un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Spionajul este o tradiție bine păstrată la noi

2 Feb 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

35 comentarii

Ce vedeți mai jos este un cablu USB care ascunde, în conector, un modem GSM. Introduci acolo o cartelă SIM și cablul acela devine aproape un telefon.

Mai exact, devine un dispozitiv de spionaj. Include un microfon și, odată accesat de la distanță de cine știe numărul său, poți asculta ce se vorbește în încăperea în care este plasat. Poate suna singur la un număr predefinit atunci când microfonul detectează sunete în jurul sau. Mai mult, poate transmite și poziția aproximativă, stabilită din turnurile de comunicație la care este conectat, cu o acuratețe de zeci sau sute de metri.

Evident, trebuie să fie înfipt într-un port USB pentru a fi alimentat, dar “victima” nu-și dă seama că este spionată, cablul funcționând și ca un cablu USB normal, desigur. Producătorii spun că este gândit pentru a fi lăsat în mașină, ca o metodă antifurt, dar cred că vă închipuiți că aplicațiile pot fi mult mai numeroase.

Sună SF? Nu este, poate fi cumpărat și de la eMAG.

Mai știți când ministrul de interne Carmen Dan a declarat că a găsit un microfon într-o priză? Wow, ce SF! De fapt nu, și aia poate fi cumpărată de la eMAG. E o întreagă categorie “dispozitive spionaj”, deși din experiența mea cu astfel de jucării nu sunt foarte fiabile sau performante.

Ca o paranteză, dacă aș ocupa un post atât de important și aș găsi un microfon în casă, n-aș declara asta la televizor, ci m-aș adresa SRI-ului, că cineva spionează un ministru al României. Poate e partidul de opoziție, poate sunt rușii, dar întâi te adresezi autorităților ca să ancheteze cât de mult se poate subiectul, nu o zici public.

Într-o vreme, la muncă, un coleg tot modifica genți, integrând în ele reportofoane. Genți de fițe, niște serviete Mihai Albu și alte branduri ce costau mult, probabil urmând a fi folosite de diverși șefi pentru a înregistra întâlniri. Reportofonul era ascuns în mâner, microfonul într-o găurică în piele, microcontacte de sub piele declanșau înregistrarea. Altcineva le cosea la loc, să arate ca noi.

E bună metoda. Ani mai târziu, când te ia DIICOT-ul la întrebări, ai ce informații să dai la schimb despre alții.

Alt an, unul în care am discutat cu mulți polițiști de la rutieră. Majoritatea aveau pix cu microfon, poate și cameră, pentru a-și păzi propria piele. Înregistrau ei toate discuțiile cu conducătorii auto trași pe dreapta, ca apoi să aibă dovezi dacă se plângeau unii de ceva. Aveau și o mulțime de discuții înregistrate cu tot felul de oficiali care se credeau deasupra legii (și de multe ori erau).

Chestia asta cu poliția nu-i de fapt o idee rea. Ați văzut că la străini poartă camere video corporale tocmai pentru a avea înregistrări în caz că sunt acuzați de abuzuri.

Ce vreau să zic, însă, este că spionajul de toate felurile are o tradiție lungă în România și n-a dispărut la Revoluție, n-a dispărut deloc.

asus s5507

    35 comentarii

  1. Astea sunt maruntisuri ptr publicul larg. Propriul tau tel este inamicul nr 1 sau oricare tel din aproprierea ta, chiar si inchis. Si ce atata isterie cu tel ? Toti avem cel putin un smart tv ce are camera si microfon. Plus toate prostiile de gadgeturi cu senzori si conectare automata la wifi. Vrei paranoia ? In ultimii 4-5 ani..daca poti sa verifici cate camere de supraveghere au fost montate..si ma refer aici mai exact la cele rotative..mhm..si mai exact cele dom 360° ce bat 1-1,5km cu rezolutie si claritare de sparg si umbrele? Cat de sigure iti inchipui ca pot fi tristele camere conectate la internet pe un port diferit?

      (Citează)

    • Telefonul închis nu face nimic.

        (Citează)

    • nwradu:
      Telefonul închis nu face nimic.

      Un tel cu bateria la locul lui si inchis se poate asculta, folosi camera, orice. Mai nou, de ceva ani buni, nu mai trebuie sa bifezi ca vrei sa instalezi si aplicatii din parti necunoscute sau alte chestii dificile.
      Gps, microfon, totul e usor de controlat. E doar o chestie de soft, opresc difuzorul, ecranul si ledurile si il mentin intr-un mod suspend sa intelegi. Atat timp cat ai conexiune la internet e si mai usor si rapid.

        (Citează)

  2. “la muncă, un coleg tot modifica genți, integrând în ele reportofoane”
    so much self irony :D

      (Citează)

  3. multumesc pentru acest articol, deja ca aveam camere video pe aici pe la birou, acum ma faci sa fiu complet paranoic despre orice vorbesc!!

      (Citează)

  4. “din experiența mea cu astfel de jucării nu sunt foarte fiabile sau performante.“ interesant… deci ai folosit asa ceva?

      (Citează)

    • Normal, cine crezi ca era “colegu” ala ?

        (Citează)

    • Da, majoritatea celor vândute “la liber” pe piața noastră sunt chinezării. Funcționează, nu zic că nu, dar au fiabilitate redusă și calitate proastă.

      Or fi și producători de echipamente mai bune, dar sunt mai greu de găsit. Știu că mi se tot spunea de unii care sunt “ăia buni”, dar am uitat cum le zicea pentru că nu mi-a păsat așa tare.

        (Citează)

  5. “Într-o vreme, la muncă, un coleg tot modifica genți, integrând în ele reportofoane…”
    […]
    “Ani mai târziu, când te ia DIICOT-ul la întrebări…”

    Incepe sa devina interesant blogul tau :)

      (Citează)

  6. Vai ce m-ai speriat. Deja mi-ai transmis la nivel subliminal ca nu trebuie sa am incredere in oameni.

      (Citează)

  7. acum cativa ani avea un prieten o camera video cu caseta care avea un microfon de se auzea ce vorbesc vecinii din blocul de vis-a-vis. Ma gandesc ce echipamente aveau serviciile.

      (Citează)

    • Da, microfoane direcționale bune există de mult. Se folosesc și lasere care sesizează vibrațiile încăperii în care vorbesc unii, iar din vibrația respectivă se refac vorbele lor. De astea te ferești cu niște protecții cu gel ce acoperă fereastra.

      Serviciile mai au și echipamente cu care văd ce ai pe ecranul calculatorului de la distanță, prin pereți, fără linie directă de vedere :D

      Dar dincolo de asta, nu au echipamente prea complexe. Pot obține mandat pentru ca operatorii telecom să le dea direct conversațiile tale…

        (Citează)

  8. am verificat toate cablurile USB… am citit articolul si m`a luat paranoia.

      (Citează)

  9. Ca o paranteză, dacă aș ocupa un post atât de important și aș găsi un microfon în casă, n-aș declara asta la televizor, ci m-aș adresa SRI-ului, că cineva spionează un ministru al României.

    Cu exceptia cazului in care ai suspiciuni sau informatii ca SRI-ul ar fi aia care te spioneaza, nu ?

      (Citează)

    • Sau niste aia pe care tot tu i-ai pus, pt ca ulterior sa te dai ”filat”

        (Citează)

    • Nu face SRI-ul asa ceva. In plus ei au microfoanele lor scumpe si daca ar fi sa planteze un microfon ar folosi unul din propia ograda (semnat de Coldea), fara sa cumpere altele de pe emag, nu-i asa??

        (Citează)

    • Dacă o spiona SRI-ul degeaba mai spunea la televizor asta.

      Marius M: Nu face SRI-ul asa ceva. In plus ei au microfoanele lor scumpe si daca ar fi sa planteze un microfon ar folosi unul din propia ograda (semnat de Coldea), fara sa cumpere altele de pe emag, nu-i asa??

      Ca să citez din alt coleg, într-o zi ai un cui în plus bătut în perete și nici nu știi că e un microfon acolo.

        (Citează)

  10. E ilegal in Romania sa fie camere de luat vederi in spatiul de lucru.

    fur:
    multumesc pentru acest articol, deja ca aveam camere video pe aici pe la birou, acum ma faci sa fiu complet paranoic despre orice vorbesc!!

      (Citează)

  11. Nu e o chestie românească. Exemplu Olanda.

      (Citează)

  12. Toate persoanele care au functii de conducere in Statul Roman sau in firmele private care au acces la informatii confidentiale importante, nu neaparat “clasificate” sunt beneficiare ale unor cursuri de instructaj oferit de specialisti ai serviciilor (de regula SRI). In cadrul cursurilor, regula numarul unu in cazul unor suspiciuni sau a descoperirii unei scurgeri de informatii prin factor uman sau dispozitive este sa te adresezi direct organelor competente. Adica SRI. Ei instrumenteaza cazul in mod legal folosind tehnica si proceduri specifice.
    Ceea ce fac politicienii iesind la televizor, de regula sunt minciuni, pentru a manipula oamenii care nu gindesc !

      (Citează)

  13. Mă uitam pe link-urile puse aici şi citeam descrierea la un pix spion:
    – Tineti apasat butonul de sus pentru cca. 2-3 secunde, pana se aprinde ledul.
    – Pentru video: Dupa ce ati pornit dispozitivul tineti apasat 2-3 secunde butonul de sus.
    Ledul devine intermitent si se va stinge complet. In acest moment inregistrati video.

    Foarte tare, LED care licăreşte pe un pix spion. NIMENI nu-şi va da seama că tu înregistrezi. Asta dacă eşti în mijlocul unei cirezi de vite.

      (Citează)

  14. Sunt nivele si nivele de spionaj. Pe de o parte avem chestiile relative obisnuite:
    1) telefonul ascultat chiar cand si e inchis,
    2) backdoors si zero exploits integrate din fabrica in BIOS, drivere si alte componente software hardware,
    3) software (powered by Neural Networks and Deep Processing) care monitorizeaza milioane/miliarde de oameni (telefoane, camere de luat vederi, activitate online)

    Dar mai e un nivel, mult mai scary. Modalitati super avansate de spionat.

    Spre exemplu cineva poate sa interpeteze campurile eletromagnetice emise de un calculator de la distanta si sa extrapoleze informatie. Electromagnetic Radiation Spying – se numeste chestia.

    Sau software care sa inceapa sa ruleze pe telefon cand microfonul aude sunete ultrasonice nedectate de urechea umana.

    Shit – probabil astea-s doar varful icebergului. Cine stie ce bunatati se coc in cuptorul unchiului Sam sau a lui nea Ivan.

      (Citează)

    • Some User: 1) telefonul ascultat chiar cand si e inchis,

      Asta e imposibil. Un telefon închis e închis, nu emite, nu recepționează, nu funcționează.

      Some User: Dar mai e un nivel, mult mai scary. Modalitati super avansate de spionat.

      Spre exemplu cineva poate sa interpeteze campurile eletromagnetice emise de un calculator de la distanta si sa extrapoleze informatie. Electromagnetic Radiation Spying – se numeste chestia.

      Păi la asta lucram eu, ecranare electromagnetică pentru a împiedica emiterea de semnale ce-ar putea fi interceptate. Am văzut ecranate de la calculatoare și până la clădiri întregi, că uneori era mai simplă metoda aceasta.

        (Citează)

  15. nwradu: Asta e imposibil. Un telefon închis e închis, nu emite, nu recepționează, nu funcționează.

    Daca ii scoti si bateria, da :-)

    Păi la asta lucram eu, ecranare electromagnetică pentru a împiedica emiterea de semnale ce-ar putea fi interceptate. Am văzut ecranate de la calculatoare și până la clădiri întregi, că uneori era mai simplă metoda aceasta.

    Certificare TEMPEST?

      (Citează)

  16. nwradu:
    Neîncredere în partenerul de viață?

    nu, eram la birou cand am scris comentariul :))

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus