un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Cel mai mare avion din lume continuă testele

6 Mar 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

6 comentarii

Ce mai fac străinii: avioane care să lanseze rachete în spațiu.

Ideea este următoarea: lansările în spațiu au nevoie de mult combustibil pentru a ridica racheta de la sol. Dacă nu mă înșel, cantitatea necesară de combustibil crește exponențial cu a încărcăturii transportate și apoi dai de altă problemă: însuși combustibilul cântărește mult, un cerc vicios ce împiedică crearea unei rachete cu rezervor foarte mare.

Asta pentru că rachetele decolează direct în sus. Ați văzut lansarea Falcon Heavy, în 5 minute era în spațiu, cu mii de kilometri/oră viteză. Așa că există o altă posibilitate: un avion mare de tot transportă racheta la o altitudine rezonabilă, să zicem 10.000 de metri, iar de acolo racheta pornește motoarele și pleacă singura mai departe, avantajată de faptul că a fost ajutată pe cea mai dificilă etapă de acel avion.

Stratolaunch este un astfel de avion. Este cea mai mare aeronavă din lume ca anvergură a aripilor, peste 117 metri dintr-o parte în alta, cât trei blocuri de 10 etaje puse cap la cap. Avionul cântărește 230 de tone gol și 340 de tone când este încărcat cu combustibil, iar apoi poate transporta o rachetă de maxim 250 de tone.

Ca formă, are un fuselaj dublu unit prin sistem de aripi, iar în mijloc se va atașa racheta, același design folosit și de Virgin Galactic pentru lansarea programului lor spațial, doar că Stratolaunch este mult mai mare. Are 6 motoare tip turbofan, 6 piloni cu roți în trenul de aterizare spate, necesită o pistă de minim 4 km lungime (și probabil o lățime considerabilă).

Și mai interesant: compania producătoare, Stratolaunch Systems Corporation este privată. Principalii finanțatori sunt Paul Allen, fondator Microsoft, care a investit 300 de milioane de dolari, și Burt Rutan, fondatorul unor companii aeronautice. Este încă un semn, dacă vreți, că explorarea spațială trece spre domeniul privat către companii ce vor face bani din lansări de sateliți, turism orbital și sub-orbital, poate în viitor și exploatarea asteroizilor, deși momentan un astfel de plan este doar SF, fiind foarte costisitor și riscant.

Momentan avionul lor, numit Roc, încă nu a zburat. Dezvoltarea unui avion are multe etape de testare. Zilele trecute au făcut testele de taxi, adică avionul a rulat pe propriile roți, cu maxim 70 km/h, apoi s-a dus înapoi în garaj. În aer se va înălța în 2019, dacă totul merge bine în teste.

Oricum, imaginați-vă cum ar fi să vezi un avion lat de 117 metri trecând pe deasupra ta. Ca idee, un Airbus A380 are o anvergură de 80 de metri.

sursa: The Register.

asus s5507

    6 comentarii

  1. pai da…ca ei nu au stat paralel, au zburat paralel.

      (Citează)

  2. Exploatarea asteroizilor ar fi grozava………..daca se poate face la niste costuri decente.

      (Citează)

  3. Ce te faci daca unul dintre piloti trage “hăis” si unul “cea”?

      (Citează)

  4. Radu-Mihai:
    Ce te faci daca unul dintre piloti trage “hăis” si unul “cea”?

    Nu prea se poate pentru ca un cockpit este gol. Nu are absolut nimic pe acolo care sa conteze la manevrat avionul.
    :)
    Dar intrebarea e buna! :) Deja mi-am imaginat un scenariu de lucru :)

      (Citează)

  5. se fac 2 variante, una pt Europa unde este activ cockpitul din stînga și e gol cel din dreapta, si unul pt UK unde e pe dos :-)

      (Citează)

  6. 340 de tone(incarcat cu combustibil) +racheta si tot e mai usor ca un antonov 225..cred ca e cel mai mare din perspectiva aripilor si cam atat..

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus