un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Ce să vizitați în Chiang Mai, Thailanda – zilele 3 și 4

26 Mar 2018  ·

TURISM  ·

4 comentarii

Primele două zile le găsiți în articolul de aici. Cum spuneam și acolo, Chiang Mai este capitala nordului Thailandei, un oraș aflat în zona muntoasă, un oraș liniștit, cosmopolit, cu mulți turiști, dar și europeni sau americani mutați acolo pe termen lung, atrași de viața bună, peisaje și, bănuiesc eu, sutele de restaurante, baruri, cafenele și alte locuri plăcute ale zonei.

În Chiang Mai se poate ajunge ușor cu Qatar Airways, zburând din București via Doha. Iar odată acolo, locul trebuie privit ca o bază pentru a vizita multele locuri interesante din zonă, de unde și ideea de a demonstra ce puteți face 4 zile în acea zonă.

ZIUA 3

Mergeți într-o drumeție pe Doi Inthanon, un parc natural din zonă unde se ajunge cam într-o oră de mers cu mașina din Chiang Mai. Noi am mers apoi la pas pe un traseu foarte ușor, practic doar de coborâre, traseu popular în zonă dacă mă iau după faptul că ne-am întâlnit cu mulți alți turiști prin zonă. Un ghid local ar fi util, dar nu obligatoriu.

N-am văzut niciodată mai multe cascade ca pe acest traseu de 3-4 ore la pas. Cărarea respectivă urmează o apă și vă duce prin multe locuri excelente pentru fotografii de Instagram și selfie-uri memorabile, ba chiar în câteva zone vă puteți și scălda chiar lângă cascade, deși nu știu cât de caldă este apa respectivă.

Prin această zonă se cultivau pe vremuri maci pentru comerțul cu opiu, dar guvernul Thailandei a oprit această practică acum câteva decenii, iar acum veți ajunge la plantații de ardei iuți sau de căpșune, dar făcute în terase, de mă simțeam ca-n filmele în care Rambo salvează diverși oameni de la sclavie.

Finalul drumeției ne-a dus într-un sat numit Mae Klang Luang, unde am și mâncat la un restaurant cu priveliște asupra văii. Puteți vedea acolo și cum arată casele thailandeze tradiționale din zonă, construite pe piloni, eventual cu porcul legat sub ele, iar camerele de dormit deasupra. Au acolo și plantație de cafea, dacă vreți să vedeți una.

Am mers apoi într-o zonă de unde se vede o cascadă și mai mare, zonă amenajată cu parcare și toalete și câteva restaurante, iar câteva scări vă permit să vedeți căderea de apă de la mai multe niveluri.

Spuneam de un ghid local: al nostru mergea înainte și nu zicea mare lucru, dar la un moment dat ne-a arătat o viperă verde ce dormea la soare. Dacă vă temeți de astfel de lucruri și nu vreți să mergeți singuri pe acolo, vorbiți cu o agenție locală să vă lipească la un grup de excursioniști pentru care se ia și un astfel de ghid.

Excursia asta vă va consuma aproape toată ziua, așa că după ce vă întoarceți în Chiang Mai vă recomand să mâncați la un restaurant numit Whole Earth, care are o curte frumos iluminată și mâncare foarte bună.

Un alt avantaj al acestui restaurant este poziția foarte aproape de bazarul de noapte, de fapt o stradă centrală numită Chang Klan Road pe care puteți vedea apoi multe tarabe ce vând diverse chinezării sau produse locale, cât să mai pierdeți câteva ore după aceea în cursul serii.

Zona este foarte aglomerată, fiind foarte populară, iar pe aici se găsesc și hotelurile de lux ale orașului, plus o mulțime de baruri. Într-o seară am mers pe jos de aici și până la hotelul unde eram cazați noi, aproape 5 km, iar de-a lungul drumului am văzut numai restaurante, saloane de masaj, baruri, magazine și, pe marginea bulevardelor, tonete ce preparau street food.

ZIUA 4

Asta va fi o altă zi plină, dar cu experienței specifice Thailandei. Începeți cu o vizită la templul Wat Phra That de pe dealul Doi Suthep, chiar lângă oraș, de unde veți avea și o priveliște frumoasă spre Chiang Mai.

Wat Phra That este cel mai important templu al orașului și cel mai mare vizitat de mine. A fost construit pe la finalul secolului 14 și are la bază o legendă interesantă privind un călugăr ce a găsit o relicvă, se spune că un os de-al lui Buddha, și despre elefantul alb ce a dus-o în vârful acestui deal, unde regele din Lanna a ordonat construirea acestui templu.

Se ajunge sus fie urcând cele 309 trepte ale unei scări cu o balustradă superbă, un șarpe naga lung cât întreaga scară, sau cu un ceva mai nou funicular. Puteți urca folosind acest vagonet și coborî pe scări, ca să le vedeți pe amândouă.

Thailandezii au niște reguli mai stricte privind vizitarea acestuia și cer turiștilor să fie îmbrăcați mai decent, adică pantaloni sau fustă peste genunchi, tricou nu maieu etc. Odată intrați înăuntru, veți descoperi mai multe clădiri ale templului, o mulțime de statui, mulți localnici ce vin aici pentru binecuvântare sau pentru a aduce flori șamd.

Tot în incinta templului există și o platformă panoramică de unde se vede orașul Chiang Mai și în special aeroportul său, care a aproape de oraș.

După ce vizitați templul, coborâți de aici și mergeți la cel mai frumos restaurant văzut de mine în zona Chiang Mai, numit Khao Mao Khao Fang. E ca și cum cineva ar fi luat parcul Cișmigiu și l-ar fi transformat în restaurant, dar de fapt totul a fost construit de la zero.

Restaurantul are o colecție impresionantă de orhidee și alte flori, de arată ca o grădină botanică, o cascadă artificială de amploare și un lac construit lângă el, totul foarte pitoresc. Mesele sunt dispuse printre copaci sau pe malul lacului, iar una dintre ele, probabil cea pentru VIP-uri, ceva mai retras între flori, lângă cascada. Până și baia arată grozav, cu apa curgând printre niște pietre atunci rând rotești robinetul.

Se mănâncă și foarte bine aici, desigur. E genul de loc unde la final iei o cafea și mai stai să-ți faci siesta la malul apei. Găsiți mai multe detalii și meniul pe site-ul lor, prețurile sunt destul de normale pentru cum arată locul, dar probabil ar fi bine să faceți întâi o rezervare.

După aceea vă recomand să mergeți să vedeți elefanți, animale care în Thailanda sunt folosite de secole în modul în care europenii folosesc caii: pentru transport, munci agricole șamd. Există multe locuri unde puteți vedea elefanți în jurul Chiang Mai-ului, dar vă recomand Patara Elephant Farm. Ei iau elefanți din diverse surse, de exemplu de la circ și din exploatări forestiere (și de pe străzile Bangkok-ului, în trecut), îi vindecă de boli și îi lasă să trăiască într-o zonă foarte mare, unde pot fi vizitați (pe unii îi și eliberează, dar tot în grija unor sate, că sunt animale domestice).

Întâi vine un instructaj de amploare despre elefanți. Vizitatorii pot să stea aici o jumătate de zi alături de elefant și să facă tot ce face îngrijitorul lor (eu am intrat inclusiv în apă cu un elefant, ca să-l curăț cu o perie), iar întâi vi se explică de ce trebuie plimbați zilnic (ca să nu le crească mari unghiile și să facă probleme la picioare), cum să recunoașteți dacă este jucăuș sau deprimat șamd.


Am hrănit un elefant și e destul de ciudat să-i tot bagi banane sau trestie de zahăr în gură. La un moment dat mi-a prins mâna cu limba și m-am simțit ca-n filmele cu extratereștri, când eroul scoate mâna din ceva scârbos-gelatinos.

N-am văzut niciodată un animal mai bucuros sau mai jucăuș precum un elefant băgat în apă. Se întinde acolo și parcă zâmbește în timp ce este spălat, îngrijitorul său arunca apă pe el, eu îl curățam bine cu o perie – elefanții au o capacitate remarcabilă de a-și da cu noroi în cap. Am văzut și un pui de elefant, foarte jucăuș și entuziasmat să fie în preajma oamenilor, deși îi este foarte ușor să te dărâme de pe picioare dacă nu ești atent.

Vă puteți și plimba pe elefanți aici, dacă doriți. Eu n-am făcut-o și nu din milă pentru elefanți –greutatea unui om nici nu este simțită de un astfel de animal– ci pentru că mi-era teamă să nu cad de la înălțimea aceea și să-mi rup ceva (sau telefonul). Elefanții sunt ca niște mașini perfecte de teren, dacă au chef să se abată de la cărare și să meargă pe oriunde altundeva, o pot face, dar pentru pasager s-ar putea să nu fie atât de amuzantă experiență. Am decis în Iordania că nu mă voi urca pe ceva mai înalt decât o cămilă, mi-e suficient.

La întoarcerea în Chiang Mai mergeți la cină în alt restaurant superb poziționat: River Market, pe calul râului Ping ce trece prin oraș, lângă podul numit Iron Bridge. Au aici un gazon de pe care puteți admira râul, lumini colorate pentru ambianța perfectă de seară, ponton pentru fotografii, mâncare foarte bună șamd.

Am grupat toate articolele în tag-ul Thailanda. Citiți și despre cum am zburat acolo la clasa business cu Qatar Airways.

asus s5507

    4 comentarii

  1. Ascunde pozele de la Patara Farm. Daca vede Talpan emblema fermei, ii da in judecata.

      (Citează)

  2. Te rog spune-mi ce sa fac cu galeria foto de pe blogul tau. Daca deschid o poza si dau cu mouseul pe ea dispare :| si este enervant…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus