un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Renovați? Găsiți inspirație în catalogul online lansat astăzi (p)

16 Feb 2018  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

25 comentarii

Dacă planificați o renovare a casei, vedeți că Brico Depôt a lansat astăzi un catalog online de 22 de pagini cu toate tipurile de produse necesare unei renovări, de la faianță și parchet și până la uși și mobilier de bucătărie și baie. Catalogul este valabil în perioada 16 februarie – 1 martie, iar produsele sunt disponibile în toate cele 15 magazine ale grupului.

Sunt destule produse prezentate acolo pentru a vă da idei pentru toate tipurile de gusturi sau locuințe, și majoritatea sunt prezentate în imagini de ansamblu, că-i mai ușor de înțeles așa cum se îmbină în casă.

Să vă spun însă câteva lucruri învățate din renovarea a două apartamente în ultimii ani, cu scopuri diferite (unul pentru noi, unul pentru dat în chirie).

Parchetul: luați unul cât mai gros. Vedeta catalogului este unul laminat de 8 mm stejar, dar au și parchet de 10 sau 12 mm grosime. Ideea este că parchetul se pune o dată și trebuie să fie bun, că-i greu de schimbat, și se vede în toate camerele, așa că în opinia mea este un element foarte important.

Un pachet mai gros izolează mai bine termic și fonic, plus că rezistă mai bine în timp și parcă se simte mai “solid” sub picioare. De asemenea, recomandarea mea este să luați unul mai deschis la culoare deoarece luminează casa, mai ales dacă alegeți și mobilier cu aspect mai modern. Pentru mobila clasică, grea, de lemn închis la culoare – da, merge mai bine un parchet mai închis. În opinia mea, eventualele zgârieturi ce pot apărea în anii de utilizare se văd mai rapid pe un parchet închis la culoare.

O altă recomandare bună de reținut este să montați plăcile pe lungime spre fereastra camerei, nu perpendicular pe această direcție. Se creează, uneori doar pentru coada ochiului, dar contează și asta, un fel de sens al camerei pentru lumină și privire. De asemenea, asigurați-vă că meșterii toarnă bine șapa (am văzut parchet pus fără șapă și scârțâie, flambează sau sună a gol în unele locuri) și nu vă zgârciți la covorul izolator pe care se așează parchetul, luați și acolo unul mai gros, nu pe cel mai ieftin.

Podeaua casei este “infrastructura” pe care așezați toate celelalte obiecte, așa că faceți una bună.

Ușile: noi am vrut uși de lemn și am plătit în plus pentru asta, dar chiar discutam recent cu Matilda că acest lucru nu a contat deloc până acum în impresia artistică a casei. În alt apartament am pus uși acoperite cu folie PVC și până acum sunt la fel de bune și fiabile.

Cred că mai important este să alegeți o ușă care se potrivește bine ca design și culoare cu casa voastră. Ușile simple de sus până jos, fără nici un model, parcă sunt uși pentru clădiri de birouri, pe când în casă parcă merge mai bine o ușă cu un model, un frezaj în lemn etc.

Noi am vrut ca cea de la baie să aibă un mic geam mătuit, ca să vedem rapid dacă-i cineva în baie sau dacă am uitat lumina aprinsă acolo, cea de la sufragerie are mai mult geam (ca aceasta), cea de la dormitor nu are deloc, ca să nu te deranjeze lumina din celelalte camere atunci când vrei să dormi.

Contează mult pentru întregul aspect al casei să luați uși din aceeași gamă. Nu combinați două de un tip cu două de alt tip, de exemplu, că iese o casă prea pestriță, fără un aspect unitar. De asemenea, eu aș lua uși de o culoare apropiată cu cea a parchetului.

Faianța: aici fiecare ia ce model îi place, dar eu vă recomand să creați și un brâu din faianță colorată sau de tip mozaic. Noi avem așa ceva în bucătărie, între blat și dulapurile superioare, și este o pată de culoare foarte plăcută exact în zona pe care o privești cel mai des. Ceva similar am făcut și în baie.

Recomandarea mea ar fi să montați faianța și mai ales gresia la distanța minimă posibilă, că astfel rosturile de îmbinare între plăci vor fi mai mici și deci mai ușor de curățat. Cred că distanțierele de 1 mm sunt cele mai mici din comerț. Singura excepție ar fi dacă alegeți plăci ce au vreun mozaic pe ele, caz în care distanța între plăci ar trebui să fie aceeași ca a mozaicului intern (ca în imaginea de mai jos, dar cu plăcile mai apropiate).

Mobila: la cea de bucătărie nu mă bag, sunt prea multe combinații sau restricții în funcție de unde aveți apa, gazele, centrala șamd. Văd însă că o bucătărie modulară Cristal de 1,8 metri cu 3 corpuri inferioare și 3 superioare costă 1658 lei la Brico Depôt.

Poate fi extinsă sau modificată cu alte corpuri din aceeași gamă, că poate vreți să arate ca mai jos.

În baie, însă, data viitoare când renovăm cred că voi aborda aspectul de hotel, adică un blat lung cât peretele cu o oglindă lungă tot cât peretele deasupra sa și o chiuvetă stil “bol” montată pe blat. Pe alt perete punem cadă sau cabină de duș și WC.

La noi în țară parcă se merge mult pe ideea de dulăpioare de baie montate pe perete în care să se depoziteze diverse lucruri (precum cea din imaginea de mai jos, numită Slapton), dar cred că un blat lung permite destule sertare sau dulăpioare inferioare pentru depozitarea consumabilelor, plus că avem și debara în casă.

Eu nu sunt mare fan al cabinelor de duș din PVC, mi se par fragile. Probabil mi-aș face o cabină delimitată cu gresie/faianță și pereți de sticlă prinși de aceasta, aș pune un furtun de duș cu cap variabil și deasupra un cap fix cu diametru mare, ca să te simți ca-n ploaie atunci când îi dai drumul.

Alternativ, cum o cabină de duș deja construită se montează rapid și simplu, probabil aș lua una una ca aceasta, care are inclusiv un mic scăunel în ea. Chiar dacă nu e un masaj propriu-zis, senzația de a fi bombardat cu jeturi de apă din mai multe direcții este foarte plăcută.

    25 comentarii

  1. Parchet gros nu înseamnă 8mm!!
    Am făcut prostia asta și regret.

    Pt denivelări la șapa doar încă un strat subțire ajuta.
    Am placi de izolare verzi sub parchet dar nu ajuta dacă șapa e aiurea.
    Va spun din propria experienta, mei bine bagi un ban extra ca apoi îți poate rău degeaba

      (Citează)

    • Atunci ce inseamna parchet gros? Ce greseala ai facut? Ce ai lua acum?
      Daca tot scrieti un comentariu nu o faceti ca si cum ati da o taxa de 100 euro pe cuvant.

      By the way…cum se poate impaca incalzirea prin pardoseala cu ideea de parchet cat mai gros?

        (Citează)

  2. de fiecare data cand intru in bricostore am impresia ca e un magazin pe cale sa se inchida in curand din cauza de faliment: marfuri relativ putine ca sortiment, alea care exista sunt mai degraba proaste, imposibil de vorbit cu cineva daca ai o intrebare, ce gaseai acu’ 1 an la ei astazi nu mai gasesti samd.

    ma bucur sa vad ca au inceput sa bage bani in marketing, vad ca si site-ul e refacut, asa ca sper sa fie mai bine ca eu daca am nevoie de ceva rapid, la ei ma duc ca am unul aproape.

      (Citează)

  3. eu m-am oprit aici: “O altă recomandare bună de reținut este să montați plăcile pe lungime spre fereastra camerei, nu perpendicular pe această direcție.” :)

      (Citează)

    • ???

        (Citează)

    • @mac gregor: Omu’ s-a oprit cu cititul acolo că mai avea și altă treabă. A pus un semn de carte.

        (Citează)

    • S-a dus să le monteze și el așa :P

        (Citează)

    • @Al_core

      Aaaaaaaaaaaaa…

        (Citează)

    • Radu, plăcile se montează ÎNTOTDEAUNA perpendicular pe peretele de unde vine lumina (dimensiunea cea mai lungă perpendiculară pe fereastră).
      Dacă dorești neapărat să vezi toate imperfecțiunile parchetului, fă invers.
      PS:daca ai camera cu 2 orientări, alegi pe cea cu cel mai mult soare: vest sau sud.

        (Citează)

    • Apoi,daca vrei neapărat să pară camera mai mare, poți să le pui in direcția peretelui cel mai lung . In locuințele noi acesta e de obicei perpendicular pe fațadă (deci e ok apropo de sfatul precedent), dar nu e întotdeauna cazul.

      Apropo, parchetul laminat e ok dar the only true parchet e ăla masiv :)

        (Citează)

    • Stefan: Radu, plăcile se montează ÎNTOTDEAUNA perpendicular pe peretele de unde vine lumina (dimensiunea cea mai lungă perpendiculară pe fereastră).

      Asta am zis și eu!

      Dar am fost în câteva case unde era montat invers. Odată chiar am întrebat de ce și mi s-a spus că așa e paralel cu biblioteca…

        (Citează)

  4. Numai cârcotași. De reținut este montajul, plăcilor de parchet, la 45 de grade … studiul unor cercetători britanici.

      (Citează)

  5. cu parchetul: poti sa ai parchet de 100E mp, daca sapa nu e dreapta, degeaba. E diferenta mare la textura intre laminat si stratificat, asta din urma e chiar de lemn, e mult mai misto la atingere si pattern-ul e unic la fiecare placa. Pe de alta parte, e mai moale decat ala laminat si se zgarie/loveste mult mai usor. Tre sa ai mare grija. Ca grosime, al meu are 14mm.

    faianta: nu mai imbracati peretii toata baia, pana sus, puneti fix unde ajunge apa. iesi mai ieftin si mai elegant.

    bucataria nu cred ca iese ceva calumea decat pe comanda, mai ales daca ai spatiu limitat. luati ceva cu feronerie calumea, blum or similar. nu va zgarciti, e scumpa si se schimba foarte greu.

    investitia de care ma bucur cel mai mult e blatul compozit la bucatarie. o galagie de bani dar foaaarte fain si usor de curatat.

      (Citează)

  6. add: faianta: nu mai imbracati peretii toata baia, pana sus, puneti fix unde ajunge apa. iesi mai ieftin si mai elegant.

    eu n-am inteles niciodata asta, mie mi se pare neterminata baia daca nu are faianta pana sus.
    chestie de gusturi, I guess, ca altfel economia de bani e nesemnificativa

      (Citează)

    • Matilda zicea ca @add, până i-am demonstrat că eu, când fac baie, stropesc toți pereții.

        (Citează)

    • pai nu e vorba neaparat ca stropesti, e vorba de abur/condens care e mai bine sa se faca pe faianta decat pe perete.

      dar dincolo de asta, mie personal baile cu faianta pana la jumatatea peretelui imi aduc aminte de baile din blocurile comuniste.

      iar sa pui pana la 2 metri si sa lasi o bucata de 40-50 cm neacoperita pana la tavan mi se pare ca nu are nici un sens (in afara ca nu-mi place cum arata)

        (Citează)

  7. Exista si faianta rectificata, unde rosturile nu exista la montaj.

      (Citează)

  8. Brico dépôt in franta e catalogat că magazin ieftin și prost. Concurenții lui direcți fiind Conforama , Leroy Merlin, Castorama; ceea ce e interesant e că în România produsele sunt mai ieftine.

      (Citează)

  9. Faianță pana sus în baie. Dacă nu ai geam restul e cancan. Chiuvete pe blat arata mișto mai ales cu un blat de quartz, iar dușul Radule pe pardoseala, nu mărginit decat de peretele de sticla.

    Sticla între blat si mobila superioara în bucătărie, blat masiv. Blum și amortizare ca nu dai banii zilnic.

    Parchetul laminat 12mm, neapărat cu sapă și burete izolație parchet laminat 3 4 mm.

      (Citează)

  10. Era vorba de principiu nu trebuie ales blum musai

      (Citează)

  11. Eu nu mai vreau sa aud de gresie si faianta, macar in bucatarie, daca in baie n-o sa-mi iasa planul. Pt. bucatarie urmaresc acum parchet (deci 12 mm, laminat, mersi de sfaturi) iar pt. “brau” voi merge pe sticla colorata imprimata. Pt. baie sper sa fie ok tipul ala de parchet rezistent la apa.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus