►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
28 Feb 2018 ·
Am văzut mulți oameni convinși că cineva le poate afla poziția sau le poate asculta cuvintele chiar și cu telefonul mobil închis complet. Eu nu cred în așa ceva, mai ales că o astfel de tehnologie ar fi foarte ușor de descoperit și demonstrat de oricine.
Toată nebunia asta a pornit din filmele de acțiune, unde pentru a nu fi urmăriți de agenturile de securitate personajul principal scoate bateria din telefon și apoi îl zdrobește de asfalt. Cei care cred că telefonul te poate urmări chiar și după ce îi dau shut-down ar trebui să rețină că filmele nu înfățișează foarte realist tehnologia și de altfel nici multe alte lucruri, vezi hackingul în 5 secunde, mașinile care explodează de la trei gloanțe sau pe Rambo arzându-și rănile cu țuică și o brichetă.
Dacă vreți să vorbim concret despre tehnologie, păi să vorbim.
Când telefonul este închis, este închis complet, nu circulă curent prin circuitele sale. Apăsarea lungă a butonului On/Off închide un circuit astfel încât energie electrică din baterie ajunge la un microprocesor care activează apoi pe rând procesorul, memoria, ecranul, butează sistemul de operare și, undeva la final, activează conexiunile de date.
Teoria conspirației este că, deși tu ai închis telefonul, fără știința ta rămân active subsisteme care sunt conectate la rețele 4G sau wifi astfel încât, la o comandă de la distanță trimisă de serviciile de securitate, alte subsisteme iau poziția GPS și o transmit înapoi prin rețea spre acei agenți. Ba poate chiar țin și alte subsisteme active, de exemplu unele care-ți activează microfonul pentru a te asculta când strigi după nevastă și copii prin casă, codează vocea în format transmisibil și o dau mai departe, tot prin rețea.
Chestia asta ar necesita un consum mare de baterie, nu? Dacă închizi telefonul astăzi, te aștepți să-l găsești mâine cam cu aceeași baterie, nu cu 30% în minus. Un sistem din acesta ar consuma vizibil bateria telefonului, iar până acum nu cred că ați auzit de vreun astfel de comportament suspicios.
Mai mult, totul poate fi ușor analizat. Demontați telefonul, folosiți un multimetru și vedeți exact ce circuite rămân sub tensiune chiar și când acesta este închis. Nu credeți că ar fi descoperit cineva până acum un astfel de comportament, nu credeți că ar fi urlat zeci de ingineri despre cum telefonul lor oprit de fapt trezește periodic modemurile de comunicație, receptorul GPS, procesorul de date, procesorul multimedia și alte componente? Nu pare cel mai ușor lucru de descoperit de oricine are un multimetru de 100 de lei în casă?
Se pot face și alte tipuri de teste. Telefoanele oprite ar putea fi introduse într-o cameră de test și studiat dacă emit vreun semnal. Contactează din când în când antenele companiilor de telefonie pentru a anunța că sunt online, în caz că serviciile de informații au vreun mesaj să le transmită? Emit pe vreo frecvență, chiar și pentru câteva milisecunde, deși ar trebui să fie închise? Din nou, și asta e foarte simplu de studiat.
Chiar și ca principiu, care e teoria conspirației de fapt? Că serviciile de informații au convins toți producătorii de telefoane, fie ei americani, coreeni, chinezi, taiwanezi, finlandezi șamd să introducă astfel de mecanisme ascunse în telefoanele de pe piață? Și nimeni nu a refuzat, nu a zis nimic, nu a spus și altora acest lucru?
În concluzie, stați liniștiți, dacă cineva ar fi putut să pornească de la distanță un telefon închis, ați fi aflat de această posibilitate până acum, ar fi descoperit-o cineva. Dacă fugiți de SRI, nu vă zdrobiți telefonul de asfalt, că e păcat de el; e suficient să-i dați Turn Off.
Și că veni vorba, eu nu cred nici că Facebook sau altcineva vă ascultă discuțiile, cu telefonul pornit, și vă arată reclame în funcție de ce ziceți. Dacă cineva ar fi inventat un algoritm de recunoaștere a vorbirii atât de performant bazat doar pe sunetul ambiental și limba română, ar fi făcut milioane vânzându-l ca software de recunoaștere vocală pentru Google Assistant, dictare vocală șamd, nu ca să arate reclamă la șampon când cineva spune că are mătreață.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
97 comentarii
28/02/2018 la 7:10 AM
Sau mai exista mitul, ca anumite telefoane nu pot fi urmarite sau ascultate. Mai era si mitul ala, ca daca se aude ecou, esti ascultat. Zice cineva i prostie, restul gasesc elemente cu care se identifice, si apoi se propaga ca fiind ceva adevarat.
Eu(Citează)
01/03/2018 la 9:29 PM
Telefoanele se ascultă cu complicitatea operatorului, că prin el trec apelurile. Și dacă nu vrea operatorul, prin celule clonate.
Probabil că telefoane ce criptează anterior semnalele transmise prin rețeaua de voce ar fi mai greu de interceptat în acest mod.
nwradu(Citează)
28/02/2018 la 7:26 AM
Singurul mod în care poți fi urmărit cu telefonul închis este dacă s-a umblat la el și i s-a adăugat un dispozitiv de ascultare sau localizare ulterior..
mihai(Citează)
01/03/2018 la 9:30 PM
Sau dacă doar a simulat că se închide ca să te păcălească, dar asta înseamnă că cineva te-a atacat în prealabil în acest mod și ți-a reglat telefonul astfel, ceea ce nu e cazul acestui articol.
nwradu(Citează)
28/02/2018 la 7:33 AM
Clar ca nu ar avea cum sa treaca nevazut de “specialisti” asa ceva. Cum la fel de bine nu ar putea sa nu fie vazut de specialisti ani de zile ca un producator de telefoane limiteaza din soft performantele terminalelor mai vechi. Oh wait…
John(Citează)
01/03/2018 la 9:31 PM
Păi până la urmă nu a trecut, nu? Primul care a fost mai tehnic și a analizat frecvența înainte și după schimbarea bateriei a văzut imediat problema.
nwradu(Citează)
28/02/2018 la 7:43 AM
Că o nota telefonul meu inchis de la buton alimentează cel puțin status ledul, că mai flashuieste din când în când așa că cel puțin un model de telefon închis nu e chiar total închis. De fapt 2 că și nexus-ul făcea la fel.
Nu cred că default se întâmplă că în filme, dar cred că se poate clona telefonul tău și înlocui cu unul care face prostii după turn off.
user(Citează)
01/03/2018 la 9:34 PM
Alimentează și ceasul intern, dar cum ziceam, se poate vedea cu mai multe tipuri de unelte dacă doar asta face sau alimentează de fapt totul și telefonul tău joacă Solitaire noapte fără să știi tu asta.
Adică o copie perfectă, cu toate setările și fișierele tale în el? Bănuiesc că s-ar putea, dar ce rost are? Ca să facă cineva asta, înseamnă că deja te supraveghează și sunt metode mai simple pentru a face acest lucru.
Eu mă refeream la cazul în care unul anonim dintr-o dată trebuie căutat de autorități și el își sparge telefonul ca să i se șteargă urma.
nwradu(Citează)
28/02/2018 la 7:58 AM
Da, e amuzant nivelul de înțelegere al tehnologiei pentru unii oameni :)
Când lucram pentru un hipermarket, prindeau des oamenii care furau fel și fel de alimente ambalate, dar pe care le scoteau din ambalajul lor, crezând că acel cod de bare declanșează alarma la ieșire :))
Cătălin Tănase(Citează)
28/02/2018 la 10:24 AM
pe unele produse mai scumpe se aplica un autocolant rfid cu cod de bare. se vede antena lui dupa ce il dezlipesti.
ionut(Citează)
28/02/2018 la 8:06 AM
Super fun e cum unele smartphone-uri știu sa să se ” trezeasca” după power off și sa îți sune alarma sau sa facă diverse task-uri, apoi sa se închidă sau nu din nou în funcție de setările făcute. Nu mai zic de ” noile ” bug-uri care afectează procesoarele, ținute la secret atât timp.
Gigel(Citează)
28/02/2018 la 8:32 AM
Da, unele stiu sa se trezeasca, dar ele nu sunt active in celelalte functii. O sa vezi ca daca sunt oprite nu consuma baterie.
Cat despre argumentul tau cu “bugurile”, da asa e. Sunt portite lasate intentionat, dar tot nu e un argument valid in discutia asta, pentru ca aici vorbim de telefoane care ar spiona inchise fiind
Cătălin Tănase(Citează)
01/03/2018 la 9:36 PM
Asta cu bugurile duce la alte discuții. Există conceptul de troian hardware, nu software, adică un mic chip adăugat în circuite chiar la fabrică, la plantarea lor, și care ar fi foarte greu de identificat pentru că fabricantul modifică, în secret, schema ta hardware. Mă refer la interiorul procesorului, că ai un nou chip pe placă și te întrebi ce-o face ăla.
Dar asta e altă discuție, e o metodă foarte dificilă de aplicat și cu rezultate chestionabile. Poate o explic cândva în alt articol.
nwradu(Citează)
28/02/2018 la 8:40 AM
Da, smartfoanele sunt foarte sigure, va garanteaza tov. kim ir sen. In special huawei.
Am vazut eu cand livra fan courieru’ telefoanele de la emag SRI-ului.
gandilosu(Citează)
28/02/2018 la 8:57 AM
Si presupun ca ai vrea sa foloseasca telefoane romanesti. Allview de preferat. Nu?! Si eventual sa fie cumpărate de la o firma full romaneasca ca sa nu plece banii in afara.
In fine. Ca argument intr-o discutie legata de subiect am adus si eu tot faza cu bateria. Daca e oprit e oprit. Daca e programat sa porneasca tot oprit e. Nu cred ca toate componentele raman nealimentate dar cele care ar putea sa duca la localizare si/sau ascultare nu mai sunt alimentate.
Cel mai bine se testeaza intr-o zona cu semnal prost caz in care bateria se consuma repede. Inchizi telefonul si vezi dupa cateva ore cat mai este din baterie.
O posibilitate de ascutare si localizare ar fi sa zicem ca telefonul se porneste singur si transmite locația si ce a înregistrat catre cineva. Dar asta ar trebui facut cu acordul producatorului si personalizat fiecare telefon pentru fiecare tara rspectiv serviciu de informatii.
Mihai(Citează)
28/02/2018 la 9:11 AM
@Mihai
Presupui gresit legat de telefoanele romanesti.
Cam cat a durat toata manaria cu motoarele diesel pina a ajuns la public?
De ce presupune lumea ca datele respective trebuie trimise de divais just in time si nu ulterior la repornire si reconectare in retea?
gandilosu(Citează)
28/02/2018 la 9:29 AM
Glumeam cu tel r’omanesti’.
Acum. La repornire trimit datele catre cine? Da, le pot trimite catre producator. Dar nu le pot trimite catre un serviciu secret dacat daca e scris special in cod. Plus ca ar trebui ca serviciile sa aiba un acord cu operatorii ca sa nu iti mamance din date cand se face trimiterea. Si atunci apare problema ca ar sti deja prea multe persoane si deja nu mai este secreta metoda.
Mai apare alta problema: toate fac trimitere de inregistari sau doar o parte? Daca toate cum manipulezi informatia. Cum stii ce sa pastrezi si analizezi. Daca doar o parte cum le comanzi pe cele dorite?
Mihai(Citează)
01/03/2018 la 9:38 PM
A durat până a testat cineva dacă nu e ceva ascuns acolo, cam cum zic eu că sepoate face și la telefoane.
Asta e altă discuție. Eu vorbeam de un telefon închis. Odată ce-l deschizi, poți fi ascultat și localizat, de fapt e primul lucru care se întâmplă la inițializare: operatorul telecom află la ce antenă ești conectat, deci zona în care te afli.
nwradu(Citează)
28/02/2018 la 9:01 AM
ai testat tu ca telefonul e chiar inchis si nu emite?
sau “decat” banuiesti?
si daca trackingul nu se face non-stop, ci in urma unui request din retea?
pe asta cum il verifici?
john2381(Citează)
01/03/2018 la 9:40 PM
Pentru ca rețeaua să știe unde să trimită request-ul, telefonul tău trebuie să se anunțe din când în când rețelei. De asta și telefonul comunică spre antenă, nu doar antena spre telefon, în stand-by.
Dacă e închis, acel request nu știe unde să te găsească, prin ce antenă să plece spre tine.
nwradu(Citează)
28/02/2018 la 9:14 AM
Fostul analist NSA Snowden a dezvaluit asta in 2014.
Si au existat confirmari http://money.cnn.com/2014/06/06/technology/security/nsa-turn-on-phone/index.html
Blue(Citează)
01/03/2018 la 9:41 PM
Primele cuvinte din acel link:
Can someone truly bring your phone back to life without touching it?
No.
Mai vezi o dată ce-a dezvăluit de fapt.
nwradu(Citează)
28/02/2018 la 9:16 AM
Un articol scris la comanda “agenturilor”. Ar trebui marcat cu un “P” inainte.
Cristi(Citează)
01/03/2018 la 9:42 PM
Nu, că i s-ar duce efectul. Abia peste 20 de ani va ieși asta la iveală, când se vor desecretiza dosarele.
nwradu(Citează)
28/02/2018 la 9:18 AM
aplicatia asta era publica prin 2012
http://money.cnn.com/2014/06/06/technology/security/nsa-turn-on-phone/index.html
wd(Citează)
01/03/2018 la 9:43 PM
Cum scrie acolo:
Can someone truly bring your phone back to life without touching it?
No.
Ăia vorbesc despre un program care te face să crezi că telefonul e de fapt închis. Asta înseamnă că cineva deja te atacă înainte să-l închizi. Eu vorbeam de situația în care oameni cu telefonul chiar închis pe bune cred că încă sunt ascultați cumva de servicii.
nwradu(Citează)
28/02/2018 la 9:25 AM
SIE a avut o campanie de comunicare cu bloggeri acu vreun an. Printre cei chemati la niste conferinte si demonstratii a fost si arhi, care spune pe blogul lui cu subiect si predicat ca “Telefoanele mobile pot fi activate și dacă sunt închise și dacă nu au baterie în ele.” .
Acuma, dracu stie… :)
Mahorcu(Citează)
01/03/2018 la 9:45 PM
Știu, mă întrebaseră și pe mine dacă vreau să fiu în campanie, dar prefer să nu iau bani de la stat.
Nu-i nevoie însă să se laude SIE cu diverse chestii de dragul de a părea misterioși și capabili de orice ca să mă facă să înțeleg principii de bază ale electronicii aplicate.
nwradu(Citează)
28/02/2018 la 9:28 AM
Sau poti lasa telefonul inchis langa un difuzor si vezi daca zbarnaie ca atunci cand e pornit si primeste apel/SMS etc.
alunelu(Citează)
01/03/2018 la 9:45 PM
Asta cred că se întâmpla doar la conexiuni GSM. De la 3G în sus nu mai induce acele sunete în difuzoare, dacă nu mă înșel.
nwradu(Citează)
28/02/2018 la 9:35 AM
eu nu sunt nici paranoic si nici adept al teoriei conspiratiei, dar in legatura cu subiectul telefoanelor imi pastrez mintea deschisa, respectiv tind sa cred ca este posibil, adica tehnologia permite, dar bineinteles asta nu inseamna ca pe telefonul pe care il am eu acum se intampla asta.
din pacate, articolul tau nu contine prea multe dovezi, if any, ci mai mult presupuneri.
cum ar fi aia ca daca e inchis, nu circulă curent prin circuitele sale.
pai stiu sigur ca circula niste curent care mentine cel putin ceasul in viata.
nu stiu daca telefoanele de azi mai au inca o baterie cum sunt placile de bios, dar un capacitor tot are ca altfel si-ar pierde toate setarile cand scoti bateria 1 minut.
deci na.
Robo(Citează)
28/02/2018 la 9:47 AM
Telefoanele au un ultracapacitor pentru asta, dar tine foarte putin. De obicei isi iau ora/data de la primul tower cu care se cupleaza (daca ai semnal/sim).
user(Citează)
28/02/2018 la 10:11 AM
Da’ cred ca ceasul e alimentat cat telefonul e inchis, nu? Ca daca nu ar fi alimentat, ar inseamna ca daca-l pun pe airplane mode, il inchid 1 ora si-l deschid apoi, ar trebui sa nu mai stie cat e ceasul. Nu am testat, da-mi vine greu sa cred, mai ales ca sincronizarea cu reteaua ref la ora este o o optiune pe care o poti debifa (android).
Robo(Citează)
28/02/2018 la 11:43 AM
ceasul (RTC) e alimentat din bateria telefonului, chiar cand e turn off. nu exista baterie complet descarcata care sa nu alimenteze rtc-ul, necesita foarte putin curent. Singurul mod in care opresti alimentarea lui e sa scoti bateria complet. In cazul asta exista :
1 -> nimic. ceasul e resetat se actualizeaza manual sau cu tower.
2 -> ultracapacitor care il tine in viata dar pe termen foarte scurt, dupa care se intapla ce am scris mai sus.
3 -> baterie care poate tine rtc-ul actualizat cu anii. nu se prea foloseste pentru ca ocupa spatiu.
user(Citează)
28/02/2018 la 11:47 AM
Am telefon la care se schimba bateria. Cateodata isi pastreaza ora cand schimb bateria dar, cand bateria se termina brusc si ii pun alta incarcata, pentru cateva momente, aproape un minut cateodata, imi arata o ora total gresita.
nashu_mare(Citează)
01/03/2018 la 9:48 PM
Permite, dar ar fi ușor de demonstrat că se întâmplă asta.
Ce te-ar fi convins? Eu demontând fiecare telefon de pe lumea asta, cu multimetru și analizor de spectru?
Sunt chestii de bază. Prezența curentului electric poate fi ușor descoperită. Cum funcționează un circuit înțelege oricine. Ăia de la iFixIt îi fac și radiografie când îl demontează, de vezi și ce-i în interior.
nwradu(Citează)
02/03/2018 la 9:58 AM
mda, i-adevarat ca e dificil daca nu chiar imposibila sa dovedesti cu siguranta ca ascultarea nu se intampla.
dar uite, cel putin ceasul este alimentat din baterie cand e inchis, deci ceva curent circula prin telefon si implicit afirmatia ta “daca e inchis, nu circulă curent prin circuitele sale” este falsa, ca e ca la matematica, daca ai o afirmatie care incepe cu “oricare ar fi”, ca sa o negi e suficient sa gasesti “exista X care nu…”
:)
Robo(Citează)
28/02/2018 la 10:23 AM
Chestia asta a pornit de la Snowden, nu din filme.
Em(Citează)
28/02/2018 la 10:30 AM
Ai facut facultatea de electronica degeaba, altfel nu debitai prostiile astea.
Caz concret : “the Thing” taticul RFID-ului cu tehnologia anului 1945. https://en.wikipedia.org/wiki/The_Thing_(listening_device)
Dupa 70+ani eu cred ca se poate integra ceva asemanator dar mult mai avansat si miniaturizat in orice device.
ionut(Citează)
28/02/2018 la 11:52 PM
“Dupa 70+ani eu cred”
Ma gandeam ca vii cu ceva mai stiintific, nu cu “eu cred”.
Dupa 70+ de ani, legile fizicii nu s-au schimbat.
“The thing” e un obiect relativ mare, static, si acordat pe o frecventa foarte bine definita. Daca-l orientezi 2 grade mai la stanga nu mai auzi nimic.
C(Citează)
01/03/2018 la 9:53 PM
Când începi cu o jignire, trebuie să vii cu dovezi că mă înșel, nu cu un link la ceva fără legătură.
După 70+ ani nu trebuie să bănuiești că așa ceva se poate integra oriunde. Ai așa ceva în cartela cu care deschizi ușa de la bloc și în cartela de securitate cu care intri în clădirea de la muncă, dacă e cazul. E principiul clasic al RFID-ului, un semnal extern alimentează circuitul și-l face să emită la rândul său un semnal de răspuns.
Ce treabă are asta cu telefoanele mobile, eu nu știu, dar speram să explici tu, nu să jignești de pomană. Poate îmi spui cum un semnal atât de slab precum cel emis de un astfel de receptor pasiv trezește totuși telefonul, îi activează modemul 4G și îl transmite către sursă.
Ca să vezi, știu și cum funcționează un RFID. E ca și cum n-aș fi făcut Facultatea de Electronică degeaba….
nwradu(Citează)
28/02/2018 la 10:31 AM
E o iluzie foarte periculoasă să crezi că un telefon este într-adevăr stins.
Telefoanele, chiar dacă sunt stinse, nu sunt de fapt complet stinse. Există anumite softuri (firmware) care continuă să îşi facă treaba. Acestea consumă foarte puţin şi sunt foarte optimizate să facă fiecare treaba lui. iOS de ex e de fapt un fel de standby, nu se stinge niciodată. Stingerea reală e DFU mode (căutaţi pe google) şi o să observaţi că durează mult mai mult să booteze.
Aceste firmware-uri, care sunt foarte low-level, unele pot fi rescrise, iar sistemul de operare nu va observa nimic în neregulă, nici nu va ştii nimic că a fost ceva vreodată.
Legat de locaţie, chiar dacă ai dreptate, sistemul GPS nu funcţionează, dar la un ping de la reţea, este banal să se trimită un reply cu ultima locaţie cunoscută, salvată în cache la stingere.
Iar cum oamenii când au “treburi secrete” sting telefonul abia când ajung la întâlnire, ultima locaţie înainte de stingere e tot aceeaşi şi o muşcă imediat.
Odată scoasă bateria, discutăm de altceva, dar din ce în ce mai puţine telefoane au baterii detaşabile, deci de aici trebuie pornită discuţia. Iar turn off e doar un fel de standby, trebuie făcută distincţia clară.
manu144x(Citează)
01/03/2018 la 9:54 PM
Greu cu pingul ăla de la rețea. Telefonul trebuie sa țină și el legătura cu rețeaua ca să primească pinguri.
Mie DFU mode mi se pare un mod în care poți face tu modificări la firmware pentru upgrade sau service. E ca și cum ai intra în BIOS la calculator, dar asta nu înseamnă că BIOS-ul rulează și când PC-ul e închis.
nwradu(Citează)
28/02/2018 la 10:43 AM
Mie nu imi pasa.
Observ cat de multi oameni se alinta la ideea ca viata lor ar putea fi atat de interesanta astfel incat agentiile de informatii sa fie preocupate de ce vorbesc ei. Vax. Relaxati-va, sunteti banali, nu-i pasa nimanui ce credeti voi!
motanes(Citează)
28/02/2018 la 10:53 AM
Exact asta am vrut sa scriu si eu! E absurd sa crezi ca te asculta cineva asa, cu telu inchis. Daca intri in colimatorul serviciilor secrete au ei metode sa te urmareasca, inclusiv sa obtina acces direct din centrala sau sa iti planteze microfoane
Cătălin Tănase(Citează)
28/02/2018 la 11:08 AM
Nu e chiar asa. E important sa stim daca putem fi ascultati, chiar daca in acest moment nu suntem ascultati.
Impartasesc opinia lui Snowden in privinta asta:
“Arguing that you don’t care about the right to privacy because you have nothing to hide is no different than saying you don’t care about free speech because you have nothing to say”
Robo(Citează)
28/02/2018 la 5:28 PM
Robo, nu cred ca se pune problema ca e ok sa fim ascultati. Ideea articoului e ca nu esti ascultat cu telefonul inchis. E strict o chestiune tehnica, nu de principiu, daca e sau nu bine sa fii ascultat, daca ar trebui sau nu sa ne pese
Cătălin Tănase(Citează)
01/03/2018 la 9:56 PM
Sunt de acord și cu motanes, dar și cu Robo. Eu am o problemă cu oamenii care își petrec viata crezând că cineva îi urmărește și că totul e o conspirație.
Dincolo de asta, pot fi împotriva supravegherii chiar și când știu că nu sunt supravegheat.
nwradu(Citează)
28/02/2018 la 10:45 AM
Evident că un telefon modificat poate face orice, deci dacă “agenturili” au reusit să-ti înlocuiască telefonul, ești compromis.
Ce scrie nwradu este despre telefoanele obișnuite, stock. Sînt și alte argumente pe care el nu le-a scris: telefonul tb găsit în rețea deci tb să aibă loc schimbul de mesaje constant cu rețeaua, deci operatorul tb. să fie în mod clar implicat. Altfel, cînd telef. e oprit, el trimite un mesaj de “de-atașare” si pînă la primirea unei “re-atașări” (la repornire) rețeaua nu îl mai caută, și cînd suni îți spune că telefonul e oprit (sau intră căsuța). Deci pt unul care ‘e orpit dar de fapt nu e’ trebuie în mod clar, complicitatea operatorului.
Pe de altă parte un telef. modificat explicit pt spionaj poate avea un emițător suplimentar de f. mică putere , separat de emițătorul standard, pe altă frecv., și care e ascultat de unii care stau cu mașina parcată în fața casei tale. Și partea respectivă va fi total independentă de restul telef. și de butonul on/off.
alias(Citează)
28/02/2018 la 10:46 AM
Sa-mi dau si eu cu parerea (numai putin, sa-mi pun mai intai coiful din folie de aluminiu. Gata.)
– tehnologii WOL (wakeup-on-lan) sunt disponibile de multa vreme chiar si pentru PC-uri (nu stiu cine le foloseste, dar exista cam in orice PC de vreo 100 de ani incoace).
– tehnologii OOB (out-of-band) pentru controlul la distanta al serverelor la fel exista de mult, HP/Intel/Dell/IBM etc au propriile protocoale care permit accesul remote pentru troubleshooting/monitoring etc chiar daca serverul respectiv este oprit (in stand-by sau sleep mai exact, nu scos din priza) sau deconectat din reteaua locala.
Acum, fara sa am alte dovezi, ma intreb doar ce mare lucru e cu tehnologia actuala sa bagi un circuit dedicat (nici macar separat, mai degraba incapsulat in acelasi cip cu procesorul principal), care sa permita bootarea unui mini-OS dedicat la primirea unui Magic Packet tip WOL? Sau sa faca asta de capul lui, o data pe ora de exemplu.
Cine a lucrat cu automatizari stie cat de multe inca se pot face cu un procesor pe 8 biti si vreo 32 kB memorie, dar-mite cu un ASIC special proiectat. Consumul e minim pentru ca nu e nevoie sa trezeasca sistemul de operare principal, sa lanseze toate aplicatiile, nici macar sa porneasca ecranul – e suficient sa transmita telemetrie si eventual audio ambiental, cativa kbps sunt suficienti. Practic, un fel de malware mai destept, dar implementat direct in siliciu.
Just my 2 c. Nu ca ar sta cineva sa ne asculte pe toti la gramada, dar nici imposibil nu e.
petrescs(Citează)
28/02/2018 la 12:38 PM
Intel Management Engine e cel mai elocvent exemplu.
Rulează pe orice CPU Intel, e mereu activ, şi are acces la tot sistemul în orice moment, trecând complet peste sistemul de operare.
Da, e superfain ca şi administrare remote dar:
Intel’s Management Engine sits inside the Platform Controller Hub, and acts as a computer within your computer. It runs its own OS, on its own CPU, and allows sysadmins to remotely control, configure and wipe machines over a network.
Să spui că asta nu poate fi exploatat de către cine trebuie/are specificaţiile complete mi se pare ridicol.
manu144x(Citează)
01/03/2018 la 9:59 PM
Da, dar ăla e prin cablu. Pe cablu poți primi un semnal mai ușor decât wireless dpdv energetic. Doi la mână, când ai activat wake up on lan, placa de rețea și cea de bază rămân ușor sub tensiune, ceea ce poate fi ușor observat și măsurat.
Același lucru ar putea fi observat și măsurat și la telefoane, asta zic eu în articol.
Da, dar au acel chipset iLA sau cum se numește care de fapt e aproape un alt PC ce trezește sau nu serverul principal. E construit așa. E observabil că funcționează. Un astfel de sistem ar fi observabil și în telefoane.
nwradu(Citează)
28/02/2018 la 10:50 AM
Tinand cont ca telefoanele dumb, fara ecran mare color, functionau zile intregi cu baterii cu capacitate muuult mai mici decat cele din ziua de azi, argumentul ca unele functii de baza care ar rula in spate – fara stiinta utilizatorului, cand telefonul e inchis – ar consuma bateria mi se pare ridicol.
nashu_mare(Citează)
01/03/2018 la 10:02 PM
Da, dar funcționarea lor ar fi observabilă. Telefoanele curente sunt demontate și analizate inclusiv cu raze X, fiecare circuit identificat, sute de mii de bucăți trec zilnic prin service șamd.
nwradu(Citează)
28/02/2018 la 10:53 AM
Ah, iar inregistrarile apelurilor se cer direct la operatori in termen de 6 luni. :)
nashu_mare(Citează)
01/03/2018 la 10:01 PM
Când știi telefonul celui ascultat, dar dacă folosește telefoane anonime îl urmărești cu celula clonă.
https://www.nwradu.ro/2014/01/o-tehnologie-buna-de-intimidare-a-maselor/
nwradu(Citează)
28/02/2018 la 11:13 AM
Pai nu consuma baterie, sau cel putin nu bateria pe care o stii tu, sau partea de baterie pe care o stii si te astepti sa nu fie consumata,deasemeni mai exista si alte tipuri de baterii, gen condensatori, bobine, care inmagazineaza suficienta energie cat sa execute anumite task-uri la anumite intervale de timp. Ar trebui sa fii naiv sa nu crezi ca se pot face ”diverse” cu telefonul tau. Indiferent de firma; si da ce am zis vizav ide bugul procesoarelor poate fi perfect exploatat atunci cand telefonul este ”inchis”, iar reziltatul transmis atunci cand este deschis.
Gigel(Citează)
01/03/2018 la 10:03 PM
Acele baterii sau condensatoare ar fi observabile. Poți să-ți demontezi chiar tu telefonul si să-l studiezi.
nwradu(Citează)
28/02/2018 la 11:13 AM
Ah, cât despre Facebook si reclamele: ideea in sine nu necesita tehnologii precum recunoasterea unei comenzi vocale ci e ceva mai degraba similar cu Shazam: aud si compara cu vreo baza de date cu cuvinte cheie. Pe principiul asta functioneaza si people-meter-ele: asculta ce se aude in incapere ca sa detecteze pe ce post te uiti.
nashu_mare(Citează)
28/02/2018 la 2:10 PM
Peoplemetrul face audiomatching vs un site de referință pentru canalele masurate si raportate, restul sunt doar masurate si raportate la grămadă. Dar analogia cu Shazam e corectă.
ipo(Citează)
28/02/2018 la 11:16 AM
dar de ce sa aiba emitator cand ar putea sa aiba receptor doar, sa primesca comenzi pe unde lungi de oriunde din lume cand e inchis si sa le execute ”pe fata” cand e deschis ?
Gigel(Citează)
28/02/2018 la 12:09 PM
Oh really? Atunci care ar fi explicatia pentru care primesc extrem de des, de regula a doua zi dimineata, din partea facebook si google recomandari pentru diverse produse/servicii despre care am purtat discutii sau macar discutii conexe in propria sufragerie, in prezenta unui samsung smart tv si a doua telefoane? Si nu sunt singurul, inclusiv prietena sau alti prieteni au avut parte de experiente similare, e foarte mica probabilitatea sa fie o simpla coincidenta…in repetate randuri…
MEeye(Citează)
28/02/2018 la 12:18 PM
Mie mi-a aratat odata Facebook exact pagina unui complex de locuinte despre care vorbisem cu o seara inainte. Si jur ca nu am cautat nimic pe Facebook/Google despre el. Chiar aveam impresia ca era in alta parte.
nashu_mare(Citează)
28/02/2018 la 12:25 PM
Pai google assistant asculta in permanenta, alfel cum ar sti sa se activeze cand zici ok, google?
Alexa la fel.
Nu e clar daca fb asculta sau nu, dar e clar ca poate s-o faca.
Robo(Citează)
01/03/2018 la 10:10 PM
Pot fi mai multe.
1. Sindromul Baader Meinhof sau o variantă a sa. Observi acea reclamă tocmai pentru că anterior ai discutat acel subiect. Ea poate ți-a apărut de zeci de ori până atunci, dar ai ignorat-o pentru că nu te gândeai la asta.
Apoi îți zic prietenii despre un nou restaurant de coaste și apoi vezi reclama din nou și în loc să te gândești “ha, uite și reclamă la locul acesta pe care-l recomanda și Marcel ieri!”, te gândești că sigur te-a ascultat cineva.
2. O analiză a datelor personale de tipul celei făcute de Cambridge Analytica spune multe despre tine. Like-urile tale anterioare, împreună cu alte date, sunt suficiente ca să determine că ți-ar prinde bine o reclamă la un apartament nou.
In 2012, Kosinski proved that on the basis of an average of 68 Facebook “likes” by a user, it was possible to predict their skin color (with 95 percent accuracy), their sexual orientation (88 percent accuracy), and their affiliation to the Democratic or Republican party (85 percent). But it didn’t stop there. Intelligence, religious affiliation, as well as alcohol, cigarette and drug use, could all be determined. From the data it was even possible to deduce whether someone’s parents were divorced.
The strength of their modeling was illustrated by how well it could predict a subject’s answers. Kosinski continued to work on the models incessantly: before long, he was able to evaluate a person better than the average work colleague, merely on the basis of ten Facebook “likes.” Seventy “likes” were enough to outdo what a person’s friends knew, 150 what their parents knew, and 300 “likes” what their partner knew. More “likes” could even surpass what a person thought they knew about themselves. On the day that Kosinski published these findings, he received two phone calls. The threat of a lawsuit and a job offer. Both from Facebook.
Tu știi mai bine câte like-uri dai pe lună :P
3. Să-mi zici și mie unde sunt în modulul de Facebook Ads acele opțiuni de targetare în funcție de ce vorbește omul în sufrageria sa, că eu încă mă lupt cu opțiunile normale pentru campaniile mele.
nwradu(Citează)
28/02/2018 la 12:18 PM
Tocmai voiam sa te aplaud si sa transmit articolul si altor prieteni paranoici de-ai mei. Totul ok pana cand am citit ultimul paragraf… Sa stii ca facebook nu are nevoie de cine stie ce algoritmi, ci doar de anumite cuvinte cheie.
GabrielG(Citează)
01/03/2018 la 10:13 PM
Da, dar vezi mai sus.
Also:
1. un astfel de algoritm ar putea fi utilizat pentru aplicații mai bănoase.
2. tehnologia este mult mai perversă de atât. Oamenii preferă să creadă că cineva le ascultă vorbele în secret decât să accepte că întreg comportamentul lor, ce citesc pe net, cât timp le stau ochii peste o știre din newsfeed fără măcar a dat click pe ea, ce like-uri au dat, ce prieteni șamd spun o mulțime de lucruri despre noi.
Oamenii se uită la filmele cu Sherlock Holmes admirând câte a dedus un om din 2-3 acțiuni ale cuiva, dar nu vor să accepte că supercomputerele unei companii cu o valoare de mii de miliarde pot face același lucru din de mii de ori mai multe date adunate până acum despre ei.
nwradu(Citează)
28/02/2018 la 12:23 PM
Daca vrei sa faci scamatorii in ziua de azi iti trebuie un telefon bun – singurele ce se incadreaza in categoria asta sunt iphone 8, X (poate 7) cu ultima versiune de iOS – si un set de reguli beton.
Altfel cunosc vreo doi paranoici care schimbau cartelele periodic dar nu-i ducea capul sa-si dea seama de ce IMEI-ul telefonului e unic si de ce modificarea lui e infractiune. Mai sunt si dinaia care folosesc high anonimity proxy servers. Amatori!
PS: Eu unul n-as pleca pe fenta lansata in presa internationala, faza aia ca Apple ar fi refuzat sa debolcheze telefonul unui terorist. PR inteligent. Sunt 99.99% sigur ca daca iti incerci norocul cum nu trebuie si ajungi in atentia NSA esti terminat tocmai prin intermediul teoreticului impenetrabil smartphone Apple.
Asa vad eu lucrurile, daca as avea o firma din sfera telecom si mi-ar fi murit familia, prietenii sau cunoscutii pe 11 septembrie n-as fi avut nici o retinere sa colaborez cu o insititutie de securitate reputabila pentru a preveni alte astfel de nenorociri.
Spun insitituie de securitate reputabila pentru ca stim bine ce miezerabili avem noi in Romania.
Floo(Citează)
28/02/2018 la 12:44 PM
Articolul din Codul Penal care zice ca e infractiune modificarea IMEI, sau din orice alta lege?
Amatori aia care schimba carteleledar vorbesc din acelasi loc. SRI-ul nu asculta un numar, asculta tot ce intra/iese intr-o anumita zona.
alunelu(Citează)
01/03/2018 la 10:15 PM
Nu chiar, depinde cât de tare vor să te asculte. Uneori se ia mandat pe un număr, alteori se merge cu antena după om, că nu știi ce burner phone folosește șamd.
nwradu(Citează)
01/03/2018 la 10:16 PM
Înțeleg ideea, dar e greu de pus în practică. Majoritatea companiilor sunt conduse de boarduri și răspund acționarilor. Nu sunt multe unde patronul să poată face ce vrea el, plus că dacă se află asta, a doua zi dă faliment.
Apple n-a refuzat FBI-ul din principiu, ci ca să nu piardă vânzări.
nwradu(Citează)
02/03/2018 la 9:43 AM
Mandatul se da pentru persoana, numerele de telefon nu sunt subiecte de drept.
alunelu(Citează)
28/02/2018 la 12:25 PM
Nici cei de la SRI nu au mare încredere în smartphone-uri în general. În sensul că am fost în biroul unui comandant de acolo și el era cu Nokia antic pe birou. Om crescut în oraș mare etc, deci nu era paralel cu tehnologia și nici prea bătrân.
Asta pe lângă faptul că nici nu prea au voie în clădire cu smartphone-uri.
Similar și la NATO.
Plus că prin telefon se poate “asculta” ce tastezi la PC, un fel de keylogger pe baza de ceva unde la fiecare apăsare de tastă. Asta tot de la NATO auzită.
Poate știu ei ceva ce nu știm noi. :)
Teniescu(Citează)
01/03/2018 la 10:18 PM
De obicei regula este să nu intri cu telefoane cu cameră și de asta se folosesc dumbphone-uri. Și eu am lăsat telefonul la poartă la Cernavodă și am intrat fără. Colegii care veneau des acolo aveau telefon fără cameră și-l foloseau doar în incintă, schimbau pe loc cartela.
Sunt firme în București unde nu ai voie cu telefonul la birou, că așa e contractul cu clienții lor din motive de securitate. Chestiile astea sunt mai comune decât ai crede.
nwradu(Citează)
28/02/2018 la 12:46 PM
LOL wtf man esti bipolar https://www.nwradu.ro/2017/05/o-metoda-de-urmarire-a-persoanelor-folosind-ultrasunete-si-aplicatii-ascunse/
Ciprian(Citează)
01/03/2018 la 10:18 PM
Acolo vorbeam despre telefoane deschise și cu malware instalat, dar poate vrei să explici tu unde eram bipolar.
nwradu(Citează)
28/02/2018 la 12:56 PM
Acum 150 ani oricine era convins ca un obiect mai greu decat aerul nu poate zbura.
1- ascultarea nu se face oricand, oricum. In primul rand organele abilitate iti asculta convorbirile direct in server la providerul telecom , nu sta sa se lege de telefonul tau.
2- ca sa se lege de telefonul tau sa iti asculte convorbirile , trebuie sa aiba motiv. Trebuie sa fii persoana importanta si sa caute ceva important la tine, ceva care nu il pot deduce din convobirile stocate in serverele providerului telecom.
3- telefonul in realitate chiar daca e inchis intra intr-un fel de stand-by , ultra deep sleep. Nu are pornita decat o mica parte din partea de receptie, sta in asteptare pentru un semnal. Atunci cand primeste semnalul isi activeaza funtia de reportofon. Sa nu va imaginati ca se apuca apoi 5 ore si trimite non stop live convorbirile. Nu . El inregistreaza pana primeste un nou semnal , activeaza partea de transmisiune si trimite criptat si foarte comprimat , sub forma a citeva sute de kilo de date sa zicem (sub o secunda de transmisiune) tot ceea ce a inregistrat in cele 5 ore. Sau pur si simplu asteapta sa il pornesti tu si transmite 1 mega de date la ce ai vorbit tu in ziua respectiva. Se va observa si la baterie, dar nu f mult. Repet , asta daca e cineva de sus interesat de ce faci tu. Marea majoritate, mai ales astia care stam si comentam din astea pe aici suntem oameni obisnuiti si nu prezentam nici un interes.
Asta e unul din motivele pentru care se elimina rootarea pe sistemele noi de operare si deasemenea faptul pentru care tot mai putine telefoane au baterii detasabile.
Mocasinul(Citează)
01/03/2018 la 10:20 PM
Ăsta e modul în care ai face tu o astfel de soluție sau te bazezi pe un exemplu văzut undeva? Că ideea e bună, dar nu înseamnă că se utilizează.
nwradu(Citează)
02/03/2018 la 9:47 AM
Daca tu poti comprima si cripta 5 ore de mp3 in cateva sute de kilo, pe un telefon oprit, esti un mare meserias.
alunelu(Citează)
28/02/2018 la 1:19 PM
“ar fi făcut milioane vânzându-l ca software de recunoaștere vocală pentru Google Assistant, dictare vocală șamd, nu ca să arate reclamă la șampon când cineva spune că are mătreață.”
Incep cu finalul articolul dar daca tu castigi mai multi bani de la firmele de sampon care cumpara datele utilizatorilor tai, ce vinzi? Software de recunoastere vocala sau date personale pentru reclame? Evident, ce te scoate cu mai multi bani in portofel. In acest caz, reclame.
Legat de interceptarea telefoanelor, de ce e practica standard la toate agentiile mari de spionaj sa nu ai telefonul cand intri in cladire decat daca ii poti scoate fizic bateria?
Ipoteza 1: Sunt mai paranoici fara motiv.
Ipoteza 2: Au tehnologii prin care pot “pacali” utilizatorul ca telefonul e stins, cand de fapt el inca este aprins. Si sunt constienti ca alte agentii au dezvoltat tehnologii similare.
Avand in vedere ca Snowden a aratat destule metode prin care NSA putea sustrage informatiile fara ca vreun utilizator sa-si dea seama, softurile dezvoltate de Hacking Team si felul in care functiona virusul Stuxnet + virusul care se transmitea in firmware HDD/SSD singura concluzie logica este faptul ca da, ei pot sa te asculte daca nu reusesti sa-ti scoti fizic bateria din telefon.
Daca cei de la Hacking Team pot porni camera si microfonul cand tu ai telefonul pus pe “sleep”, cat de greu le e sa modifice comenzile din meniu, astfel incat atunci cand tu dai “power off” el de fapt sa ramana in continuare in “sleep”? Trivial as zice :)
Tudor(Citează)
01/03/2018 la 10:23 PM
Eu le-aș vinde pe altele. Având în vedere că software-ul respectiv oricum e instalat în secret și te ascultă în secret, nu ai de ce să-l ascunzi ca produs de sine stătător.
Ai fost în vizită la multe? La unele ți se cere să lași telefonul la intrare, la altele să-l lași doar dacă are cameră foto pe el.
La altele ți se poate cere să-l închizi de tot ca să nu le sune lor acolo, în dulăpiorul încuiat în care-l pui, și să-i frece la cap. Sau ca să nu rulezi pe telefon, chiar așa încuiat, vreun soft de înregistrare audio.
Ce legătură are asta cu subiectul articolului? Cu faptul că eu zic că nu poți fi ascultat sau găsit odată ce ai închis telefonul?
nwradu(Citează)
28/02/2018 la 2:17 PM
LOL – cum e sa te dai inginer, posesor de blog “tehnic”, sa publici un articol despre ceva la care nu te pricepi absolut deloc iar comentatorii sa te faca, argumentat, “de cacat”.
la mai mare!
noninginer(Citează)
01/03/2018 la 10:24 PM
Cred că te-a depășit discuția și subiectul. Mai citește-o o dată, poate îți dai seama de asta. Dacă nu, nu e nici o rușine.
nwradu(Citează)
28/02/2018 la 3:50 PM
Inchizi telefonul cand bateria are 35%. A doua zi, il deschizi si vezi ca mai are 27%.
Explicatia tuturor va fi ca a consumat mult la repornire , ceea ce in parte e adevarat, dar ramane faptul ca a pierdut destul de mult din baterie. Explicatia si-o da fiecare cum considera, dar consumul ramane un fapt clar.
Ovidiu(Citează)
28/02/2018 la 3:56 PM
Ce zici de telefon inchis are sens, e usor de testat. Insa reclame fix la produse despre care am discutat cu cei din jurul meu mi s-a intamplat mai mult de o data sa vad ulterior pe facebook/alte pagini.
Florin Brutarescu(Citează)
28/02/2018 la 7:12 PM
Asta a explicat chiar el cum funcționează, dar a uitat… https://www.nwradu.ro/2017/05/o-metoda-de-urmarire-a-persoanelor-folosind-ultrasunete-si-aplicatii-ascunse/
Ciprian(Citează)
01/03/2018 la 10:28 PM
@Ciprian: ah, am înțeles acum. Aia era o metodă mai mult teoretică, nu se găsise o aplicație reală a ei, ci doar posibilitatea de a se face așa ceva.
Vezi mai sus, am zis în alte comentarii niște explicații mai bune, inclusiv faptul că poate ai ignorat reclamele respective până în acel moment, dar apoi le-ai observat pentru că se refereau la un subiect recent.
nwradu(Citează)
01/03/2018 la 12:32 AM
Cerberus are o optiune gen ,,fa-l sa creada pe hot ca telefonul sa inchis la apasarea prelungita a butonului on/off – cu menu ce apare pe ecran ca sa-l selectezi inainte de ,, inchidere “ ;)
Andi*s(Citează)
01/03/2018 la 10:28 PM
Da, dar eu zic de telefoane obișnuite, nu de unele infectate cu vreun malware similar funcției Cerberus.
nwradu(Citează)
01/03/2018 la 6:42 AM
N-ai inteles nimic. Mai citeste o data.
Ionut(Citează)
01/03/2018 la 8:38 AM
Tehnic e posibil ca anumite functii sa ramana active si alimentate permanent. E nevoie de un subsystem instalat pe telefon ceea ce nu e tocmai usor, dar asta nu exclude din start posibilitatea.
Malin(Citează)
01/03/2018 la 1:27 PM
articolul lui radu e o prostie de la inceput la final, parca e scris de un editor antena3
telefonul poate fi ascultat ? clar da, in convorbire – banal, in standby/oprit – mai complicat si trebuie sa fie relativ aproape (un microfon aflat in stare nealimentata este “bombardat” electronic si transmite semnal folosind acea energie din exterior)
snowden zicea o chestie faina, daca vrei sa te asiguri ca nu iti este ascultat – scoti fizic cele 2-3 microfoane din el, si folosesti exclusiv casti pe care le conectezi in momentul in care discuti, doar ca in felul asta te protejezi doar de ce vorbesti in camera inainte de comvorbire (conectare casti) si doar daca telefonul nu este lucrat cu un microfon de-ala pasiv de care am zis mai sus
99.9% din oameni nu ar trebui sa fie afectati (adica sa fie inregistrati) in mod normal
dudu(Citează)
01/03/2018 la 10:31 PM
Pff, după cum ai pornit în primul paragraf eram sigur că vei explica de ce mă înșel. Apoi în al doilea ai venit cu ceva fără nici o legătură cu subiectul curent.
nwradu(Citează)
01/03/2018 la 10:39 PM
“eu nu cred nici că Facebook sau altcineva vă ascultă discuțiile, cu telefonul pornit, și vă arată reclame în funcție de ce ziceți”
Sunt destul de sigur ca te inseli. Au fost mult prea multe situatii in care s-a demonstrat chestia asta, atat mie cat si cunoscutilor. In plus fata de asta, au fost cateva situatii in care mi s-a parut ca recunoaste si persoanele din jur (discutat cu cineva care nu avea telefonul in apropiere si apoi vede reclama legata de discutie pe facebook).
Giani Mucea(Citează)
01/03/2018 la 10:58 PM
https://www.youtube.com/watch?v=U0SOxb_Lfps …si mai sunt multe alte exemple pe youtube
gigi(Citează)
02/03/2018 la 10:13 AM
au inventat astia telefoane ce nici macar nu au nevoie de baterie, se incarca din unde radio slabe etc. Curand va aparea sticla cu rol de panou solar etc. etc.
Omfg o tii langa cu telefonul inchis si de ce nu scade bateria -30% de exemplu daca tot il foloseste cineva. mhm.. cea mai multa baterie o consuma ecranul deschis si gps-ul wifi etc. daca opresti de exemplu ecranul deja ai un plus mare de consum redus.
Si ce conteaza -30%? atat timp cat tel este infectat chiar crezi ca un procent obosit nu poate fi corupt foarte simplu?
eu(Citează)
02/03/2018 la 7:28 PM
Hehe! Articolul ăsta a fost scris ca să iasă la iveală cunoscătorii? :)
Arunc și eu o idee… de ce tendința de câțiva ani e… fără baterie detașabilă?
Krissian(Citează)