un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Zvonuri despre Samsung Galaxy S9 vorbesc de o cameră cu diafragmă variabilă

16 Jan 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

Cei de la Samsung par mai puțin secrețoși în ceea ce privește viitorul Galaxy S9, ce va fi lansat la Barcelona, la Mobile World Congress, la final de februarie. Probabil că în magazine va ajunge cam o lună mai târziu, dacă ne luăm după experiența din trecut.

Mai puțin secretoși pentru că apar mai multe detalii despre telefon încă de acum. De exemplu, aprobarea FCC spune că vor fi tot două modele, SM-G960 pentru S9 și SM-G965 pentru S9+.

Pe lângă confirmările oficiale privind viitoare lansare, acum a scăpat și cutia produsului pe Internet și pare reală.

Mai exact, specificațiile lui Galaxy S9 sunt următoarele:

  • ecran de 5,8 inchi, rezoluție QHD+, ecran Super AMOLED. QHD+ înseamnă 3200 x 1800 pixeli, apropo.
  • cameră foto de 12 megapixeli, dual pixel, stabilizare optică, diafragmă variabilă F1.5/F2.4, super slow motion
  • cameră frontală 8 megapixeli
  • scanner de iris
  • difuzoare stereo tunate de AKG, plus căști tunate de AKG
  • 4 GB memorie RAM și 64 GB stocare internă
  • încărcare wireless

OK, să le luăm pe rând.

Camera foto cu diafragmă variabilă înseamnă că obiectivul foto înlocuiește mecanic lentila de F1.5 cu una F2.4 și înapoi. Tehnologia nu este nouă, Samsung a lansat recent telefonul W2018 cu exact același sistem.

Ghid foto: cifra F spune cât de deschis este obiectivul foto, cât de mare este “gaura” prin care intră lumina spre senzor. Sunt invers proporționale: cu cât cifra este mai mică, cu atât deschiderea este mai mare.

Cu cât deschiderea este mai mare, cu atât fotografiile sunt mai bune în condiții slabe de iluminare pentru că mai multă lumină intră în obiectiv.

Un alt efect al sistemelor optice clasice este următorul: cu cât deschiderea este mai mare (adică F mai mic), cu atât fundalul poate fi mai mult defocalizat, mai neclar, față de obiectul fotografiat. Efectele acelea de defocalizare, numite bokeh, se obțin cu obiective foto foarte deschise.

F1.5 este FOARTE deschis pentru un telefon. Ca idee, S8 și S7 folosesc o cameră cu F1.7, iar Galaxy S6 avea un obiectiv cu F1.9. Cel de pe S9 nu doar că va obține imagini foarte luminoase în beznă, dar va blura foarte bine fundalul față de subiectul pe care se focalizează.

În aceste condiții, nu înțeleg de ce este nevoie și de schimbarea diafragmei în F2.4. De ce ai folosi-o? În timpul zilei, pe lumină foarte puternică, și un F1.5 poate obține imagini corect expuse prin micșorarea timpului de expunere, ceea ce duce și la imagini mult mai clare.

Poate că acel F1.5 obține imagini cu fundalul prea defocalizat și asta ar impiedica fotografiile de genul “poză cu mine în fața palatului”, că nu s-ar vedea clar și palatul. Probabil că ziua se va face o comutare automată pe F2.4.

Rezoluția QHD+ este nebunie mare. Total inutilă, zic eu, e mai mult o demonstrație tehnologică a faptului că pot integra ecrane de 1800 x 3200 pixeli. Ca și utilitate, nu văd una. Probabil telefonul va veni, ca și generația anterioară, configurat default pe o rezoluție inferioară, poate 1600 x 900 pixeli.

Dual pixel este numele lor pentru tehnologia de focalizare rapidă. Super slow motion este interesant, s-ar putea să fie vorba de filmare la 1000 fps. Momentan S8 poate filma 720p la o rată de 240 fps. Eu sunt mare fan al clipurilor slow-motion, mi-ar plăcea să pot filma la 1000 fps, chiar și pentru timp limitat.

Difuzoare stereo probabil se referă la utilizarea a două difuzoare de performanțe similare în partea de sus și de jos a telefonului. Un dezavantaj al modelelor S7 și S8 este că sunetul din jocuri (sau muzica) se aude doar pe difuzorul “extern” din partea de jos, o zonă ușor de acoperit cu palma atunci când ții telefonul în mod landscape în mână. Probabil că acum, ca la Huawei Mate 10 Pro și alte modele, vor introduce un difuzor puternic și în cel folosit pentru apeluri și împreună vor reda stereo sunetul.

Sunt ușor surprins de doar 4 GB memorie RAM, dar e posibil să existe și o versiune cu 6 GB RAM și 128 GB stocare internă. Posibil să existe și versiuni cu 256 GB stocare internă, mai ales că telefonul nu pare a mai avea card microSD.

Chipseturile vor fi, mai mult ca sigur, noul Samsung Exynos 9810 pentru piața nostră și noul Qualcomm Snapdragon 845 pentru piața americană. Nu contează așa mult în utilizare normală, deși în funcție de talentul celor doi producători s-ar putea să apară diferențe la autonomie sau procesare de tip AI.

Scannerul de iris este o altă tehnologie de autentificare biometrică. Probabil că va suporta și animoji ca pe iPhone. Mai mult ca sigur și Bixby va fi la bord, plus ecranul de tip full-front.

 

surse: Engadget și Gadgets360.

asus s5507

    10 comentarii

  1. Suna excelent dpdv al marketingului sa ai de la f1.5 la f2.4. Sa vezi cati or sa zica ca e precum un dlsr.

      (Citează)

    • No joke, in anumite situatii un flagship poate fi considerat chiar mai bun decat un DSLR. Incearca sa faci un portret noaptea pe terasa cu un S7 apoi cu un DSLR cu obiectiv kit f/3.5 – f/5.6. Te las cu trepied, cu telecomanda, cu ce vrei tu.

      Ok, daca pui un f/1.8 pe un DSLR …

        (Citează)

  2. QHD+ se refera la faptul ca e rezolutia standard QHD adica 2560 x 1440 (16:9), dar adaptata la formatul 18.5:9 al display-ului, deci se mai adauga ceva pixeli pe verticala si asa ajungem la 2960 x 1440 (rezolutia lui S8 care mai mult ca sigur va fi pastrata pe S9).

    3200 x 1800 e 16:9, ceea ce nu vom mai vedea vreodata pe un telefon flagship.

      (Citează)

  3. Cătălin Tănase

    16/01/2018 la 1:07 PM

    “În aceste condiții, nu înțeleg de ce este nevoie și de schimbarea diafragmei în F2.4”

    Deoarece la diafragme mai inchise imaginea este mai clara, mai “sharp”. Nu e suficient sa ai doar un timp de expunere foarte scurt, e iportant sa ai si o claritate mai buna.

    De asemenea, o diafragma mai inchisa inseamna si mai putine aberatii cromatice, mai ales spre marginile cadrelor

      (Citează)

    • Si in unele conditii de lumina timpul de expunere mic nu este destul de mic pentru o expunere corecta.
      Cand am citit despre diafragma variabila ma gandeam ca ai mai mult de douar doua valori.

        (Citează)

  4. avand in vedere cat de mic este un senzor de mobil, diferenta la “bokeh” intre f/1.5 si f/2.4 este neglijabila.
    da, se va simti la capacitatea de a capta mai multa lumina dar la bokeh, nul.
    poate daca subiectul e la 20 de cm de aparat si fundalul la 50m, acolo poate vei vedea ceva.

    dar deh, merge bine la marketing.

      (Citează)

  5. Din cate stiu Sony Xperia XZ iti ofera deja posibilitatea de filmare super slow-motion la 960fps, dar, din cate stiu, este limita la 2-3 secunde.

      (Citează)

  6. Din cate stiu momentan LG V30 are cea mai deschisa diafragma pentru un mobil: f/1.6.

      (Citează)

  7. nu inteleg ce inseamna diafragma variabila, ca obiectivele cu diafragma variabila exista de cand exista aparatele foto iar in ce priveste telefoanele, de ex. pe S7-le meu in modul Pro la camera foto pot modifica deschiderea diafragmei.

    deci care-i faza, sunt 2 obiective cu diafragme maxime diferite? daca da, de ce?

      (Citează)

  8. Ma dezgusta trendul Samsung – ia telefon cu bicixby whatever, dar feature e valabil după 1 an.
    Rezoluție incredibila, nu ai mai văzut asa ceva pe un telefon! Dar o limitează nu default pt ca oricum e useless.

    Încă ma gândesc la ce sa zic de camera.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus