un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Asus prezintă noile ZenFone 5, cu ecran decupat și procesoare până la Snapdragon 845

28 Feb 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

21 comentarii

Dincolo de lansarea noilor Samsung, probabil cele mai interesante pentru piața românească sunt noile Asus Zenfone 5, prezentate ieri la Barcelona.

Noul Zenfone 5 are ecran decupat în partea de sus, unde se află difuzorul, exact ca la Apple iPhone X, Essential și, dacă zvonurile se vor adeveri, Huawei P20. Poate că au produs prea multe ecrane de acest tip. Mie îmi place sistemul, poți avea acolo notificările și ceasul fără a pierde spațiu din suprafața cu adevărat utilă a ecranului. Diagonala este de 6,2 inchi, deși ecranul full-front induce în eroare la acest aspect.


Au păstrat sistemul de cameră duală de pe generația anterioară, dar au îmbunătățit optica. Pe spate se află o cameră principală de 12 megapixeli, senzor Sony cu pixeli de 1,4 micrometri și o diafragmă F1.8, ceea ce sună bine, chiar dacă nu la nivelul Samsung S8 sau S9. O a doua cameră de pe spate are însă un unghi de cuprindere de 120 de grade, aproape cât un GoPro. Filmarea se face 4K 60 fps, dar, din păcate, stabilizarea este în continuare electronică.

Chipsetul este un Snapdragon 636 fabricat în tehnologie de 14 nm, ajutat de 4 sau 6 GB memorie RAM. Va fi suficient de bun pentru majoritatea oamenilor, mai ales că mă aștept ca telefonul să aibă prețuri bune la scurt timp după lansare.

Specificații Asus ZenFone 5:

  • ecran 6,2 inchi, rezoluție 2246 x 1080 px, IPS
  • chipset Snapdragon 636 octa-core, 4 sau 6 GB RAM, stocare 64 GB și microSD
  • cameră principală 12 Mpx, F1.8 și încă o cameră cu unghi de 120 grade
  • cameră principală 8 Mpx, F2.0
  • sunet Hi-Res Audio, jack audio, două difuzoare
  • NFC, USB-C, WiFi 802.11ac
  • baterie 3300 mAh
  • Android 8
  • dimensiuni 153 x 75 x 7,85 mm, greutate 155 grame

Modelul de top este însă ZenFone 5Z, care vine cu chipset Snapdragon 845, exact ca Galaxy S9 din state. Restul specificațiilor rămân aceleași, cu ecran de 6,2 inchi și aceleași trei camere.

Va fi o pereche bună de testat comparativ Snapdragon 845 versus 636. ZenFone 5Z mai include și memorie de stocare de tip UFS2.1, mult mai rapidă decât cea de pe 5, iar memoria RAM crește până la un maxim de 8 GB pentru versiunea de top a modelului 5Z. Va fi un telefon puternic, dar așteptați-vă și la un preț pe măsură.

Un model ZenFone 5 Lite a fost de asemenea introdus: ecran de 6 inchi, mărișor dar fără decuparea din partea de sus, chipset Snapdragon 630, tot două camere pe spate, dar nu de aceeași calitate, 3 sau 4 GB memorie RAM, baterie tot de 3300 mAh. Vine cu Android 8.

Doar pentru 5 Lite a fost comunicat prețul: 1599 lei la lansarea din România, în viitorul apropiat. Mă aștept deci ca ZenFone 5 să coste în jur de 2000-2100 lei la lansare, în trimestrul doi din 2018, iar modelul 5Z nu-mi este clar dacă va fi adus la noi oficial, nefiind precizat nimic în acest sens.

Am ales să ignor feature-ul ZeniMoji prin care emojiuri sunt animate de expresiile faciale ale utilizatorului, inclusiv exprimarea “ZeniMoji is a fun new ZenFone 5 feature — exclusive to ASUS — that lets users animate cute avatars”. Da, foarte exclusivă.

ZenFone 5 când Zenfone 4 a fost lansat oficial în august 2017? Da. E ca și cum două echipe ar fi lucrat în paralel la două telefoane și ambele rezultate au fost bune, așa că au mai lansat unele. Sau poate că Asus a vrut să aducă rapid modele cu ecran full-front. Partea bună este că generația ZenFone 4 probabil se va ieftini după lansarea modelelor 5, iar ZenFone 4 are tot două camere pe spate și un model include chiar Snapdragon 835.

asus s5507

    21 comentarii

  1. Ma bucura ca tot mai multi producatori se indreapta catre ecranul full front, mi se pare ca e singura chestie reala ca sa te poata face sa vrei upgrade.

      (Citează)

  2. 153cm e imens, nici acum nu mă pot obișnui cu la g6-le meu care are 148cm
    De ce naiba fac toți doar palete?
    Daca vrei ceva mai mic, tre sa iei Apple sau low-mid range-uri

      (Citează)

  3. Cătălin Tănase

    28/02/2018 la 5:22 PM

    Mie mi-a atras atentia Nokia 7 Plus, pentru care e inscris in programul Android One, are baterie de 3800mAh si costa 399 euro

      (Citează)

    • O sa se vândă în draci Nokia asta. Eu abia aștept sa îl comand, chiar ma întrebam când voi găsi un upgrade de la Moto z play.

        (Citează)

    • Da, arată bine noile Nokia. Asus pierde mult prin tot bloatware-ul pe care-l include acolo. Bagă la grămadă și jocuri și programe business și tot felul de utilitate și altele, fără să te lase să alegi dacă le vrei.

        (Citează)

  4. Ma încântă foarte tare telefonul si il iau in calcul sa inlocuiesc samsungul a5 2016.
    Problema este ca m-am obisnuit cu Super AMOLED-ul de pe samsung si acum mi se pare ca nu are rost sa iau un telefon fara tehnologia asta ( in principal datorita negrului)
    Camera foto e penru mine deal-breaker-ul

      (Citează)

  5. ZenFone 5Z va costa 3099 lei în varianta cu 8 GB RAM și stocare 128 GB și va apărea în trimestrul 3. Adică iulie-septembrie!

      (Citează)

  6. Mi se pare interesant ZenFone 5. Dacă nu-mi cumpăram OnePlus 5T, poate mă gândeam la el anul acesta.

      (Citează)

  7. Dupa aproximativ 2 ani si jumatate de utilizare nonstop a unui ZD551KL, as putea spune ca recomand ASUS Zenfone. Dupa 7 ani de Android continuu + unele validari pe safari iOS la serviciu ma gandeam sa trec pe iOS dar modelul asta suna chiar foarte bine

      (Citează)

  8. Cand a lansat Samsung S2 Apple i-a dat in judecata. Acum vad ca ii copiaza toti si nu exista nici o problema.

      (Citează)

  9. Madalin:
    Asa este dar tot o clona ramane.

    Tu trollezi breh sau vrei doar sa iti lasi link la site-ul ala obosit? :)

      (Citează)

  10. Tu lucrezi la Asus? Vezi poate te reținem și ai treabă. :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus