►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Știri despre tehnologie – 22 februarie 2018
Telefoanele mobile Energizer au fost lansate oficial pe piața noastră (și accesorii foarte bune) »
Majoritatea cardurilor de memorie ieftine scriu și citesc cu vreo 20 MB/s, cele bune cu 40 MB/s și cele foarte rapide cu 90 MB/s. Eu am testat un SONY SF-G32 care scrie și citește cu 300 MB/s!
Modelul este din seria SF-G de la Sony, un card SDHC de tip UHS-II, cu capacitate de 32 GB. Practic, este mai rapid decât un hard-disk și încape în palmă, ceea ce mi se pare încă o dovadă că tehnologia a evoluat foarte mult inclusiv în acest domeniu.
Specificații Sony SF-G 32 GB:
Preț: 499 lei la F64 pentru modelul 32 GB.
Probabil că vă întrebați de ce ar fi nevoie de carduri de memorie așa rapide. Pot fi mai multe motive: camere de filmat 4K cu bitrate mare, fotografiere raw în rafală pe aparate de top, dorința de a transfera foarte rapid în PC fișierele din card. Este o memorie adresată profesioniștilor.
Pachetul include doar cardul într-o cutiuță de plastic.
Cardul în sine este în formatul clasic SDHC, dar observați că are două rânduri de pini, mai multe conexiuni fizice permițând scrierea și citirea cu astfel de viteze. Este compatibil și cu cititoarele clasice de carduri, caz în care vor fi utilizați pinii de mai sus, cu viteze încă foarte bune (am testat și așa mai jos).
Sincer să fiu, sunt un pic uimit că un card atât de scump nu vine cu o carcasă metalică. Știu că nu-i tocmai simplu de făcut, cu toate conexiunile electrice din interior, iar plasticul pare dintr-un tip mai rezistent, dar mi-ar fi plăcut să văd o soluție mai bună în acest aspect. Din câte știu, toți producătorii folosesc plastic, deci poate e ceva mai complex la mijloc.
Pentru a-l utiliza la maxim, însă, aveți nevoie și de un cititor de carduri compatibil UHS-II, cum este SONY MRW-S1, care de altfel este și compatibil USB 3.1 pentru interfața cu PC-ul.
Testarea cardurilor de memorie este asemănătoare cu a SSD-urilor, doar că ne interesează doar citirea și scrierea secvențială de blocuri mari, nu cea aleatoare cu blocuri foarte mici. Am folosit același PC de test: o placă de bază Asus Z170 Premium, procesor Core i5-6600 Skylake, 32 GB memorie RAM, Windows 10 cu toate update-urile la zi. Toate programele consumatoare de resurse sunt oprite, conexiunea la Internet este dezactivată. Pentru transferul de fișiere folosesc un disc virtual în memoria RAM (de asta am 32 GB) și comanda robocopy /e /j /nfl /np. Pentru teste sintetice folosesc programele numite în review, iar testele variabile le fac cu IOmeter cu configurație proprie.
Cei de la F64 mi-au dat și un cititor Sony MRW-S1 despre care vorbeam, pentru compatibilitate cu cele două rânduri de pini ai cardului. L-am conectat la unul dintre porturile USB 3.1 ale plăcii de bază.
Am testat folosind următoarele pachete:
Iată rezultatele:
Cifrele sunt foarte bune. Rezultatele pentru filme și fotografii arată că transferul din card în PC se apropie de cei 300 MB teoretici ai cardului, iar scrierea pe card s-a făcut cu viteze foarte bune. Probabil că o cameră video sau foto, care accesează cardul direct, nu printr-un cititor și porturi USB de PC, ar putea obține rezultate și mai bune.
Dacă facem un calcul rapid, fotografiile din testul meu au cam 3470/631 = 5,5 MB fiecare. În practică, un aparat foto de rezoluție mare generează fișiere mult mai mari, în special în modul raw, așa că vitezele vor fi și mai mari, controllerul memoriei fiind optimizat pentru transferuri de fișiere mari.
Programul este disponibil gratuit și îl poate folosi oricine pentru a compara rezultatele mele cu ale cardurilor de pe acasă. Chiar vă sfătuiesc să faceți asta, veți observa diverse trepte de performanță între cardurile de memorie.
Rezultatele pentru SONY SF-G sunt următoarele:
Aici cifrele sunt și mai bune, 292 MB/s pe citire și 261 MB/s la scriere pentru accesarea secvențială, cea specifică acestor memorii.
Graficele de mai jos arată că scrierea și citirea sunt constante pe întreaga memorie, nu doar la început, când aceasta este liberă.
După ce m-am convins că SD-ul poate ajunge la rezultate apropiate de cele teoretice anunțate, am rulat și teste cu IOmeter și diverse dimensiuni ale blocurilor pentru a vedea exact cum diferă rezultatele.
Observați că vitezele mari de scriere apar de la blocuri de 64 kB în sus, cum de altfel mă și așteptam de la un card de memorie.
Controllerul nu este mult influențat de accesările multiple, de o coadă lungă de comenzi. Viteza crește un pic de la queue depth 1 la queue depth 2, dar apoi rămâne constantă.
Vitezele maxime obținute de mine în toate aceste teste: 293 MB/s citire și 265 MB/s scriere.
Dacă nu aveți un cititor compatibil UHS-II, cu cele două rânduri de pini, la ce viteze vă puteți aștepta? Am testat și asta folosind cititorul meu, care-i un model Transcend USB 3.0. Am folosit doar CrystalDiskMark și puteți observa viteze maxime de 80-90 MB/s.
Cardul vine preformatat ca FAT32 cu blocuri de 32 kB, ceea ce permite scrierea fișierelor de maxim 4 GB fiecare. În practică, asta nu contează așa mult pentru că fiecare aparat foto/video își formatează cardul după cum vrea el.
Am formatat însă cardul și ca NTFS ca să văd dacă e vreo diferență de performanță. Am repetat toate testele de mai sus și pot să vă spun că a fost un mic spor de performanță, dar nu ceva crucial. Nu mai introduc și mai multe tabele, doar spun în text că, la transferul de fișiere, viteza de citire a crescut de la 276 la 280 MB/s și cea de scriere de la 219 la 233 MB/s.
CE E BINE |
CE E RĂU |
|
|
Dacă aveți nevoie de astfel de carduri foarte rapide și aveți și echipamentele compatibile cu ele, acest Sony SF-G UHS-II pare o alegere foarte bună.
Și cititorul Sony MRW-S1 s-a dovedit performant, deși mi-ar fi plăcut unul care să aibă și slot de microSD-uri. Asta, însă, se poate rezolva cu un adaptor.
Preț: 499 lei la F64 pentru modelul 32 GB.
« Știri despre tehnologie – 22 februarie 2018
Telefoanele mobile Energizer au fost lansate oficial pe piața noastră (și accesorii foarte bune) »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
4 comentarii
22/02/2018 la 12:54 PM
Ai uitat sa spui: “Calitate video foarte bună în aproape toate condițiile uzuale” la concluzii :)
GabrielG(Citează)
22/02/2018 la 3:58 PM
N-am uitat, am început să fiu atent la asta. Mă gândeam să zic acest lucru la EcoSport, ca glumă :P
nwradu(Citează)
22/02/2018 la 3:09 PM
Cameramanii se feresc de microSD in adaptor ca dracu’ de tamaie. Cu mici exceptii (GoPro) un profesionist nu se intalneste cu cardurile micro.
Floo(Citează)
22/02/2018 la 3:59 PM
Eu am microSD în toate camerele, cu adaptor unde e nevoie. În felul acesta pot muta cum vreau cardurile, după caz.
nwradu(Citează)