un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Lounge-uri de aeroport: Salon Air France din Charles de Gaulle Paris, terminalul 2E-K

2 Feb 2018  ·

TURISM  ·

19 comentarii

Aeroportul Charles de Gaulle din Paris este probabil un loc foarte popular pentru escală înainte de zboruri spre destinații neconectate direct de România, așa că iată cum arată lounge-ul de aici, dacă aveți timp de el. Eu am stat 7 ore aici la o escală, așa că m-am bucurat din plin de serviciile lounge-ului Air France, care s-a dovedit printre cele mai bune lounge-uri din cele vizitate de mine până acum.

De ce să intri la un lounge? Pentru că de obicei au fotolii confortabile (în unele chiar și paturi), mâncare și băutură la discreție, prize, wireless, televizoare, tot felul de separeuri sau mese unde să te relaxezi sau să lucrezi. Unele au și dușuri, altele console cu jocuri, reviste și ziare. Dacă puteți intra gratuit folosind un card de fidelitate sau biletul business, foarte bine. Chiar și contra-cost poate fi o afacere bună deoarece, la o escală de mai multe ore, probabil ați plăti la fel de mult pentru mâncare și băutură în aeroport, dar nu în condiții la fel de bune.

Zborul meu decola din terminalul 2E, zona K, și la acel Air France Lounge am fost, care-i deschisă tututor companiilor din alianța SkyTeam, inclusiv TAROM. Înțeleg de pe site-ul SkyTeam că sunt lounge-uri în mai toate zonele terminalului 2E, nu doar la K, dar și în 2F și altele. Am intrat aici cu un card Flying Blue Gold. Orarul este 5:30-23:30. Nu se poate intra contra-cost, iar pentru cei cu card Priority Pass există un alt lounge în aeroport. Aeroportul e mare, în funcție de companie cu care călătoriți s-ar putea să aveți la dispoziție și alte lounge-uri, vedeți pe site-ul lor.

Accesul se face rapid. Treceți de securitatea de la intrarea în zona K și, în stânga, veți vedea semnele care anunță lounge-ul și liftul care vă duce acolo. Lounge-ul se află un etaj mai jos și este alcătuit din două încăperi de mari dimensiuni.

Teoretic una este ceva mai orientată spre business, pentru pasagerii ce vor să lucreze, alta pe relaxare, dar în practică mi s-au părut foarte asemănătoare ca dotări, iar mâncarea și băutura sunt identice. Puteți trece oricând dintr-una în alta, desigur.

Locurile disponibile sunt o combinație de fotolii comode, mese cu scaune pentru luat masa și canapele. Aproape toate au prize și porturi USB disponibile. Priveliștea nu este cine știe ce, doar o latură are vedere spre trenul automat navetă între terminale și o zonă de îmbarcare a aeronavelor, dar este zona pentru avioane mici, așa că nu vă veți putea bucura de cine știe ce giganți ai aerului, ci doar de “banale” Airbus A318 și altele asemenea.

Băutura este pentru toate gusturile. Am găsit trei vinuri roșii franțuzești, două din 2016 și unul din 2012, un vin alb de 2016 și șampanie Joseph Perrier. Aveau și mai multe tipuri de băuturi alcoolice tari, desigur. Whisky-ul era Glenlivet single malt, gin-ul un Bombay Sapphire, am găsit chiar și vin de Porto și câteva ingrediente de cocktail. Un singur tip de bere: Heineken.



Dacă nu doriți alcool, au apă plată Evian, tonic Finley, băuturi din gama Coca-Cola și Nestea, plus dozatoare de Tropicana și, desigur, cafea și ceai (Tea of Lords).



Mâncarea este un alt punct forte al lounge-ului. Funcționează după un orar, cu produse de mic-dejun, prânz și cină, plus snack de după-amiază. Eu am ajuns când începuse snack-ul de după-amiază, dar am văzut și cina: un fel de pui cu smântână, somon în sos, pilaf de orez și piure de cartofi dulci, plus câteva prăjituri.

Snack-ul respectiv era foarte complex, cu mai multe preparate decât găsești uneori în alte lounge-uri mari din lume. Am văzut pe acolo piept de pui, salată de linte, vreo 3 feluri de brânzeturi, salată coleslaw, murături, vreo 5 feluri de chifle, croissante, pain au chocolat, fructe, iaurturi, omletă cu ceapă, quiche cu legume, noodles probabil pentru pasagerii asiatici șamd, mai multe feluri de unt șamd.

Există desigur o conexiune gratuită la Internet prin wifi, plus o selecție largă de ziare (din care doar NY Times în engleză), reviste și chiar și cărți, televizoare ce arată știrile, plus monitoare de informare despre zboruri. Există toalete în lounge, dar nu și zonă pentru fumători. Cineva a întrebat și i s-a spus că cel mai apropiat acvariu este la 10 minute distanță.

Lounge-ul are, într-una din încăperi, și o zonă mai potrivită muncii, cu birouri de lucru prevăzute cu prize. În altă parte, o zonă este delimitată pentru pasagerii clasa 1 de la Japan Airlines, iar într-una din cele două încăperi există și un nivel superior despre care mi s-a spus, la intrare, că este ceva mai retras și că mă pot odihni mai bine acolo. M-am odihnit, însă, cu gin tonic, ca să zic așa.

Mai mult, există și un mic spa unde înțeleg că poți beneficia de un tratament revigorant gratuit, dar spa-ul este închis miercurea și eu exact într-o astfel de zi am fost acolo. Am văzut însă dușurile, vreo 6 încăperi la număr, practic băi complete.

Sunt și câteva PS Vita într-un colț, în caz că știe cineva să le folosească.

Nu-i totul perfect în lounge. Are un aspect ușor învechit și poate că în curând va fi renovată (cea din zona porților L este închisă pentru renovare și se redeschide în curând). Observați că acest decor cu lemn este specific vremurilor trecute, iar lampa de la masa unde stăteam eu era spartă, dar sunt inconveniente minore. Toaleta de bărbați din camera din stânga este foarte mică, iar “prosopul în buclă” de șters mâinile era rupt; toaleta din camera dreaptă e mai mare și bine dotată. Ca lucruri pozitive aș vrea să amintesc de personalul numeros, sunt trei persoane la birou de primire, plus mulți care se plimbă prin lounge pentru a curăța mesele și a reumple bolurile cu mâncare. Și am impresia, apropo, că există lounge-uri și mai frumoase în aeroport, dar eu de aici decolam și aici am intrat.

Aeroportul arată bine, cel puțin în zona K. Magazinele sunt, în marea majoritate, cele ultra-premium de tipul Bottega Veneta și Burberry, au fotolii confortabile, console Playstation șamd. Dacă totuși aveți o escală lungă, gândiți-vă la accesul la lounge, s-ar putea să cheltuiți mai mult mâncând și bând la restaurantele uzuale ale aeroportului.

asus s5507

    19 comentarii

  1. ce banca ofera cel mai bun pret la visa gold? merci

      (Citează)

    • Cu Visa Gold nu intri in orice lounge. Radu a mentionat un Flying Blue gold.

        (Citează)

    • FlyingBlue Gold este un statut de client frecvent al AF/KLM, nu ceva ce poti cumpara (sau nu oficial).

      Pentru a ajunge la Gold trebuie sa zbori 50K mile aeriene pe an in clasa economica sau 25K mile in clasa business. Ma rog cu Tarom-ul este de doua ori mai mult pentru ca este partener SkyTeam de categoria a doua.

        (Citează)

  2. speedy.gonzales

    02/02/2018 la 1:15 PM

    asta e visul umed al oricarui piscotar roman !!!

      (Citează)

  3. Dupa Craciun, cand m-am intors din Bucuresti (stau in Canada), am avut o escala lunga de 8h in Amsterdam si am stat cateva ore intr-un mini hotel in cadrul terminalului international din Schipol (nu a fost nevoie sa ies din terminal/ trec prin security & la fel sunt si pe Charles De Gaulle, Heathrow si JFK). “Yotel” se numeste, au cabine individuale, pt 2 persoane sau family size, cu pat, televizor, masuta, dus, prosoape, cafea/ceai/ciocolata calda la discretie si wifi nelimitat, destul de bun si pentru apeluri video pe skype. Ma astepta un zbor lung inapoi in Montreal, si un somn de cateva ore si un dus dupa made a huge difference, imi pare rau ca nu am stiut de ei mai dinainte… Pretul a fost 51E pentru 4h, zic eu ca a meritat fiecare banut. Lounge-urile arata tentant, dar cateodata putina intimitate prinde mai bine… Just spreading the word ?

      (Citează)

    • Da, pare foarte bun prețul. În Munchen am văzut un fel de cabine chiar în aeroport dotate cu pat, televizor și liniște. Se închiriau cu ora.

        (Citează)

  4. Lounge are şi traducere în română: salon.

      (Citează)

  5. La Bergamo, cel mai bun lounge e mallul ala mare de peste drum. Au o pizza mirifica (am luat una de vreo 14 euro, family, enorma), amber beer faina, am vazut oameni care trageau cate un pui de somn pe un soi de banci circulare tapitate. Capucino 1,5 euro in cafenea (in Bucuresti bei cu 2-2,5 euro), ciocolata Lindt cu un euro in supermarket (la noi e dublu) si multe altele mai bune si mai ieftine ca la noi. Plus shopping masiv…am petrecut 7 ore cu mare placere in el.

      (Citează)

  6. Imi place articolul asta, e genul ala de poveste pe care o spun romanii cand ies prima oara din tara si se minuna de tot. Acum se minuna de lounge-uri :))

      (Citează)

  7. Seria asta de articole aproape că m-a convins să îmi fac un card BT. Păcat că nu au și pentru firme ceva similar, că aplicam luni la prima oră.

      (Citează)

    • hoinaru:
      Seria asta de articole aproape că m-a convins să îmi fac un card BT. Păcat că nu au și pentru firme ceva similar, că aplicam luni la prima oră.

      Cardul de credit BT FlyingBlue Gold nu iti da acces la lounge-uri (in afara de ce din Cluj si Otopeni). In plus punctele pe care le castigi folosind cardul de credit nu sunt luate in calcul pentru FlyingBlue elite status.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus