un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Orange a anunțat că va testa tehnologia 5G în România în 2018

8 Feb 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

7 comentarii

Grupul Orange a anunțat la o conferință recentă că va testa tehnologia 5G în trei tipuri de scenarii de utilizare, unul dintre teste urmând să aibă loc în România în a doua parte a anului 2018.

5G este așteptat să vină cu două elemente importante de performanță: bandă mult mai mare și latență mult mai mică. Veți spune că 4G vă este mai mult decât suficient în prezent și probabil că aveți dreptate, dar 5G este gândit pentru viitor, un viitor în care miliarde de dispozitive inteligente sunt conectate la rețea și necesită latențe foarte mici pentru a fi controlate, aici intrând tot felul de senzori, automatizări, smart city, mașini autonome șamd.

Orange va desfășura deci trei teste diferite în perioada următoare:

  1. Franța, zona Linas-Montlhéry de lângă Paris, unde împreună cu Ericsson va instala o infrastructură mobilă 5G pentru a testa funcționarea vehiculelor autonome. Totul se desfășoară în colaborare UTAC CERAM, un centru francez de testare a vehiculelor. Aceștia operează un circuit de testare în acea zonă, deci probabil va fi o rețea 5G de mici dimensiuni.
  2. Franța, la Lille și Douai, orașe din nordul Franței. Nu s-au dat multe detalii despre natura testelor, dar cred că vor crea o rețea 5G mai amplă pentru a testa funcționarea acesteia pe o zonă geografică mai întinsă. Testul se va desfășura la final de 2018 și început de 2019.
  3. România, “în mai multe zone urbane”, în a doua jumătate a lui 2018, unde se va testa tehnologia 5G ca posibil înlocuitor al accesului prin fibră optică la servicii de bandă largă, utilizându-se echipamente Samsung și CISCO. Numele oficial al tehnologiei este “5G fixed access”.

Nu s-au dat detalii despre amploarea testului și nici despre localitățile sau zonele unde se va desfășura, probabil așteptându-se anumite autorizații înainte de a le anunța cu nume și prenume. Testele vor fi coordonate de la nivelul grupului Orange, rezultatele fiind importante pentru dezvoltarea 5G la nivel mondial, nu doar aici la noi.

Testul va măsura, presupun eu, posibilitatea utilizării conexiunii 5G ca înlocuitor al fibrei optice trase până la domiciliul sau sediul clientului, tehnologia permițând în teorie viteze de ordinul Gigabiților și latență la fel de mică. Practic, nu se vor testa telefoane conectate la 5G (nici nu există, pentru noi), ci un soi de routere sau access point-uri montate în case și care, în loc să fie conectate prin cablu la fibra optică ce intră în clădire, vor fi conectate prin radio la rețeaua 5G. Sau poate vor fi conectate prin cablu la un dispozitiv local ce va fi el conectat la 5G, rămâne de văzut.

Oricum, utilizarea 5G-ului în acest fel va simplifica mult în viitor conectarea zonelor rurale (sau a noilor cartiere rezidențiale) la Internet de mare viteză. O problemă în dezvoltarea rețelelor de cablu este zona last-mile, când trebuie să conectezi fiecare apartament, fiecare gospodărie, la magistrala locală. Utilizând 5G, conectarea poate fi mult mai rapidă.

Partenerii pentru acest test sunt Samsung și CISCO, care vor colabora cu Orange, fiind anunțate următoarele:

Samsung va furniza utilizatorilor finali echipamente 5G (echipament indoor și outdoor, instalat la sediul sau domiciliul clientului – CPE – customer premises equipment), unități de acces radio 5G (RAN), compuse dintr-o stație de bază radio compactă și elemente RAN virtual, precum și servicii de setare a frecvențelor radio 5G.

Cisco va furniza platforma Cisco Ultra Gateway, facilitând conectarea pachetelor de date pe tehnologia 5G, dezvoltate pe infrastructura Cisco NFV. Routerul de acces mobil va oferi funcțiile Control și User Plan Separation (CUPS) pentru performanțe sporite și flexibilitate.

Comunicatul include și declarații despre cât de fericită este fiecare companie să colaboreze cu celelalte două. Zici că a venit Crăciunul la ei.

Testul va dura trei luni: una de pregătire, una de testare, una de demontare a echipamentelor de test. Înțeleg că serviciile vor fi oferite prin frecvența de 26 GHz, care oferă bandă mare, dar acoperire mică, adică perfectă pentru conectivitate last-mile, iar anumiți clienți vor fi invitați să folosească aceste echipamente, zice un interviu de pe site-ul oficial.

asus s5507

    7 comentarii

  1. Eventual sa lanseze si servicii de IPTV (sau sa ai acces la servicii IPTV prin intermediul parteneriatului cu Telekom) si mai scapam si de ceva cablaraie prin casa…
    The future is bright :)

      (Citează)

  2. “nu se vor testa telefoane conectate la 5G […], ci un soi de routere sau access point-uri montate în case”

    Sau poate se testeaza modemuri integrabile in laptopuri, ca sa avem (finally) laptopuri cu net oriunde.
    Militez de mult pentru laptopuri cu 4G, in special ultrabook-uri de business, dar tot timpul primesc reply-uri de genul “lasa, mai bine ca are slot de card”

      (Citează)

    • Cătălin Tănase

      08/02/2018 la 4:39 PM

      Yep! Laptopurile sunt dispozitive mobile prin definiție. Mi s-ar părea de bun simt să conțină modem 4G cum conțin Wifi, exact ca un telefon mobil

        (Citează)

    • Și cum militezi? Că eu la ultimul am militat cu vreo 30 de lire în plus și a venit cu modem 4g (standard avea 3g) .

        (Citează)

  3. last-mile ar trebuie sa fie foarte usor, toate firele trase de constructor la un tablou principal iar utilizatorul sa aiba posibilitatea sa isi aleaga firma cu care munceste si pachetul dorit.
    In America majoritatea folosesc dsl de pana in 10Mb, norocosii cu cablu au 50-200 mb, cei cu fibra optica pot fi numarati pe degete.
    4G merge in unele zone cu peste 100Mb, doar abonamentele care au “unlimited” de fapt au vreo 22 Gb si apoi viteza de 0.5 Mb.

      (Citează)

  4. Eu zic ca 4g ar duce miliardele de device-uri. Dar trebuie sa ruleze tot telco ăsta niște bani

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus