 0,2 secunde) este posibilă utilizând o memorie RAM integrată chiar în modulul foto, unde senzorul varsă imediat toată informația recepționată. O vedeți mai jos (bănuiesc) într-o fotografie capturată de TechInsights la dezasamblarea telefonului, alături de senzori:
Clipurile sunt bunicele, dar foarte scurte și uneori e dificil de capturat momentul de interes, exact cum spuneam în review. Mi-ar fi plăcut o filmare nelimitată la 480 fps, sincer să fiu, dar nu am găsit opțiuni pentru așa ceva.
Am spus în unboxing că voi răspunde întrebărilor voastre și iată mai jos răspunsurile:
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
16 comentarii
15/03/2018 la 7:51 AM
Si totusi calitatea fotografiilor e pe undeva la nivelul Pixel 2. Ma asteptam sa fie superioara intr o masura evidenta.
https://www.theverge.com/platform/amp/2018/3/13/17099184/galaxy-s9-pixel-2-camera-photo-comparison?
Ionutb(Citează)
15/03/2018 la 7:58 AM
Într-o măsură evidentă nu va mai fi niciodată între telefoanele de top, nu au cum. Până și DXOMark le-a dat un singur punct în plus, deci 1% diferență.
Pixel 2 nu este oficial la noi (ba chiar trebuie în curând actualizat), așa că nu mai contează.
nwradu(Citează)
15/03/2018 la 11:24 AM
Baietasu asta mai explica bine (si ne si arata) cum functioneaza diafragma.
https://youtu.be/Y9UulQbxSYs
GabrielG(Citează)
15/03/2018 la 11:37 AM
Ca idee…acolo e un raport, nu e F mai mare sau mai mic. E f/1.5 care matematic e mai mare decat f/2.4. Pune in loc se f o valoare oarecare…10. 10/1.5=6.66 iar 10/2.4=4.16 … 6.66 e mai mare decat 4.16
John(Citează)
15/03/2018 la 12:09 PM
Eu cred că a nimerit-o fără să vrea, că la f mare, de obicei deschiderea diafragmei e mai mică (la obiectivele cu distanță focală variabilă, adică zoom).
f/1.4 e raportul ce exprimă practic deschiderea fizică a diafragmei și variază de la un obiectiv la altul pentru că f este distanța focală. E greu să obții deschideri mari la obiective cu zoom și de asta sunt foarte scumpe obiectivele cu zoom cu deschidere constantă a diafragmei pe întreaga plajă a distanțelor focale. Părerea mea e că pentru omul de rând care nu e pasionat de fotografie a zis-o bine în articol. A avea un telefon cu așa ceva mi se pare că te ajută a a-ți distra/plictisi prietenii la bere pentru că, la o cameră foto automată (cum e aia de pe telefon) nu văd să aducă mare lucru.
dam167(Citează)
16/03/2018 la 7:00 PM
Aceeași părere o am și eu, mai ales că știu de unde vine raportul, dar explicația tehnică nu avea sens. Am plecat de la ideea de a simplifica totul, nu de a complica lucrurile.
Ba nu, pe total face fotografii mai bune decât un telefon cu o singură diafragmă. Teoretic nu trebuie să-ți pese ce F s-a utilizat, ci doar cum a ieșit imaginea.
nwradu(Citează)
15/03/2018 la 2:32 PM
Aduce imagine buna in lumina slaba fara sa piarda din profunzime pe lumina destula.
Florin(Citează)
16/03/2018 la 7:00 PM
Da, bine rezumat.
nwradu(Citează)
15/03/2018 la 8:05 PM
Cine are miopie poate incerca un experiment: vizualizarea unei imagini la distanta printr-o deschidere (diafragma) cat mai mica. Imaginea o sa fie vazuta mult mai clar.
Bogdan(Citează)
15/03/2018 la 11:33 PM
Multumesc pentru raspuns (badge icoane). Se pare ca nu am altă opțiune decât să astept update ul de android…
CristiX(Citează)
17/03/2018 la 12:49 AM
Si a venit astăzi si update ul pe S8. Am badgeuri! Dar… Google Assistant nu mai este disponibil pentru tara noastra!?!?!?!
CristiX(Citează)
16/03/2018 la 1:16 AM
Hm, castiga la video si la night photos, dar pierde la selfie, portrait si day photos. Interesant.
https://www.youtube.com/watch?v=mrJEy6n3wcU
Florin M(Citează)
16/03/2018 la 9:15 AM
1 punct nu inseamna 1%. Puctajul maxim in DXO Mark nu e 100.
https://www.youtube.com/watch?v=PgeJ0XYuI2E
;)
io(Citează)
16/03/2018 la 7:01 PM
O fi, dar nu va apărea nimic de două ori mai bun decât modelul anterior. Pașii în tehnologie cam aceștia sunt, +1%.
nwradu(Citează)
20/03/2018 la 1:15 PM
alalalt(Citează)
08/05/2018 la 5:02 PM
Discutia legata de diafragma se loveste de incapacitatea oamenilor de a intelege matematic anumite concepte. Exista tutoriale pe net, unde oameni cu ceva spirit didactic explica ce este cu F-number, sau diafragma asta. Ei bine, pe scurt asa, daca se poate demonstra pe scurt ceva destul de complicat:
– Diafragma, sau numarul F, este un concept simplu de a aduce la acelasi numitor toate lentilele si sistemele de lentile foto-video, indiferent de marimea lor, astfel incat sa poata fi comparate intre ele simplu.
– Este raportul intre lungimea focala a lentilei (adica punctul in care se intalnesc toate razele de lumina ce trec prin lentila) si diametrul deschiderii prin care intra lumina, apertura efectiva.
– Acest raport defineste practic fluxul luminos ce atinge senzorul. Astfel, indiferent de marimea efectiva a lentilei, ca e de telefon, sau are 4kg si 40 cm lungime, sau e telescopul Hubble, fluxul e acelasi pe senzor, asta insemnand ca in unitatea de timp, pe unitatea de suprafata a senzorului, ajunge aceeasi cantitate de lumina. La aceeasi sensibilitate a senzorului, orice lentila cu un F numar dat are nevoie de acelasi timp de expunere pentru a realiza fotografia corect expus.
– Cum cantitatea de lumina depinde de suprafata deschiderii, adica de patratul diametrului, numerele F sunt in progresie cu radical din 2, adica aproximativ 1.4, insemnand un F-stop. Mai explicit, F2 este de doua ori mai luminos decat F2.8, pentru ca raportul intre diametrele aperturiilor efective este 2.8/2=1.4, iar 1.4 la patrat e egal cu 2, deci suprafata lui F2 este de doua ori mai mare decat F2.8. In poza atasata articolului, fiecare apertura are suprafata mai mare sau mica de doua ori decat cele vecine.
– ca un comentariu extra, focala relativa are si o influenta asupra campului de claritate, adica zona in fata si spatele planului teoretic ce se afla in focus. E mult mai complicat de explicat, dar in esenta cu cat F number e mai mic, cu atat si campul de claritate e mai mic. De asta portretele se fac cu lentile foarte luminoase, F1.8-F2.8, pentru a avea un camp de claritate mic, iar peisajele se fac cu un F number mai mare, F5.6, F8, F11. Optica intervine din nou si datorita marimii pixelilor, campul de claritate nu e identic pentru doua lentile cu acelasi F number si gabarite/dimensiuni diferite. Difererenta e vizibila intre o lentila de camera foto compacta si un DSLR, spre exemplu. Nu e magie, e optica.
Telescopul Hubble, ca tot am pomenit de el, are focala relativa F24. E foaaaaaaarte putin luminos, dar nu e o problema asta, oricum expune cu orele, nu cu sutimile de secunda.
finch(Citează)