un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Bucureștiul nu e urât, ci doar neîngrijit

19 Mar 2018  ·

GÂNDURI  ·

22 comentarii

Bucurestiul arata ca oricare alt oras din fosta Uniune Sovietica, a spus cineva într-un comentariu la articolul despre Nor.

Pe vremuri mi se părea și mie că avem un oraș urât, dar —culmea— un străin pe care l-am plimbat pe aici mi-a deschis ochii, arătându-mi că Bucureștiul are o mulțime de clădiri frumoase, chiar impresionante, și n-ar trebui să ne fie rușine cu el. Sigur, nu-i ca Barcelona, nu-i ca Londra, dar nu este urât, ci doar neîngrijit.

Ce face un oraș să fie frumos? Clădiri cu arhitectură interesantă, spații verzi, parcuri, bulevarde ample, localuri interesante. Avem de toate și în cantitate suficientă. Concentrând acum discuția pe arhitectură, Bucureștiul are multe alte zone frumoase și în continuare foarte multe clădiri din perioada pre-sovietică, vile și palate care, dacă ar fi bine recondiționate măcar pe afară, ar spori plăcerea de a te plimba prin oraș.

Nu zic doar de clasicele zone Cotroceni sau Dorobanți. Plimbați-vă și pe Dionisie Lupu, Grădina Icoanei, Mircea Eliade, Alexandru Constantinescu, zona Amzei, Dacia, Polonă și multe altele pentru a vedea ce bijuterii de arhitectură sunt acolo, dar majoritatea în paragină. Nu avem legi care să oblige proprietarii să întrețină fațadele, ca în marile orașe europene, ba chiar multe au fost stricate de tot felul de firme luminoase sau aparate de aer condiționat, ca să nu mai zic câte decorațiuni se prăbușesc din lipsa de mentenanță.

Încercați să vedeți însă cu alți ochi orașul. Uitați-vă câte statui sunt pe diverse vile, ce decorațiuni sunt pe la mansarde, ce ornamente în jurul ferestrelor, ce curți ample au unele case. Un exemplu bun de “se poate transforma în bine” este bd Lascăr Catargiu, între Romană și Piața Victoriei, unde vreo 80% dintre case au fost renovate în ultimii ani și acum arată foarte bine.




Din păcate, Bucureștiului i-au lipsit primarii care să pună osul la treabă și să-i pună și pe oameni la treabă. Oamenii de aici au ales, mandat după mandat, numai hoți și incompetenți. Cred că cel mai bun primar a fost Viorel Lis, că-i singurul care nu este cercetat penal pentru ceva; asta spune multe, nu?

Aceiași primari, apoi, stau cu fundul în limuzine și n-au mers niciodată pe jos, ca să vadă cum dalele ornamentale proaspăt montate pe majoritatea trotuarelor din centru se mișcă sub picioare pentru că au fost prost lipite de la început de firme ce n-au avut în vedere munca bine făcută, ci parandărătul de la licitația câștigată știu ei mai bine cum. Primarii nu văd nici graffiti-ul de pe pereți, nici fațadele distruse, nici mașinile parcate pe trotuare și nici cablurile din oraș. Nu văd lipsa de indicatoare turistice (cui îi pasă în ce direcție este Oltenița? Nu știu, dar figurează mai des pe indicatoare stradale decât obiective turistice), nici a unui site de turism, nici o grămadă de mobilier stradal abandonat pe străzi și care dă impresia unui oraș aflat în paragină.

Uitați o știre recentă: la 7 ani de la inaugurare, Pasajul Basarab nu are recepția făcută și a început să se degradeze.

Dați o fugă până la Monumentul Revoluției din piața cu același nume? Mai are marmura spartă, mai are totul vopsit de graffiti ca acum doi ani?

Și apoi sunt micile detalii care strică farmecul orașului. Pământul sterp din zonele altădată verzi, dalele sparte, stâlpi ruginiți, panouri electrice deschise, zeci de urme de reparație a asfaltului șamd. Ca în multe alte situații, finisajul face 50% din impresia artistică.

Am văzut prin știri că marii turoperatori germani scot România din cataloage. Normal, au venit câteva rânduri de turiști aici în anii trecuți și au dat feedback despre cum este Bucureștiul față de Budapesta, de exemplu, care acum este un superoraș față de București și, mi s-a părut mie, la același preț. Păi de ce să mai vii aici?

Primarii noștri visează la autostrăzi suspendate, monorailuri și alte proiecte fanteziste. Eu am îndoieli că ar fi în stare să facă o banală budincă de orez.

Și problema nu este doar la primari. Prea mulți oameni cred că cineva este plătit să curețe și să întrețină orașul, așteptând “să se facă”. Cine să facă? Nu știu, dar nu noi!

În practică, suntem peste 2 milioane de oameni aici și trebuie ca fiecare dintre noi să-și facă partea sa de curățenie. Toți așteaptă ca primăria să le repare fațada sau să le planteze flori în curtea blocului, dar astfel de treburi țin de gospodărirea fiecăruia. Sau, când le face primăria, oamenii vin apoi să fure arbuștii pentru că sunt “din banii lor”.

La noi în țară nu s-a înțeles că poliția, salubrizarea, administrația parcurilor șamd nu pot corecta mizeria făcută de 19 milioane de români. Fiecare trebuie să-și strângă după câine, să nu arunce gunoaie pe jos, să nu parcheze pe iarbă, să-l bată măr pe primul tâmpit pe care-l prinde mâzgălind pereții cu semnături pentru că nu are somn acasă șamd. Fiecare trebuie să-și facă partea lui de treabă, iar autoritățile să intervină doar în acele câteva cazuri speciale.

România a avut anul trecut cam 2,6 milioane de turiști. Credeți că în orașele din străinătate care au, doar ele, vreo 10 milioane pe an, sunt de zece ori mai mulți măturători, că primăriile lor plantează de 10 ori mai multe flori și vopsesc de 10 ori mai multe fațade pe an? Nu, ar fi imposibil; în primul rând oamenii întrețin orașul și nu scuipă acolo unde dorm.

asus s5507

    22 comentarii

  1. Problema este ca sunt prea multi țigani in bucuresti.

      (Citează)

    • Nu, problema e că sunt prea mulți “români” care gândesc ca tine. Ce treabă are rasa / religia / orientarea sexuală cu bunul-simț?

        (Citează)

    • istoric vorbind (sau cum vrei tu) tiganii nu au nici o urma de bun simt sau de civilizatie in ei. 95% traiesc in jeg si le place sa-l perpetueze. n-ai decat sa fii pc cat vrei tu insa acest lucru nu se va schimba niciodata. sigur, tiganii nu sunt de vina decat in proportie neglijabila de paragina din bucuresti, insa ei ca natie sunt niste jeguri.

        (Citează)

    • Mai curand o parte din romani au vazut ca la tigani merge si-asa si au facut ca ei. inteleg ca in Oltenia moda taierii cu sabii ninja s-a extins si la romani.

        (Citează)

  2. eu m-am cam săturat de chestia asta cu:
    “Prea mulți oameni cred că cineva este plătit să curețe și să întrețină orașul, așteptând “să se facă”. Cine să facă? Nu știu, dar nu noi!”

    Eu și familia mea ne plătim toate impozitele locale, fiscale și galactice, precum și taxele inventate de diverși primari (da, și copilul are rol fiscal în sectorul 4). Eu și ai mei nu aruncăm hârtii, pungi, cartoane peturi și saltele pe stradă. Nu mâncăm semințe și nu scuipăm pe stradă.
    Dau zăpada din parcare și de trotuar de lângă mașina mea.

    Deci, da, vreau să facă primăria ceva.
    Așa cum face peste tot unde vedem că e frumos.

      (Citează)

    • Bineinteles ca trebuie sa faca cineva, asa se intimpla in toate tarile civilizate. Apropo de Budapesta, se pare ca Radu n-a fost decit in anumite zone. Eu am vazut mizerie crunta la doar 15 minute de mers pe jos din buricul Budapestei. Iar in centru e curat fiindca cineva face curat, nu ca sint ungurii megacivilizati.

        (Citează)

  3. Amenzi!

      (Citează)

  4. Am in moderare un comentariu cu cateva imagini (contraexemple) din cartierele Bucurestene.

      (Citează)

    • Asa, si ce vrei sa arati, ca sunt si zone mizerabile? Sunt, asa cum iti pot arata si eu cu poze (facute de mine) in New York, Geneva sau Paris.

        (Citează)

  5. Salut.
    Lucrez intr-o companie ce are in proprietate aproximativ 1.000 de locatii in toate judetele tarii, inclusiv in toate municipiile si orasele mari.

    Am observat ca in ultimii 4-5 ani, in toate orasele mari din centrul si vestul tarii primariile au avut programe ample prin care au renovat strazi intregi si au solicitat proprietarilor sa isi schimbe aspectul cladirilor, de la fatada de o anumita culoare si anumite materiale si finisaje pana la tamplaria folosita. Am avut spatii in care am schmbat tamplaria PVC montata cu 2-3 ani inainte cu tamplarie din lemn stratificat – nu ne-a convenit dpdv financiar, dar la final ne-a placut rezultatul.
    Intradevar, au fost programe de durata ce s-au intins pe 1,5-2 ani, dar pana la urma s-au tinut de ele, si asa s-a schimbat aspectul unor orase – Sibiu, Oradea, Arad, Brasov,

      (Citează)

  6. Cum scria Ion Marius, Oradea este un exemplu de management si implicare pentru o administratie locala. Ideea e ca acolo a venit un om ce si-a creat o echipa care chiar vrea si face ceva in folosul cetatenilor. Nu sunt pusi pe furat. Au inteles ca daca fac treaba oamenii ii vor vota. Cu cat le merge locuitorilor mai bine cu atat si ei pot castiga mai mult fara sa fure. Isi pot da salarii mari, prime, bonusuri sau ce o mai fi pentru ca sunt fonduri fara sa furi. Eu nu inteleg de ce se mai inghesuie bucurestenii la administratiile financiare sa isi plateasca impozitele pe teren si masina de atatia ani cand primaria nu face altceva decat sa isi bata joc de ei, inclusiv umilindu-i pe la respectivele cozi. Culmea sa stai la coada sa dai bani …. Cat de prosti putem sa fim? Poate merg toti naibii la vot data viitoare.

      (Citează)

  7. “Toți așteaptă ca primăria să le repare fațada sau să le planteze flori în curtea blocului dar astfel de treburi țin de gospodărirea fiecăruia”
    de fapt, este chiar treaba primariei. la un moment in 4 se angajau oameni pentru asa ceva. Uite, in tineretului s-a facut misto. Cu iarba, cu flori. Dar…cine a ales “tuia” sa ii moara la intrare. Gardu vechi ala vechi nu era bun ca nu se strica, nu?

    “Sau, când le face primăria, oamenii vin apoi să fure arbuștii pentru că sunt “din banii lor”. ”
    asta da. Asta e o problema. Mare

      (Citează)

  8. Acelasi lucru il poti spune si despre Romania, nu este o tara urata, pacat ca e locuita, de romani.

      (Citează)

  9. Aici avem si noi o vină pentru ca nu facem sesizări/reclamații, nu punem presiune pe autorități.

    Tu Radu, la câți cititori ai, dacă ai scrie un articol cu problemele reclamate de tine, ai posta pe facebook numărul reclamației la primăriei, ai da informații în cât timp ai primit răspuns, cine conduce direcția respectiva și cine este primar, ai da link pe SEAP cu achizițiile acelui departament, postând poze si articole dovedind ca nu s-a făcut nimic … poate ca vei urni lucrurile.
    Românii nu sunt cei mai harnici europeni dar avem o problemă când cineva ne arată cu degetul, poate că autoritățile vor rezolva acele probleme de rușine și pentru ca 50 de persoane s-au revoltat pe Facebook și fac o reclamă negativă primarului și partidului.

      (Citează)

  10. Tine de fiecare din noi ca Bucurestiul sau alte orase din Ro sa fie mai curate. Probabil ca 90% din cititorii blogului nu arunca chistoace sau ambalaje pe strada si astfel contribuie pasiv la curatenia orasului. Dar putem contribui si activ la curatenia orasului nostru. Pt a implini cumva expresia “omul sfinteste locul”, incerc ca sa mai iau din gunoaiele aruncate pe trotuar intre locul unde parchez si intrarea in bloc. Pt aceasta, am un set de pungi in masina si cel putin o data pe saptamana iau din gunoaiele aruncate pe jos si le pun in cosul de gunoi aflat in apropiere de intrarea in bloc. Nu mi-e jena ca oamenii se uita ciudat la mine (cred ca este educativ pt unii dintre ei). Acum si fiica mea de 6 ani a inceput sa faca la fel. In acelasi spirit, daca vad un rahat de patruped, rup o crenguta dintr-un tufis din gradina si “matur” rahatul de pe trotuar pe spatiul verde, pt ca urmatorii care vor trece dupa mine sa nu calce in el.
    Deci dragi concitadini si concetateni, haideti sa facem fiecare ce putem in dreptul nostru (pasiv sau activ), astfel incat sa ne bucuram de un oras mai curat.

      (Citează)

    • Nu ţine de nimeni, poţi tu ţine curăţenia, poţi mătura tu cu familia ta cât vrei, peste tot, dar statistic nu ai cum face faţă idioţilor care mereu vor arunca pe jos.

      Ca şi acţiunea lăudabilă gen Let’s do it Romania, care da, adună mii de tone de gunoaie de pe dealuri, dar degeaba, fără amenzi şi impunerea legii nu vom rezolva nimic.

      Poţi tu fi exemplu civic cât doreşti, e doar o naivitate să crezi că vei schimba ceva. Schimbarea vine prin educaţie dar şi prin pedepsire, pentru că mereu va exista un procent la care cu educaţia pur şi simplu nu va merge.

      Trebuie dat amenzi, şi responsabilizat clar cine de ce spaţiu răspunde. În Oradea asociaţiile de locatari au arondate spaţiile verzi din jurul blocurilor. Se întreţin, se plătesc, totul e ok. Nu se fac, imediat se dau amenzi.

      Au vizitat toate firmele care deţineau terenuri pe DN1 la intrarea în oraş, şi prin oraş, şi le-au somat să tundă bălăriile şi să adune gunoaiele, şi s-a putut rezolva.

      Lumea zice de Oradea, dar la fel ca în alte ţări, nu s-a făcut de la sine.

      Nu ştiţi câte înjurături s-au tras de la toţi care nu le-a convenit când au trebuit să se ocupe de spaţiile lor, de faţadele lor, de gunoaie, şamd dar după câţiva ani îi vezi mândri de oraşul lor.

      Un concetăţean care-şi renova casa şi-a aruncat toate gunoaiele pe margina unui drum judeţean, l-a prins careva cu o poză şi l-a pus pe facebook, a fost amendat şi pus ori să ducă gunoiul ori să i se trimită factura dacă vine firma de salubrizare după el.

      Dacă nu era amendat, ce crezi că mă puneam eu să merg să curăţ după el? Adică s-a-ntâlnit hoţul cu prostul, crezi că din exemplul meu omul acela va crăpa de ruşine şi data viitoare nu va mai face la fel? :)

        (Citează)

  11. Ce oras din Romania, in afara poate de Oradea, este ingrijit?

      (Citează)

    • Piatra Neamț luase de câteva ori premiul pentru cel mai curat oraș din România. Acolo se reciclează gunoiul de peste 10 ani când s-au accesat fonduri norvegiene pentru modernizarea gropii de gunoi.

        (Citează)

  12. Emil C: itat proprietarilor sa isi schimbe aspectul cladirilor, de la fatada de o anumita culoare si anumi

    Romarta SA

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus