►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・PC Garage・Flip・Secom・Altex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Articolul acesta am vrut să-l scriu acum un an, după doi ani de mandat Iohannis, dar ieșirile președintelui legate de OUG 13 de pe vremea aceea m-au făcut să-l mai amân. I-a venit timpul.
De ce sunt dezamăgit? Pentru că mă așteptam să facă niște lucruri și nu le-a făcut. Știu că președintele României are puteri foarte limitate prin Constituție și nu-mi doresc să le încalce, dar tot ar putea face multe. S-a dovedit, în cele din urmă, că între Iohannis și Ponta am ales răul cel mai mic și atât.
În primul rând, mă așteptam ca președintele să iasă mult mai des cu declarații, să se adreseze mult mai des poporului. Nu vreau un “jucător” ca Băsescu, care se băga unde nu avea treabă și trăgea sfori în favoarea apropiaților, ci un președinte mai comunicativ.
Voiam ca președintele să-și spună mult mai des opinia despre problemele societății și despre ce se întâmplă în ea. Să semnaleze mai des neregulile, să arate ce se întâmplă greșit, să-și spună opinia despre evenimentele importante. Chiar dacă nu are puterea legală de a schimba ceva (și putea explica foarte clar și asta), aș fi vrut să-l văd că este interesat de subiect și că are o opinie, că cere celor cu putere să schimbe lucrurile, chiar și pentru lucruri minore ce fac uneori știrile zilei.
În schimb, am văzut-o mai des pe Mădălina Dobrovolschi, purtătorul oficial de cuvânt, transmițând opinia administrației prezidențiale despre diversele evenimente din țara noastră. Nimic în neregulă cu asta, dar pe total președintele mi-a lăsat impresia că nu vrea să se implice cu nimic mai mult decât îi scrie în fișa postului, ceea ce m-a dezamăgit profund. Trump din SUA este acuzat că se adresează prea mult poporului; o fi, dar al nostru e la capătul opus al spectrului.
În al doilea rând, mi-ar fi plăcut să-l văd pe Iohannis alegându-și un domeniu în care să se implice personal, chit că nu este în atribuțiile președintelui. Să zicem… autostrăzile. Nu are președintele nici o putere acolo, dar ar fi putut face din acest domeniu proiectul său personal, ar fi putut spune “Eu la fiecare două săptămâni vreau să merg în vizită pe șantierul autostrăzii. Ce, nu mă vor lăsa să intru?“. Și-l lua cu el și pe ministrul Transporturilor și la fiecare 2 săptămâni inspectau împreună șantierul respectiv, iar dacă găsea lucrurile neschimbate putea spune, în fața alaiului mare de reporteri ce siguri ar însoți de fiecare dată o asemenea vizită, “Vreau să trag un semnal de alarmă, nu pare să se fi lucrat nimic, dar îl las pe ministrul transporturilor, aflat aici lângă mine, să ia întrebările voastre și să explice lucrurile“.
Sau na, e profesor, la fel ca soția sa. Lua ca proiect personal îmbunătățirea sistemului de educație din România, că îl cunoaște bine. Sau orice altceva accesibil.
Veți spune că sunt nedrept sau că sunt nemulțumit pentru că nu s-a întâmplat ceea ce cred eu că ar fi fost de bun augur, dar în schimb s-au întâmplat alte lucruri. Așa o fi, dar amintiți-vă de campania electorală, de dezbaterile versus Ponta, de popularitatea pe care o avea președintele atunci, de modul în care a promis că va consulta des societatea civilă (și n-a făcut-o decât o dată); aveam senzația că va face multe lucruri, dar în schimb s-a limitat la fișa postului și atât.
Desemnarea Vioricăi Dăncilă ca premier a pus capac. Dacă a acceptat ca prim ministru să fie un om ce nu poate exprima 2-3 idei simple, atunci ne merităm soarta. Nici nu mai contează că arată ca o țață blocată în coafura și hainele anilor 70, pur și simplu nimic nu o recomandă ca șef de guvern!
O fi cum zice Pantazi, poate a numit-o pentru a eroda și mai mult PSD-ul prin încă un premier de doi lei. Dar tare mi-e că a numit-o pentru că a fost soluția cea mai simplă și președintele n-a dorit să se complice.
Visam la un lider, am ales doar un președinte.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
73 comentarii
18/01/2018 la 6:39 AM
Eu am votat cu Macovei. Iar acum când societatea este măcinată fix de probleme in justiție, e momentul cel mai bun sa reflecte de ce președintele potrivit pentru România ar fi fost dansa.
Faptul ca a pus bazele DNA intr-o țara ca a noastră ar fi trebuit sa fie suficient pentru a fi susținută de populație. Oamenii însă au dorit un președinte și un parlament pe măsura. Ei bine, i-au primit.
Eu as fi mers pe mâna lui Cioloș ca premier și Macovei președinte. Cred ca eram departe. Asta e opinia mea personală și cine nu este de acord… well, sa se uite la tv.
Andu(Citează)
18/01/2018 la 9:57 AM
Probabil glumesti sau te-ai nascut dupa ultima ninsoare!
A. Nastase a infiintat PNA-precursorul DNA- in anul 2002.
Pe timpurile alea macovei nu facea altceva decat sa-i suga ciorapii lui Soros, lucru pe care-l continua si azi cu mult aplomb.
Sabin(Citează)
18/01/2018 la 10:17 AM
Sabin e amuzant. :))
Nashu_mare(Citează)
18/01/2018 la 10:35 AM
Sabin e prost.
mac gregor(Citează)
18/01/2018 la 11:10 AM
Macovei e patata de la mineriade. Nu are ce cauta in politica si cu atat mai putin in Justitie.
gigi(Citează)
18/01/2018 la 11:56 AM
Postez aici raspunsul meu la un mesaj similar al unui deputat USR:
“Domnule Cătălin Drulă, aveam asteptari mai mari de la USR si de la dumneavoastra in special.
Este perfect adevarat ca presedintele decide premierul, DAR la fel de adevarat este faptul ca parlamentul nu judeca pe fond daca presedintele a incalcat constitutia sau nu, ci da un vot politic. Cu alte cuvinte, are nevoie de un pretext oricat de jenant sa suspende presedintele, iar CCR da un aviz consultativ. La prima suspendare a lui Traian Basescu CCR a dat aviz negativ – in opinia CCR Basescu nu incalcase constitutia. Si cu toate astea l-au suspendat.
Vreau sa va intreb ce s-ar si ales de legile justitiei daca Iohannis refuza propunerea PSD si zilele urmatoare era suspendat? Credeti ca Tariceanu interimar ar fi contestat legile la CCR? Credeti ca ar fi convocat referendum (drept este ca nu i-ar fi permis nici constitutia)? Credeti ca Tariceanu ar fi retrimis in parlament legile contra carora ati luptat personal atat de mult? Si pe cine credeti ca ar fi nominalizat Tariceanu ca premier?
Sa presupunem de dragul discutiei ca nu l-ar fi suspendat pe Iohannis in cazul refuzului si am fi ajuns la anticipate. Care va mai sunt scorurile in sondaje? Recastigand alegerile cu 45% in sondaje si probabil cu peste 50% pentru ca le organizau chiar ei, ar fi validat legile justitiei! Cine se mai putea opune legilor justitiei daca PSD-ul isi reconfirma scorul?
Va rog sa va reconsiderati, dumneavoastra si USR-ul, atitudinea fata de Iohannis. Un singur vot nu inseamna mult, dar in caz contar sunt tentat sa-mi reevaluez parerea despre USR. Sunteti in eroare si loviti in singura persoana care mai poate opri legile justitiei.”
AT(Citează)
18/01/2018 la 12:27 PM
@AT: dacă voiau să-l suspende pe Iohannis pentru că, așa cum zici tu, e nevoie doar de un pretext, o făceau deja.
Practic, tu zici că președintele este acum omul PSD, că dacă nu face ce vor ei, va fi suspendat. Și atunci să nu fiu și mai dezamăgit?
nwradu(Citează)
18/01/2018 la 8:04 AM
De aproape doi ani urlu la pereți că Iohannis e un posibil infractor. Că știa foarte bine că acea casă a fost obținută ilegal. Să nu uităm că a scăpat la mustață de o posibilă decizie de incompatibilitate. Omul ăsta nu are decât de câștigat de pe urma acțiunilor PSD. Pe de o parte măcelărirea justiției îi vine mănușă lui și PNLului, pe de altă parte poate poza în omul cinstit care, vai, nu are mijloacele legale să se opună PSD.
Glumetzu(Citează)
18/01/2018 la 12:46 PM
Aia nu contează. Țara arde în jurul nostru, chiriile președintelui sunt cea mai mică problemă.
nwradu(Citează)
18/01/2018 la 2:52 PM
Adică ciuma la gunoi, iar la locatari din deal nu se pune?
Later edit: macove= trădător cu acte.
Când mai citim și altceva decât fumurile din bulă, pute un pic, dar te liniștește. Asta dacă nu ești activist convins sau cu principii doar pro ego.
Have fun!
theSame(Citează)
18/01/2018 la 8:07 AM
Ca să vezi, politicienii mint în campanii, sunt leneși și nu-i preocupă binele poporului care i-a ales, ci doar propriul buzunar, pe care vor să-l umple cât mai mult, cu un efort cât mai mic. Cine-ar fi crezut?
Raul(Citează)
18/01/2018 la 12:46 PM
Nu consider că m-a mințit, pur și simplu mă așteptam să fie mai activ și mai implicat, măcar declarativ, măcar să ia poziție, în problemele societății.
nwradu(Citează)
18/01/2018 la 8:11 AM
Ca sa fiu dezamagit, ar fi trebuit sa am oarece asteptari de la el. Dar am stiut exact cu cine votez…cu unul care nu era liderul PSD. Iohannis e varianta romaneasca a lui Trump, dar soft. Nu prea ar fi vrut sa fie presedinte, prefera o viata tihnita si fara stres, cu multe calatorii relaxante. Se vede treaba ca nu vrea sa lase ca acest mandat si poate si urmatorul sa ii strice liniste sufleteasca si starea Zen.
Giovani(Citează)
18/01/2018 la 10:01 AM
Ha, ha, ha! Buna rau asta cu “Iohannis varianta soft a lui Trump”.
Sau poate locuiesti in Australia si asa se vede de-acolo!
Sabin(Citează)
18/01/2018 la 1:23 PM
Eu aveam niște mici așteptări. Chiar nu cred că erau mari când zic că mă așteptam ca președintele măcar declarativ să comenteze mai des ce se întâmplă prin țară.
nwradu(Citează)
18/01/2018 la 8:34 AM
Si ce sa faca, accepte premier de la opozitie cand psd are.majoritate ? O fi sperat ca unii se sucesc (udmr) si trec la opozitie. UDMR oricum joaca la toate mesele cu cine da mai mult. Deci nu are cu cine se lua de psd.
Treaba cu suspendarea, e periculoasa ca doar el mai e impotriva astora cu legile justitiei, face mai rau daca scapa presedentia din control.
E mai bine cu premier psd decat cu Tariceanu presedinte.
Lumea se astepta la Iohannis sa le-o dea, sai faca pe psdisti, se asteptau la golanii, scandal…nu asta e Iohannis si ma bucur. Ma bucur ca am scapat de jegosi din astia.
Cata(Citează)
18/01/2018 la 8:59 AM
Căteva precizări,
Nu îl suspenda nimeni pe Iohannis. Nu ar fi avut pretext. Ar fi putut foarte bine să ceară o altă desemnare. Pariez că nici PSD-iștii nu se așteptau să accepte așa ușor. Ar fi putut să propune el un alt premier, tot din tabăra PSD.
Acum a semănat cu o capitulare.
Nu se aștepta nimeni “să le-o dea” că e clar că nu e genul, dar a avut o atitudine de învins când avea 2 ași în mână. De asta e lumea supărată.
Și acum, când vor veni legile justiției, Iohannis nu are prea multe pârghii, e nevoit să le aprobe. Dacă nu le aprobă, atunci Parlamentul e îndreptățit să înceapă procedurile de suspendare, pe când la premier, scrie clar în Consituție că Președintele propune premierul, nu PSD, nu alianță PSD-ALDE. Da, e o decizie CCR în care zice că trebuie să se consulte cu partidele și normal ar fi fost propunerea unui prim ministru agreat de majoritatea parlamentare. Nu scrie că trebuie să accepte orice obiect de decor propus de partidul majoritar.
Big T(Citează)
18/01/2018 la 9:09 AM
Cata, nu era discutia ca sa nu accepte premier PSD, bai dar chiar sa pui pe absolut oricine in fruntea Guvernului?…era un episod in Seinfeld cand se duce George la un interviu de angajare si incerca sa il abureasca pe ala, ca e bun, alea alea, la care ala ii zice: “- Nu ma intereseaza, esti angajat. Fa ce vrei.” Asa s-a ajuns si cu tara asta.
Giovani(Citează)
18/01/2018 la 1:24 PM
PSD nu mai are oameni cat de cat…..daca era macar o urma ca unii de la putere trec pe partea opozitiei si ar avea sanse ca parlamentu sa voteze unu mai calumea, non-PSD…zic ca ar fi refuzat.
Orice optiune PSD ar fi fost una obedienta lui Dragnea, poate femeia asta a simtito Iohannis ca nu duce, functia o darama, o sa gafeze grav ca n-are experienta.
Cata(Citează)
18/01/2018 la 1:24 PM
@Cata: avea diverse opțiuni.
Premier din opoziție, pe ideea “nu mai am încredere în voi; aveți guvern PSD, dar premier din altă sferă”.
Premier tot din PSD, dar nu țața aia. Le cerea să-l scoată pe altul la înaintare.
nwradu(Citează)
18/01/2018 la 1:39 PM
@Cata: chiar au dispărut oamenii capabili din PSD? Adică partidul care are cei mai mulți membri și primește cele mai multe voturi nu mai are decât secretare, casierițe, bibliotecare și șoferi de propus în funcții publice? Cred că trebuie să cauți în altă parte buba psdului, ei au vrut un om servil acolo din cauză că livache nu are voie. Plus funcțiile de miniștri sunt cam volatile, e mai simplu să pui un proxy acolo. Că te expui dacă ieși tu în față, te caută presa, te caută dna-ul, ani etc. Șoferul meu e mai potrivit, nu crezi?
mircea 2(Citează)
18/01/2018 la 8:36 AM
LOL, am ras. NU a pus macovei bazele DNA, esti intr-o grava eroare. Femeia a fost doar un procuror comunist de ultima speta si atat. Punct. Si asta nu o spun nebunii sau fanaticii anumitor posturi tv, sunt doar facts, care se pot verifica. macovei e doar o inventie din negura Basului. Cum dracu poti sa spui ca ai vota un asemenea om care pe oriunde se duce discrediteaza Romania…
SI eram pe dracu’ departe. Probabil eram in punctul in care jumatate de tara fila ce fac ceilalti si justitia asta de care vorbiti fara habar se facea doar la realitatea tv cu catusele pe masa.
Cand vad pe unii care nu au pic de legatura cu realitatea ca scot asemenea tampenii, pur si simplu imi dau seama cat de lipsiti de speranta suntem.
In rest, psd e pe drumul spre distrugere, euro creste, ratele cresc, alimente mai scumpe, salarii afectate de mutarea contributiilor etc. O sa fie bine, pe dracu’…
SmartAndu(Citează)
18/01/2018 la 12:31 PM
Mare e grădina… Ăștia îți fura țara și viitorul iar tu o să le povestești nepoților cum ai luptat tu cu comuniștii și i-ai urât din răsputeri fără să știi de fapt și ce e aia. Dar e bine, important e că mai marii zilei ți-au arătat inamicul. Nimic nu ar funcționa în raționamentul populiștilor fără un inamic. De aceea auzi ba Soros, ba statul paralel, ba ăla dinaintea mea (sau imigranții, evreii, musulmanii, dacă vrei la scară istorică sau mondială). În nici un caz mă scuzați, am greșit, uitați concret ce am făcut ca să îndrept greșeala.
mircea 2(Citează)
18/01/2018 la 8:49 AM
Îți împărtășesc in totalitate punctul de vedere. Cum a zis Băsescu: “Iohannis tocmai a pierdut mandatul următor”
Bughy(Citează)
18/01/2018 la 9:11 AM
Eu cred ca nici nu prea si-l mai dorea. Prea obositor. Singurul minus vor fi vacantele moaca.
Giovani(Citează)
18/01/2018 la 1:25 PM
Nu cred că l-a pierdut, nu prea are contracandidat serios. Dar va fi un mandat 2 la fel de slab.
nwradu(Citează)
18/01/2018 la 9:36 AM
Puneti problema ca si cum daca o refuza pe proasta psd-ul nu gasea alt prost, ca si cum ar duce lipsa de personal :)))
Experienta cu presedintele care riposteaza si se cearta cu premierul si cu partidul majoritar a trecut de curand (Basescu) si nu a fost constructiva deloc.
La primele critici din partea presedintelui o sa sara ciumpalacii de partid si cei din televiziuni cu acuze si scandaluri.
allex06(Citează)
18/01/2018 la 9:36 AM
pe iohanescu asta il scoate psd din cutie doar cand mai trebuie sa zica 2 cuvinte, ca ii invart de rotita din spate sa dea din maine si picioare.
a desemnat pe orisicare (tanti x, betivul satului samd), hai inapoi la cutie cu tine pana data viitoare.
john(Citează)
18/01/2018 la 9:37 AM
Dap. România, țara unde un infractor șef de partid are mai multă putere decât cel mai votat ales al țării. Țara în care infractorul își șchimbă premierul mai des decât chiloții. Țara în care ”greii” partidului nu se mai bagă în funcții, că e riscant, te expui, te verifică presa, dna-ul. Îți pui secretarele și șoferii, nu?
Da, Johannis nu face destul, dar cum zice și Petreanu să nu îi punem în cârcă toate relele din România, să ne așteptăm că ni le rezolvă el pe toate.
mircea 2(Citează)
18/01/2018 la 9:45 AM
Din punct de vedere politic, a procedat corect aproband-o pe tanti Dancila.
Cred ca PSD-ul era sigur ca Iohannis va respinge prima propunere asa incat a propus pe cineva la plesneala, nu uitati ca si abramburica Andronescu a fost propusa ! Ati ales-o, sa picati in cap cu ea atunci. :)
Problema insa este ca daca pui un prim ministru incompetent lovesti in tara si in milioanele de locuitori ai sai. Nu e de joaca, trebuia sa spuna ca nu e pregatita pentru functia asta. Imi amintesc ca Basescu asa facea.
JeanValjean(Citează)
18/01/2018 la 1:26 PM
Dar nu contează. Oricine ar fi premier, că era prima propunere, că era a doua, de fapt tot Dragnea trage sforile. A demonstrat asta deja de două ori.
Măcar avea un premier de care nu-ți era rușine când deschide gura.
nwradu(Citează)
18/01/2018 la 10:00 AM
Eu nu sunt inca dezamagit. Inca sper ca are un plan pus la punct. Iar o lupta era cum inutila. PSD sarea la suspendare imediat, ca tot se victimizeaza ca nu au puterea. Voiau doar un pretext, si o jumatate de pretext. Si cu presedintele suspendat, referendumul organizat in 2-3 luni, ce se intampla cu legile jutitiei? CCR sigur se reunea in cele 2-3 luni, legile ajungeau la Tariceanu si in secunda 2 erau promulgate.
Parerea mea este ca asta era planul PSD. Iar Iohannis called their bluff. PSD era foarte ok sa iasa de la guvernare cu legile justitiei aprobate. Au amorsat o bomba economica, ramanea doar sa se bucure ca au scapat de dosare, opozitia sa se faca de cacao incercand sa scoata carul din namol, si in 2019 veneau pe cai mari.
Asa vad eu lucrurile. Din punctul meu de vedere Iohannis a facut o mutare buna. Si cred ca se gandeste prea putin la un nou mandat…
Florian(Citează)
18/01/2018 la 10:32 AM
Are cu siguranta un plan si la momentul oportun va lovi cu arma mortala: Mihalache.
Giovani(Citează)
18/01/2018 la 1:28 PM
PSD nu avea motiv de suspendare.
În plus, cum se poate opune Iohannis legilor justiției? Cel mult le poate retrimite o dată la reexaminare, apoi este obligat să le promulge. Amânare 3 zile față de varianta Tăriceanu în acest caz.
Nu zic, Tăriceanu interimar ar putea face mult rău, numind oameni cheie în posturi cheie în acel interimat. Dar nu cred că se ajungea la suspendare.
nwradu(Citează)
18/01/2018 la 10:06 AM
Nu ma asteptam ca Johanez asta sa o desemneze pe viorica premier, CEL PUTIN putea sa joace mai tare si sa spuna: “ba baieti veniti cu o varianta serioasa”.
cred ca si dragnea a ramas surprins si si-a ras sub mustati de cat de usor a acceptat presedintele propunerea psd.
Franckie18(Citează)
18/01/2018 la 1:28 PM
Cum a zis Big T mai sus, a semănat cu o capitulare.
nwradu(Citează)
18/01/2018 la 10:16 AM
Cartea a jucat-o corect …insa comunicarea a fost total dezastruoasa. Am ascultat discursul in masina ..si in cele 3 minute nu a zis nimic , nu a justificat in alt fel decat mergand pe cartea Constitutiei.
Trebuia sa zica clar si raspicat, am facut aceasta alegere pentru ca :
1. Opozitia nu este pregatita sa intre la guvernare si nici nu este in viitorul apropriat
2. PSD a castigat cu un program politic care in teorie e foarte bun pentru Romania , in practica nu s-a intamplat nimic concret.
3. Meritele si rezultatele guvernarii se vor vedea pe parcursul mandatului si apoi sa vina semestrial /anual la teve si sa zica. Asta a promis punctual guvernul PSD , aici suntem astazi. Ca si presedinte putea sa faca asta.
si da, de accord cu tine , putea sa faca ceva in anumite domenii daca nu prin implicare directa prin patronarea unor initiative publice sau private.
Oricum deja prevad scenariul pentru urmatorul ciclu electoral…mulgem tara pana la os in astia 3 ani ramasi , in campania electorala mai dam o mostra pulimii de bunastare ( malai, ulei , concerte, ajutoare sociale ,etc.) cu promisiunea ca daca voteaza iar , vine si restul pachetului.
Prostimea voteaza, celalalta prostime nu iese la vot ca n-are cu cine / are treaba si am rezolvat balciul … :|
Silvanus(Citează)
18/01/2018 la 10:38 AM
Corect referitor la faptul ca a jucat cartea corect dar ca a comunicat-o dezastuos. Trebuia sa o accepte dar sa ii ia pe pesedei la banana, nu sa zica ca le mai da o sansa. Ori cel care l-a sfatuit sa zica asta e complet handicapat si el un prost ca a acceptat sfatul ori el este complet handicapat
sorin(Citează)
18/01/2018 la 1:30 PM
A comunicat dezastruos întreg mandatul său.
Bine, și câte șanse le mai dă cu programul ăla? Până în ultima lună a actualului parlament va spune “hai, că poate un nou guvern îl îndeplinește”?
nwradu(Citează)
18/01/2018 la 10:33 AM
Ce se intampla; mai intai de toate sunt perplexat de ultima propozitie din postare. Da, poti visa la un lider de….galerie, de sindicat, de gasca de cartier, de petreceri, insa cand te duci la vot alegi un presedinte de Republica. Un presedinte care sa se incadreze in normele constitutionale si ale bunului simt.
Fiind psiholog pot sa-mi explic acest tip de gandire in mod f. simplu: o ura viscerala fata de PSD, combinata cu dorul de Basescu si de tipul de conducere pe care l-a practicat timp de 10 ani!
Ura viscerala, motivata sau nu, o pot intelege , insa nu si partea a doua.
Ca Iohannis a dat impresia, acum un an, ca va fi un jucator asemanator basescului, incercand sa-si augmentizeze capitalul electoral si creand in felul asta o falsa aura de “Vigilante” al democratiei si statului de drept in stil de cowboy cu mana pe pistol, asta e clar. Ca unii au aplaudat si l-au considerat Mesia de rit germanico-arian, iar e clar. Ca a creat iluzii desarte, asta e: Ghinion!
Intre timp lucrurile au evoluat, a mai primit si niste mesaje de genul: democratia e pe voturi si nu pe pareri, uri sau alte sentimente umane.
Deci castigatorii sa conduca, unul la Cotroceni, altii la Victoria!
Sabin(Citează)
18/01/2018 la 12:00 PM
Eu nu sunt pisholog dar aia care folosesc argumentul “Soros” intr-o discutie sunt paranoici.
Nu ajuta nici formele “basescul”/”basescului”. Era unul cu un laptop in fata si cu Gâdea lângă care vorbea la fel.
nashu_mare(Citează)
18/01/2018 la 1:07 PM
Dl. psiholog Sabin, se scrie “augmenteze”. In rest, va recomand o serioasa analiza introspectiva.
petrescs(Citează)
18/01/2018 la 1:23 PM
Dle psiholog, dar cu ura viscerală împotriva basescului cum e? adică din ăia, specialiști care identifică ura viscerală într-un sens dar nu o văd pe aia din celălalt sens, oare mai sunt specialiști?
mircea 2(Citează)
18/01/2018 la 1:32 PM
Și ce anume din ceea ce-i reproșez că n-a făcut nu s-ar fi încadrat la bunul simț? Sau nu are voie președintele țării, SINGURUL OM ALES DE JUMĂTATE +1 DIN LOCUITORI, să-și spună părerea în diverse declarații? Nu are voie să spună “nu am puterea să schimb ceva, dar să știți că nici mie nu-mi place ce se întâmplă cu justiția, sănătatea, euro, transporturile, educația, Lucan, DNA” etc?
nwradu(Citează)
18/01/2018 la 10:35 AM
da si eu simt exact la fel in legatura cu Iohannis, as fi vrut sa fie mult mai prezent, nu pentru ca ar fi facut ceva neaparat, dar ar fi ajutat la moral.
si as fi vrut sa nu o desemneze pe petarda asta, putea sa-i ceara lui Dragnea alta nominalizare, eventual chiar pe Tudose. Putea sa zica clar “da, o sa desemnez de la PSD, dar nu-mi veniti cu petarde”
si in discursul de aseara as fi vrut sa spuna ceva gen “am acceptat de la PSD pt ca nu am ce face, dar stim toti ca cocoana e complet incompetenta pentru slujba asta, stim ca e sluga lui Dragnea si stie toata lumea ca o gasca de infractori a luat prizonier statul”
Iohannis are impresia ca o sa-l ajute cu ceva daca o sa fie presedinte in al doilea mandat peste o tara pustiita.
Robo(Citează)
18/01/2018 la 10:43 AM
dar poate în schimbul județelor din bulgaria care cer unirea cu românia le cedăm la schimb teleormanul :)))
bughy(Citează)
18/01/2018 la 10:49 AM
Ok, my 2 cents:
Johannis a spus clar ce trebuie sa faca romanii in pasul urmator: SA SE ORGANIZEZE POLITIC IMPOTRIVA PSD. A fost foarte clar in acel discurs.
Si eu cred ca are dreptate.
A, ca nu e un lider, ci doar un presedinte bun. Din pacate asa e structura lui.
mac gregor(Citează)
18/01/2018 la 10:54 AM
N-am avut așteptări de la Iohannis, l-am votat ca să nu votez cu ponta, așa că nu pot să spun că m-a dezamăgit.
Indiferent de ce fel de discurs ar fi avut rezultatul era că tot pesedeii ar fi dat premierul așa că a ales, ca orice “politician onest”, calea cea mai ușoară cu toate că asta nu-l ajuta prea mult.
Și până la urmă pesedeii trebuie lăsați să se îngroape singuri, să-și dea cu stângu-n dreptul până pleacă de bună voie :) De ce să preia cineva acum guvernarea ? cu buget făcut de pesedei, cu toate schimbările fiscale, cu toate majorările salariale făcute aiurea … doar ca să se plangă de greaua moștenire ?
Și cine să fie prim ministru ? sică mandolină de la PNL ? USR-iștii ? băsescu ? sau poate kelemen …
Petre(Citează)
18/01/2018 la 10:56 AM
Opiniile care intră la mine în bulă sunt împărțite aproximativ egal în două: unii zic că Iohannis și-a urmărit interesul personal când a “promulgat-o” pe Vasilica, ceilalți zic că și-ar fi urmărit interesul dacă n-ar fi acceptat-o. Ambele tabere au argumente.
Eu tind să cred că era mai rău dacă n-o accepta.
Adrian(Citează)
18/01/2018 la 1:33 PM
Pentru el sau pentru țară?
nwradu(Citează)
19/01/2018 la 6:13 AM
Pentru noi, pentru țară.
Sinteza asta mi se pare bună
https://www.hotnews.ro/stiri-opinii-22233224-furie-ratiune-doua-perspective-asupra-deciziei-presedintelui-klaus-iohannis-accepta-rapid-propunerea-psd.htm
Adrian(Citează)
18/01/2018 la 11:09 AM
Starea vegetativa a presedintelui si lipsa de opozitie a PNL, plus blatul de la locale PNL – PSD m-au convins ca teoria conspiratiei, pe care o creionam acum 3 ani, e reala.
USL s-a desfiintat doar la vedere, legaturile mafiote din spate ramanand la fel de valide.
Si uite asa au toata puterea, pozand in adversari.
Cipper(Citează)
18/01/2018 la 11:19 AM
Si cand imi amintesc cata propaganda de sustinere pentru Iohannis se facea pe acest blog cu niste ani in urma, si acum… dezamagire totala.
Eh, lasa ca am trecut si eu prin astfel de deziluzii. Tocmai din acest motiv refuz sa mai merg la vot si sa ofer girul meu unor curve penale, asa cum e clasa politica romaneasca.
gigi(Citează)
18/01/2018 la 11:29 AM
Absenta la vot este cu siguranta o optiune valida. Dar am impresia adesea ca cei care aleg aceasta varianta se justifica prin lipsa de optiuni, optiuni pe care le-ar vedea valide doar daca un candidat ar avea un profil izbitor de similar cu cel al alegatorului in sine. Acest ego-centrism (doar eu stiu cel mai bine, doar cei care actioneaza asa cum gandesc si eu sunt ok) mi se pare o dovada de superficialitate caracteristica democratiilor tinere si societatilor in care opiniile diferite sau contrare sunt adesea ignorate.
Cu respect va intreb, dvs simtiti ca ati analizat optiunile politice incercand sa analizati situatia din mai multe perspective decat cea “eu sunt convins ca asa e cel mai bine si asta trebuie facut”?
PS: scuzati nivelul ridicat de “aer de superioritate”. Incerc doar sa va sadesc dorinta de a incerca sa experimentati analizarea si altor perspective. Putem foarte usor cadea in capcana “am o opinie bine conturata, un un om bun, destept, e musai sa am dreptate”.
Florian(Citează)
18/01/2018 la 12:10 PM
De fiecare data cand cineva declara ca nu merge la vot in semn de protest, apar o groaza de lacrimi de politician. Ca in emoticonul ala de pe facebook care rade cu lacrimi.
nashu_mare(Citează)
18/01/2018 la 2:29 PM
@nashu_mare
cand prostii se aia pe el de vot, politicienii se aia pe prosti.
Iar pentru absente masive ca in 2016, bonusul e un sexulet anal, asa a la Dragnea,
mac gregor(Citează)
18/01/2018 la 3:04 PM
Asa pierd cei galbeni cele 2/3 din voturi. Absentează dezamăgiții și în loc de 60% la alegeri primesc doar22- 27%, sau chiar actual 29%+3%marja la firmele de sondaj prietene.galbenii..
Ca cică absenții la vot e cu spectrul călduț, nu cu alții.
theSame(Citează)
18/01/2018 la 11:29 AM
Asa am impresia ca e aceasi capitulare/renuntare ca a Regelui Mihai …. totusi mai e speranta ca va incerca in continuare sa faca ceva , poate o avea vreun plan, o miscare ceva …
DoruYo(Citează)
18/01/2018 la 11:31 AM
Apropo de liderul pe care-l voiai. Poate ma lamuresti si pe mine ce-ar putea face un lider fara o echipa? Pentru ca omiti echipa din discutie, dar nu-i bai c-am inclus-o eu si altii: https://zpoz.net/wGv4r;
Malin(Citează)
18/01/2018 la 1:34 PM
Eu am spus în articol ce cred că ar fi putut face, chiar și fără o echipă.
nwradu(Citează)
18/01/2018 la 12:05 PM
Oricine ar fi venit din partea PSD ar fi urmat indicatiile lui Dragnea si, daca s-ar fi opus, ar fi fost inlocuit. Cum s-a si intamplat.
Alegerea asta pute chiar si electoratului PSD si orice ar face țoapa premier este usor de atacat ulterior chiar in ochii acestuia. E posibil chiar sa aiba probleme la votul de investitura.
Alfel, Iohannis nu are cum sa dezamageasca pentru ca voturile alea multe nu au fost ale lui. Au fost obtinute de Ponta. Si probabil vor fi obtinute si de urmatorul candidat al PSD.
nashu_mare(Citează)
18/01/2018 la 1:36 PM
Problema este că acum nici PSD-ul nu are cum să dezamăgească pe nimeni. Ia să-l fi pus pe unul de vază din partid premier și apoi să-l vezi că-i incompetent. Poate ar fi scăzut și încrederea în PSD cu această ocazie.
În schimb, de la V.D. nu are nimeni așteptări. Poate să se dovedească cel mai prost premier din istoria civilizației umane și toată lumea va spune “da, păi era clar că așa va fi”.
nwradu(Citează)
18/01/2018 la 4:20 PM
Nu vad logica. PSD-ul a pus-o acolo. I se da un vot de incredere la investire. CEx a hotarat, nu Iohannis.
nashu_mare(Citează)
18/01/2018 la 4:23 PM
De aia nu a existat nici cine stie ce negociere. Chiar si declaratia lui Iohannis a fost ca merge pe mana PSD.
nashu_mare(Citează)
18/01/2018 la 1:07 PM
Au nevoie de un minim de pretext, oricat de jenant, ca sa-l poata vinde electoratului lor. Si pana acum nu il au.
Iohannis nu este omul PSD-ului, si nu va ceva orice. In oricare din situatii, acceptare/refuz+suspendare/refuz+anticipate, PSD si-ar fi instalat propriul guvern mai devreme sau mai tarziu. Adevarata miza sunt legile justitiei, si aici presedintele nu cred ca va ceda. De aceea, este foarte important sa ramana in functie lunile urmatoare. Avem nevoie de el acolo sa poata trimite legile la CCR si sa decreteze referendum pe tema legilor.
Speculatie: a alta provocare a PSD in perioada urmatoare ar putea fi revocarea lui Laura CK. Daca refuza, ar putea da pretext pentru suspendare. Ar fi o decizie grea. Nu stiu daca are termen de raspuns; daca nu, ar putea sta ‘sa se gandeasca’ pana ii expira mandatul Laurei CK.
AT(Citează)
18/01/2018 la 1:37 PM
Poate între timp decide și Iohannis dacă va face ceea ce trebuie pentru țară sau ceea ce trebuie pentru a-și păstra postul în continuare.
nwradu(Citează)
18/01/2018 la 1:52 PM
Nu vom sti niciodata cum ar fi fost realitatea daca o lua pe craca ailalta, insa judecand la rece, pare totusi un damage control corect executat, nu o lasitate. Adica, worst case scenario, cu Tariceanu interimar pus pe foc automat dar noi batandu-ne pe spate “wow, ai vazut ce *oaie a avut prezidentul, le-a aratat lor cine-i sefu’ !”
petrescs(Citează)
18/01/2018 la 1:54 PM
Completare: corect, discursul ar fi putut arata totusi de felul asta http://sutu.ro/angoasa-politica/adevaratul-discurs-presedintelui-iohannis-desemnarea-vioricai-dancila/
petrescs(Citează)
18/01/2018 la 2:13 PM
Niciunul din noi nu putem stii ce s-ar fi intamplat cu adevarat. Ramanem fiecare cu opinia lui in legatura cu suspendarea.
Legat de opozitia fata de legile justitei, dupa trimiterea la CCR, daca se intorc la fel, si dupa retrimiterea in parlament, poate urma greva prezidentiala: refuzul de a promulga acele legi. Atunci sa vezi pregatire de suspendare, instabilitate si un referendum cu miza imensa.
Asta cred eu.
Florian(Citează)
18/01/2018 la 2:36 PM
Şi care era altă varianta? PSD-ul câştiga cu acelaşi scor (conform cu sondajele de opinie), îl mai suspendau şi pe Iohannis, şi mai suferea şi economia din cauza instabilităţii.
Andrei(Citează)
18/01/2018 la 4:12 PM
Partidul e mai puternic decât executivul: miniștrii sunt persoane insignificante, puse acolo de Partid (toți spun aceeași poezie: colegii (de Partid) m-au pus, cex-ul m-a pus, Partidul m-a trimis).
Partidul e mai puternic și decât președintele țării : Președintele Partidului a schimbat doi premieri în ultimul an, președintele țării nu ar putea face asta nici în 3 mandate… Președintele Partidului dictează cine e premier, președintele țării doar semnează ca primarul, are doar teoretic niște opțiuni.
Președintele țării poate fi schimbat de Președitele Partidului cu o marionetă dacă ar vrea. Invers nu merge.
Concluzia:
Nu mai e democrație de mult, nici nu ne-am dat seama când a murit democrația. Ne ducem pe râpă, erdogan scrie pe noi în cel mai bun caz.
mircea 2(Citează)
18/01/2018 la 8:52 PM
De departe cei mai simpatici sunt romanii stabiliti prin alte tari care, fara a avea vreun gand sa se mai intoarca vreodata in Romania, au stat cu orele la cozi pentru a-l vota pe Iohannis. Sa pierzi o zi din viata, cu stat in picioare, nervi si tot tacamul, si pentru cine sau pentru ce? Pentru o alta (dez)iluzie
gigi(Citează)
20/01/2018 la 10:41 AM
Mda, si cat esti de sigur ca nu se au reciproc la mana cu afaceri comune, mai vechi sau poate chiar recente si tot ce vedem noi nu este decat un teatru ieftin. ?
Doru(Citează)